Kącik gier Wii

Zaczęty przez Janusz, Grudzień 29, 2016, 19:18

Poprzedni wątek - Następny wątek

mariusz391

Kolejne dni z Nintendo Wii i kolejna gierka ukończona.
Tym razem kiedyś ex, potem dostępny i na 3DS i na Switcha czyli Donkey Kong Country Returns
Miałem w to swego czasu właśnie na Switchu zagrać, ale i nie zdążyłem i nasłuchałem się jaka to hardkorowa platformówka.
I jakie wnioski po ukończeniu? No bez przesady  :P
Jeśli byśmy chcieli faktycznie przejść ten tytuł na 100% to potwierdzam, nie ma szans by przeciętny gracz to zrobił bo trzeba mieć dosłownie ,,małpią zręczność''  O0
Natomiast jeśli nam zależy by po prostu zobaczyć napisy końcowe i ewentualnie pobawić się w zdobywanie tego co można łatwo zdobyć (bo mamy dwa rodzaje znajdziek, literki KONG które w większości plansz idzie zdobyć bez dużej irytacji, i fragmenty puzzli które już są nieraz tak ukryte że bez poradnika i właśnie nieraz małpiej zręczności zdobyć nie idzie. Na palcach jednej ręki liczyłem plansze na których mi się to udało)
Poza tym dostajemy dość standardową platformówkę od Nintendo tylko zamiast monetek mamy banany, plus żółte monetki za które kupujemy dodatkowe życia i przejścia do dodatkowej planszy. Raczej tutaj też przez całą rozgrywkę nie miałem problemu z ich brakiem, bo po każdej stracie życia są na plansze przywracane (tak samo jak baloniki z dodatkowymi życiami)
Jeśli chodzi o sterowanie ruchowe (no bo przecież Wii więc to cholerstwo MUSI być  ::) ) nie jest bardzo źle. Machając pilotem góra/dół Donkey Kong wali pięściami w podłogę co ogłusza niektórych wrogów i otwiera niektóre przejścia. Machając lewo/prawo turla się w wybranym kierunku, i to było najbardziej upierdliwe bo nieraz robił to przez przypadek wpadając na wrogów czy dziury. I jeszcze machając lewo/prawo podczas przykucu dmuchał co też zabijało ognistych wrogów lub uruchamiało wiatraki. Raczej wszystko dość intuicyjne i oczywiście dałoby się to zrobić normalnie klawiszami, no ale wiadomo jak jest
Fabuła oczywiście jak to u Nintendo nie istnieje, zły złol ukradł Donkey Kongowi banany i trzeba go złapać i ukarać.
Same plansze ze względu na spójność świata są nudniejsze niż w Mario, większość to po prostu dżungla w 50 smakach, choć są też etapy w fabryce czy wulkanie. Sterowanie poza tym ruchowym responsywne i nie czujemy że giniemy bo ,,postać mi nie skoczyła'', tylko dlatego że nie zdążyliśmy tego skoku zrobić.
Ogólnie przy New Super Mario Bros bawiłem się lepiej, ale dalej jest to naprawdę mocny platformer i na pewno na Switchu w HD warty ogrania. Od siebie polecam i lecę z kolejnymi tytulami bo jeszcze dwa mam dość mocno rozgrzebane. Stay tuned  C:-)

mariusz391

Post pod postem ale co zrobisz  ::)
Kolejna gra na Wii ukończona, choć nie do końca można to nazwać grą
A mianowicie skończyłem NIESAMOWITY I REWELACYJNY modhack do gry New Super Mario Bros nazwany ... Newer Super Mario Bros

I mogę to powiedzieć bez cienia wątpliwości, gdyby ktoś mi powiedział że to po prostu druga część New Super Mario Bros to serio bym uwierzył. To co zrobili autorzy tego moda przechodzi pojęcie zwykłych modyfikacji, ponieważ twórcy nie tylko użyli narzedzi które miała orginalna gra, ale też projektowali całe światy i MECHANIKI od zera. Mamy nowe zdolności dla naszego bohatera, mamy nowych przeciwników i bossów. Mamy korzystanie w grawitacji jak w Super Mario Galaxy  :o
Do tego gra jest świetnie zbalansowana, to nie jest mod na zasadzie ,,robimy grę dla tych co ukończyli podstawkę, więc musi być od niej trudniejsza''. Tutaj znowu czuć tą ,,magię'' Nintendo, gra ma trudniejsze momenty, ale nigdy nie czujemy że twórcy przesadzili i jakiś etap nas przerasta. Zresztą samo to że miałem z 80 żyć na koniec mówi że tytuł ciągle jest bardzo przystepny. A poza tym ciągle jestem starym dobrym New Mario z responsywnym sterowaniem, toną znajdziek i trzema monetkami do zdobycia na każdej planszy dla hardkorowców (przyznaję że tego już mi się nie chciało).
Same etapy też wyglądają rewelacyjnie, z planszami stylizowanymi na Japonię z kwitnącymi wiśniami, etapy haloweenowe z dyniami, czy właśnie kosmicznymi planetami jak w Mario Galaxy. Wszystko wygląda świeżo i nie czujemy żadnego znużenia z rozgrywki nawet po skończeniu podstawki.
Tytuł polecam OBOWIĄZKOWO dla fanów orginału i dla ludzi którzy chcieliby odświeżyć swoje Wii czymś w co jeszcze nie grali
https://newerteam.com/wii/
A tutaj strona projektu i download
Wcześniej chyba grałem w ich wersję na DSa, ale poziom trudności mnie powstrzymał, muszę kiedyś spróbować jeszcze raz
https://newerteam.com/ds/           

Janusz

Gameplay faktycznie wygląda dynamiczniej niż w podstawce i aż żałuję że pozbyłem się Wii i nie mam więcej czasu na granie.
To ma serio 128 poziomów? Przy znajdźkach byłoby co robić.

Tak patrzę na stronę to w sumie ciekawy motyw. W 2019 roku zapowiedzieli poprawioną wersję Deluxe tego co wrzuciłeś (na 5 rocznicę) i póki co cisza w eterze. Projekt padł?

https://newerteam.com/wiidx/

mariusz391

Cytat: Janusz w Marzec 02, 2026, 20:22To ma serio 128 poziomów?
Liczyć nie liczyłem, ale jest to możliwe, bo normalnie 8 światów po kilka plansz, plus niektóre rozdzielają się na A i B. Plus ostatni świat dzieli się na dwa osobne etapy. Choć jak na logikę liczę to mi bardziej z połowa tego wychodzi, ale kto wie, na pewno zeszło mi się z tą grą dłużej niż ze zwykłym New Super Mario Bros

Cytat: Janusz w Marzec 02, 2026, 20:22W 2019 roku zapowiedzieli poprawioną wersję Deluxe tego co wrzuciłeś (na 5 rocznicę) i póki co cisza w eterze. Proje
Chyba tak, bo ani u nich na stronie, ani nigdzie downloadu nie znalazłem. Mimo wszystko z opisu to faktycznie wersja ,,Deluxe'' Newera a nie kolejny pełnoprawny mod. Chyba twórcy bardziej się skupili na tych modach od Zeldy i Super Mario 64 DS, bo były ambitniejsze

alf

Cytat: mariusz391 w Marzec 02, 2026, 19:46Post pod postem ale co zrobisz  ::)       

Jak widać jesteś jedynym, prężnie grającym fanem Wii na tym forum. A zaczeło sie tak niewinnie - niby stara konsola odkupiona tanio po koledze. A tu prosze - jedna gierka za drugą leci. Nie spodziewałbym się że aż tak Ci kliknie ten sprzęt. I to nawet romhackom dajesz szanse. Gratuluje ukończenia. Gdyby nie Ty, nie wiedziałbym że w ogóle taki romhack istnieje  O:-)  bedziesz zaczynal kolejna gre na Wii, czy na razie dajesz jej odpocząć?

mariusz391

Cytat: alf w Marzec 02, 2026, 21:09bedziesz zaczynal kolejna gre na Wii, czy na razie dajesz jej odpocząć?
Nie tyle zaczynał, co mam jeszcze trzy rozgrzebane do skończenia. Super Mario Galaxy które mówiąc szczerze czeka na cieplejsze dni (a konkretnie wieczory), Sonic Colors które pewnie będzie nastepnym postem bo jak ukończyłem Newer Mario jest kolejne na liście ,,do odhaczenia'' i Super Smash Bros Brawl które w tym trybie fabularnym jest dość nudnawe ale od czasu do czasu odpalam by ponapierdzielać przeciwników. A co potem to się zobaczy  ::)

Rocho

Super Smash Bros Brawl niestety jak dla mnie dużo gorsze niż Meel z GC. Niby to samo a grało się gorzej.

A z gierek homebrew na Nintendo obczaj sobie @mariusz391 New Super Mario Land na snesa. Ograłem kiedyś właśnie ja emu na Wii i zaskakująco dobre.
Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/