Telewizor LCD i PSX

Zaczęty przez patryczek3750, Styczeń 14, 2017, 16:34

Poprzedni wątek - Następny wątek

mattek

Cytat: McMarycha w Styczeń 15, 2017, 17:55
Cytat: mattek w Styczeń 15, 2017, 17:50
Wszak, to jakby "ta sama" jakość.
Wszak to w ogóle inne sygnały.
Nie chodzi o to ;)
Component jest sygnałem lepszym niż RGB czy klasyczny cinch. Dlatego myślę, że używając takiego konwertera, nie mielibyśmy spadku jakości i obraz byłby jak w przypadku kabla RGB.

McMarycha

Ale tutaj chcesz przerobić sygnał RGB z psx na Component w TV. A RGB jakościowo lepsze nie jest. Jakieś konwertery z RGB do HDMI niby są, ale nie wiem jak to działa i jaki jest z tego obraz.

patryczek3750

A więc tak. Zainstalowałem sterowniki pada ps4 do laptopa (połączenie bluetooth) , epsx skonfigurowany na maxa . Podłączam lapka przez hdmi do tv i mam ala granie na bardzo dobrym jakosci obrazu. Jestem dopiero w trakcie kupna psx(zainspirowała mnie ta strona :) )

mattek

Dalej mnie nie rozumiesz. RGB < Component, więc przy konwerterze nie ma spadku jakości, jak przy zamianie sygnału z lepszego na gorszy (przejściówka w pierwszym poście). Oczywiście, tak samo można postąpić ze złączem HDMI, rolę gra tutaj tylko cena akurat.

hankie

CytatMozesz kupic ps2 i podłaczyć je kablem komponentowym
Idąc tym torem to można na PS3 i HDMI odpalać PSXowe gry ;) i potem przejściówką na USB grać jeszcze nawet na padzie PSXowym :)

Niech Kolega podłączy konsolkę tym co na razie ma i podzieli się spostrzeżeniami ;)

McMarycha

Cytat: mattek w Styczeń 15, 2017, 23:10
Dalej mnie nie rozumiesz. RGB < Component, więc przy konwerterze nie ma spadku jakości, jak przy zamianie sygnału z lepszego na gorszy (przejściówka w pierwszym poście). Oczywiście, tak samo można postąpić ze złączem HDMI, rolę gra tutaj tylko cena akurat.
Aj faktycznie musiałem czegoś nie zrozumieć.

alf

Koniec kłótni !
Bowiem nadchodzi jedna jedyna rozsądna odpowiedź na problem w tym wątku, a jest nią... <tam ram pam pam pam pa>...

Zakup telewizora CRT   8)

Cenowo wychodzi to tak jak zakup tych wszystkich przejsciowek o ktorych tu wspomnieliscie, a moze nawet taniej, a moze nawet taki tv znajdziesz na wystawce czy innym smietniku za darmo  :D

hankie

;D ;D ;D

Nie raz, nie dwa będziesz może miał nawet okazję dorwać CRTka ze free ;)
Po kupnie i odpaleniu, daj opinię także w tematach:
http://strefapsx.pl/forum/sprzet-27/telewizor-crt-czy-lcd/15/
oraz też zapraszam do:
http://strefapsx.pl/forum/sprzet-27/konsolowe-doznania-av-vs-nostalgia-codziennosc/

I nie musimy mówić, iż do starszego CRT polecamy RGB scart? :D Tematy także dostępne.