Aktualności

Allegro - Wątek ogólny

Janusz · 102599

Offline Kirby

• Wsparcie
  • Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 5
Odpowiedź #660 dnia: Października 15, 2024, 09:43:43
W InPoście też się zdarzyła, fakt. Sęk w tym że jak za każdym razem jak zamawiam do allegromatu coś jest nie tak, to nie zachęca mnie to do korzystania z ich usług.

Wybierałem dostawę OneBox kilkanaście razy, głównie przy rozdawaniu monet "środa z OneBox". Paczki zawsze docierały do mnie nieruszone. Nigdy nie zdarzyła się mi przykra niespodzianka pustej skrytki, a w automacie DPD już tak (odesłali do nadawcy).

Zastanawia mnie jak to się dzieje, że jedne paczki potrafią zostać wrzucone do skrytki OneBox wieczorem w dniu zakupu, a innym razem wloką się kilka dni.

Offline mariusz391

Odpowiedź #661 dnia: Października 29, 2024, 05:43:16
https://github.com/picakia/allegro-rozlacz-oferty

Testowane, na razie działa. Zobaczymy na jak długo, bo coś czuję że to teraz będzie ich priorytet  ::)

Offline mariusz391

Odpowiedź #662 dnia: Lutego 01, 2025, 09:15:37
https://bezprawnik.pl/allegro-wprowadza-powazne-zmiany-bo-temu-juz-dyszy-do-ucha/
Czyli Aleedrogo walczy z chińskimi sklepami, ale tak żeby czasem nie wydać na to zbyt dużo. A chińczyk dzięki temu że nie ma pośredników i tak będzie tańszy i tak, a rak w postaci chińskich sprzedawców na allegro jak widać zostaje

Offline mariusz391

Odpowiedź #663 dnia: Czerwca 06, 2025, 07:58:49
https://superbiz.se.pl/wiadomosci/allegro-delivery-zamiast-paczkomatu-klienci-wsciekli-inpost-reaguje-aa-hbd9-1LsB-eM86.html
Jak zwykle monopoliści robią wszystko by być jeszcze większymi monopolistami. Pilnujcie co klikacie, bo inaczej będziecie łazić x km do allegrowych paczkomatów, zamiast do swojego najbliższego

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 104
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #664 dnia: Czerwca 06, 2025, 08:03:39
Nie moge otworzyć linku, ale czy chodzi o to że domyślnie wybiera allegro delivery zamiast ostatniego użytego paczkomatu? Chyba takie coś jakiś czas temu zaobserwowałem. Wystarczy być troche uważnym i spojrzeć na wybraną opcje wysylki przed finalizacją zakupu. Domyślam się jednak, że skoro masy nie potrafią nawet przeczytać opisu aukcji to i nie sprawdzają tego i stąd kłopoty.

Offline mariusz391

Odpowiedź #665 dnia: Czerwca 06, 2025, 08:09:01
Nie moge otworzyć linku, ale czy chodzi o to że domyślnie wybiera allegro delivery zamiast ostatniego użytego paczkomatu? Chyba takie coś jakiś czas temu zaobserwowałem. Wystarczy być troche uważnym i spojrzeć na wybraną opcje wysylki przed finalizacją zakupu. Domyślam się jednak, że skoro masy nie potrafią nawet przeczytać opisu aukcji to i nie sprawdzają tego i stąd kłopoty.

Z tego co piszą ludzie w komentarzach jest gorzej, masz przykładowy

Mirki, jest afera - #oszukujo level Allegro xD

Normalnie mnie zagotowało. Robię zakupy na Allegro, wybieram sobie ładnie paczkomat InPost, wszystko elegancko... a tu zonk – przy finalizacji zamówienia magicznie zmienia się sposób dostawy na ich własnego kuriera „Allegro Delivery”. Bez pytania. Bez zgody. Po cichu.

Myślałem, że to może przypadek – ale nie. Sprawdziłem to kilka razy. Za każdym razem Allegro samo zmienia mi metodę dostawy. Jak dla mnie to już nie bug, to systemowe wprowadzanie w błąd.

I żeby nie było – nagrałem to. Bo wiem, że ciężko w to uwierzyć, jak się nie zobaczy na własne oczy.

Zastanawiam się, czy to w ogóle jest legalne. Przecież to jawne działanie wbrew woli klienta i bez jego wiedzy. Może ktoś z UOKiK lub UODO powinien się tym zainteresować?

Miał ktoś podobnie?

Czyli wybierasz paczkomat, a przy finalizacji zakupu ci zmienia na ich paczkomaty. Rzadko kto jak raz coś wybierze tego aż tak pilnuje. Uderza to też w sprzedających, tu inny cytat

A ja zacząłem się zastanawiać co się dzieje, że jest wysyp zamówień z allegro one a potem nie odbieranie bądź zaraz anulowanie zamówienia. To już się dowiedziałem. Dzięki... Allegro to skończone mendy narzucają nam sprzedającym łany, orleny i dhly nie patrząc na to czy chcemy codziennie zapierdzielać do pięciu różnych automatów. Bo co z tego że zamówię podjazd kuriera po paczki jak i tak mnie oleją bo łaskawie po kilka paczek to on nie przyjedzie bo się nie pyli.... Każdy kto może i chce niech zgłasza to do uokik....

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 104
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #666 dnia: Czerwca 06, 2025, 16:50:51
Ok rozumiem, dzieki za objasnienie. Mnie jakoś problem ominął. Może to loteria. Albo jest to zależne od czegoś (np. kupowanego towaru).

Offline mariusz391

Odpowiedź #667 dnia: Czerwca 06, 2025, 16:56:26
Mnie jakoś problem ominął. Może to loteria. Albo jest to zależne od czegoś (np. kupowanego towaru).

Bo tak jest, pojawia się losowo i nie u wzystkich, UOKiK się już za to wziął

https://superbiz.se.pl/wiadomosci/allegro-pod-lupa-uokik-czy-faworyzuje-delivery-kosztem-inpost-aa-jt3p-abEK-VfGG.html

A tu cytat jeszcze jednej osoby

W moim przypadku zawsze klikam w identycznie, a allegro uzywajac swojego zaawansowanego algorytmu raz na kilka paczek po cichu podmienia.

Recznie domyslny paczkomat jest dalej dostepny z takim samym czasem dostawy, wiec tu nie chodzi o brak miejsca czy problemy techniczne.

Kiedys dzialalo intuicyjnie i dobrze, no ale trzeba "probowac lepszych rozwiazan" xDDD jak to powiedzial pan rzecznik https://www.telepolis.pl/tech/aplikacje/inpost-allegro-zarzuty-nieuczciwa-konkurencja

Offline bms

Odpowiedź #668 dnia: Czerwca 06, 2025, 18:14:22
U mnie sytuacja wystąpiła. Tylko ja zawsze sprawdzam gdzie paczka jedzie i to wyłapałem. Już lepiej żeby niwe było zapisanych ustawień skoro chcą mącić.

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Offline SALADYN

Odpowiedź #669 dnia: Czerwca 06, 2025, 19:50:48
U mnie sytuacja wystąpiła. Tylko ja zawsze sprawdzam gdzie paczka jedzie i to wyłapałem. Już lepiej żeby niwe było zapisanych ustawień skoro chcą mącić.

U mnie nie wystąpiła a przynajmniej nie zauważyłem żeby wystąpiła a pilnuje mocno bo raz wysłałem alfowi 15kg karmy dla kotów :)

Offline mariusz391

Odpowiedź #670 dnia: Czerwca 06, 2025, 19:53:03
U mnie nie wystąpiła a przynajmniej nie zauważyłem żeby wystąpiła a pilnuje mocno bo raz wysłałem alfowi 15kg karmy dla kotów :)
Jak będziesz znowu miał dobrej jakości z porządną ilością mięcha to możesz mi wysłać  C:-)

Offline 12step

Odpowiedź #671 dnia: Czerwca 06, 2025, 20:05:19
Nie lepiej kupić mniej gier, a nie potem oszczędzać na jedzeniu   :(

ore ore szabadabada amore

Offline SALADYN

Odpowiedź #672 dnia: Czerwca 06, 2025, 20:07:13
Jak za darmo dają to bierzesz i uciekasz. Lepiej mieć i nie używać niż nie mieć i nie używać.

Offline SALADYN

Odpowiedź #673 dnia: Lipca 26, 2025, 11:09:12
Nie wiem czy zauważyliście ale allegro archiwum zostanie zamknięte w przyszłym roku. Działało to jako tako ale jak ktoś potrafił korzystać to można było dzięki temu serwisowi ustalić czy ta gierka wisząca w ofertach po 500zł naprawdę się sprzedaje w podobnych pieniądzach. Allegro tłumaczy że zamyka archiwum bo przecież teraz mają kategoryzacje ofert i zmienił się sposób wyszukiwania (czytaj jest burdel) a tak naprawdę to pewnie spisek żebyśmy przypadkiem nie sprawdzali sobie cen z ostatnich miesięcy.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #674 dnia: Lipca 26, 2025, 11:29:29
Allegro zmienia coś na gorsze? Nie znałem :)

A na poważnie, zlikwidowali już tyle fajnych rozwiązań, nie wprowadzając poza Smartem nic dobrego, że już przestałem nawet to śledzić.

Archiwum się przydawało, bo nieraz dzięki google można było choćby wyszukać jakieś wydanie gry, czy np. dany tytuł pojawił się kiedyś z polskim wydaniu itp.

W sumie gdyby nie fakt, że znajdziesz tam wszystko, no i przede wszystkim Smart i darmowa wysyłka to już dawno bym rzucił tym w cholerę. Zresztą już tam nawet nie szukam niczego, bo tę łączone oferty to działają jak chcą czasem. Kupuję jedynie wtedy gdy mam coś konkretnego i jest po prostu najtaniej, choć coraz częściej biorę coś z Amazon, szczególnie drobnicę bo dzięki Prime wysyłka też jest za free.

SMF spam blocked by CleanTalk