Aktualności

OLX - Wątek zbiorczy

Mitsu · 44866

Offline 12step

Odpowiedź #285 dnia: Października 22, 2025, 17:44:47
Parę osób tutaj korzysta z tego portalu. Dużo się mówi, że kupujący są beznadziejni i denerwują sprzedawców. Ja próbuje tam kupować, ale co bardziej próbuję, tym bardziej nie rozumiem o co z tym chodzi. Postaram się krótko:

Psx, dawno temu, typ wysłał inny model, niż wystawiony. Nie chciało mi się szarpać.
PSX 2 - tym razem ten model co potrzeba, ale zajechane CD, niedziałający pad skręcony na 2 śrubki.

Trochę się zraziłem, ale znajomy wystawia, kupuje, mówi, że tak trafiłem, dobra.

Lekko wintydżowy sprzęt do robienia muzyki. Chyba z miesiąc z typem przegadałem, gdzieś tam powiedział, że może wystawić jako wysyłka olx. W momencie jak powiedzialem, że biorę i żeby wystawił wysyłkę olx, to typ mnie zaczął ghostować. Ogłoszenie wisiało jeszcze 3 miesiące.

To samo drugim razem. Typ miał problem, żeby nadać paczkę i to ja go musiałem cisnąć i pilnować, żeby przez te 3 dni ją w końcu wysłał. 50 kilo elektroniki za parę tys owinięte w 3 warstwy folii bombelkowej. Sprzęt po czyszczeniu i serwisie. W całym domu teraz je...e piwnicą. Nie działa.

ore ore szabadabada amore

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 106
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #286 dnia: Października 22, 2025, 17:50:48
Dlaczego piszesz w osobnym wątku skoro to idealnie pasuje do tego tematu ? : https://strefapsx.pl/forum/zakupy-i-handel/olx-watek-zbiorczy/

W powyższym wątku już poruszano problemy związane z olx. Nie ma tutoriala na ludzi - są różni, zależnie jak trafisz, i takie właśnie jest olx - różne w zależności z kim robisz biznes.

Zgłaszam do moderacji by scalili wątki.

Offline 12step

Odpowiedź #287 dnia: Października 22, 2025, 17:55:25
Nie mam już dziś siły, ale masz racje z tym scaleniem.

No właśnie nie wiem z kim robię biznes. To jest ruletka, a ja zawsze przegrywam. Stąd pomysł, że może robię coś źle i ktoś kto ma więcej doczynienia z tą platformą, mógłby mnie pokierować. Albo może powinienem sobie dać spokój.

Online TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 77
  • Item Collector
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #288 dnia: Października 22, 2025, 18:04:38
Daj sobie spokój. Chciałem kupić Arcade Sticka od typa. Nie chciał podać nr iban do zrobienia przelewu 😂 . Żądał wpłaty przez dane OLX

Głuptaków nie brakuje na żadnej płaszczyźnie ...

TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Offline 12step

Odpowiedź #289 dnia: Października 22, 2025, 18:22:14
Jak brałem z allegro lokalnie, to typ mi zza granicy przysłał sprzęt w 3 dni, a opakowany (bez oryginalnego pudła) tak, że paleta jajek by przyszła cało. Tylko na olx jest właśnie więcej różnego starszego sprzętu.

Offline killy9999

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 9
Odpowiedź #290 dnia: Października 22, 2025, 18:39:58
Kurczę, nie miałem takich doświadczeń na OLX, ale też nie kupowałem w sumie elektroniki. A już na pewno nie gabarytowej. Pamiętaj, po to masz program ochronny na OLX (i płacisz za niego przy zakupie!) żeby móc po otrzymaniu powiedzieć "sorry, nie to miało być wysłane". Sprzedający nie zobaczy twojej kasy jeśli nie potwierdzisz, że zamówienie jest OK - albo dopóki nie miną 24h.

Może próbuj pogadać z ludźmi przed zakupem i jakoś ich wyczuć? Zobaczyć czy ktoś jest sensowny,` czy cię spławia? Jak ktoś cię zghostował przed zakupem to dobrze - prawdopodobnie oszczędziło ci to nieudanej transakcji.

Online Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 14
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: Wawrzino
  • Nintendo ID: Wawrzino
  • Steam ID: Wawrzino
Odpowiedź #291 dnia: Października 23, 2025, 13:38:02
program ochronny na OLX
Jako były pracownik OLXa mogę powiedzieć jedno: xD

Sam dosyć dużo kupuję na OLX, ale głównie gry i jakieś konsole pokroju Gameboy czy Wii. Jak dotąd miałem szczęście, bo tylko raz zdarzyło mi się, że gameboy przyszedł owinięty w szmatę i zapakowany w foliopak. Jedyne co mogę doradzić to sprawdzić od kiedy dany sprzedawca ma konto i jakie ma oceny

Offline 12step

Odpowiedź #292 dnia: Października 23, 2025, 14:07:29
Może próbuj pogadać z ludźmi przed zakupem i jakoś ich wyczuć?

No jak tak robiłem to z miesiąc trwała taka wymiana zdań XD Nie wiem naprawdę, może typ wystawił na lipe, bo chciał sobie z kimś pogadać, już nie ogarniam naprawdę.

że gameboy przyszedł owinięty w szmatę i zapakowany w foliopak.

Chińczycy lubią wysyłać tak, że wrzucone luzem do foliowego worka ale dotąd nie miałem problemów z tym co przyszło.
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2025, 14:19:41 wysłana przez 12step »

Online Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 14
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: Wawrzino
  • Nintendo ID: Wawrzino
  • Steam ID: Wawrzino
Odpowiedź #293 dnia: Października 23, 2025, 14:32:56
Wiesz, co innego chińskie gówienka za 5zł, a co innego sprzęt, za który zapłaciłem ~300zł. Mimo wszystko spodziewałbym się, że ktoś chociaż trochę się postara. Ja jak coś sprzedaję to zawsze owijam folią bąbelkową i w karton, i dopycham papierem/folią żeby nic w środku nie latało luzem.

Rolka folii bąbelkowej kosztuje śmieszne pieniądze, a starcza na bardzo długo. Kartony zwykle recyklinguję z tych, w których przychodzą do mnie zamówienia.

Offline 12step

Odpowiedź #294 dnia: Października 23, 2025, 15:06:01
Rzeczy za 300 zł i więcej wysyłają wcale nie lepiej. Ale te różne rzeczy mają jakieś minimalne zabezpieczenie w pudełku, dopóki nikt na nie nie nadepnie czy coś.
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2025, 15:07:35 wysłana przez 12step »

Offline mariusz391

Odpowiedź #295 dnia: Października 23, 2025, 15:09:26
Panie @Wawrzino i @12step tak tylko przypomnę w jakim stanie przyszedł mi Arcade Stick z aliexpress  ::)

Ale z figurkami na aliexpresie jest podobnie, są tacy co pakują w styropianowe pudełka i przychodzi w stanie idealnym, a są tacy co owiną na ciasno w jakąś folię i wio, przychodzi całe pogniecione

Offline killy9999

• Podporucznik
  • *
Odpowiedź #296 dnia: Października 23, 2025, 15:13:35
Jako były pracownik OLXa mogę powiedzieć jedno: xD
Od jakiegoś czasu działa ten nowy program, że ponoć kasa na konto sprzedającego idzie dopiero w momencie potwierdzenia że jest OK, albo po 24h od momentu odebrania jak się nie zgłosi, że coś jest nie tak. Sam nigdy nie miałem problemów - ani jako kupujący, ani sprzedający - więc w praktyce nie wiem. No to pytanie: czy ktoś testował w praktyce? Wiem, że kiedyś był taki problem, że OLX nie zapewniał żadnego sposobu odesłania zakupu, więc kupujący po zgłoszeniu problemu zostawał i z kasą i z przedmiotem. Trzeba było jakoś kombinować we własnym zakresie z odsyłaniem. Pytanie, czy to się zmieniło? Czy OLX generuje teraz automatyczny zwrot, np. paczkomatem?

Offline 12step

Odpowiedź #297 dnia: Października 23, 2025, 15:24:17
No w praktyce to ja w tej chwili testuję  :( Nie wiem czy da się włożyć 50 kilo do paczkomatu, ale podobno np inpost przyjmuje paczki do 25 kg.

Panie @Wawrzino i @12step tak tylko przypomnę w jakim stanie przyszedł mi Arcade Stick z aliexpress  ::)
no tu ktoś nadepnął;)

Offline killy9999

• Podporucznik
  • *
Odpowiedź #298 dnia: Października 23, 2025, 17:21:49
No w praktyce to ja w tej chwili testuję  :( Nie wiem czy da się włożyć 50 kilo do paczkomatu, ale podobno np inpost przyjmuje paczki do 25 kg.
A jakim przewoźnikiem ta paczka została do ciebie dostarczona? Bo 50kg to brzmi jak materiał na paletę chyba?

Offline 12step

Odpowiedź #299 dnia: Października 23, 2025, 17:56:32
Pani redaktor, my nie czytali, my kliknęli i teraz trzeba płacić... A tak na serio, nie nie była to przesyłka paletowa, bo kiedyś taką dostałem, normalna paczka. Nie chce mi się za bardzo wchodzić w niuanse, nie wiem czy paczka była ubezpieczona, zapłaciłem kilka razy więcej niż normalna przesyłka kurierska. Wypełniłem zgłoszenie na olx, pieniądze wstrzymane i czekam na rozwój wypadków. Wiem, że to pewnie z różnych względów intersująca sprawa, ale teraz staram się myśleć o tym jak najmniej, bo i tak chodzę wkurzony ciągle. :-\

SMF spam blocked by CleanTalk