Aktualności

Allegro - Wątek ogólny

Janusz · 102576

Offline SALADYN

Odpowiedź #675 dnia: Lipca 26, 2025, 12:14:16
Ano, gdyby nie brak sensownej konkurencji to to dawno powinno upaść ale trzyma się dzięki samej masy sprzedaży wszelakiego badziewia. Te łączone oferty to tragedia bo cwane allegro myśli że sprzedawcy zrobią za nich całą robotę a oni będą tylko na tym zarabiać. Tymczasem non stop trafiam na oferty sprzedaży kluczy mimo zastosowania filtra "pudełkowa" bo sprzedawcy specjalnie je tam wrzucają. Albo tworzą osobny produkt bo w innym musieliby sprzedawać taniej a tak liczą że ktoś nie połapie się w tym bałaganie i przepłaci. Mimo takiego systemu allegro nie przeszkadza wyświetlać oferty w oderwaniu od kategoryzacji bo sponsorowane. Sporo też ostatnio na allegro sprzedawców uprawiających dropshipping na kilkunastu nawet kontach, najczęściej z zawyżoną ceną. No i wisienka na torcie, masa obcokrajowców z unii albo hińczyków nie ogarniających jak działa portal.

Żeby to ogarnąć konieczne byłoby siedzenie non stop i wywalanie ofert/produktów/sprzedawców za byle błąd ale allegro nie jest to kompletnie na rękę bo przecież z każdej transakcji ma procent.

Offline animare

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 30
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #676 dnia: Lipca 26, 2025, 14:41:38
Nie wiem czy zauważyliście ale allegro archiwum zostanie zamknięte w przyszłym roku.

Nie będzie się dało w jakiś sposób tego wrzucić na jakieś webarchive czy inny serwis tego typu? Przyznam szczerze że co najmniej milion razy uratowało mnie to archiwum od przepłacania za coś lub po prostu znalezienia jakiegoś niszowego zasilacza, którego nie dało się znaleźć w Googlach.

Offline 12step

Odpowiedź #677 dnia: Lipca 26, 2025, 14:50:28

ore ore szabadabada amore

Offline Megadeth

Odpowiedź #678 dnia: Września 01, 2025, 10:40:30
Ostatnio natknąłem się na coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/oplata-pocztowa-pj-oph-10-99-17636458530
https://allegro.pl/oferta/oplata-pocztowa-pj-oph-17431414796
https://allegro.pl/listing?string=Op%C5%82ata%20pocztowa

Ktoś jest w stanie powiedzieć co to takiego? W różnych kategoriach, a recenzje i opinie do "produktu" totalnie randomowe:

Zgodny z opisem .
Zalety
Wszystkie noże świetnie tną.

?

Offline makumator

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 55
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #679 dnia: Września 01, 2025, 10:48:08
To sposób sprzedawcy na dodanie pojedynczej, dodatkowej opłaty za wysyłkę, gdy standardowe opcje dostawy nie wystarczają, albo trzeba coś doliczyć ręcznie. Nie jest to przedmiot fizyczny — a raczej „usługa” wysyłki opakowana w formę produktu na Allegro.

Offline Megadeth

Odpowiedź #680 dnia: Września 01, 2025, 10:57:24
tak mi przyszło na myśl, że coś takiego wystawiają, aby zapłacić za wysyłkę, albo "dopłacić" do SMARTa, bo przedmiot wystawili za 44,99zł

No cóż, kolejny przykład januszexa biznesu.

Offline SALADYN

Odpowiedź #681 dnia: Września 01, 2025, 11:58:58
No cóż, kolejny przykład januszexa biznesu.

Zostanę adwokatem diabła ale tutaj janusza trzeba oczyścić z zarzutów bo to czing czang czong biznesu. Wiedziałem że jak allegro wpuści do siebie chińczyków to się zrobi z tym niezły burdel.

Offline zenq

Odpowiedź #682 dnia: Września 01, 2025, 15:15:00
Taka sama praktyka jest na aliexpress, dodatkowe ogloszenia z wysylkami, dodatkami do produktu itp.

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 104
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #683 dnia: Września 01, 2025, 16:19:32
Bardzo ciekawy patent. Często zdarza mi się że chciałbym wejść na SMARTa (od 45 PLN) ale brakuje kilku PLN wartości produktu by się zaliczyło. Czasami coś dobieram wtedy, cokolwiek, by zwiększyć kwote. Ale widze można by do koszyczka wrzucić taką 'dummy' usługe i pyk wchodzi SMART. Nie wiedziałem że takie coś się już dzieje.

Offline 12step

Odpowiedź #684 dnia: Września 01, 2025, 17:30:10
super, zamiast dobrać coś, to można dobrać nic za pieniądze i nie dostać nic. Niezły trik alf, nie znałem go.

ore ore szabadabada amore

Offline killy9999

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 8
Odpowiedź #685 dnia: Września 01, 2025, 17:46:17
A w przypadku zwrotu przedmiotu dostanie się tylko część kasy z powrotem - bo usługa została wykonana.

Offline Megadeth

Odpowiedź #686 dnia: Września 01, 2025, 17:54:27
Zostanę adwokatem diabła ale tutaj janusza trzeba oczyścić z zarzutów bo to czing czang czong biznesu

Gdzie tam. chciałem zamówić lampkę na ścianę patrze cena 39.99zł (sprzedawca polski rekin biznesu nie china), no to mówie fakju dobiorę coś choćby to miała być gąbla do naczyć - przyda sie. No, ale nic gość nie miał, tylko taką wspaniałą "usługę". Trudno zamówiłem dwie, jedną odeślę.

Taka sama praktyka jest na aliexpress, dodatkowe ogloszenia z wysylkami, dodatkami do produktu itp.

No, ale tam możesz coś dobrać za grosze, - jak robią te promocje kup 3 masz taniej i dostawa za free. A tutaj "kupujesz" powietrze.

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 104
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #687 dnia: Września 01, 2025, 20:00:40
super, zamiast dobrać coś, to można dobrać nic za pieniądze i nie dostać nic. Niezły trik alf, nie znałem go.

Chodzi o to, że czasami brakuje 2 PLN by wejść na SMART i sprzedawca nie ma nic w ofercie co jest na tyle tanie (np. żelki) by opłacało się dobierać. Wtedy dobierasz taką usługe za 3 PLN i jest okey.

Lepsze dobrać za 3 PLN 'nic' niż bawić się w takie polaczkowanie że zamawiasz 2 sztuki czegoś co potrzebujesz tylko 1 sztuke tylko potem by 1 sztuke od razu odesłać - jak kolega tutaj opisał:

Gdzie tam. chciałem zamówić lampkę na ścianę patrze cena 39.99zł (sprzedawca polski rekin biznesu nie china), no to mówie fakju dobiorę coś choćby to miała być gąbla do naczyć - przyda sie. No, ale nic gość nie miał, tylko taką wspaniałą "usługę". Trudno zamówiłem dwie, jedną odeślę.

Offline Megadeth

Odpowiedź #688 dnia: Września 01, 2025, 20:33:04
Polaczkowanie to jest ustawianie ceny przedmiotu 44,99zł
Dałby janusz biznesu 45 to nie było by cyrku z jakimiś z dupy "Opłata pocztowa PJ-OPH-OPH-47"

Online JAPONIEC

Odpowiedź #689 dnia: Września 01, 2025, 21:25:05
Polaczkowanie to jest ustawianie ceny przedmiotu 44,99zł
Dałby janusz biznesu 45 to nie było by cyrku z jakimiś z dupy "Opłata pocztowa PJ-OPH-OPH-47"

Ja mam tak trochę rzeczy ustawionych.
Często obniżam ceny gratów zbiorczo i nie chce mi się już przeglądać tego co ma 44.99, a co 39.99.

A ten z opłatami pocztowymi nawet smarta nie ma.

SMF spam blocked by CleanTalk