Problem z monitorem Samsung SyncMaster E1920

Zaczęty przez Dejot4, Sierpień 03, 2018, 18:00

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dejot4

Witam. Na początku powiem, że nie znam sie na tym wszystkim ale.. Posiadam Ps2 oraz stary monitor Samsunga  SyncMaster E1920. Ten monitor jest tylko z jednym jedynym wyjściem RGB (VGA), a więc po krótce... Do monitora podpinam kabel do RGB, dalej go podpinam pod adapter HDMI-VGA (ten adapter działa na 200% , bo mam z dekoderem dvb-t) a do hdmi z adaptera podłączam do przejściówki Ps2 to HDMI , mam ten kabel z czinczami ale ten monitor wogóle nie ma takich wejść. Rezultat jest taki, że włączam Ps2 i slysze z glosników jak włącza się FreeMcBoot , wszystko słysze ale bez obrazu, natomiast na czarnym ekranie pisze komunikat "Not optimum mode. recommended Mode: 1680x1050 60Hz " I co ja mogę zrobić? Wolałbym już sam obraz a tu mam sam dźwięk , słysze jak padem chodze po Menu ale to mi nic nie da. Proszę o pomoc! :( Z góry dziękuje!

Namingway

Kombinacja niezła, ale niestety takie coś nie zadziała. Żeby odpalić PS2 na takim monitorze, potrzebny by Tobie był Line doubler lub skaler z prawdziwego zdarzenia, taki jak DVDO iScan lub OSSC. Zwykły konwerter nie wystarczy.

Dejot4

Dzięki za szybką odpowiedź. Tak właśnie patrzyłem czy zadziała na TV ale "nieprawidłowy format" widać , że się nie znam... A co mi polecasz żeby zadziałało bankowo i czy te rzeczy są jakoś dostępne w PL do kupna czy jakieś Alizakupy mnie czekają? Bardzo mi zależy na pograniu na tym monitorze... Z góry dzięki!

Namingway

Najlepszy by był OSSC (Open source scan converter). Sam zamierzam sobie taki sprawić, niestety jego cena to około 800zł. Wydaje się sporo, jednak tego typu urządzenia potrafią kosztować dużo dużo więcej. Mógłbyś poszukać też jakiegoś starszego procesora obrazu jak DVDO iScan pro lub extron andora, jednak ciężko je znaleźć nawet na ebay :/

Ogólnie łatwiej i taniej, będzie zamienić  monitor na jakiś telewizor, a najlepiej na telewizor CRT, jeśli głównie zależy Tobie na PS2. A dlaczego tak bardzo zależy Tobie, żeby grać akurat na tym monitorze jeśli mogę wiedzieć? :)

Dejot4

Szczerze? Bo nie mam innego, a hajsik już na wakacje zaklepany, szkoda bo dopiero ogarnąłem sobie TV na tym monitorku tuż przy łóżku , mógłbym pograć sobie w Ps2 jak kiedyś z braćmi :D jednak wyobraźnia poniosła mnie zbyt daleko, z tym monitorem jak mówisz jest duży problem w połączeniu z Ps2. :-) Dzięki jeszcze raz za pomoc, wiem żeby już nie kombinować sam i nie bawić się w "przejściówki przejściówek" :D Takie ceny za te konwertery być może i są ale wole kupić dobry monitor lub TV żeby wszystko śmigało ;-)

hankie

A nie chciałbyś sobie choćby 22 cale LCD TV Funai, jakiegoś Krugera czy manty sprawić? Obejrzeć TV na nim można a i na PS2 normalnie podłączonym pograć ;) Sam mam taki chiński (świński) TV i gdyby nie cholernie nierównomierne podświetlenie matrycy - byłoby bardzo optymalnie. A komplet wejść posiada.
Te wynalazki w używce kosztują nieduże pieniądze.