Zamawianie gier spoza UE

Zaczęty przez Desdinova, Styczeń 05, 2021, 19:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

Manifesto

Faktycznie, takie rozwiązanie jest rozczarowujące, również chętnie zamówiłbym kilka gier z nowego sklepu przy dużo niższych kosztach wysyłki. Sądzę, że chodzi o to, że spora część klientów z Europy zamówiła już wcześniej dostępne gry i zapewne NISA dostałaby teraz setki maili z prośbą o anulowanie zamówienia i zwrot pieniędzy (po czym osoby te zamówiłyby grę z Węgier). Prawdopodobnie chcieli uniknąć takiego scenariusza, dlatego takie a nie inne rozwiązanie. Szkoda, choć i tak jestem zadowolony bo w końcu nie będę płacił kosztów przesyłki jak za woły. NISA ma fajne promocje, lecz jak widziałem że cena wysyłki była niewiele niższa niż cena samej gry to od razu mój zapał pryskał.

SALADYN

Cytat: Manifesto w Październik 27, 2022, 16:33Sądzę, że chodzi o to, że spora część klientów z Europy zamówiła już wcześniej dostępne gry i zapewne NISA dostałaby teraz setki maili z prośbą o anulowanie zamówienia i zwrot pieniędzy (po czym osoby te zamówiłyby grę z Węgier). Prawdopodobnie chcieli uniknąć takiego scenariusza, dlatego takie a nie inne rozwiązanie.
Tak czy siak to wydane u nich pieniądze, sami powinni zaproponować jakiś transfer zamówień do nowego sklepu.

Manifesto

Cytat: SALADYN w Październik 27, 2022, 17:05Tak czy siak to wydane u nich pieniądze, sami powinni zaproponować jakiś transfer zamówień do nowego sklepu.
Nie byłoby to takie proste z uwagi, że w nowym sklepie europejski vat naliczany i pobierany jest przy zakupie, a przy zamówieniu w sklepie UK jest on odliczany od ceny gry i płacony dopiero przy dostawie. Dlatego klienci którzy już zamówili towar wcześniej, musieliby dopłacać. Do tego różnica w kosztach wysyłki, zbyt wiele tutaj kombinacji aby można było po prostu przetransferować zamówienia.

Ja jestem cholernie zadowolony z tego, że powstał ten oddział na Węgrzech, a jedno zamówienie w UK store i tą droższą przesyłkę już odżałuję.

Manifesto

Ech, dopiero niedawno powróciłem do zakupów na base.com (od jakiegoś czasu wysyłali gry do Polski) i znowu lipa, nie dość od nowego roku, zmienili nazwę na hit.co.uk to jeszcze powtórka z rozrywki - ponownie przestali wysyłać gry poza UK. Ciekawe, czy wyślą mi łaskawie moje The Quarry na PS5, które zamówiłem pod sam koniec roku (a cena była bardzo atrakcyjna - 115 zł) czy też zwrócą pieniądze. Trudno, wielka szkoda, bo ceny mieli naprawdę dobre, mimo, że doliczało sie te 8,5 zł dla PP za odprawę celną.

Lothar

:(

Po raz kolejny europejski gracz dostaje po tyłku. Base miało znakomite ceny, sam ostatnio zamówiłem Klonoę w wersji na Switch (jeszcze nie dotarła). Co do The Quarry, raczej nie musisz się obawiać, napisali, że wszystkie zamówienia złożone do końca roku zrealizują. Przykre to wszystko.

SALADYN

Pytanko odnośnie nisa.uk. Cena wysyłki limitki to jak wiecie 30 funtów, sklep odlicza w koszyku brytyjski vat więc na granicy będę musiał zapłacić nasz vat. Tylko czy to już wszystkie koszta ? Bo widzę że idzie to do polski przez DHL a kurierzy mają horrendalnie wysokie opłaty za rozliczenie celne przesyłki sięgające w niektórych przypadkach nawet grubo ponad 100zł. Sam nigdy nie musiałem płacić jeszcze więcej za swoje zagraniczne zamówienia bo korzystam z poczty a jeśli już konieczny jest kurier to jest to przesyłka DDP.

Manifesto

DHL nie pobiera żadnych dodatkowych kosztów, a przynajmniej tak było dotychczas. Płaci się 23 % vatu od kwoty całości zamówienia, przed samym doręczeniem przesyłki. Mam nadzieję, że nic się nie zmieniło bo również czekam na jedną kolekcjonerkę od NISA UK, później już wszystko będę zamawiał z Węgier.

SALADYN

Mnie też dhl nie pobierał mi nic od paczek z limited run, play asia czy amazon.jp ale to zawsze było DDP z vatem w cenie albo opłacanym z góry w koszyku. Nisa ucina podatek brytyjski z ceny ale dalej musze się z tym bujać sam. Z kolei na reddicie znalazłem dyskusję gdzie ktoś się skarżył że mieli jeszcze dodatkowe opłaty przy okazji dostawy z dhl.
Mam przez to spore wątpliwości czy jest jakikolwiek sens teraz coś od nich kupować a nie chciałbym odpuścić sobie limitowanej edycji GrimGrimoire OnceMore.

Cytat: Manifesto w Luty 10, 2023, 20:35Mam nadzieję, że nic się nie zmieniło bo również czekam na jedną kolekcjonerkę od NISA UK,
Można wiedzieć kiedy się jej spodziewasz ? Przydałoby mi się potwierdzenie że poza kosztem gry + wysyłka + vat nic więcej mi nie dojdzie.

Manifesto

17 marca jest premiera Trails to Azure, powinna dojść w tydzień, jeśli oczywiście nie będzie opóźnień w wysyłce (jak to bywa z NISA Europe). Dam znać czy wszystko odbyło się bez problemów.

Co do tematu, w tamtym roku zamawiałem grę we wrześniu i DHL przed dostarczeniem paczki wysłał mi maila abym zrobił przelew, nie przypominam sobie aby były jakieś dodatkowe opłaty, a jeśli były to jakieś minimalne, także ich nawet nie odczułem.

SALADYN

Cytat: Manifesto w Luty 10, 2023, 21:24
Dam znać czy wszystko odbyło się bez problemów.
Byłbym wdzięczny i trzymam kciuki.

Manifesto

Cytat: SALADYN w Luty 10, 2023, 20:50Można wiedzieć kiedy się jej spodziewasz ? Przydałoby mi się potwierdzenie że poza kosztem gry + wysyłka + vat nic więcej mi nie dojdzie.

OK, pamiętałem więc daję znać co i jak. Dziś otrzymałem maila od DHL - kwota do zapłaty to 122 zł. Za grę, łącznie z przesyłką zapłaciłem 87.48 funtów, czyli vat wychodzi około 110 zł. Także DHL doliczył jedynie kilkanaście zł za usługę, reszta to kwota polskiego VAT (wcześniej odliczono przy zakupie vat angielski). Co ciekawe, gra ma dojść dopiero w piątek, lecz fakturę uregulowałem już dzisiaj.

Cóż, to ostatnia gra za którą płacę tak horrendalne koszty przesyłki, od tej pory zamawiam od nich gry wyłącznie z oddziału na Węgrzech.

SALADYN

Super, dzięki za informację, bardzo mi to pomoże w podjęciu decyzji.

Mcin

To ja mam dwa pytania:
- ktoś miał do czynienia ze sklepem beep-shop i/lub ich opcją wysyłki za granicę, czyli worldshopping?
- jak chcę sprowadzić everdrive czy cokolwiek od krikkza, bez płacenia ekstra, to zostaje mi kolega "gdzieś w unii byle nie w polsce" co mi to zwiezie?
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

psmaniac

Cytat: Mcin w Wrzesień 08, 2023, 22:23- jak chcę sprowadzić everdrive czy cokolwiek od krikkza, bez płacenia ekstra, to zostaje mi kolega "gdzieś w unii byle nie w polsce" co mi to zwiezie?
Tak byle nie w Polsce. Śmieszne to, ale prawdziwe. Mnie to bierze wkurw, bo Ukraina obok.
===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

Mcin

Właśnie patrzyłem Ukrainę, ale "do siebie" też nie dostarcza. A szkoda, bo w robo ukraińców kursujących czasem do ojczyzny jest trochę :)
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.