Kupił za 34$ teraz sprzedał za 9000$

Zaczęty przez next THE flex, Sierpień 07, 2019, 07:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

next THE flex

....so....
...who's....
NEXT
       .THE.
               FLEX

zircco

Cytat: next THE flex w Sierpień 07, 2019, 07:26
Temat jakże ciekawy dla retro maniaków :))

https://tvn24bis.pl/ze-swiata,75/na-strychu-znalazl-gre-komputerowa-sprzedal-ja-za-9-tys-dolarow,958827.html?fbclid=IwAR3cG_ydRcSrJ8c67uiKSMq3u2gB4Z_xl92T3PltEnVGWJl0m2E8llLaWLQ

American Dream

Polska wersja historii:
1) Rodzice znajdują starą grę na dnie szafy. Oczywiście nie jest warta 9k $ (zapewne jest to jakieś niemieckie wydanie przemycone z RFN), bo w Polsce w latach 80 kalkulatory były luksusem.
2) Szkoda im miejsca, bo mają 30 m2 mieszkanie, które spłacą dopiero za kilka lat
3) Wystawiają grę na OLX. Skoro w folii to wołają za nią zawrotne 200 zł
4) W 10 minut mają 30 telefonów od maniaków i Januszy biznesu (bez urazy Bodzio) prześcigających się w ofertach po 20-30 zł
5) Jeden z handlarzy deklaruje przyjazd za 5 minut i 50 zł do ręki
6) Nieświadomi rodzice sprzedają grę
7) Handlarz wystawia grę za 500 zł na kup teraz
8 ) Mijają miesiące/lata
9) Handlarz potrzebuje kasy i wystawia grę na licytacji od 1 zł
10) Jakiś retro maniak płaci za grę 300 zł
11) Rodzice są stratni, handlarz zarobił, retro maniak czuje, że zrobił deal życia

ojciec-gracz

Cytat: zircco w Sierpień 07, 2019, 09:01
Cytat: next THE flex w Sierpień 07, 2019, 07:26
Temat jakże ciekawy dla retro maniaków :))

https://tvn24bis.pl/ze-swiata,75/na-strychu-znalazl-gre-komputerowa-sprzedal-ja-za-9-tys-dolarow,958827.html?fbclid=IwAR3cG_ydRcSrJ8c67uiKSMq3u2gB4Z_xl92T3PltEnVGWJl0m2E8llLaWLQ

American Dream

Polska wersja historii:
1) Rodzice znajdują starą grę na dnie szafy. Oczywiście nie jest warta 9k $ (zapewne jest to jakieś niemieckie wydanie przemycone z RFN), bo w Polsce w latach 80 kalkulatory były luksusem.
2) Szkoda im miejsca, bo mają 30 m2 mieszkanie, które spłacą dopiero za kilka lat
3) Wystawiają grę na OLX. Skoro w folii to wołają za nią zawrotne 200 zł
4) W 10 minut mają 30 telefonów od maniaków i Januszy biznesu (bez urazy Bodzio) prześcigających się w ofertach po 20-30 zł
5) Jeden z handlarzy deklaruje przyjazd za 5 minut i 50 zł do ręki
6) Nieświadomi rodzice sprzedają grę
7) Handlarz wystawia grę za 500 zł na kup teraz
8 ) Mijają miesiące/lata
9) Handlarz potrzebuje kasy i wystawia grę na licytacji od 1 zł
10) Jakiś retro maniak płaci za grę 300 zł
11) Rodzice są stratni, handlarz zarobił, retro maniak czuje, że zrobił deal życia

Bardzo trafnie uchwycona rzeczywistość i polska mentalność dlatego jak znajdę w jakimś domu na strychu grę na SNESA w folii to puszczę ją na ebay.com :D

PSX93

Był taki program i nie wiem, czy nadal jest emitowany pod tytułem ''Wojny magazynowe'' i po wygranej licytacji całego magazynu znaleźli pudła pełen konsol atari snes, amiga, komiksy, gry do psx i też poszło za grubą kasę.

hankie

Albo inaczej - wersja PL.

Chłopiec za młodu chowa to przed bratem. Potem jedzie na kolonie. Rodzice robią remont poddasza. Wywalają 'graty'. Po 8 latach już jako świadomy człek, młody przypomina sobie, że miał grę. Idzie na strych, robi śledztwo, przesłuchuje rodziców.

Potem podpala dom.

SALADYN

Cytat: PSX93 w Sierpień 07, 2019, 13:09
Był taki program i nie wiem, czy nadal jest emitowany pod tytułem ''Wojny magazynowe'' i po wygranej licytacji całego magazynu znaleźli pudła pełen konsol atari snes, amiga, komiksy, gry do psx i też poszło za grubą kasę.
Nadal to emitują ale nie ma to żadnej wartości edukacyjnej (z tego co kojarzę to na discovery można obejrzeć) bo to tylko ustawiona reality drama jest. Można to spokojnie wrzucić do worka z "Trudne Sprawy", "Gwiazdy Lombardu" i im podobnymi.

pawloosw

Do listy dodałbym jeszcze złomowisko, jako ze siedze w branzy od nastu lat i widze realia, a program ten 2 razy obejrzałem zmuszajac sie do tego bo inaczej nie szlo na te bzdury patrzeć.  :))

verteks

Akcja niczym ta dotycząca Stadium Events - przyszedł user na forum NintendoAge i napisał posta, że "no znalazłem / znalazłam 5 gierek na NES, są coś warte?".