Złoty środek? Sony Bravia KDL-20G3000

Zaczęty przez majzok, Październik 28, 2024, 20:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

Quake96

Cytat: majzok w Październik 31, 2024, 15:21Nie do końca o to chodzi. Ten TV nie wrzucam, jako lepsze rozwiązanie od CRT, ale jako alternatywy dla osoby, która CRT mieć u siebie nie może. I także, nie mówię, że ten ekran jest lepszy od telewizorów które są dostępne na rynku teraz, bo nie jest - technologia ekranów zrobiła olbrzymi krok na przód. Więc ten telewizor nie jest i myślę nie będzie konkurencją dla żadnego z powyższych - no i nie to chciałem przekazać.

Pięknie podsumowane :) Nie każdy ma miejsce czy chęć na pchanie do pokoju CRTka, bo i nie każdemu taki telewizor odpowiada. Gloryfikując CRTki często pomija się też te mniej przyjemne cechy takiego telewizora, jak gabaryt czy charakterystyczny "pisk" kineskopu, który dla niektórych osób (w tym mnie) jest bardzo odczuwalny i nieprzyjemnie wpływa na odczucia z korzystania.

Cytat: bms w Październik 31, 2024, 16:51Tego typu tv to nie tylko kompromis. Jak dla mnie ma swój specyficzny obraz, który może się podobać. Szczególnie przy podaniu rozdzielczości natywnej 480p.

Otóż to! Ja wiem, że moje zdjęcia słabo oddają rzeczywistość i sam patrząc na nie jestem zdziwiony jak kiepsko wypada to w porównaniu z tym co widzę na żywo, ale w "realu" obraz w takim Dead or Alive 3 na Xboxie w 480p wygląda obłędnie. Osobiście nie przepadam za wszelkiego rodzaju efektami "rozmyć", coś pokroju zabiegu stosowanego w N64 czy znanego właśnie z CRTków. Lubię bardziej "ostry" i wyraźny obraz, nawet jeśli ma on ukazywać pewne niedoskonałości technologii wykorzystywanej do jego wygenerowania. No i od tego LCDka nie bolą mnie oczy co miało regularnie miejsce przy korzystaniu z jakiegokolwiek CRT.

blackbird

Witam odnosnie tematu, używam funai 50 hz 480 p za 50 zł,konsola ntscj ps2 z modchipem, im mniej bajerow w tv tym mniejszy lag, najlepsze są te "ubogie" na scarcie rgb. Sprawdzałem sony niezły, ale przez to że ma za dużo funkcji obraz będzie ciut gorszy niż na tzw golasie lcd pozdrawiam

KuBZ

Wątek nieco leciwy, jednak mam nadzieję, że uda mi się uzyskać odpowiedź  ;D

Mam identyczny TV na oku do kupienia, jednak zastanawiam się jak radzi sobie z innymi sprzętami, które wyswietlają rozdzielczość 240p. Na przykładzie PSXa wygląda to obłędnie, wnosząc po zdjęciach, jednak czy nie występuje tzw.combing effect z charakterystycznym migotaniem obrazu przy wyświetlaniu obrazu w niższej jakości na matrycy 480p? Ewentualnie czy ktokolwiek testował go ze sprzętem starszej generacji tj. NES, SNES, Genesis i byłby w stanie podzielić się wrażeniami?

Wybaczcie, jeśli pomyliłem pojęcia, ale ten temat to taka królicza dziura, że człowiek nie wie co myśleć. Jeden telewizor radzi sobie z niższymi rozdziałkami pięknie, a inne matryce z kolei wyglądają jak stroboskopy w klubach  ;D

Pozdrawiam  :)

majzok

Napisz co Ci sprawdzić i na jakim sprzęcie - mam nesa, snesa i wiele innych starych sprzętów :)

KuBZ

Wow, aż trudno mi uwierzyć, że odpowiedź nadejdzie tak szybko ;D

Najbardziej zależałoby mi na sprawdzeniu NESa, SNESa, Genesisa i jeśli jest możliwość, to N64, choć podejrzewam, że podłączenie jednej z nich da odpowiedź również i w sprawie pozostałych konsol  :) Głównie chodzi o to, czy występuje to charakterystyczne migotanie obrazu podczas wyświetlania obrazu w rozdzielczości 240p na matrycy 480p.

Pytanie również w jaki sposób podłączasz konsole - poprzez SCARTa, komponent czy kompozyt? Być może sposób podłączenia też będzie miał tutaj duże znaczenie.

Dzięki serdeczne, ratujesz mi życie (i portfel)  ;D

majzok

Niezamaco :D
CytatNajbardziej zależałoby mi na sprawdzeniu NESa, SNESa, Genesisa i jeśli jest możliwość, to N64, choć podejrzewam, że podłączenie jednej z nich da odpowiedź również i w sprawie pozostałych konsol  :) Głównie chodzi o to, czy występuje to charakterystyczne migotanie obrazu podczas wyświetlania obrazu w rozdzielczości 240p na matrycy 480p.
NESa nagrałem Ci filmik, bo miałem podpiętego i nie musiałem nic kombinować, łap: https://youtu.be/8k16VHbrfDQ
SNESa nie mam podłączonego, ale miałem po RGB (scart) i nie miałem żadnych problemów. Genesis i N64 nie mam, gdzieś leży Megadrive jakby Ci bardzo zależało, ale obstawiam, że wszystkie 240p będą OK (PSXowe też jest OK).

Co do podłączenia konsol: na wszystkie sposoby :D
SCART - Snes, PSX
Kompozyt - NES
Komponent - PS3
S-Video - XBOX

Na wszystkich źródłach nie zaobserwowałem żadnych problemów. No OK, na scart japoński SNES miał problemy z kolorami, ale okazało się, że do japońskiego SNESa potrzeba japoński kabel SCART i jest wsio OK :)

KuBZ

CytatNESa nagrałem Ci filmik, bo miałem podpiętego i nie musiałem nic kombinować, łap: https://youtu.be/8k16VHbrfDQ
SNESa nie mam podłączonego, ale miałem po RGB (scart) i nie miałem żadnych problemów. Genesis i N64 nie mam, gdzieś leży Megadrive jakby Ci bardzo zależało, ale obstawiam, że wszystkie 240p będą OK (PSXowe też jest OK).

Obraz wygląda doskonale, dokładnie tak jakbym tego oczekiwał. Już i tak dostatecznie dużo wykorzystałem Twojego wolnego czasu, zatem nie ma potrzeby, żeby sprawdzać inne sprzęty. Zresztą, tak jak wspominałeś, również podejrzewam, że efekt będzie wręcz identyczny ;D

Dzięki również za specyfikację podłączeń. Teraz nic tylko zaopatrzeć się w tego gagatka

Jak dostanę go w swoje ręce, podzielę się tutaj testami na reszcie konsol, dla potomnych  :)

majzok