To już chyba to - Nowy silnik forum 2020

Zaczęty przez Janusz, Sierpień 18, 2020, 22:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Mam nadzieję, że już ostatni raz zakładam ten wątek bo ostatnie 4 dni nie były łatwe.  :) Nie wiem ile razy przeinstalowywałem forum i bazy danych, ale chyba kilkanaście.

Po wielu bojach i dzięki pomocy eksperta udało się chyba wreszcie ogarnąć forum na nowo i z nadzieją, że posłuży nam kolejne lata.

Co się udało?

1. Zainstalować najnowszą wersję forum 2.0.17 (wcześniej nie było to możliwe)
2. Uruchomić PHP 7.3 (poprzednio mogłem max 7.1)
3. Odchudzić bazę danych naszego forum, która okazało się po tych 6 latach była pełna syfu i przede wszystkim miała uszkodzone indeksy.
4. Zainstalować poprawnie modyfikacja od wtyczki przeciwko SPAM, poprzez Shoutbox, itp., a kończąc na Tapatalk.

Najważniejsze, że póki co mi wszystko działa, nie wywala błędów i chyba tym razem to jest to.

Teraz zostało jedynie dodać kilka "ficzerów" i mam nadzieję mamy spokój na długo.

Jakby były jakieś problemy piszcie.

Baza danych jest z 16.08. więc kilka postów przepadło, ale niektórych zrobiłem screeny to wrzucę.

TERAZ JUŻ MOŻNA SIĘ ROZPISYWAĆ ;)

PS. na wszelki wypadek wyczyśćcie cache w przeglądarce. :)

alf

Najpierw cofamy się w czasie do 13 sierpnia, przepadają posty napisane 16 sierpnia. Potem przenosimy się do 18 sierpnia i wracają posty z 16 sierpnia ale giną te z okresu kiedy cofneliśmy się w czasie do 13 sierpnia  O0

Janusz

Cóż, życie potrafi zaskakiwać. Najważniejsze, że działa.

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

Don

Jak to zawsze na helpdeski w korpo: piszesz, że masz problem. Widzisz odpowiedź: ,,dziwne - u mnie działa"

Damian

Mcin

Cytat: Don w Sierpień 18, 2020, 23:48
Jak to zawsze na helpdeski w korpo: piszesz, że masz problem. Widzisz odpowiedź: ,,dziwne - u mnie działa"

Jak odpisują to nie jest jeszcze najgorzej...
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Stall

U mnie forum zawsze działało. Tylko przed logowaniem musowo seria brzuszków, pompek i przysiadów. Do tego kanapka z surowym burakiem pastewnym i hasło wpisywane KONIECZNIE brudnymi rękami.
Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

alf

Janusz

Po kilku dniach bojów udało mi się poprawić jeszcze kilka rzeczy.

Najważniejszą zmianą jest zupełnie nowy, rozbudowany system odznaczeń na forum., który wyświetla się pod avatarem.

Odznaczenia można przeglądać w swoim profilu.

Na ten moment są dostępne za następujące zasługi.

W przyszłości pojawią się kolejne.

Przy okazji powrócił favicon. ;)

Póki co w temacie forum tyle. Teraz muszę zająć się główną.

Manifesto

Bardzo fajna opcja z tymi odznaczeniami, czuję się teraz jak rosyjski generał  :P ;)

VectroV

Oby już wszystko działało jak miało, bo problemów ostatnio za dużo :D

Cytat: Manifesto w Sierpień 23, 2020, 21:01czuję się teraz jak rosyjski generał

Inspekteur der Bundespolizei Herr Kamil aus Posen

Manifesto

Mimo wszystko wolę już ruskich niż tych oficjerów od Kima.  ::) O0

SALADYN

Cytat: VectroV w Sierpień 23, 2020, 21:19
Oby już wszystko działało jak miało, bo problemów ostatnio za dużo :D

Cytat: Manifesto w Sierpień 23, 2020, 21:01czuję się teraz jak rosyjski generał

Ktoś kiedyś napisał komentarz do tego zdjęcia że żeby wygrać wojnę z Koreą Północną to wystarczyłby olbrzymi magnes i masz cały sztab KRLD w niewoli.

Przy okazji mnie też spotyka problem z wylogowaniem mnie z forum gdy tylko zamknę okno, cache wyczyszczony i dalej jest jak jest. Przy czym na domowym komputerze wszystko gra więc zakładam że coś jest nie tak z używaną przeglądarką. Co ciekawe czasami wszystko działa a drugiego dnia znowu mnie wylogowuje.

Damian

SALADYN