Aktualności

OLX - Wątek zbiorczy

Mitsu · 44865

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 90
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: OGAR_niety
Odpowiedź #270 dnia: Czerwca 04, 2024, 22:14:51
Houston, mam problem!

Próbowałem coś kupić z wysyłką OLX. Przeklikałem wszystkie wybory dostawy itp. itd. Zostałem przekierowany do systemu płatności, z niego na stronę mojego banku, gdzie w wyniku jakichś błędów nie mogłem opłacić przelewu. Pierwsze logowanie do banku zwróciło komunikat o rzekomym błędzie w haśle, a mimo to zalogowało mnie dalej i już prawie potwierdziłem płatność, ale strona się "ucięła" i nie miałem opcji wpisania kodu potwierdzającego. Po odświeżeniu mogłem się zalogować, ale po zalogowaniu dostawałem błąd "nie udało się pobrać danych".

W każdym razie, skończyło się na tym, że nie opłaciłem przelewu. Chciałem więc wejść na OLX i podobnie jak na allegro ponowić płatność, ale nigdzie nie widzę tego zakupu. Nie ma go w nieopłaconych przesyłkach, zakupach, dostawach i tak dalej. Ogłoszenie dalej "wisi" na OLX i mogę w nie wejść, ale mogę tam tylko napisać do sprzedającego, bo zamiast opcji wysyłki jest komunikat w stylu "przedmiot może nie być dostępny z wysyłką OLX, skontaktuj się ze sprzedającym."

Ponadto na mailu mam tylko wiadomość od PayU z możliwością sprawdzenia statusu przelewu, którego nie dokonałem. Po wejściu w link mam tylko info, że nieopłacone i że zakup zostanie anulowany.

I teraz pytanie - to się z automatu po jakimś czasie "wyzeruje" w tym ogłoszeniu i będę mógł kupić ponownie, czy sprzedający musi najpierw coś po swojej stronie zrobić? Teoretycznie do transakcji nie doszło i nigdzie na OLX nie ma po tym śladu...

EDIT: Okej, po ~20 minutach opcja zakupu z wysyłką powróciła i tym razem udało się dokończyć transakcję :D Niemniej, cała ta procedura zakupu to trochę niedopracowana jest. Moim zdaniem mogłoby to wyglądać jak na Allegro, gdzie w momencie problemu z płatnością można ją po prostu ponowić.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2024, 22:26:19 wysłana przez Quake96 »

Offline mihal

• Starszy szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #271 dnia: Sierpnia 17, 2025, 16:12:44
Wystawiłem sobie na OLX - Rise Of The Ronin (link - https://www.olx.pl/d/oferta/rise-of-the-ronin-ps5-pl-CID99-ID173PhQ.html). Otrzymałem 3 wiadomość od potencjalnych kupujących - jednak nie mogę im odpisać z uwagi na ->

Ta rozmowa została wyłączona

Konto tej osoby zostało wyłączone z powodu podejrzanej aktywności. Unikaj kontaktowania się z tą osobą na innych platformach. Nie udostępniaj jej swoich danych osobowych.
Twoje bezpieczeństwo jest dla nas priorytetem. Przeczytaj, jak bezpiecznie korzystać z OLX

Z tego co widzę są to normalne konta osób a nie żadne fake itd. Czy też tak macie?

Pozdrawiam

PS4 / PS5

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #272 dnia: Sierpnia 17, 2025, 18:24:18
Akurat jestem w temacie bo porządkuję szafy i wyprzedaję się z gratów i szczerze powiedziawszy nigdy nie miałem takiego komunikatu, a ostatnio sporo osób się przewinęło.

Offline killy9999

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 9
Odpowiedź #273 dnia: Sierpnia 17, 2025, 20:10:25
Mi się taka sytuacja zdarzyła, ale wtedy faktycznie zablokowało jakiegoś oszusta.

Offline mihal

• Starszy szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #274 dnia: Sierpnia 17, 2025, 21:42:53
Problem w tym, że te konta osób wyglądały na "normalne"! Ktoś po prostu zadał mi pytanie o aktualność oferty i tyle. W praktyce wcześniej dostawałem zawsze podobne wiadomości i nie było z tym problemów aż do dziś.

PS4 / PS5

Online Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 14
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: Wawrzino
  • Nintendo ID: Wawrzino
  • Steam ID: Wawrzino
Odpowiedź #275 dnia: Sierpnia 17, 2025, 23:05:03
Pracowałem kiedyś w OLX w dziale odpowiedzialnym za moderację treści i blokowanie kont, więc mogę trochę rozjaśnić sytuację.
Te konta wyglądały na normalne, często z długą historią (np. konto założone w 2018), ale wielce prawdopodobne, że zostały przejęte przez oszustów na drodze phishingu loginu i hasła. OLX ma bardzo dobre narzędzia do wykrywania świeżych kont oszustów, jednak to jest zawsze zabawa w kotka i myszkę, dlatego oszuści często starają się najpierw pozyskać "zaufane, stare" konta i wtedy rozsyłają dziesiątki albo i setki takich niewinnych zapytań o przedmiot. W razie odpowiedzi przez sprzedającego starają się potem przekierować dyskusję poza OLX np WhatsApp, albo podsyłają link do lewej "przesyłki z OLX" gdzie musisz podać wszystkie swoje dane i zalogować się z fałszywego linku na stronę "swojego banku", żeby dostać przelew środków.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #276 dnia: Sierpnia 18, 2025, 20:56:30
Ja jedynie zauważyłem stosunkowo sporo pustych zapytań, na zasadzie aktualne i temat urwany. O ile rozumiem, takie coś w ogłoszeniach bez wysyłki lub tych sprzedanych co wiszą, a OLX nie umie ogarnąć jakiegoś wyróżnika by dać znać, że to się sprzedało, o tyle dziwią mnie te zapytania w ogłoszeniach gdzie mam wysyłkę.

Offline 12step

Odpowiedź #277 dnia: Sierpnia 18, 2025, 21:05:07
Ehhh, no ja nie umiem używać olxa i ostatnio jedna rzecz mnie zainteresowała, gdzie wisi ogłoszenie bez wysyłki, zapytałem czy aktualne i typ mi odpowiedział po 3 tygodniach, to pewnie jest druga strona medalu.

ore ore szabadabada amore

Online Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
Odpowiedź #278 dnia: Sierpnia 18, 2025, 21:07:23
OLX nie umie ogarnąć jakiegoś wyróżnika by dać znać, że to się sprzedało

OLX, a raczej ludzie, którzy programują tę platformę potrafią, ale to nie oni podejmują decyzje co ma powstawać, w jakiej kolejności i jak szybko ;)
Takie decyzje muszą przejść przez cały korpo-łańcuszek spotkań, dyskusji, zaklepywania decyzji itp., a przypominam, że OLX jest platformą międzynarodową i muszą zgrywać potrzeby i prawodawstwo każdego kraju, gdzie prowadzą biznes.

Offline 12step

Odpowiedź #279 dnia: Sierpnia 18, 2025, 21:08:19
Ogólnie jaki jest sens tego, że ogłoszenia po sprzedaniu nie znikają tylko sobie wiszą nadal? Żeby to wyglądało że na raz jest tyle ofert, kiedy połowa jest już nieaktualna?

Online Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
Odpowiedź #280 dnia: Sierpnia 18, 2025, 21:55:18
Jako były pracownik OLX, który trochę poznał jak ta firma działa od środka mogę odpowiedzieć tylko w jeden sposób:

Offline 12step

Odpowiedź #281 dnia: Sierpnia 18, 2025, 22:18:39
Poddaje hipotezę, że po to, żeby generować pusty ruch.

Offline killy9999

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 9
Odpowiedź #282 dnia: Sierpnia 18, 2025, 22:32:44
Ale za ruch na serwerach trzeba płacić.

Online Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
Odpowiedź #283 dnia: Sierpnia 18, 2025, 22:49:10
Pusty ruch nic nie daje, moja hipoteza jest taka, że najwyższy priorytet dostają te funkcjonalności na stronie, które w najkrótszym czasie przełożą się na $$$, cała reszta funkcji, o których sam myślałem i proponowałem, czeka sobie w kolejce na kiedyś/być może/świętego nigdy. Właśnie taką funkcją byłoby automatyczne kończenie ogłoszeń w momencie jak sprzedający zatwierdzi sprzedaż, ale to się nie przekłada na piniądz, więc sobie pewnie jeszcze długo poczekamy na coś takiego.

Offline 12step

Odpowiedź #284 dnia: Sierpnia 18, 2025, 22:57:25
Ktoś marnuje czas wyszukując zakończone oferty, które wiszą jako aktualne i spędza czas na stronie, a potem jeszcze musi sprawdzać, czy ktoś mu odpisał na pytanie, czy ta oferta aktualna czy sprzedane pół roku temu i sobie wisi. Jak spędza więcej czasu na stronie to większe prawdopodobieństwo, że będzie szukał przy okazji innych rzeczy i  w końcu trafi na oferty, które są aktualne. To jak ten chat gpt z opóźnionym popupem, że jak zaczynasz wpisywać prompt, to, oczywiście całkiem przypadkiem, trafiasz w guzik "załóż konto", nikt za to nie płaci, z serwer kosztuje.... Poza tym sprawia wrażenie, że wszystkiego jest dużo, bo sprzedane oferty wiszą jako aktywne. To tak jakbyś wchodził do supermarketu i o łał, ale oferta, a 3/4 już niedostępne bo sprzedane.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2025, 23:02:37 wysłana przez 12step »

SMF spam blocked by CleanTalk