TV 21 Philips 21PT5307/60 - BEZ wejścia EURO SCART ??

Zaczęty przez marcinwyp, Sierpień 21, 2024, 06:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

marcinwyp

Witam.
Mam możliwość zakupu telewizora Philips 21PT5307/60 z przeznaczeniem do podłączenia Psx i Ps2 ale okazało się że ten model nie ma typowego wejścia euro. Przyznam, że zdziwiło mnie to że nie ma takiego wejścia.

Mam dwa bardzo dobre kable euro Sync on Luma i zastanawiam się czy zakup tego telewizora ma sens (cena jest symboliczna). Chciałem go kupić ze względu na to że jest w bardzo ładnym stanie wizualnym a wiadomo że coraz ciężej o takie telewizory crt.

Dodaję zdjęcie wejść i proszę o informacje czy ktoś ma doświadczenia z podłączeniem Psx i Ps2 do takich wejść i czy jakość obrazu będzie gorsza niż przez wejście euro z dobrym kablem euro.

Dzięki za wszystkie informacje :)

Rocho

Ortodoksi powiedzą że nie warto. Ale z drugiej strony jest s-video, więc obraz z szaraka powinien być ok.
Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

Janusz

Jak już zawalać pokój takim CRT to najlepiej szukać coś ze SCART, na pewno pełno takich TV jeszcze się wala gdzieś w okolicy.

Niby jest S-Video, ale jakoś mnie nie powalił na tle RGB, choć może miałem jakiś kiepski kabel. Swoją drogą po S-Video obraz będzie kolorowy? Już nie pamiętam dlaczego, ale u mnie był czarno-biały...

Keita

Różnica między S-Video a RGB nie jest aż tak duża.

Złącze S-Video ma kilka zalet jak chociażby łatwa możliwość podpięcia N64 czy komputerów typu Atari 8 bit. W tym telewizorze widzę też złącze Component.

Czarno biały obraz mogłeś mieć np. podpinając konsolkę NTSC do PALowego TV.

GB, GBC, GBA, DS, 3DS, Famicom, SNES, N64, GC, Wii, NS, PSP, PS1, PS2, PS3, SMS, SMD, Lynx, 2600, 65XE, 486, K-6, PIII

killy9999

@marcinwyp słuchaj, głupie pytanie. Trzy wejścia (?) w drugiej kolumnie od lewej - co to jest? Kolory sugerują RGB. Może telewizor jest w stanie przyjąć wejście RGB komponentowe?

bms

To jest Component. Można tam podpiąć RGB, ale poprzez transkoder na YPbPr. Drugi sposób, to mod RGB (skomplikowane).
Ogólnie jeszcze nie jest tak źle z dostępnością CRT i ja bym jednak szukał czegoś lepszego. Poza tym w specyfikacji jest napisane, że TV obsługuje standard NTSC i PAL 60. Nie ma PAL 50, więc może być zonk. To jest jakaś USA wersja(?).

Quake96

Cytat: Janusz w Sierpień 21, 2024, 09:37
Jak już zawalać pokój takim CRT to najlepiej szukać coś ze SCART, na pewno pełno takich TV jeszcze się wala gdzieś w okolicy.

Niby jest S-Video, ale jakoś mnie nie powalił na tle RGB, choć może miałem jakiś kiepski kabel. Swoją drogą po S-Video obraz będzie kolorowy? Już nie pamiętam dlaczego, ale u mnie był czarno-biały...

Z tym czarno-białym obrazem też kiedyś miałem problem jak podłączałem komputer do takiego tv przez s-video. O ile dobrze pamiętam to chyba do koloru uzywalem dodatkowo przewodu kompozytowego... Brzmi bez sensu i takie mi się wydaje, ale wiem że wtedy właśnie kombinowałem zarówno z s-video jak i kompozytem i może coś jest na rzeczy

zenq

a tam nie ma przypadkiem YPbPr?? wtedy bylby cacuś do ps2, jeszcze lepiej niz rgb ze scarta :)

---edit
no pewnie, ze jest:

Janusz

Cytat: Quake96 w Sierpień 21, 2024, 11:29Z tym czarno-białym obrazem też kiedyś miałem problem jak podłączałem komputer do takiego tv przez s-video. O ile dobrze pamiętam to chyba do koloru uzywalem dodatkowo przewodu kompozytowego... Brzmi bez sensu i takie mi się wydaje, ale wiem że wtedy właśnie kombinowałem zarówno z s-video jak i kompozytem i może coś jest na rzeczy

Nie chcę tu offtopować za dużo, ale tak sobie teraz przypomniałem, że to chyba było N64 PAL i telewizor normalny LCD. Myślałem, że tak sobie zobaczę jak ten obraz wygląda na tle composite, a więc kupiłem kabel S-Video, do tego przelotka na SCART to do skalera Speaka, dokładnie tak jak z PSX i ku mojemu zaskoczeniu obraz był czarno-biały.

Co do TV tutaj to faktycznie z tyłu jest Component, tu manual jak coś https://www.instrukcjaobslugipdf.pl/philips/21pt5307/instrukcja?p=9

zenq

Cytat: bms w Sierpień 21, 2024, 11:06w specyfikacji jest napisane, że TV obsługuje standard NTSC i PAL 60. Nie ma PAL 50, więc może być zonk.
no i tutaj jest lipa
Cytat: bms w Sierpień 21, 2024, 11:06To jest jakaś USA wersja(?).
i to by tlumaczylo brak scarta a obecnosc ypbpr

killy9999

Jeśli to by faktycznie był amerykański telewizor, to pytanie jeszcze na jakie napięcie działa.

zenq

tak na szybko, patrzac na wyniki z googla, to jest pare stron z UK, a reszta to w cyrylice, wiec raczej to na nasz kontynent szło

Mitsu

Z tego co można wyczytać z instrukcji, to jest to klasyczny crt 50hz z 2003 roku. Nie ma 100 hz, natomiast ma component, co go wyróżnia na plus. Jest to w miarę młody crt. W tym okresie już były produkowane 100hz tv, także myślę że jest to całkiem sensowna opcja. Moim zdaniem crt który jest wart zachowania powinien być przede wszystkim zadbany i mieć przyjemną kulturę pracy. Nie warto trzymać jakichś szrotów śmierdzących i skorodowanych choćby to były modele top. A jeśli jeszcze np nie jest głośny i ma ładny czysty, niewypalony obraz to można go zachować. Jeżeli ma się oczywiście miejsce. To że nie ma rgb, to nie jest wielki problem, bo do ps1 można kupić porządny oryginalny kabel s video i jakość będzie prawie taka sama jak przez rgb, a ps2 przez component.

zenq

to ja przy okazji dopytam jeszcze stricte o PS2  - component da lepsza jakosc niz rgb? zawsze stawiałem component wyzej, choc to ze wzgledu na rozdzielczosci HD, ale jak to jest z samą jakościa obrazu na w przypadku RGB vs YPbPr? ogolnie component w CRT to chyba zadka sprawa, zwlaszcza w tych 50Hz?

Cytat: Mitsu w Sierpień 22, 2024, 00:39do ps1 można kupić porządny oryginalny kabel s video i jakość będzie prawie taka sama jak przez rgb, a ps2 przez component.
a to moze byc nawet wygodne, bo mamy wtedy osobne wejscia do kazdej konsoli, bez przepinania kabli albo stosowania switchy :)

killy9999

"Component" to ogólny termin oznaczający przesyłanie sygnałów na osobnych żyłach. Tak więc zarówno sygnał RGB przesyłany przez złącze SCART jak i YPbPr przesyłany przez chinch to "component".