Aktualności

Allegro - Wątek ogólny

Janusz · 104894

Offline verteks

Odpowiedź #30 dnia: Marca 22, 2018, 11:20:46
Mi się wydaje, że cały czas dążą w kierunku Amazona.
Odkąd wyłączyli komentarze dla kupujących to w sumie jeszcze tylko brakuje grupowania jednakowych przedmiotów i dystrybucji bezpośrednio przez allegro.
Nigdy nie używałem Amazona więc czy mógłbyś rozwinąć co masz na myśli pisząc o "grupowaniu"? Na Allegro jest pewnego rodzaju grupowanie przedmiotów i nazywają to "wariantami".

Długo nie wiedziałem że istnieje RSS na Allegro bo był ukryty, dlatego najpierw miałem ustawione jednorazowe, zbiorcze powiadomienie o nowych ofertach na maila, a później dopiero zorganizowałem sobie te wyszukiwania przez RSS; teraz wróciłem do powiadomień mailowych.

Offline foxe

Odpowiedź #31 dnia: Marca 22, 2018, 12:21:56
Nigdy nie używałem Amazona więc czy mógłbyś rozwinąć co masz na myśli pisząc o "grupowaniu"? Na Allegro jest pewnego rodzaju grupowanie przedmiotów i nazywają to "wariantami".
Chodziło mi o to, że jest jedna strona przedmiotu i kilku-kilkudziesięciu sprzedawców.
cos jak cdkeys z kluczami do gier

xbox
7xPSX(~1050 gier) 5xPS2(~300) 5xPS3(~170) 5xPS4(112) 5xPSP(~160) 2xPSV(18) 3xXBOX(~20) 2xX360(~20) 3xXONE(~10) NES SNESx2 GC Wii(5) WiiU(14) SMSII 2xSMD(4) SMDII

Offline mattek

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 15
  • Mistrz masarski!
  • PSN ID: Toonsil
  • Steam ID: Toonsil
Odpowiedź #32 dnia: Marca 22, 2018, 12:30:43
Czyli to jest powodem, dla którego moje RSS milczały od prawie dwóch dni. Lipa po całości!

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #33 dnia: Marca 22, 2018, 13:44:24
Czyli to jest powodem, dla którego moje RSS milczały od prawie dwóch dni. Lipa po całości!

Lipa i uprzykrzanie życia ludziom, którzy z tego korzystali bo akurat tutaj ani względami wizualnymi czy technicznymi nie mogli się kierować.

Co do zmian na allegro to jak ktoś napisał coraz mniej to przypomina serwis aukcyjny, a coraz bardziej zwykły sklep online jakich wiele. Ukrycie komentarzy było debilizmem, a kolejne zmiany wcale nie są lepsze. Nie mają konkurencji to co im zależy. Już od dawna wypychają ludzi chcących coś sprzedać na olx, a allegro chyba zostawią sklepom i firmom. Porównanie do amazona trafne, chyba nawet coś kombinują o brataniu się z pocztą, żeby ogarniać przesyłki w jakiś bardziej zintegrowany sposób.

Offline loompy100

• Starszy kapral
  • *
    • Reputacja: 2
  • asa
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum.
  • PSN ID: loompy100
Odpowiedź #34 dnia: Marca 22, 2018, 22:36:07
Allegro już od dłuższego czasu zmierza w moim zdaniem kiepską stronę. Dla zwykłego użytkownika, który chciał czasem coś kupić, czasem coś sprzedać praktycznie już nie ma miejsca. Sam korzystam z Allegro, a nie z OLX'a tylko dlatego, że nie muszę prowadzić dyskusji z Januszami biznesu, którzy chcą kupić gry za pół darmo. Z tym, że usuwając filtr 'wystawione w ciągu' przeglądanie i szukanie okazji stało się wysoce czasochłonne :/

Offline kris82l

• Zasłużony
  • Starszy kapral
  • *
    • Reputacja: 5
  • Odznaczenia Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
Odpowiedź #35 dnia: Marca 22, 2018, 23:20:12
Już dawno zauważyłem że Allegro schodzi na psy, pomału staje się po prostu sklepem internetowym, od kiedy komentarze dla kupujących zostały wyłączone liczba kupujących dzieciaków oraz osób niepoważnych wzrosła niesamowicie mnie więcej co czwarta, piąta transakcja kończy się brakiem odzewu ze strony kupującego.

Nie ma opcji "wystawione w ciągu" ale można włączyć "od najnowszych" i ja właśnie takiej alternatywy używam.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 27, 2018, 16:32:02
Ponarzekam jeszcze trochę bo ostatnio po długiej przerwie coś wystawiałem na allegro i znowu zawód, jeśli chodzi o porównanie tego co było do tego co jest.

Nie wiem może słabo ogarniam, ale zniknął chyba edytor tekstowy przy dodawaniu opisu? Przydawał się dla zewnętrznych galerii, można było więcej zdjęć wrzucić itp. Druga sprawa, kiedyś można było dodać dodatkową informację do aukcji, a teraz? Albo ślepy jestem, albo to też usunęli.

Offline verteks

Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 28, 2018, 09:00:57
Jest nowy edytor, który nie jest interpretowany jako strona html, to znaczy nie zrobisz linków (dalej można dodać jako tekst, tyle że to nie będzie klikalne hiperłącze), nie wyświetlisz miniaturek z zewnątrz, nie wstawisz szablonu; w opisie mogą być tylko miniaturki dodane jako zdjęcia przedmiotu. Zmiana konieczna ze względów bezpieczeństwa, protokół https nie pozwala na takie rzeczy, choć zmiana na pewno nie podoba się wielu użytkownikom a szczególnie tym którzy mieli bajeranckie opisy, to jest to pozytywna zmiana.

Dodatkowa informacja - nie do końca wiem co masz na myśli.

Offline foxe

Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 28, 2018, 10:35:01
dodatkowe informacje można było dodać w trakcie trwania aukcji jeśli już ktoś licytował. Pojawiały się na dole opisu i było widać wyraźnie że są dodane później.

xbox
7xPSX(~1050 gier) 5xPS2(~300) 5xPS3(~170) 5xPS4(112) 5xPSP(~160) 2xPSV(18) 3xXBOX(~20) 2xX360(~20) 3xXONE(~10) NES SNESx2 GC Wii(5) WiiU(14) SMSII 2xSMD(4) SMDII

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 28, 2018, 12:14:08
Dokładnie, według mnie bardzo przydatna opcja, bo nieraz po czasie Ci coś przyjdzie do głowy, albo zainteresowani dopytują o jedno i to samo, więc zamiast odpisywać można było kiedyś dodać notkę na dole oferty i z głowy. A teraz? Jedyna opcja to zakończenie aukcji i wystawienie od nowa.

Offline SALADYN

Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 28, 2018, 12:28:46
Można przecież bez problemu edytować główny opis.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 28, 2018, 12:46:00
Ale nie jak masz oferty w licytacji już.

Offline SALADYN

Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 28, 2018, 13:04:34
Może to jakaś forma zabezpieczenia przed oszustami. W sensie napiszesz że sprzedajesz nową Net Yarooze a gdy licytacja dobije do kilku setek zmieniasz opis że to tylko zwykły szarak pociągnięty czarnym sprayem i lecisz w kulki że tak jest przecież w opisie. Oferty kup teraz można zmieniać dowolnie.

Offline verteks

Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 28, 2018, 18:54:04
dodatkowe informacje można było dodać w trakcie trwania aukcji jeśli już ktoś licytował. Pojawiały się na dole opisu i było widać wyraźnie że są dodane później.
A tego to nie wiem, nie kojarzę żebym widział to w ostatnim czasie w jakimś opisie.

Offline bms

Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 02, 2018, 19:01:16
Allegro zmieniło strukturę kategorii. Wszystkie gry starsze niż PS3 wylądowały w kategorii retro. Oj pewnie teraz podrożeją tytułem zmiany statusu ;)

SMF spam blocked by CleanTalk