TV 21 Philips 21PT5307/60 - BEZ wejścia EURO SCART ??

Zaczęty przez marcinwyp, Sierpień 21, 2024, 06:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

zenq

w sumie racja. nawet s-video bedzie componentem... zwyklem mowic component na ypbpr z racji wygody wymowy czy zapisu ;p

tak wiec pomijajac rozdzielczosci - RGB czy YPbPr da lepszy jakosciowo obraz?

Quake96

Jak dla mnie component będzie lepszy. Sam stosuję zarówno w PS2 jak i Xboxie. Sama jakość jest pewnie zbliżona, a nawet gdzieś słyszałem głosy, że RGB może wypadać marginalnie lepiej (ale nie potwierdzę tego), natomiast component robi robotę pod względem rozdzielczości. Bez problemu odpalisz 480p i w niektórych grach zobaczysz wyraźną różnicę z tego tytułu, nawet w 50hz.

Mitsu

Cytat: killy9999 w Sierpień 22, 2024, 13:45"Component" to ogólny termin oznaczający przesyłanie sygnałów na osobnych żyłach. Tak więc zarówno sygnał RGB przesyłany przez złącze SCART jak i YPbPr przesyłany przez chinch to "component".

Z wiki:
"When used without any other qualifications, the term component video usually refers to analog YPBPR component video with sync on luma (Y) found on analog high-definition televisions and associated equipment from the 1990s through the 2000s when they were largely replaced with HDMI and other all-digital standards. "

Większość ludzi z retro sceny wie o co chodzi, kiedy mówimy o kablu albo sygnale component.

Cytat: zenq w Sierpień 22, 2024, 14:08tak wiec pomijajac rozdzielczosci - RGB czy YPbPr da lepszy jakosciowo obraz?

Generalnie rzecz biorąc RGB ma chyba więcej zwolenników niż component. Są na youtube porówniania na różnych konsolach i przy różnych monitorach/skalerach/tv i z tego co pamiętam to RGB ma lepiej nasycone kolory. Tutaj masz materiał dotyczący PS1 i różnic jakie są przy różnych sygnałach, jeżeli interesują Cię tego typu detale:

Warto też dodać, że jeżeli gramy na crt, to component znajduje się raczej w tych 100hz w Europie i to już jest sygnał obrabiany. Poza tym mało który crt potrafi wykorzystać te magiczne 480p z ps2. Także RGB jest po prostu prostszy w obsłudze i daje lepszy efekt. Przy tym konkretnym tv z tematu, to ciężko powiedzieć jak ten component będzie wyglądał i czy nie ma tam jakiejś obróbki sygnału.

Natomiast ja bym w ogóle nie stawiał pytania w ten sposób, bo w przypadku analogowego sygnału jest tyle zmiennych, że takie proste pytanie "czy RGB, czy component?" nie oddaje do końca rzeczywistości. Ja bym się w ogóle nie zastanawiał co jest tak naprawdę lepsze, tylko po prostu grał na tym co mam, lub na tym co mam łatwo dostępne. 99% ludzi nie ma sprzętu i oka żeby zobaczyć różnicę między RGB i component np na ps2. Dużo ludzi na retro scenie gra na composite w stanach, bo tam RGB nigdy nie było. Każda konsola może w innej jakości wysyłać sygnał analogowy, czy to composite, czy s-video, czy component. Jakość kabla też wiele zmienia. Jakość tv/monitora/skalera to już w ogóle inny poziom i kolejna warstwa, gdzie sygnał jest wyświetlany praktycznie inaczej na każdym innym egzemplarzu.

Dlatego moja rada jest taka, żeby grać na tym co mamy dostępne i co nam się fizycznie podoba "na oko". Nie szarpać się i nie słuchać mądrych rad typu "to jest najlepsze" (wiem też byłem w tym miejscu). Załuję nawet że tyle czasu zmarnowałem na rozkminianie tego typu tematów, bo jakbym 10 lat temu wziął ze strychu mojego 14 calowego philipsa i podpiał do niego composite z ps1 jak za dzieciaka i tak sobie grał to bym się pewnie dużo lepiej bawił... No ale się człowiek naczytał na internecie głupot i się goniło za króliczkiem :)