Houston, mam problem!
Próbowałem coś kupić z wysyłką OLX. Przeklikałem wszystkie wybory dostawy itp. itd. Zostałem przekierowany do systemu płatności, z niego na stronę mojego banku, gdzie w wyniku jakichś błędów nie mogłem opłacić przelewu. Pierwsze logowanie do banku zwróciło komunikat o rzekomym błędzie w haśle, a mimo to zalogowało mnie dalej i już prawie potwierdziłem płatność, ale strona się "ucięła" i nie miałem opcji wpisania kodu potwierdzającego. Po odświeżeniu mogłem się zalogować, ale po zalogowaniu dostawałem błąd "nie udało się pobrać danych".
W każdym razie, skończyło się na tym, że nie opłaciłem przelewu. Chciałem więc wejść na OLX i podobnie jak na allegro ponowić płatność, ale nigdzie nie widzę tego zakupu. Nie ma go w nieopłaconych przesyłkach, zakupach, dostawach i tak dalej. Ogłoszenie dalej "wisi" na OLX i mogę w nie wejść, ale mogę tam tylko napisać do sprzedającego, bo zamiast opcji wysyłki jest komunikat w stylu "przedmiot może nie być dostępny z wysyłką OLX, skontaktuj się ze sprzedającym."
Ponadto na mailu mam tylko wiadomość od PayU z możliwością sprawdzenia statusu przelewu, którego nie dokonałem. Po wejściu w link mam tylko info, że nieopłacone i że zakup zostanie anulowany.
I teraz pytanie - to się z automatu po jakimś czasie "wyzeruje" w tym ogłoszeniu i będę mógł kupić ponownie, czy sprzedający musi najpierw coś po swojej stronie zrobić? Teoretycznie do transakcji nie doszło i nigdzie na OLX nie ma po tym śladu...
EDIT: Okej, po ~20 minutach opcja zakupu z wysyłką powróciła i tym razem udało się dokończyć transakcję

Niemniej, cała ta procedura zakupu to trochę niedopracowana jest. Moim zdaniem mogłoby to wyglądać jak na Allegro, gdzie w momencie problemu z płatnością można ją po prostu ponowić.