Telefony - rozkminki ogólne

Zaczęty przez makumator, Luty 09, 2022, 11:34

Poprzedni wątek - Następny wątek

mariusz391

Witam serdecznie

Pierwszy raz w życiu kupiłem telefon z zakrzywionym ekranem, w tym przypadku Motorolę G85. We wszystkich moich poprzednich telefonach dotykowych, zawsze kupowałem od razu po zakupie szkło hartowane, by zminimalizować ryzyko ich uszkodzenia. Ale w tym wypadku zgłupiałem już co wziąć, bo jak przeglądam opinie na Allegro to każda opcja okazuje się zła

Szkło hartowane? Nie przylega na bokach, pęka i zostają bąble

Folia na ekran? Też nie przylega, odkleja się, zostają bąble

Folia hydrożelowa? No chyba najlepsze opinie, ale też ludzie piszą że odkleja się na bokach

Teoretycznie temat powinien być już rozpracowany wieki temu, bo przecież Samsungi Edge są na rynku od lat, a ciężko cokolwiek znaleźć co FAKTYCZNIE ludzie polecają, a nie co polecają sklepy które dany towar sprzedają

A może olać to wszystko, po prostu trzymać w fabrycznym futerale bo dzisiaj pęknięcia ekranu nie są aż tak powszechne jak dawniej?

Ewentualnie jak sami macie taki telefon i możecie polecić jakiś sprawdzony produkt, będę również wdzięczny

12step

Nie mam takiego telefonu, ale nigdy nie miałem szkła na ekranie ani folii.
ore ore szabadabada amore

hankie

Nie mialem nigdy zakrzywionego, ale osobiście bym postawił na folię. Kiedyś przy aplikacji bardzo się przykładałem, robiłem to w łazience z racji na wilgoć, mała raklę używałem etc. A i tak mini Bąbel wskoczył. Zazwyczaj z czasem zanikł.

Też celowałem na edge ale z racji zakrzywienia i możliwości uszkodzeń na krawędziach - odpuściłem.

Ale mam luźne rajty jak nałożę coś na wyświetlacz. Czasem w kieszeni moneta czy klucz - święty spokój.

Janusz

Siostra miała coś takiego i jak jej szukałem to wychodziło na to, że faktycznie ze szkłem są zwykle problemy i najlepiej sprawdza się zwykła folia lub ta hydrożelowa.

Ostatnio brałem coś stąd to może warto zajrzeć i przeczytać opinie:
https://pancernik.eu/motorola-moto-g85-5g

Jak masz apkę Inpostu i zbierasz te coiny to tam wymienisz na 10zł rabatu przy płatności Inpost Pay i 10zł rabatu w samym sklepie, więc -20zł to można chyba coś zaryzykować.

killy9999

Miałem swego czas S7 Edge z folią na ekranie. Nie jestem pewien jaka to była folia, chyba hydrożelowa. Nie odklejała mi się, ale nosiłem telefon w futerale z okładką.

Cytat: mariusz391 w Lipiec 15, 2025, 13:25A może olać to wszystko, po prostu trzymać w fabrycznym futerale bo dzisiaj pęknięcia ekranu nie są aż tak powszechne jak dawniej?
Zawsze miałem poczucie, że folia zabezpiecza bardziej przed rysowaniem niż pęknięciami. I podejrzewam, że bez niej wcześniej czy później ekran się porysuje.

CyborgDE

Zakrzywione ekrany są niestety zmorą jeśli chodzi o ich zabezpieczenie. Jak miałem Samsunga Note10+ który też miał zakrzywione boki ekranu to temat po prostu olałem. Śmigałem przez cały okres użytkowania telefonu bez żadnej folii czy szkła hartowanego i poza drobnymi ryskami widocznymi pod światło nie działo się nic. Jak na okres użytkowania telefonu(prawie 5 lat) nie było praktycznie w ogóle rysek, a specjalnie się nie spuszczałem nad nim, bo telefon zawsze był jeden kieszeni z zapaliczką a i zdarzało mu się latać po garażu na stole między narzędziami. Aktualnie szkło z jakich robią ekrany telefonów jest na tyle wytrzymałe, że nie rysuje się zbyt mocno od samego patrzenia, tak jak to było kiedyś. Dodatkowo większość folii na ekrany zakrzywione posiada jedynie cienki pasek kleju na rantach, a środek ekranu trzyma się siłą socjalizmu co utrudnia korzystanie z czytnika linii papilarnych jeżeli jest on wbudowany w środku ekranu jak to często ma miejsce.

Także albo olać temat i używać go tak jak jest, albo próbować do bólu różnych rozwiązań. Ja w przypadku Note10+ po dwóch miesiącach testowania chyba 4 różnych folii/szkieł się poddałem i stwierdziłem że nie ma to sensu, bo wyglądało to tragicznie i jak wspomniałeś po czasie odchodziło po bokach. Aktualnie mogę jedynie polecić od siebie coś na płaskie ekrany ale może znajdziesz coś podobnego do zakrzywionych:

https://www.amazon.de/dp/B0CB6GCNXF?ref=nb_sb_ss_w_as-reorder_k3_1_18&amp=&crid=1560KCTBZEPO3&sprefix=iphone%2B15%2Bpro%2Bmax%2B&th=1

Z dokładnie tym śmigam już na jednym szkle 2 lata. Ten plasticzek do aplikacji niesamowicie ułatwia sprawę, bo nie trzeba się starać przy zakładaniu, zawsze wychodzi idealnie wyśrodkowane i bez drobinek pyłów które są usuwane przez folię zabezpieczającą która jednocześnie zbiera wszystko co niepożądane z ekranu.

"Umysł robota walczy z umysłem debila, taki los cyborgów."

Trzyzet

Miałem zakrzywiony ekran i dobra folia załatwiała sprawę, wadą niestety jest to że palec trochę gorzej po tym jeździ.

hankie

Co do zakrzywionych telefonów, to musiałem na taki powoli wymienić swojego 'odziedziczonego' fona. Dotychczas uzywałem w sumie bezproblemowo używanego telefonu mojej samicy. Za czasów jak za 3/4 tysiaka można było kupić coś spoko do dziadowego na co dzień używania kupiłem Samsunga A22 4G. Umyślnie wybierałem jej 4G ze względu na fajniejszy 90Hz wyświetlacz - to jak w FPSach w grach, jak masz coś więcej niż standard to potem cięzko się do starego przestawić xD Ogólnie emeryckie rzeczy robił, bateria całkiem trzyma, format miał 2 razy w życiu. Jest w sumie w idealnym stanie, ale zbliża mu się 5 lat - a ja tym razem wolę wymienić telefon jeszcze płynnie, a nie jak mi zdechnie bieżący po kwartale umierania xD
Akurat kończył mi się mix w Tmobilu (tak, miałem mix na priv telefonie, bo za 3 dychy miałem ile mi trzeba) a mamy tam osobę i poprosiłem o sprawdzenie może jaki tam telefon do kafla mają. Zadziwiająco była jakaś mocna, chwilowa promocja na Motki. I w sumie (albo Samsung albo Motka) to za tysiaka i z tą promocją to nie było konkurencji dla Motoroli Edge 60 - w małej wersji Neo.

Powiem szczerze, ze chciałem możliwie średni rozmiar wyświetlacza - a ten ma tutaj 'tylko' 6.36 cala. Ładny pOLED, 120Hz, LTPO, z małym HDR srety tety ;) Jeszcz promo obejmowało wersję z 12GB RAM to już w ogóle nie było co się zastanawiać.
W sumie cały jest plastikowy, zadziwiająco mały i lekki (nawet ciut mniejszy i lżejszy niż A22), jedynym 'ozdobnikiem' jest gumoleum z fakturką skórki z doopy wężą na plecach, osobiście nie lubię rzucających się w oczy słuchawek:

Na co dzień (czysto prywatny kontakt, apki bankowe, priv mail, olx, vintedy, allegro) styknie w zupełności. Zero grania na telefonie, w pracy używam innej słuchawki (nie mogę mieć jednego telefony priv+praca, bo nie mogę żyć, może nerwiczka).
Jakbym miał telefon na swojej firmie - to bym brał jak leci S serię od Szajsunga lub jeśli miałbym urządzenia Japca w domu - to Iphone'a. Ale ta motka nawet bez promo jest spoko telefonem IMHO.

mariusz391

Cytat: hankie w Luty 18, 2026, 16:14Jakbym miał telefon na swojej firmie - to bym brał jak leci S serię od Szajsunga lub jeśli miałbym urządzenia Japca w domu - to Iphone'a. Ale ta motka nawet bez promo jest spoko telefonem IMHO.
No tylko właśnie PO CO, płacić 3-5 czy 10 tys za telefon który i tak zrobiłby to samo co Motorola za tysiąc. Panie, nie chodzisz już do gimnazjum by się podniecać japkiem na obudowie, a Motorola to czysty Android i dzięki temu żadnych reklam, smieci i innego barachła
Bardzo dobry wybór, szanuję, i jedynie życzę powodzenia żeby z ekranem nic nie było, bo te zakrzywione barachła no nie idzie znaleźć na to żadnego zabezpieczenia, oprócz tych etui z klapką jak dla emerytów i rencistów  ::)

hankie

Cytat: mariusz391 w Luty 18, 2026, 16:26
Cytat: hankie w Luty 18, 2026, 16:14Jakbym miał telefon na swojej firmie - to bym brał jak leci S serię od Szajsunga lub jeśli miałbym urządzenia Japca w domu - to Iphone'a. Ale ta motka nawet bez promo jest spoko telefonem IMHO.
No tylko właśnie PO CO, płacić 3-5 czy 10 tys za telefon który i tak zrobiłby to samo co Motorola za tysiąc.
W pracy mam starrszą motorolę, którą mają mi wymienić - jeszcze zipie i tak dowozi - na moim stanowisku jeszce ona daje radę, ale raz jak widziałem co jest w stanie Szajsung S zrobić - no kurka do tego trzeba po prostu powera. Teamsowe konfy, ktore mogą być na bieżąco w kilku jezykach tłumaczone i przerabiane na minutki, w miedzyczasie mozesz nawet, lekko na sile, ale robi prezentację z AI przy okazji słuchać muzyki albo normalnie go używać. Może nie służbowy - ale moj priv jak ma polaczenie wireless z android auto jest prawie nieużywalny, motka da radę, ale czasem po prostu trzeba zapasu.
Wiem wiem, telefon nie daje prestiżu, chociaż jestem pod wrażeniem np w Japcu, jak łatwo można ze wszystkim zrobić ekosystem. W sensie jako praktyczne narzędzie, a nie prestiż. Na androidzie się da oczywiście, ale czasem a coś trzeba obejść, a apka do czegoś mniej oficjalna etc. W przypadku priv telefonu - ma po prostu być lepszy niż stary i się ceiszę ;) Poza tym - stary, jak można wliczyć w koszta to po co miałbym hajs urzędowi oddawać. Ale moja motka priv mi jak najbardziej styka.

Cytat: mariusz391 w Luty 18, 2026, 16:26bo te zakrzywione barachła no nie idzie znaleźć na to żadnego zabezpieczenia, oprócz tych etui z klapką jak dla emerytów i rencistów  ::)
Hahaha niedawno zrezygnowałem z tych emeryckich portfelików, ma miałem totalnie wyjebongo jak telefon mi wylatywał z kieszeni albo w kieszeni miałem np mały wkrętak xD