Zamawianie gier spoza UE

Zaczęty przez Desdinova, Styczeń 05, 2021, 19:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

Action

Żeby było zabawniej

Legal details:
KRZ SOFTWARE SP. Z O. O.
REGON: 520000121
NIP: 6751755995 ul. Gęsia 8/205
31-535 Kraków
Polska (Poland)

;D ;D ;D ;D ;D ;D

Ale wysyłkę chyba dalej prowadzi z Ukrainy. Pisałem z nim jeszcze przed pandemią, tłumaczył że miał tyle problemów z zagubionymi przesyłkami i pokręconymi procedurami celnymi, że zdecydował się odpuścić wysyłkę do Polski. :)

SALADYN

Dostał ktoś z was ostatnio paczkę od Limited Run Games wysyłaną jak zawsze DHL która ostatecznie jednak trafiła do was za pośrednictwem poczty polskiej ?

Ja miałem akurat taką sytuacje. Zamówienie jak w to przypadku LRG, złożone prawie rok temu, wysłane ostatnio przez DHL z opłaconymi z góry wszystkimi kosztami (DDP) a tu mi dzwoni dzisiaj urzędnik odprawiający moją paczkę bo jest problem i ma tylko dane potrzebne do dostarczenia przesyłki bez żadnych dokumentów czy deklaracji co do zawartości, opłat itp itd.
Grzebałem prawie godzinę w sieci jak to odkręcić i wyszło na to że nie obędzie się bez typowej procedury, dostarczenie opisu zawartości z rachunkami i screenami na czele a potem odzyskiwaniem nadpłaconej kwoty od sklepu/urzędu. Ostatecznie wyszło na to że celnik uwierzył mi na słowo i dla nie marnowania czasu, w drodze wyjątku przepuści mi paczkę bez opłat, choć bez 8,5 dla poczty się nie obędzie.

Ciekawi mnie czy to efekt jakiejś pomyłki firmy kurierskiej/LRG czy może jakaś próba "usprawnienia" dostawy która nie zadziałała i która może się powtórzyć.

Wagabunga

Być może paczka szła z Europy, z ich nowych magazynów, które mieli otworzyć? Wiem, że kiedyś, paczki które wysyłał DHL Niemiecki, obsługiwane były u nas właśnie przez Pocztę Polską. Tak, dziwnie do brzmi, lecz tak właśnie było. Jeśli jako kraj pochodzenia wpisane jest USA to organy celne i tak się do tego przyczepią. Nie wiem jak jest teraz, dawno nic nie zamawiałem z LRG.
"Ale to już było MASE razy poruszane że ŻADEN z was nie gra w te japońskie gry przy premierze w Japonii tylko gdy wyjdzie na zachodzie". - mariusz391 XDDDDDDDD

SALADYN

Cytat: Wagabunga w Październik 19, 2023, 21:41Być może paczka szła z Europy, z ich nowych magazynów, które mieli otworzyć?
Wątpie, te magazyny miały być chyba w Szwecji ale od daty zapowiedzi tego przedsięwzięcia nic z tym nie ruszyło.

Cytat: Wagabunga w Październik 19, 2023, 21:41Wiem, że kiedyś, paczki które wysyłał DHL Niemiecki, obsługiwane były u nas właśnie przez Pocztę Polską. Tak, dziwnie do brzmi, lecz tak właśnie było.
Akurat odebrałem i tak właśnie było, doszła do niemiec DHL a potem pocztą polską do mnie i tu urząd celny miał zonka bo nie miał jak sprawdzić co to, za ile i dlaczego. Na jednej etykiecie jest mój adres i nadawca YunExpress Logistic a pod nią etykieta DHL prosto z LRG z adresem dostawy.
Problem w tym że przez ostatni rok, a tak naprawdę wszystko co brałem od LRG, przynosił do mnie bezpośrednio kurier DHL. Dostawa za pomocą poczty ma sens tylko gdy nie opłaca się z góry podatków. Mam więc nadzieje że to jednorazowy wyskok, jakaś pomyłka albo inna nadzwyczajna sytuacja bo nie mam ochoty uganiać się za paczkami a potem bawić w odzyskiwanie nadpłaty.

Zipp197

Witam,

bawił się ktoś, w jakieś usługi proxy np. z UK? Jak to wygląda cenowo? Jest pare gierek, które chciałbym sobie ograć na 3dsie, i porównując rynek wtórny w Polsce a UK to bieda straszna  :( . Może ktoś używa jakiejś konkretnej i poleca. W większości będą to jakieś w miare tanie rzeczy, a niestety wiele ofert na ebayu z UK, nie posiada nawet opcji dostawy do Polandi bezpośrednio, więc wygląda na to że to moja jedyna opcja. Z góry dzięki za informacje

PSX93

Heja,

W sumie dawno z tej stronki nie brałem, ok 6 lat i czy coś się zmieniło w przypadku podatklu vat, wysyłki etc ? Mam na myśli, czy podatek jest wliczony podczas płatności i zostaje tylko czekać na paczkę, choć w przypadku jak paczkę przejmie PP to nalicza jeszcze 8,50 za opłatę usługową.

Interesuje mnie kilka pozycji na switcha, a również do kolekcji :)

Lothar

Cześć. Obecnie zakupy na PA nie przysparzają już tylu problemów co kiedyś. Przynajmniej w kwestii podatku.  Jest on naliczany od razu przy zakupie i dodawany do ceny gry. Odprawa celna odbywa się w Holandii, więc nie będziesz musiał zapłacić poczcie polskiej ani grosza.

Natomiast jedno się nie zmieniło, Play Asia to ciągle bajkopisarze i na przykład potrafią potwierdzić język angielski w grze, która go nie ma na nośniku, dlatego polecam ostrożność i weryfikowanie tych informacji.

A swoją drogą to mamy tutaj podobny temat ogólny.

Manifesto

Cytat: Lothar w Maj 26, 2024, 11:59A swoją drogą to mamy tutaj podobny temat ogólny.

Słusznie, dlatego przenoszę posty tutaj.

A co do PA to Lothar zwięźle napisał, od siebie dodam, że mają również tendencje do wymyślania pudełkowych wersji gier, które ostatecznie np. wydane zostają tylko w Japonii i Azji (np. SaGa: Emerald Beyond).

Dajz

https://www.politico.eu/article/eu-countries-agree-tax-cheap-packages-from-july/

Nowy podatek od zakupów spoza EU od lipca przyszłego roku.

Wawrzino

E tam, Chińczyki i tak znajdą sposób, żeby to obejść. Jeśli nie to trudno, nawet doliczając te 3 euro to często i tak wychodzi dużo taniej