Aktualności

Allegro - Wątek ogólny

Janusz · 104936

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 91
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: OGAR_niety
Odpowiedź #690 dnia: Października 24, 2025, 23:02:47
Allegro jakiś czas temu znowu zmieniło preferowanego dostawcę przesyłek Smart. Teraz zamiast OneBox najczęściej widuję paczkomaty DHL.

Jakieś spostrzeżenia od was? Bo ja osobiście na własnym przykładzie widzę, że DHL już przestaje się wyrabiać. Do tego ta dziwna akcja z brakiem śledzenia paczek DHL w aplikacji i na stronie DHL, a wyłącznie na Allegro. No i z moich obserwacji wynika, że DHL za wiele paczkomatów na tle konkurencji (InPost) to nie ma. Mi dzisiaj jedna paczka nie dotarła, choć od rana jest w doręczeniu i zastanawiam się czy to nie przez przepełniony paczkomat.

A do świąt coraz bliżej. Wyczuwam mały kurierski armageddon :)

Offline 12step

Odpowiedź #691 dnia: Października 24, 2025, 23:17:55
No ale to przecież można zmienić? Nie wiem czy tak jest, ale kiedyś robili że alegroboxy miały krótki termin dostawy, który realnie był kilka razy dłuższy.

ore ore szabadabada amore

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 91
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: OGAR_niety
Odpowiedź #692 dnia: Października 24, 2025, 23:37:24
No właśnie nie zawsze można. Tak jak niegdyś paczkomaty InPost były jedyną opcją na niektórych aukcjach. To zależy od sprzedającego.

Offline 12step

Odpowiedź #693 dnia: Października 25, 2025, 00:03:23
Może mają korzystną umowę i dlatego dają te krótkie terminy, które są tylko teoretyczne. Ja chyba z każdą firmą kurierską miałęm przeboje, ale w sumie najmniejsze z inpostem.

Co nie znaczy, że jak coś zje... to jest gładko, przebijasz się pół godziny przez czatbota na infolinii, ludzie na pomocy mailowej nie potrafią ci nic pomóc, nikt nic nie wie i dziwnym przypadkiem AKURAT jak kurier wyjął paczkę, to dostałem smsem linka od scammerów (związaną z paczką), zupełnie tak jakby mieli wgląd do systemu inpostu... Zgłoszenie tego zlano.
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2025, 00:12:59 wysłana przez 12step »

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 106
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #694 dnia: Października 25, 2025, 16:46:26
Allegro jakiś czas temu znowu zmieniło preferowanego dostawcę przesyłek Smart.

O kurka a w czerwcu mieliśmy zaskoczenie z One Boxem:

https://superbiz.se.pl/wiadomosci/allegro-delivery-zamiast-paczkomatu-klienci-wsciekli-inpost-reaguje-aa-hbd9-1LsB-eM86.html
Jak zwykle monopoliści robią wszystko by być jeszcze większymi monopolistami. Pilnujcie co klikacie, bo inaczej będziecie łazić x km do allegrowych paczkomatów, zamiast do swojego najbliższego

Czyli średnio co 4 miesiące im się coś zmienia. Może próbują różnych środków byleby tylko pozbyć się Inpostu.

Końcowemu odbiorcy to pewnie wsio rybka, dopóki paka trafia do paczkomatu to nie ma wiekszego znaczenia czy jedzie do czerwonego czy żółtego. U mnie na wiosce nastawiali tych paczkomatów po 3 różne wszystkie obok siebie. Ide w jedno miejsce i tylko się muszę zdecydować do którego się obrócić i podejść. Takie czasy. Wszystkiego pełno.

Offline killy9999

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 9
Odpowiedź #695 dnia: Października 25, 2025, 20:25:32
Końcowemu odbiorcy to pewnie wsio rybka
Mnie właśnie nie. Paczkomat mam pod blokiem i mogę z niego normalnie odebrać paczkę bez żadnej aplikacji na smartfonie. Inne automaty mam dalej i wiem, że przynajmniej część z nich wymaga korzystania z aplikacji, żeby móc otworzyć skrytkę.

Offline zenq

Odpowiedź #696 dnia: Października 27, 2025, 15:02:36
No właśnie nie zawsze można. Tak jak niegdyś paczkomaty InPost były jedyną opcją na niektórych aukcjach. To zależy od sprzedającego.
skoro nie mozesz zmienic, to nie wina allegro, a sprzedawcy, ktory nie oferuje innych form wysyłki.
i jesli zawsze brales czapkomatem, a kupujesz cos od sprzedawcy, ktory inpostem nie wysyla, to allegro podsunie Ci inny automat paczkowy.
Widac to dobrzem jak zamawiasz duzo kurierami, a co sprzedawca, to inny kurier. Wtedy nie podpycha Ci automatów, a innego kuriera.
No i dochodzimy do sedna - raz klikniesz u kogos, kto nie wysyła w czapkomaty wiec z automatu wybierze sie opcja 'zblizona' i przy nastepnym zakupie, nie wroci do inpostu, tylko do tej, co ostatnio uzyles, czyli tu owego dhla.

Swoją drogą o ile te orlenowe i allegrowe automaty sa ok, o tyle DHL i DPD maja z dupy maszyny, przez wymóg posiadania apki. I nie jest to problemem, jak czesto z nich korzystasz, bo instalujesz apke i smiga, ale jak musisz raz jeden uzyc tego urzadzonka do nadania zwrotu i trzeba sie bawic w apki zamiast wklepac jeden kod z smsa czy odczytac kreskowy z paczki - to   robi sie niewygodnie.

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 106
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #697 dnia: Października 27, 2025, 16:25:26
wiem, że przynajmniej część z nich wymaga korzystania z aplikacji, żeby móc otworzyć skrytkę.

DHL i DPD maja z dupy maszyny, przez wymóg posiadania apki. I nie jest to problemem, jak czesto z nich korzystasz, bo instalujesz apke i smiga, ale jak musisz raz jeden uzyc tego urzadzonka do nadania zwrotu i trzeba sie bawic w apki zamiast wklepac jeden kod z smsa czy odczytac kreskowy z paczki - to   robi sie niewygodnie.

O kurka nie wiedziałem że są takie które zmuszają do appki nie oferując old-schoolowego sms-owego rozwiązania. Muszę pamiętać by ich unikać. Dzięki chłopaki za zwrócenie na to uwagi.

Offline mariusz391

Odpowiedź #698 dnia: Października 27, 2025, 16:52:18
Swoją drogą o ile te orlenowe i allegrowe automaty sa ok, o tyle DHL i DPD maja z dupy maszyny, przez wymóg posiadania apki. I nie jest to problemem, jak czesto z nich korzystasz, bo instalujesz apke i smiga, ale jak musisz raz jeden uzyc tego urzadzonka do nadania zwrotu i trzeba sie bawic w apki zamiast wklepac jeden kod z smsa czy odczytac kreskowy z paczki - to   robi sie niewygodnie.
Pierwsze słyszę, wszystko z Chin idzie mi na paczkomaty DHLu, z DPD też niedawno musiałem korzystać. Normalnie przychodzi SMS jak w inpoście, nawet jest łatwiej bo nie musisz wklepywać numeru telefonu, tylko sam kod z SMSa. Bo ja żadnych aplikacji nie instalowałem, nie instaluję i nie będę instalować

Offline Megadeth

Odpowiedź #699 dnia: Października 27, 2025, 17:00:58
potwierdzam, wiele razy przyszło mi do dpd punktu i zawsze wystarczał kod z SMSa (też nie mam apki)

Offline zenq

Odpowiedź #700 dnia: Października 27, 2025, 17:06:22
jak musisz raz jeden uzyc tego urzadzonka do nadania zwrotu
czytajcie dokladniej ;-)

odbiory tak, dostajesz smsa, ale wez zrob nadanie, to bez apki nie ma opcji.
A mozna by to bylo ogarnac tak samo - kodem z smsa.

nawet jest łatwiej bo nie musisz wklepywać numeru telefonu, tylko sam kod z SMSa.
orlenowe maja tak samo i to akurat bardzo lubie, choc inposta otwieram zdalnie z apki, a zonie podsyłam QRa.

a oneboxow korzystalem jedynie przy okazji promek, dpd to moze ze dwa razy, jak nie bylo innej opcji, jednak z automatow to preferuje inposta, choc zdarza im sie "zapchany" czapkomat i przerzucaja do punktu, a to juz jest mocno wkurzajace (kiedys wrzucali do pobliskiego paczkomatu, a teraz jeb do punktu i sie męcz).
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2025, 17:35:42 wysłana przez hankie »

Offline 12step

Odpowiedź #701 dnia: Października 27, 2025, 19:04:40
Dziś się bujałem z DPD i ogólnie mają taką infolinię, że gadasz z botem, który odmawia połączenia z konsultantem i nic się nie dowiesz, polecam. Z przyjazdem kuriera podawanym w przedziale całego dnia super firma. Jednak inpost to jedyny cywilizowany kurier.
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2025, 19:09:01 wysłana przez 12step »

SMF spam blocked by CleanTalk