GPD Win - kieszonkowy laptop dla fanów retro i nie tylko

Zaczęty przez Yuki, Luty 13, 2018, 11:20

Poprzedni wątek - Następny wątek

Yuki

Nowa zabawka, ktora zastąpi mi najprawdopodobniej PSP i PSX :)

alf

Strasznie przypomina konsole Nintendo designem klawiszy i krzyżaka.

Co to w ogóle jest ?
Bo pierwsze co mi przychodzi na myśl to konsola MP5 wbudowane 999999in1 gier PSP GBA GBC MP4  :o  :o  :o

Quake96

GPD Win. Taki malutki, wręcz mikry gamingowy laptop. Na YT widziałem, jak ktoś odpalił na tym nawet GTA V. Może szału grafiką nie robiło, ale nawet jakoś to działało. Z resztą na arhn.eu był o tym sprzęcie materiał:

EDIT: Jednak to GTA V było na "prototypie" drugiego modelu, ale i na tym da się zagrać:

alf

Czyli to taki mini komp ktory musisz sobie wypełnić emulatorami żeby działał.

Nawet ciekawy gadżet, ale jak dla mnie konsoli nie zastąpi.

Yuki

To jest GPD XD, czyli wersja na Androidzie nie Windowsie, dosc mocne bebechy i nie ma klawiatury, a w pelni funkcjonalnego pada.

Odpalilem na tym FF VII, ktory na PSP i Xbox Classic mial jakies opory i tutaj igła, do tego Scanlines i podpiecie pod TV, dzialajace lepiej niz z GPD Win.

Dzis potestuje sobie na tym Dreamcasta.

makumator

Koniecznie napisz działa na tym cudeńku Dreamcast i jak masz opcję to jeszcze N64 obczaj i napisz swoje emocje. Gierki z PSP też rusza?

Yuki

Wczoraj wlaczylem sobie z wbudowanego Emulatora Conkera i dziala idealnie 100%. Wkurza mnie jedynie ze nie moge ustawic 16:9 w tym wbudowanym Emu, bo jakis biedny w opcje jest...wogole ich nie ma. Jak znajde cos co zrobi mi 16:9 + scanlines to bedzie miod :)

Do DC takze jest wbudowane Emu, ale polecaja Reicasta, bo hulaja na nim gry swietnie. Widzialem Shenmue w akcji, a granie w niego na tym analogu bedzie cudne, bo Analog Pada DC jest niestety słaby.

Do PSP jest wbudowany jakis emu kombajn, tez to przetestowania, bo chyba jest konkret i nie musze juz szukac niczego do emulacji PSP :)

Yuki

Post pod postem, ale w sprawie DC:

Odpaliłem na wbudowanym emuDC gre Metropolis Street Racer. Plynnosc ok, ale sa zalamania graficzne. Zobaczymy jak bedzie dzialal na Reicast, jak uda mi sie go znalezc w komplecie z biosem :)

JT

Cytat: Yuki w Luty 13, 2018, 11:20
Nowa zabawka, ktora zastąpi mi najprawdopodobniej PSP i PSX :)
Do tego najlepsza i tak będzie Vita i PS TV, ale do emulacji DS, DC i N64 to rzeczywiście lepsze rozwiązanie.
PS2MR

Yuki

Mam Vite i sie nie zgodze. Tutaj mam opcje ustawiania naprawde konkretnych opcji, jak chociazby scanlines. Dodatkowo szybkosc FPS jest idealne i odpalanie homebrawe.

Mozna Vite przerobic, niemniej jest to problematyczne. Po tym zabiegu takze nie da sie normalnie uruchomic np. spolszczonego FF VII/VIII czy IX.

Niestety ale pod wzgledem emulacji PSX na PSP/Xbox Classic i Windowsie...tutaj naprawde jestem mega zadowolony. Mnogość opcji video/audio + pelna szybkosc to dokladnie to czego oczekiwałem. W kwestii kompa, sam windows nie zamula/brak okienek, bledow i jakis niekompatybilnosci.

Mozna podlaczyc konsolke do TV przez HDMI i zrobic symulacje kineskopa przez Scanlines, a to wazna opcja, i podpiac pady USB, zeby moc grac w Multi.

I na koniec wbudowany pad, Vita nie posiada potrzebnych klawiszy R2/L2/R3/L3, ktore sa potrzebne do niektorych gier PSX. Tutaj mam to w komplecie.

alf

Cytat: Yuki w Luty 13, 2018, 14:32
Tutaj mam opcje ustawiania naprawde konkretnych opcji...

... Mnogość opcji video/audio + pelna szybkosc to dokladnie to czego oczekiwałem.

Opcje opcje opcje, wszędzie te opcje.

Ja tam odpalam moją Vicie i gram w grę. Kindziole te opcje, emulatory i inne chińskie wymysły na patyku. Nie ma to jak oryginalny system  :)

Prawda jest taka, że nazgrywacie sobie tych emulatorów, nawgrywacie sobie miliony romów z całego świata a i tak potem się w to nie gra bo głowa boli od przybytku. Niewiadomo na co się zdecydować, a to mnogość opcji, a to wpadniesz na pomysl zeby co 5 min zmieniac gre bo masz ich tam pierdylion wgrane.

Masz jedną grę, jeden system docelowy - odpalasz i grasz aż przejdziesz. Cała prawda w pigułce  :D

Yuki

Oryginalnie gry PSX zeby ladnie wygladaly i miały ten Retro Feeling (tak samo Neo Geo/NES/Snes), musza miec scanlines. Bez tego to sa kanciaste kapiszony. Opcja scanlines ukrywa kanty i ostre krawędzie, bo to robil kineskop.

Wiec albo kineskop albo systemowe emulowanie scanlines poprzez emu albo drogie urzadzenia jak Framemeister na LCD/LED itp. na oryginalnych konsolach.

JAPONIEC

Czysta prawda. Emulacja bez scanlines to kanał.
Tak samo jak filtry wygładzające wszystko tak, że gra wygląda jak by była z plasteliny lepiona. Tylko pixel perfect + wrzucone scanlinie.

Mitsu

To jak już wszyscy rzucają hasła to ja tez się wypowiem.
Tylko original hardware I software + tv z epoki. Oczywiście 60Hz Ntsc po rgb

psmaniac

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================