Złoty środek? Sony Bravia KDL-20G3000

Zaczęty przez majzok, Październik 28, 2024, 20:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

majzok

Hej!
Chciałbym się z Wami podzielić moim najnowszym zakupem, którym jestem na ten moment zachwycony: telewizor Sony Bravia KDL-20G3000

A co w nim jest takiego nadzwyczajnego? Jest to TV LCD od Sony który ma 20 cali, proporcje obrazu 4:3 oraz natywne 480p, a oprócz tego w opór złącz: 2xSCART, komponent, S-Video, kompozyt - do wyboru, do koloru. No i fajnie wygląda ;)

No, ale nie to jest najważniejsze - chciałem zobaczyć, jak nada się do retro konsol - głównie PSX - no i jak się to ma do CRT i do skalerów.

No to tak - obraz: jestem mega pozytywnie zaskoczony, matryca w 480p robi swoje, obraz jest ostry i nasycony. Sam telewizor posiada "ulepszacze" jak redukcja szumów, ale można je wyłączyć. Posiadam zarówno CRT B&O MX8000 jak i skalery GBS Control oraz OSSC. Porównując je do siebie - uważam, że ten telewizor jest genialnym złotym środkiem! Wiadomo, CRT najlepsze, ale ten zajmuje mało miejsca, kosztuje niedużo (ja dałem 150zł, ale stan perfekt), brak problemów z geometrią a i wolę go od skalerów! Obraz jest trochę inny niż ze skalera, ale... wydaje mi się lepszy. Ale nie lepszy - że ostrzejszy - ale taki bardziej "swojski", zbliżony do tego z CRT, a nie ostry i bezpardonowy jak z dobrego skalera, gdzie od pikselów można się skaleczyć.

Bałem się trochę laga, ale odpaliłem Tekkena 3 i był dla mnie nieodczuwalny (nagrałem wideo).

Tak więc: coś mi się wydaje, że to może być mój nowy "daily" do grania w gry z PSXa ;)

Trochę zdjęć:

i filmów:
https://i.imgur.com/SNeaO3c.mp4
https://i.imgur.com/bld5UMX.mp4

Rocho

Kurde wygląda zaskakująco dobrze. Nie wiem po co by mi był taki ale za stówkę to faktycznie wydaje się fajna opcja jak się miejsca nie ma.
Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

Mitsu

Ciekawa opcja, też kiedyś myślałem o takim rozwiązaniu :) Wygląda elegancko no i na 20 calach to myślę że piksele straszyć nie będą. Jak masz crt, to możesz zmierzyć laga podpinając composite do obu jednocześnie i w 240p test suite jest test, który można włączyć a następnie trzeba zrobić zdjęcie z czasem naświetlania 1 klatki i widać jaki jest lag :)

Quake96

Wygląda "wypisz wymaluj" jak mój Deawoo DSL-20D3 8)

Fakt, taki telewizor to świetne rozwiązanie do "retro" sprzętów, a w moim przypadku wręcz idealne. 20 cali, proporcje 4:3 i matryca z obsługą 480p, co zwłaszcza na pierwszym Xboxie robi giga robotę. Mogę dla porównania strzelić jakieś fotki jak to wygląda u mnie, ale patrząc po twoich zdjęciach jestem przekonany, że niemalże bliźniaczo.

Swoją drogą poczytaj czy twój TV nie ma przypadkiem ukrytego menu serwisowego. W moim kumpel znalazł gdzieś w necie sposób na dostanie się do takowego a opcji jest tam od groma i jeszcze więcej. Dobra sprawa dla kogoś kto "głębiej" w tym siedzi i chce się pobawić na maxa.

majzok

O, ciekawy pomysł - będę miał w weekend trochę więcej czasu, to i spróbuje poszukać menu serwisowego, a i może się uda postawić obok siebie z CRTkiem i porównać laga.

Quake96

Dobra, postanowiłem porobić nieco fotek i trochę się rozpędziłem, więc wrzucam wszystko w spoiler 8)

Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

Od razu zaznaczam, że widoczne na niektórych zdjęciach zakłócenia (szczególnie na białym tle z logo Workbencha) to efekt złej jakości zdjęcia i w rzeczywistości nic takiego nie jest widoczne na ekranie. Tak samo obraz na czarnym tle wygląda tutaj wyjątkowo niezgodnie z rzeczywistością, co widać np. na logo Xboxa, gdzie w rzeczywistości tło jest soczyście czarne, logo pięknie zielone i nie ma żadnych zakłóceń czy widocznego przeplotu. Ot robiłem fotki aparatem w telefonie, na ustawieniach "auto" do tego w marnym oświetleniu, stąd także zdjęcia z fleszem, bo na nich widać obraz nieco inaczej, może bliżej temu co widoczne jest na żywo. Na pewno kolory prezentują się zgodniej z rzeczywistością na zdjęciach z fleszem, bo mój aparat w telefonie widocznie nie ogarnia ciemnych zdjęć. Kolory najlepiej oddaje choćby pierwsze zdjęcie z NFSa czy to z paletą RGB robione z fleszem. Te bez lampy wyglądają na kompletnie sprane z kolorów co nie występuje na żywo.

Może jeszcze w dziennym świetle porobię parę zdjęć i wtedy być może będzie to wyglądać dużo bliżej do rzeczywistości, a gwarantuję że obraz jest naprawdę świetny 8)

Mitsu

zenq

widze, ze ten z olxa od razu poszedl po pojawieniu sie watku :p
opcja bardzo ciekawa, nie powiem. Wyglada to dobrze, a sam tv ma rgb w obydwu scartach no i component :)

Stall

Chciałbym zobaczyć test ufo i żeby ktoś porządnie właściwymi narzędziami zmierzył kolory, input lag, oraz sprawdził kąty widzenia z różnej perspektywy na tych starych LCD TV. Wtedy można faktycznie stwierdzić czy to jest dobra opcja do retro-gierek dla każdego.
Bo tak to jestem niestety dość sceptycznie nastawiony do takich rozwiązań w porównaniu do CRT/aktualnych dobrej jakości LCD/OLED.

bms

Mam podobny ekran i zrobiłem mu analizę. Wnioski wrzucę w temacie o EDTV niebawem.

majzok

Cytat: Stall w Październik 30, 2024, 09:17
Chciałbym zobaczyć test ufo i żeby ktoś porządnie właściwymi narzędziami zmierzył kolory, input lag, oraz sprawdził kąty widzenia z różnej perspektywy na tych starych LCD TV. Wtedy można faktycznie stwierdzić czy to jest dobra opcja do retro-gierek dla każdego.
Bo tak to jestem niestety dość sceptycznie nastawiony do takich rozwiązań w porównaniu do CRT/aktualnych dobrej jakości LCD/OLED.
Nie do końca o to chodzi. Ten TV nie wrzucam, jako lepsze rozwiązanie od CRT, ale jako alternatywy dla osoby, która CRT mieć u siebie nie może. I także, nie mówię, że ten ekran jest lepszy od telewizorów które są dostępne na rynku teraz, bo nie jest - technologia ekranów zrobiła olbrzymi krok na przód. Więc ten telewizor nie jest i myślę nie będzie konkurencją dla żadnego z powyższych - no i nie to chciałem przekazać.

Ten TV jest świetny jeśli:
- nie masz miejsca na CRTka
- nie chcesz wydawać kasy na skalery (bez niego po prostu starej konsoli do OLEDa nowego nie podłączysz)
- masz w domu jeden telewizor i musisz się o niego bić z rodziną

Dlatego nazwałem go złotym środkiem :)

majzok

Co do laga: zrobiłem prosty test - wybaczcie, jeśli zbyt "prostacki".
Na przejściówce od guncona podłączyłem ten TV kablem RGB do PSXa, a kablem RCA do mojego B&O MX8000 i nagrałem film z zadawania ciosu w Tekkenie 3 - tam w momencie zarejestowania przycisku, pokazuje się "ikonka" w lewym dolnym rogu. Wrzuciłem ten filmik na YT i tam za pomocą przycisku "." można przesuwać się klatka po klatce. W ten sposób można zobaczyć, że opóźnienie LCD po RGB do CRT po kompozycie to dokładnie jedna klatka YT. Zakładając, że film jest w 24 klatkach, to "zmierzone" opóźnienie to około 40ms.

Ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się, że to ekstra wynik - ale test też daleki od ideału ;)

Wrzucam link do YT:

majzok

Przypomniałem sobie, że przecież mam 240p Suite - zrobiłem porządniejsze porównanie, na którym widać, że input lag bardziej zbliżony jest do 20ms. Do tego nagrałem filmik w 60fps.

Filmik linkuje:

bms

2 klatki czyli około 32ms. To dobry wynik. Jak nie jesteś "wyczynowcem", to taki lag jest akceptowalny.

Tego typu tv to nie tylko kompromis. Jak dla mnie ma swój specyficzny obraz, który może się podobać. Szczególnie przy podaniu rozdzielczości natywnej 480p.

Możesz jeszcze wrzucić fotkę zbliżenia ekranu.

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

majzok

Cytat2 klatki czyli około 32ms. To dobry wynik. Jak nie jesteś "wyczynowcem", to taki lag jest akceptowalny.
Dzięki za info - sugerowałem się licznikami czasu z góry ekranu.

CytatTego typu tv to nie tylko kompromis. Jak dla mnie ma swój specyficzny obraz, który może się podobać. Szczególnie przy podaniu rozdzielczości natywnej 480p.

Możesz jeszcze wrzucić fotkę zbliżenia ekranu.

Jasne, wrzucam z Chrono Crossa

Edit: załączniki się coś dziwnie załączyły, linki do obrazków:
https://immich.bieniek.dev/share/r46-RDnnTZsXkJvmaO2JxEClwPA-dbsuFsn1JJ8Y1gyKP-FodBFWfOwlpl1bg_1B3N4