Pytanko o eBay

Zaczęty przez gumislav, Luty 27, 2017, 18:43

Poprzedni wątek - Następny wątek

alf

A z tego grata dasz rade coś sobie ogarnąć? (naprawić?)

Ogółem wyszedłeś cało i zdrowo z tego deala. Gratuluje. Widać ebay mocno dba o kupujących.

Mcin

nie wiem czy to jest warte coś więcej niż plastik z obudowy i kilka dobryc gniazd scart.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

killy9999

Odgrzebuję temat. Jak na chwilę obecną wygląda sprzedaż zagraniczna przez ebay? Konkretnie:

• Czy jak wystawię przedmiot na ebay.pl, to czy oferta będzie dostępna dla osób na zagranicznych wersjach portalu? Powiedzmy, że interesuje mnie tylko sprzedaż ne terenie UE.
  • Jak wygląda kwestia przesyłki? Czy ebay oferuje jakiś prosty sposób wysyłki zagranicznej, czy muszę to we własnym zakresie zorganizować i odpowiednio wycenić robiąc aukcję?
  • Jak wygląda kwestia płatności? eBay to ogarnia tak, żebym finalnie dostał kasę na polskie konto w banku, czy trzeba mieć PayPala?

psmaniac

1.Jak wystawiasz towar to zaznaczasz gdzie chcesz sprzedać. Wybierzesz Unię Europejską.
    2. Wybierasz czym wysyłasz (Dhl, Hermes czy inne) i określasz kwotę. Później możesz kupić kwit po przez ebay lub sam kupujesz zewnętrznie i wklejasz numer przesyłki.
    3. Dodasz paypal to będzie paypal, dodasz konto to poleci na konto.

Piszę to z poziomu informacji na ebay.de, na którym mam konto od 20 lat.
===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

killy9999

Dzięki. Ad 2, co masz na myśli pisząc o kupowaniu kwita przez ebay? Jeśli ja sam określam kwotę, to brzmi tak, że wysyłka jest całkowicie na mojej głowie do ogarnięcia i ebay w żaden sposób tu nie pomaga - dobrze rozumiem?

I jeszcze jedno:

4. Co z opisem? Po polsku i niech się bawią w auto-tłumacza w innych krajach, czy dajecie po angielsku?

psmaniac

Cytat: killy9999 w Listopad 14, 2025, 22:44Dzięki. Ad 2, co masz na myśli pisząc o kupowaniu kwita przez ebay? Jeśli ja sam określam kwotę, to brzmi tak, że wysyłka jest całkowicie na mojej głowie do ogarnięcia i ebay w żaden sposób tu nie pomaga - dobrze rozumiem?

I jeszcze jedno:

4. Co z opisem? Po polsku i niech się bawią w auto-tłumacza w innych krajach, czy dajecie po angielsku?

Ebay daje ci link do zakupu kwitu i wybierasz pośrednika, czy ubezpieczona, do ilu kilo  itd. Tak jak byś sam zamawiał gdzieś na na dhl czy gdzie indziej. Różnica taka czy oni czy ty sam kupisz, że nie musisz wpisywać juz numeru wysyłki i oni ci potrącają automatycznie za zakup biletu wysyłkowego. Kwotę wpisujesz po to, żeby kupujący wiedział ile zapłaci za wysyłkę. Nikt nie wie przecież jaka wysyłkę kupisz. Ebay nie ma czarnej kuli.

Ja piszę po Niemiecku i nieraz Angielsku. Ostatnio Odyna 2 sprzedałem do Włoszech, a pisałem tylko po Niemiecku. Jak chcą kupić to sobie przetłumaczą.

12step

Ten Hermes to chyba jeszcze gorsza firma kurierska niż PDP.
ore ore szabadabada amore

psmaniac

Cytat: 12step w Listopad 14, 2025, 23:01niż PDP.
DPD.
Hermes w DE to hołota. Zbieranina. W Berlinie przeważnie pracują: Rumuni, Bułgarzy, ciapate, no i Polacy. Język niemiecki na poziomie przedszkola. Paczki zostawiają po sąsiadach bez awizo, w większości przypadków.

12step

Nawet bez tego paczki krążą po dwa tygodnie w każdej sortowni po drodze, jak akurat tracking działa i nie pokazuje, że twojej przesyłki nie ma.
ore ore szabadabada amore

killy9999

Cytat: psmaniac w Listopad 14, 2025, 23:07Hermes w DE to hołota
Jak mieszkałem w UK, to też słyszałem o nich jak najgorsze opinie, ale na szczęście mnie osobiście nie zdarzyły się żadne przykre incydenty.

Natomiast ebay zawsze był beznadziejny i tutaj niestety nic się nie zmieniło. Po pół godziny kombinowania z ważeniem i mierzeniem, ustalaniem ceny przesyłki, kleceniem opisu, otrzymałem taki komunikat przy próbie wystawienia przedmiotu:

Czyli co, jak mam konto założone na brytyjskiej wersji serwisu, to nie mogę w Polsce zrobić wysyłki zagranicznej? A jak założę nowe konto w Polsce, to wtedy też nic nie wyślę, dopóki nie sprzedam w kraju ustalonej liczby przedmiotów? Dziękuję, zostanę przy OLX.