Aktualności

OLX - Wątek zbiorczy

Mitsu · 43336

Offline 12step

Odpowiedź #300 dnia: Października 24, 2025, 18:49:47
Progress report: sprzedawca zaakceptował zwrot.

ore ore szabadabada amore

Offline 12step

Jest w ogóle jakiś temat o takich dylematach? Może tam przenieść?

Też nie wiem czy wchodzić w ten olx, bo do tej pory jak chciałem kupić jeden sprzęt, nietani, to jeden gość mnie zghostował po miesiącu gadek, jeden mnie oszukał i musiałem się bujać ze zwrotem, z jednym wymieniłem 50 maili, kazał zadzwonić, straciłem godzinę na gadanie, a potem mi powiedział, że jednak nie, bo jak mi wyśle, to ja na pewno mam w domu takie zepsute sprzęty, wymienię środek i mu odeśle, a jak przyjadę osobiście i zapłacę, to zrobię jakiś wałek i będzie poszkodowany.

Czy ci ludzie wystawiają te rzeczy na OLX bez zamiaru sprzedaży, tylko chcą sobie z kimś pogadać?
« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2025, 09:02:59 wysłana przez hankie »

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #302 dnia: Listopada 05, 2025, 09:07:39
@12step Rozterki OLXowe wrzuciłem tutaj.

Chodzi Ci raczej o technikalia, czy kulturę panującą w transakcjach? Bo jeśli chodzi o ludzi to mindsetup jest różny. Chociaż z racji cen, prowizji etc - na allegro jak coś sprzedam to pewniak. Na Vinted 8 na 10 transakcji miałem też od ręki (1 zwrot bo cośtam cośtam i 1 anulację).

A OLX raczej wciąż lokalnie, albo często ludzie, którzy z dili pod Kerfurem zazczynają transakcję online ;) Najpierw się boją, trują dupsko 2 tygi a potem albo znikają, albo jeszcze o 5PLN dłubią. Powiem Ci tak - jak coś mi zalega albo chce sprzedać to się mogę pourabiać :P. Najczęście pada znamienite - Psze pana a jest wysyłka za pobraniem?. I też zależy - mogę wysłać jak mi zależy, na szczeście hurtowo nie obracam i mogę trochę czasu po drodze z pracy poświęcić.

Offline 12step

Odpowiedź #303 dnia: Listopada 05, 2025, 09:42:32
@hankie Dobra, po kolei. Jak to działa technicznie to już wiem, bo ogarniałem zwrot od tego oszusta.

Teraz mi chodzi o to jak to działa praktycznie. Bo wy piszecie, że kupujący zawracają dupę, a ja mam doświadczenia, że kupować tam coś jest jeszcze gorzej. Ten ostatni typ był niby z polecanki, ale chyba w ogóle oczekiwał, że ta transakcja będzie wyglądała tak, że ja mu wpłacę na konto a on mi łaskawie wyśle. Z 10 razy zmieniał zdanie czy wyśle przez ten olx z przesyłką czy niby z odbiorem osobistym, cały czas gadając że on zna takich kupujących co tylko marnują jego czas i że ja go "testuję". Ja w sumie już chciałem to zamknąć i mieć to z głowy, więc nawet się nie targowałem, chciałem, żeby po prostu obie strony był zabezpieczone i jak na sortowni będą grać paczką w piłkę, to dostanie pełne ubezpieczenie, które jest w tym pakiecie olx. Więc mu napisałem, że jak paczka rozwalona albo coś lata, to piszemy przy kurierze protokół szkody i on nie będzie poszkodowany ani ja. To jednak zaprasza osobiście. A potem że osobiście jednak nie, bo on czuje że to jakiś wałek. Więc ogólnie prowadziłem przez jakieś 12 godzin jakieś dziwne negocjacje, żeby na końcu się dowiedzieć, że on mi nie sprzeda.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
Odpowiedź #304 dnia: Listopada 05, 2025, 10:49:59
@12step
Szczerze, to czuję mało konkretnych strzałów z obydwu stron ;) Jak nie ma OLX wysyłki, to zapytaj jak sobie to widzi. Jak proponuje jakieś rozwiązanie to nie ma co się rozwodzić. To, że jak paczka będzie zniszczona to wiadomo, że piszesz od razu protokół (dlatego nie lubię jak ktoś owija paczki czarnym streczem - nie wspominaj koniecznie o tym, bo niektórzy nieżyciowi osrańce dostają sraczki dodatkowo.

że ta transakcja będzie wyglądała tak, że ja mu wpłacę na konto a on mi łaskawie wyśle.
Ogólnie jak on ma gdzieś wysyłkę OLX 'bo się czeka na kasę i o byle gówno ktoś może założyć sprawę' - ok rozumiem, to wtedy tak wygląda transakcja, wpłacasz i czekasz aż łaskawie wyśle :D Kwestią ustaleń jest to jak to przebiegnie. A jak typ niezdecydowany, a Ty dużo zadawałeś pytań etc, to mógł serio pomyśleć, że coś kręcisz. Jak w normalnych relacjach, jak ja np lubię small talk i pierdzielenie o głupotach to w przepływie kasy i towaru to trzeba konkretnie;)

Offline 12step

Odpowiedź #305 dnia: Listopada 05, 2025, 11:14:38
Jak nie ma OLX wysyłki, to zapytaj jak sobie to widzi.
Wystawi przesyłkę olx lub odbiór osobisty.

To, że jak paczka będzie zniszczona to wiadomo, że piszesz od razu protokół
Nigdy tego nie robiłem, ale uznałem że to raczej dla niego ważne. Bo inaczej jak przyjdzie rozwalone, to robię spór i odsyłam i on ma problem.

dlatego nie lubię jak ktoś owija paczki czarnym streczem
O widzisz, dla mnie czarny stretch to sygnał, że paczka jest dobrze zabezpieczona, jak jest sprzęt bez luzów w bombelkowej w kartonie na to czarny stretch, to wiem, że pudełko się nie rozwali, nie przemięknie (przyszła kiedyś paczka  w samym kartonie, zrobiła się dziura bo padał śnieg i jakiś tam gratis od sklepu wypadł;). Ze 100 chyba takich paczek oderałem i 0 problemów.

Ogólnie jak on ma gdzieś wysyłkę OLX 'bo się czeka na kasę i o byle gówno ktoś może założyć sprawę' - ok rozumiem, to wtedy tak wygląda transakcja, wpłacasz i czekasz aż łaskawie wyśle
Jak kupujesz ksiażkę albo grę, a nie sprzęt za kilka tysięcy.

westią ustaleń jest to jak to przebiegnie. A jak typ niezdecydowany, a Ty dużo zadawałeś pytań etc, to mógł serio pomyśleć, że coś kręcisz.

To on przeciągał rozmowę. Jak powiedziałem że się decyduję i daję sobie 7 dni do namysłu, to odpisał że ok, ale on to w tej chwili wystawia gdzie indziej i w ciągu tygodnia się sprzeda.
to w przepływie kasy i towaru to trzeba konkretnie;)
Ja najbardziej lubię kliknąć kup i mieć to z głowy.
« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2025, 11:22:49 wysłana przez hankie »

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #306 dnia: Listopada 05, 2025, 11:21:28
O widzisz, dla mnie czarny stretch to sygnał,
Chodzi o to, że jak czarny - to nie widzisz np ze paczka była sprasowana z kopa lub doopą i prostowana. Wolę bezbarwny i tak sam pakuję. A jak pudełko by mogło kusić, bo coś droższego niż 200 pln to owijam szmatą lub papierem pakowym i wtedy bezbarwny strecz.
To on przeciągał rozmowę. Jak powiedziałem że się decyduję i daję sobie 7 dni do namysłu, to odpisał że ok, ale on to w tej chwili wystawia gdzie indziej i w ciągu tygodnia się sprzeda.
Ja może nie jestem masterem OLX, ale czasem obcemu coś zarezerwuje maksymalnie na następny dzień ew do weekendu jak chce sobie odebrać. Ale 7 dni do namysłu? ;) Mógłby to ze dwa razy sprzedać;) Nigdy tyle na 'zastanowienie' nie dałbym. Dlaczego? Nauczyłem się tak z ciołkami jak chciałem wynajmować mieszkanie... Czekałem, bez przelewu 'bo Panie gotówką' a potem się okazało po tygodniu, że ktoś się rozmyślił. Nie nie, tyle to nie ;)

Offline 12step

Odpowiedź #307 dnia: Listopada 05, 2025, 11:34:26
No nie sprzeda, bo te sprzęty wiszą po kilka miesięcy i na zagranicznych portalach. Ale niech próbuje. Jak mi zrobił presję, to powiedziałem, że decyduję się już, bo chcę zająć się już korzystaniem z tego sprzętu, nie kupowaniem go. No to to też okazało się problematyczne. Na dużo pytań chyba jednak trzeba się nastawić, jak się sprzedaje vintage sprzęt, który tani nie jest i jest ogólnie wiadome, że występują takie a takie problemy i takie a takie awarie. To tak jakbyś, nie wiem, kupował devkit do PSXa i zapytał, czy są wymienione kondensatory, a typ by Ci odpowiedział, że to znaczy, że to chcesz zrobić jakiś wałek.

Poza tym na każdym etapie bym odbił, jakby powiedział, że nie sprzedaje. Tu jest taka sytuacja, że sprawę przeciągał i rozmowę podtrzymywał on,a nie ja. Ja zaznaczyłem że mam już te pieniądze i jestem zdecydowany.

No ale poprzednio też miałem taką sytuację, że typ powiedział, że może wystawić z przesyłką olx i też mnie zwodził i zwodził. A jak dałem konkret, to przestał odpowiadać. Ogłoszenie wisiało jeszcze ze dwa miesiące.
ew do weekendu jak chce sobie odebrać.
to była taka sytuacja o jakiej piszesz, przyjadę w weekend i odbiorę.

Dobra konkretne pytanie, co zrobić żeby skrócić takie rozmowy do minimum i wyczuć gością na wczesnym etapie i po prostu nie marnować tak czasu na to.
« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2025, 13:42:39 wysłana przez hankie »

Offline killy9999

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 8
Odpowiedź #308 dnia: Listopada 05, 2025, 13:43:50
Kurde, sporo kupuję i sprzedaję na OLX i nigdy takich problemów nie miałem - chociaż faktycznie, elektroniki po kilka tysięcy nie kupowałem. Raz miałem kolesia, który ze dwa razy był zainteresowany komiksami które sprzedawałem, i się targował o przeróżne konfiguracje - "a jak wezmę X i Y i Z, to za ile? A jak tylko X i Y to ile?". Marnował mi tylko czas, aż w końcu za trzecim razem faktycznie kupił i to całkiem sporo, jeszcze z odbiorem osobistym. Czasami, choć rzadko, ktoś wpada z debilnymi propozycjami typu 30% ceny, to nawet nie tracę czasu na odpisywanie. Czasami ktoś faktycznie dopytuje sporo o sprawność sprzętu, to udzielam informacji zgodnie ze stanem faktycznym ("tak, kontroler sprawny", "nie, kartridż nietestowany bo nie mam konsoli, ale jak się okaże, że nie działa, to przyjmę zwrot"). Największy problem, jaki mi się trafia, to ludzie umawiający się na odbiór osobisty "na jutro" i przepadający potem bez słowa. Ani be, ani me, żadnego "rozmyśliłem się". Może raz do roku mi się taka sytuacja trafia, ale nauczyłem się nie robić żadnych rezerwacji i nie zdejmować ogłoszeń, dopóki przedmiot jest fizycznie niesprzedany, bo ktoś targuje się, obiecuje, i przepada.

Jak powiedziałem że się decyduję i daję sobie 7 dni do namysłu, to odpisał że ok, ale on to w tej chwili wystawia gdzie indziej i w ciągu tygodnia się sprzeda.
Co to właściwie znaczy, że się decydujesz i dajesz sobie 7 dni do namysłu? Jeśli to miało znaczyć "poproszę o rezerwację na 7 dni", to patrz wyżej.

Offline 12step

Odpowiedź #309 dnia: Listopada 05, 2025, 13:50:43
Znaczyło dokładnie to co znaczy. Sprzęt za prawie pół większego koła to jest duży wydatek. Decyduję się, ale daję sobie czas na przyklepanie. Skoro sprzęt jest wystawiony (tu była kombinacja, "mam dwa takie, jeden wystawiony drugi u mnie, i ten co u mnie mogę ci sprzedać") no to co właściwie? Poza tym, piszę o tym drugi raz, te sprzęty wiszą miesiącami.

Potem było, że jednak przesyłką olx, a potem że jednak osobiście. Nie chce mi się tego całego opisywać, bo skomplikowane i nic nie wnosi. U mnie to się zakończyło, że pasuję, rezygnuję z tego starego sprzętu. Napisałem do sklepu czy mogę przetestować nowoczesny sprzęt, oferujący podobną funkcjonalość, ale nie wiem czy będzie mi odpowiadać brzmienie. Odpisali mi, że śmiało mogę wziąć i w ciągu 30 dni zwrócić "po prostu". Tak się to zakończyło.
« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2025, 14:02:57 wysłana przez 12step »

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 104
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #310 dnia: Listopada 05, 2025, 21:45:22
Co to właściwie znaczy, że się decydujesz i dajesz sobie 7 dni do namysłu?

To znaczy, że masz do czynienia z człowiekiem wciąż niezdecydowanym. Jakby mi ktoś pisał tego typu rzeczy to nie robiłbym z nim interesów.

Offline 12step

Odpowiedź #311 dnia: Listopada 05, 2025, 22:28:23
Dobra, mam dosyć, zamknijmy to. W końcu zwróciłem się do sklepu i mam 30 dni na decyzję, więc sprawa się  jakoś rozwiązała.

Offline killy9999

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 8
Odpowiedź #312 dnia: Listopada 06, 2025, 11:19:15
Decyduję się, ale daję sobie czas na przyklepanie.
Nie dziwię się sprzedawcy, że uznał cię za potencjalnego krętacza. Komuś, kto wystawia używany sprzęt wcale nie zależy na tym, żeby go sprzedać konkretnie tobie, tylko żeby go sprzedać komukolwiek. Ktoś kto przychodzi i mówi "wezmę, ale muszę się jeszcze przez tydzień pozastanawiać" nie wygląda poważnie - tak jak napisał Alf, wygląda na osobę niezdecydowaną. Spoko, zastanawiaj się tydzień jeśli potrzebujesz, ale nie oczekuj, że w tym czasie sprzedawca zrezygnuje z próby sprzedania sprzętu komukolwiek innemu. Moja rada na przyszłość. Jak potrzebujesz czasu do namysłu, to pisz sprzedającemu: "Dziękuję za informację. Muszę się jeszcze chwilę zastanowić - jak coś to się odezwę".

Offline 12step

Odpowiedź #313 dnia: Listopada 06, 2025, 11:21:17
Dobra,  już przyjąłem. Kiedy powiedział, że wystawia, to powiedziałem że decyduję się i biorę w tej chwili, ale już mi się nie chce o tym pisać. Nie wiem, czy będę wracał do tego doświadczenia, bo na tyle mnie to zmęczyło i zniechęciło że zająłem się czym innym.

SMF spam blocked by CleanTalk