Używany telefon do 700 zł

Zaczęty przez Blu, Kwiecień 03, 2018, 11:05

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blu

Cześć. Obecnie od niemal trzech lat korzystam z Lumi640 i czuję już zmęczenie telefonem.
Nie jestem fanem aplikacji mobilnych, ani osobą godzinami pochyloną nad ekranem smatrfona.
Niemniej czasami mam potrzebę skorzystać z jakiegoś programu niedostępnego na WP.

Niby jest fejs i messager, ale to nie to samo co na androidzie. Nawet w Mario run nie mogę zagrać.
W dodatku niepowalająca jakość rozmów i to, że nie mam co w telefonie robić mnie odpycha.

Na chwilę obecną na nowy telefon mogę przeznaczyć jedynie 700 zł, co i tak uważam że jest sporą kwotą, bo ongiś, z 10 lat temu, telefony w cenie 700 zł były wysokiej klasy. Domyślam się że z nówek niczego interesującego nie znajdę i powinienem rozejrzeć się za używkami. A zatem co możecie polecić do 700 złotych.

Istotny jest dla mnie aparat. Telefon nie musi robić nie wiadomo jakiej jakości zdjęć, ale oczekuję że obraz nie będzie rozmyty, a kolory przybiorą ostrą barwę.

Ekran nie musi być duży. Przyznam, że w kieszeni lepiej byłoby z czymś mniejszym.

Przeglądając allegro natknąłem się na iphona se, rzekomo używany sprzęt można kupić w cenie 700zł. Pytanie tylko, czy faktycznie warto i czy wbrew zapewnieniom sprzedawców, stan telefonu jest ok?

Poczytałem też nieco o honorze 7, ale on ma już 3 lata.

Co myślicie o moich propozycjach i czy możecie doradzić coś innego?

bms

Ja miałem Lumie 930 ostatnio ale z racji, że WP umarł musiałem się przesiąść. iPhona nie toleruje, więc android. Po poszukiwaniach padło na Xperie Z5. Za 500zł wyrwiesz. Aparat niezły, system chodzi jak burza. Oczywiście nie jest idealny ale za takie pieniądze...
Dwa lata temu był to flagowiec.

next THE flex

Jeżeli nie lubisz gdy telefon zwalnia, zawiesza sie i chciałbyś by wszystko było intuicyjne i łatwe w obsłudze to proponuje iPhone nie niżej niż model 5. Na Allegro jest tego trochę, ale Ja akurat zawsze ściągam z eBay wychodzi taniej i jest zawsze wszystko w porządku.
....so....
...who's....
NEXT
       .THE.
               FLEX

Blu

Dzięki za propozycje.

Xperia Z5, mimo wieku ma parametry które nawet obecnie są ok. Używki można znaleźć około 600 zł.

Co do iphona, 5s można kupić za 450 zł, niemniej myśl technologiczna jest już przestarzała i jak czytałem, nie warto wydawać pieniędzy na modele poniżej 6 lub se.

Janusz

Masa osób poleca telefony Xiaomi i nie wiem czy to nie będzie mój kolejny wybór. Wychodzą najlepiej jeżeli chodzi stosunek ceny do parametrów, ale to chyba dobry wybór w przypadku nowych telefonów.

Z tego co piszesz nie chcesz dużego klocka w kieszeni, w związku z tym wybór w zasadzie jest jeden, a mianowicie Sony Xperia Z Compact. Jeżeli w tej cenie dorwiesz Z5 Compact to bardzo dobry wybór. Mimo mniejszych gabarytów, bebechy te telefony mają takie jak większe odpowiedniki. Sam mam już któryś rok Z1 Compact i nie narzekam, choć ostatnio zaczęła już trochę mulić, ale to wina softu nie telefonu ;/ Jak dbasz o sprzęt, to powinien wystarczyć na dłużej.

Grzesiek!

Ja posiadam iPhone 5s. Ten telefon został wydany w 2013roku, a wciąż robi robotę :D. Bardzo rzadko się zacina, gry takie jak: GTA SA,3, VC itp działają znakomicie. Aplikacje typu Facebook, e-mail też sobie radzą. Moja ciotka niedawno kupiła iPhone SE i jest bardzo zadowolona, więc SE moim zdaniem będzie najlepszym wyborem. Ewentualnie w jakieś Xiaomi bym się brał.

armende

Ja od siebie polecam Samsunga J3, niby zamulają, ale jak się normalnie korzysta, a nie zapycha aplikacjami to działa bez zarzutów. Nawet w zeszłym tygodniu widziałem J3 w MediaExpert za 400 bądź 500 zł.

Stall

W tej cenie najlepszy wyborem będzie chyba Xiaomi Redmi 4X. Robiłem jakiś czasu temu research telefonów w tej kwocie, szukałem telefonu dla dziewczyny. Wydajnościowo w tej cenie kocur, aparat przeciętny. Logicznie dużo lepszy wybór względem wyżej wymienionych, ogółem ciężko o coś lepszego w tej cenie. Obiecany upgrade do Andka ósemki, bateria trzyma naprawdę długo. W stare telefony nie ma co się ładować z wielu względów.

@Bodzio sam też używam Z1 Compact już trzeci rok. Ostatnio wymieniałem baterię i panel bocznych przycisków. Cały czas na moje potrzeby serio daje radę, chociaż brak wsparcia niektórych nowszych aplikacji trochę boli (a chciałem sobie w Tekkena pograć).

szczupi26

Nowa Moto G4S
Kupiłem go  żonie kilka dni temu. Pomijając wykonanie, cała reszta (w tym czysty, niebrandowany android 7.0) robi naprawdę duże wrażenie. Generalnie jest szybko, głośno i ładnie (zdjęcia i filmy bardzo przyzwoite)

nwc

Cytat: next THE flex w Kwiecień 03, 2018, 12:06
Jeżeli nie lubisz gdy telefon zwalnia, zawiesza sie i chciałbyś by wszystko było intuicyjne i łatwe w obsłudze to proponuje iPhone nie niżej niż model 5. Na Allegro jest tego trochę, ale Ja akurat zawsze ściągam z eBay wychodzi taniej i jest zawsze wszystko w porządku.
Iphony się zawieszają, samo apple przyznało, że zwalnia starsze iphony wraz z nowymi ios, niby dlatego, że podzespoły się starzeją i aby dłużej to działało... Ogólnie jako posiadacz 3g, 4 i iphona6 odradzam. 3kę miałem niedługo po premierze, telefon świetny ale gdy wszedł 3gs to aktualizacja była tak spaprana, że w 3g ciężko było napisać sms bo wszystko się zawieszało, 4 miałem jako awaryjny telefon i dawał radę, natomiast 6 lądowała 3 razy na serwisie, pominę fakt że jest to telefon kruchy bo innych producentów także to dotyczy. Osobiście miałem Samsunga Galaxy 1,3,4 później kupiłem LG G3 (z którego byłem zadowolony), później S6, którego stłukłem, iPhone6 i teraz znów wróciłem do Samsunga - tym razem S7 (wyrwałem za 800zł) W tej cenie - 700zł - jeśli nie zależy Ci na optycznej stabilizacji obrazu podczas nagrywania filmów to kupiłbym Samsunga A5 2017, różni się detalami od S7, np wspomniana stabilizacja, lub Huawei p9 / Honor 8 powinieneś dostać w tych pieniądzach. Jeśli iphone to nic poniżej 6 ale ja szczerze nie polecam, kuzynowi odradzałem bo się uparł, a ostatnio mi mówił abym mu załatwił wymiane tego na S7 (on ma tego ip nówke na gwarancji więc porównywalne cenowo)

next THE flex

Ja mowię ze swojej perspektywy :) Mam kilka iPhonów i nigdy nie ma żadnych problemów. Nie wiem co tam Apple przyznało czy nie przyznało ale faktem jest, ze telefon działa płynnie bez zawieszania i wszystko jak należy. Bateria może nie trzyma zbyt długo, ale tez nie mam porównania z innymi telefonami wiec nie wiem jak dobrze/słabo wypada na tle innych.
....so....
...who's....
NEXT
       .THE.
               FLEX

Janusz

Teraz i mnie chyba trzeba wymiana telefonu. Budżet góra 1000zł. W grę wchodzi używka. Zależy mi, żeby telefon nie był za duży, ale za to w miarę wydajny i miał spoko aparat. Na pewno Android więc Apple odpada. Teoretycznie jakaś nowa Xperia byłaby dobrą opcją, zwłaszcza, że z moim Z1 Compact nie miałem problemu, ale wkurza mnie, że Sony tak mocno trzyma się tych ramek, nie wyglądają one za fajnie. Póki co po głowie chodzą mi Xiaomi Redmi Note 5, LG G6 oraz Motorola Moto G6.

Stall

Z1 Compact się wysypał? Ja nadal używam.

Kabson

W takiej kwocie możesz wyrwać perełkę - LG V10, ma świetny aparat, wygodnie leży w dłoni i ma metalową obudowę (właściwie ramkę)
Model niedoceniany w PL, ale miałem taki przez rok i nie narzekałem.

Janusz

Cytat: Stall w Czerwiec 24, 2018, 17:06
Z1 Compact się wysypał? Ja nadal używam.

Nie tyle wysypał co trochę muli już, no i aparat przydałby się lepszy.