Philips 14PT1342/58 i "za szeroki" obraz w grach z PSX-a

Zaczęty przez GramWTeGry, Sierpień 03, 2024, 17:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

GramWTeGry

Philips 14PT1342/58 i "za szeroki" obraz w grach z PSX-a.
TV nie ma opcji dot. rozdzielczości ekranu.

Czy mogę coś z tym zrobić?

killy9999

Było, zamykam :-)

A tak serio, jeśli w menu TV i na pilocie nie ma takich ustawień opcji - co w tego typu TV nie zaskakuje - to jedyna nadzieja w tym, że na płycie głównej telewizora znajdują się potencjometry pozwalające na regulację wycentrowania i rozmiaru obrazu. Musiałbyś rozkręcić telewizor i zobaczyć czy na płycie głównej w środku nie ma potencjometrów (np. z pomarańczowego plastiku) podpisanych w stylu H. CENTRE, V.CENTRE, V. HEIGHT, H. WIDTH albo coś w tym stylu, i wtedy manipulując nimi możesz wyregulować geometrię obrazu. Musisz mieć tylko na uwadze, że różne konsole różnie generują sygnał i jak ustawisz parametry pod PSX, to potem się może okazać, że obraz ze SNESa wyświetla się poobcinany. Widziałem w necie magików, którzy te potencjometry wyprowadzają z płyty głównej na obudowę telewizora i w ten sposób mogą sobie regulować obraz pod aktualnie podłączoną konsolę bez konieczności rozkręcania obudowy, ale dla mnie to wyższa szkoła jazdy jest.

GramWTeGry

Dzięki za odp., killy9999!
Tego się właśnie obawiałam - że nic z tym sama nie zrobię :(

Potencjometrów nie dotknę, nawet jeśli tam są, bo nie mam o tym zielonego pojęcia ;)

Rocho

Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

GramWTeGry

Nie działa żadna kombinacja z bodajże 5-6, które znalazłam w necie.
Gdzieś wyczytałam, że muszę mieć do tego pilota serwisowego, więc jeśli to prawda, no to klops...

Trzyzet

Cytat: GramWTeGry w Sierpień 03, 2024, 19:59
Nie działa żadna kombinacja z bodajże 5-6, które znalazłam w necie.
Gdzieś wyczytałam, że muszę mieć do tego pilota serwisowego, więc jeśli to prawda, no to klops...

Niektóre starsze telefony z Androidem miały tę samą diodę co piloty TV i używając aplikacji można było wywoływać menu serwisowe.

Rocho

Są pilotowe apki i jeśli tel ma podczerwień to działa jak zwykły pilot.

Quake96

Cytat: Trzyzet w Sierpień 06, 2024, 20:28Niektóre starsze telefony z Androidem miały tę samą diodę co piloty TV i używając aplikacji można było wywoływać menu serwisowe.

Xiaomi chyba od wieków, zdaje się po dziś dzień ma podczerwień i systemową apkę "Mi Pilot". Działa to nawet z jakimiś egzotycznymi markami i wieloma rodzajami sprzętów. Sam sporadycznie używam tego do sterowania telewizorem Daewoo albo amplitunerem Yamaha.

Rocho

Dokładnie. Sam używam mi pilot do jednego crtka bez pilota.

Quake96

Ta apka niepozorna a obsługuje nawet marki o których pierwszy raz słyszałem.

Pamiętam jak dezorientowałem "śniadych ziomeczków" w lokalnym kebabie, gdy okazało się, że ten pilot działa nawet z ich telewizorami XD

GramWTeGry

Mam apkę (Pilot zdalnego sterowania: ZaZa) w telefonie, która jest pilotem i działają z niej wszystkie standardowe opcje (kanały, głośność, mute, włączanie/wyłączanie). Mam w tej apce też opcje dot. obrazu, np. 16:9 czy 4:3, ale nic się nie dzieje, gdy klikam w te guziki, niestety. Próbowałam kilka różnych aplikacji - i nic. To samo przy próbach wywołania menu serwisowego - niestety.

xzer0

Bo to trzeba miec zaprogramowany do Philips. Jak nie to na allegro kupić zamiennik

GramWTeGry

Thomson 418X i jest dokładnie to samo. Nie ma znaczenia, czy zmienię format obrazu na 4:3, czy na 16:9, czy ustawię na auto - ucina brzegi tak czy siak. I na SCART, i na Composite (chinche) jest to samo.