Sprzedawcy aukcyjni

Zaczęty przez arkl1t3, Grudzień 22, 2014, 22:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

Kirby

@alf a czy też zauważyłeś, że gdy kupując rano sprzedawca ma ustawiony szacowany czas dostawy na pojutrze lub później, to zwykle termin ten przekracza i trzeba nieco dłużej zaczekać?

Od pewnego czasu zacząłem unikać takich sprzedawców, bo najczęściej nie wyrabiają się w deklarowanym terminie i zamiast tych 2 dni, człowiek czeka dłużej.

Za to ci, którzy mają zaznaczone "kup do 14 wysyłka dziś" najczęściej są słowni.

SALADYN

Szacowany czas dostawy na allegro jest ustawiany automatycznie, sprzedawca deklaruje że wyśle w 24h a inpost że dostarczy w 48h. Wystarczy nieco bardziej ruchliwy miesiąc, długi weekend albo jakaś losowa sytuacja i te przewidywania idą do kosza. Biorę poprawkę na te deklaracje i jak kupuję coś w piątek to oczekuje dostawy w poniedziałek/wtorek.

Oczywiście mowa kontach firmowych, prywatni często i gęsto odwalają parkour.

Kirby

@SALADYN osobiście nie spotkałem się z rozczarowaniem w przypadku dostawy pod hasłem "kup dzisiaj do 14, a przesyłka jutro na miejscu". Za to za każdym razem gdy sprzedawca deklarował wysyłkę "pojutrze u ciebie" trwało to wyraźnie dłużej i to bynajmniej wcale nie z winy przewoźnika. Sprzedawca bowiem w powyższym przypadku nawet nie wygenerował etykiety wysyłki :)

Co do allegro lokalnego, lubię pytać sprzedawców o czas wysyłki. Gdy szybko otrzymuję odpowiedź i pada jasna deklaracja "jutro rano", "dzisiaj w ciągu godziny" to sprzedawcy zazwyczaj dotrzymują słowa.

JAPONIEC

Cytat: Kirby w Luty 27, 2024, 15:37
@SALADYN osobiście nie spotkałem się z rozczarowaniem w przypadku dostawy pod hasłem "kup dzisiaj do 14, a przesyłka jutro na miejscu". Za to za każdym razem gdy sprzedawca deklarował wysyłkę "pojutrze u ciebie" trwało to wyraźnie dłużej i to bynajmniej wcale nie z winy przewoźnika. Sprzedawca bowiem w powyższym przypadku nawet nie wygenerował etykiety wysyłki :)

Przykład z mojego podwórka - mam ustawione 2 dni na wysyłkę, kupisz coś ode mnie dzisiaj, etykieta będzie wygenerowana dziś, a paczka wieczorem w paczkomacie. Czyli 27 luty - dzień zakupu.

System zaliczy ją jako wysłaną kolejnego dnia - 28 lutego, bo musi trafić na magazyn inpostu (u mnie odbierają o 7 i 15). No i wtedy albo InPost stanie na wysokości zadania i dostarczy na 29 albo coś się spierdzieli i dotrze 1 marca. A jeszcze jak nie daj boże jest gdzieś weekend, czy święto to... różnie bywa.

Więc jako sprzedawca możesz się bardzo starać i nadać technicznie rzecz biorąc w dzień zakupu, a i tak dostawa potrwa. No i tak jak wspomina Sal, estymaty serwuje Allegro.

SALADYN

O to mi właśnie chodzi, choćby sprzedawca biegał do paczkomatów na czterech kończynach z grami w zębach to i tak coś się może spierdzielić i przeważnie, w znanych mi wypadkach najmniej winny jest sam sprzedawca.

Kirby

Tak, rozumiem że zawsze się może coś wydarzyć i wiele zależy od przewoźnika.
Mi jednak chodzi o korelację szacowanego czasu dostawy (2-3dni) z jeszcze późniejszym przekazaniem paczki firmie odpowiedzialnej za dostarczenie przesyłki.

W moim przypadku za każdym razem gdy sprzedawca miał ustawiony termin "nie od ręki" to ten czas wyraźnie się wydłużał.

I nie chodzi o wolniejszą pracę przewoźnika. Z moich doświadczeń wynika, że sprzedawcy z późniejszą przewidywaną datą dostawy zwykle nie spieszą się nawet z wygenerowaniem etykiety.

JAPONIEC

Nie ma reguły. Ja mam ze względów powyższych ustawione dwa dni, a wysyłam w dniu w którym kliknąłeś kup teraz.

Jak kurier będzie miał wypadek losowy (rzadko bo rzadko, jednak się zdarza), to wina jest moja. Najlepsze w tym wszystkim jest Allegro, które mówi, żeby dzwonić do InPostu i zmuszac ich do terminowych odbiorów :D
Miałem niedawno taką sytuację, że InPost dzwonił do mnie z info, że zgubili paczkę. Znalazła się po 4 dniach i dotarła do odbiorcy ale żeby nie mieć obniżonej przez Allegro punktacji, musiałem anulować zamówienie i od ręki zwrócić kasę kupującemu. Na szczęście był to znajomy z innego forum i rozliczyliśmy się po znalezieniu paczki.

W ogóle jak ktoś zamówi grę o 22 i masz ustawione 2 dni na wysyłkę, to ten pierwszy dzień też się liczy - nie ważne, że zamówienie było późno i nie da się fizycznie wysłać gry. Jak bym miał ustawiony jeden dzień, pewnie by mi ścinało punktację (bo kurier odebrałby paczkę dopiero o 7 następnego dnia).

Co do samego pytania, dla mnie jest git jeśli zamówię w poniedziałek i mam na środę. Przedłuży się? Trudno, to nie jest sprawa życia i śmierci. Tydzień bez kontaktu i wysyłki = dzwonię/piszę do sprzedawcy. Gry w preorderze, na których mi zależy? Tylko ze sprawdzonego sklepu, bez względu na różnicę w cenie względem innych ofert.

Quake96

Cytat: Kirby w Luty 27, 2024, 14:19
Co do sprzedawców na Allegro. Zauważyłem pewną prawidłowość. Otóż, ci którzy mają ustawiony szacowany czas dostawy na "pojutrze u ciebie" lub później, często nie dotrzymują tych terminów. Przesyłki trafiają w nasze ręce po planowanym terminie. Zgodzicie się z moimi obserwacjami?

Nigdy nie patrzyłem chyba na ten temat pod takim kątem.

Osobiście mogę w sumie powiedzieć coś podobnego do przedmówców. W przypadku "sklepów" wysyłka zwykle jest realizowana terminowo, zwykle max na drugi dzień i to też tak, że tego drugiego dnia paczka jest odebrana przez kuriera, bo zapewne wiele sklepów albo ma jakieś umowy na odbiór paczek, albo tak organizuje wysyłki, aby nadać paczki przed odbiorem przez kuriera.

Za to sprzedawcy prywatni, zwłaszcza na "lokalnie" (choć nie tylko) to istny meksyk. O tym czego tam doświadczyłem mógłbym napisać "pastę". W kwestii czasu wysyłki nieraz zdarzało się, że gość generował etykietę w dzień zakupu, albo dzień po, ale paczka trafiała do paczkomatu jeszcze ze dwa dni później i to wieczorem, więc z automatu podróż przesyłki zaczynała się około 5 dni po zakupie. Nie zliczę już ile razy bywało tak, że zamawiałem coś w niedzielę wieczorem/poniedziałek rano i później, a paczka była u mnie dopiero na początku następnego tygodnia, bo sprzedający przeciągał wysyłkę tak, że paczka wychodziła w piątek, jak nie poniedziałek.

A najlepsze to są akcje, gdzie dostajesz potem jakiś szrot, albo w ogóle przedmiot niezgodny z wysyłką. I weź teraz otwieraj dyskusję, tam znowu sprzedający ma na wszystko czas itp. Jakoś przed świętami przerabiałem temat naklejek na dyskietki do Amigi. Koleś wysłał mi jakiś badziew w ogóle niezgodny z opisem, do tego wykonany tak marnie, że kredkami bym lepsze narysował. Otworzyłem dyskusję, wysłałem zdjęcia i tak dalej, ale nie dość że gość odpisywał bodaj raz na dwa dni, to jeszcze na początku "nie wiedział w czym problem", mimo iż już w pierwszej wiadomości napisałem ku**a elaborat na ten temat i podparłem to całą sesją zdjęciową godną modelki Gucci. I weź potem kupuj na tym portalu...

Ja wiem, że czasem człowiek faktycznie przesadza i powinien być wyrozumiały, staram się taki być. Z drugiej zaś strony, jeśli robisz nie raz i nie dwa zakupy przez internet to mimo wszystko takie sytuacje robią się irytujące, zwłaszcza jeśli jakaś "przygoda" z paczką zdarza się średnio raz na 2-3 zamówienia. Serio, u mnie to jakieś fatum. Jak zamówię powiedzmy trzy przesyłki to przynajmniej jedna będzie albo dużo później, albo będzie coś nie tak. Nie chcę być kąśliwy w stronę sprzedających, bo wiadomo że oni to też ludzie i nie każdy ma czas, żeby zaraz po zakupie ganiać do paczkomatu, okej rozumiem. No, ale skoro to TY coś sprzedajesz to przynajmniej postaraj się powiadomić kupującego, że wysyłka będzie zrealizowana te 2-3 dni później, nawet z jakiegoś zmyślonego powodu. Na ten problem właśnie cierpi to je**ne "lokalnie", gdzie sprzedający mają często w poważaniu kontakt i jak sam po tygodniu nie napiszesz to pewnie w ogóle by się nie odezwał. Poza tym regulamin i warunki panujące na tej stronie to nieśmieszny żart. Na wysyłkę sprzedający ma 7 dni kalendarzowych i dopiero w przypadku przekroczenia tego terminu ma obowiązek ustalenia warunków dostawy. Wcześniej nie musi nawet podawać czasu wysyłki, więc jak nie ma o tym mowy w opisie to "bujaj się, przyjdź za tydzień". Oprócz tego, jak już w poprzednim poście wspominałem, brakuje tu systemu komentarzy czy ocen, a samo Allegro ma na to po prostu wy**bane i to dosłownie. Dokopałem się do jakiegoś "forum pomocy technicznej" czy czegoś takiego, gdzie ludzie mogli zadawać pytania. Ktoś zapytał o dodanie takiego systemu, a przecież to nie jest żaden problem. W odpowiedzi dostał tylko "W najbliższym czasie nie planujemy dodawania takiej opcji". Allegro jest to na rękę najwidoczniej. Może chodzi o nakręcanie do zakupów na zwykłym Allegro, nie wiem.

Aaa no i jeszcze jedna drobnostka. Jeśli sprzedający ma opcję "Smart!" to numer przesyłki automatycznie dodaje się do karty zakupu, gdy tylko zostanie wygenerowany. Natomiast jak sprzedający organizuje wysyłkę na swoją rękę to panuje tam wolna amerykanka. Już raz tak miałem, że czekałem na paczkę, a ta ciągle miała tylko status "opłacono". W końcu napisałem do sprzedającego a ten dopiero wtedy powiadomił mnie, że jest już dawno w drodze.

To wszystko może trochę czepialstwo, w końcu tak długo jak wysyłka przeciąga się o dzień-dwa to jeszcze nie jest dramat. No, ale robiąc zakupy przez internet myślę, że często chcemy dostać przesyłkę jak najszybciej. A wiadomo, jak ktoś jest solidny to zawsze chętniej się u niego kupuje.

Kirby

Ja zawsze przed zakupem na allegro lokalnym pytam sprzedawcy o termin wysyłki. Jeśli kontakt jest sprawny i obiecana szybka wysyłka, w konkretnej formie to kupuję. W przypadku niejasnych i wolnych odpowiedzi zakup daruję.

Sam w sporadycznej sprzedaży na allegro lokalnym wysyłam albo tego samego albo najpóźniej kolejnego dnia.

Rozumiem jednak, że ludzie potrafią być różni.

Natomiast wielokrotnie zawiodłem się na firmach, które właśnie deklarowały wysyłkę w ciągu kilku dni, a przez ten czas nawet nie wygenerowały etykiety.

W ten sposób zraziłem się do firm, które mają dostawę za 3dni. Bo z moich doświadczeń wynika, że w takim przypadku to za te 3 dni nawet nie zostanie wygenerowana etykieta.
W przeszłości kupując cokolwiek od sprzedawcy deklarującego wysyłkę w ciągu kilku dni, permanentnie spotykałem się z sytuacją, że cały tydzień czekałem na przesyłkę.
Przykładowo kupując grę w poniedziałek rano, wysyłali grę dopiero w piątek, więc miałem ją nie w środę, nie w czwartek, nie w piątek, a w kolejny poniedziałek.

SALADYN

Cytat: Quake96 w Luty 27, 2024, 18:32Allegro jest to na rękę najwidoczniej. Może chodzi o nakręcanie do zakupów na zwykłym Allegro, nie wiem.
O tak, allegro jest nie na rękę z żadną funkcją portalu która zniechęcałaby do potencjalnego zakupu a jedną z takich funkcji są komentarze. Dlatego nie ma ich na lokalnie, dlatego na zwykłym znikają po roku i wcale mnie nie zdziwi jeśli niedługo znikną całkowicie i zastąpią je jakieś lajki czy inny badziew.

Janusz

W tym względzie jestem dość wyrozumiały dla sprzedawców. Dość legalne biznesy w tym kraju doi państwo i system by jeszcze im dokładać :) W sensie na czas dostawy patrzę głównie w dużych sieciówkach i jak kupuję coś nowego. W przypadku używanych rzeczy, czytaj gier, w sumie nie zwracam na to jakiejś wielkiej uwagi byle np. kupując w poniedziałek, mieć to do soboty.

I tak uważam, że co by nie mówić czas dostaw, zwłaszcza dzięki Inpostowi jest u nas mega szybki, cyfryzacja całego procesu też super i na tym tle mamy się z czego cieszyć, bo z tym różnie po świecie.

12step

Mam wrażenie, że na początku Inpost jeszcze szybciej się wyrabiał z dostawą, teraz jakoś dłużej to trwa.

Za to mam doświadczenia, jak ktoś zaczyna przedłużać czas dostawy (nie mówię o dniu), to jest krętaczem i dostaje się niekoniecznie to, co się kupiło.
ore ore szabadabada amore

Kirby

Polecam sprzedawcę na Allegro Fragles774. Facet ma zazwyczaj konkurencyjne ceny, jest z nim dobry kontakt, szybko wysyła przedmioty i kupowane u niego gry zawsze były zgodne z opisem.

Kubaaaa

Nie polecam

Użytkownik: Danuta (Kasia5876)

Prawdopodobnie konto na kogoś innego niż rzeczywisty sprzedający (biorąc pod uwagę w jakiej osobie odpisuje na wiadomości).
Gra wylicytowana, pieniądze oddane bez słowa w zasadzie w ten sam dzień co płatność. Dopiero po napisaniu wiadomości dowiedziałem się, że "ktoś zaproponował więcej".
Szkoda marnować czas..