Forumowy poradnik

Zaczęty przez Janusz, Grudzień 22, 2025, 12:29

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Jako, że nowy silnik już prawie hula, to postanowiłem zebrać w jednym miejscu najważniejsze info odnośnie jego obsługi. Nie mam czasu pisać tego kompleksowo, więc co jakiś czas będę dodawał post, a potem zrobię z tego jeden przypięty wątek, który zastąpi poprzedni temat z tym związany.

1. Gify i spoilery:

Jakby ktoś nie zauważył, to od teraz gify można wygodnie dodawać przy pisaniu wiadomości klikając tę ikonę:

A za spoilery odpowiada ten przycisk:

2. Nowe wiadomości:

Jak komuś nie znika komunikat o nowych wiadomościach:

To wystarczy kliknąć w Zaznacz wątki jako przeczytane na dole forum.

3. Do góry

Na samym dole forum, w prawym dolnym rogu znajduje się przycisk Do góry, który szybko przenosi nas na samą górę forum.

4. Panel sterowania

W tym miejscu możecie znaleźć kolejno od prawej - najnowsze wiadomości, nieprzeczytane wiadomości, nieprzeczytane wątki, powiadomienia, prywatne wiadomości i wreszcie ustawienia konta.

5. Przełączanie kolorystki

Nad panelem sterowania znajduje się panel przełączania kolorystyki forum:

Kolejno mamy domyślny niebieski wariant, jasny, alternatywny niebieski i ciemny motyw (opcjonalnie kolorowe warianty neonowe).

Aby zapisać na trwałe swój wybór motywy należy wejść w ustawienia swojego profilu i wybrać opcje wyglądu:

Na wybrany wariant kolorystyczny, zgodnie z poniższym opisem:

blue - domyślny niebieski
red - jasny
green - alternatywny niebieski
purple - ciemny

alf

A jak ustawić jasny tryb wyświetlania forum? Mam domyślny niebieski a w prawym górnym rogu moge przełączać pomiędzy czerwonym, zielonym lub purpurowym. Wygląda jakby to była kolorystyka stricte związana ze stylem wyświetlania który mam teraz, lecz nie umiem go zmienić  :o

EDIT: udało mi sie cos naklikać by było biało. Okazuje się że można się płynnie przełączać pomiędzy dwoma stylami wyświetlania - dziennym i nocnym - klikając w prawym górnym rogu raz księżyc raz słońce.

Janusz

No tak, ale jak chcesz na stałe dany kolor to musisz to ustawić w opcjach profilu zgodnie z punktem nr 5.

alf

Cytat: Janusz w Grudzień 22, 2025, 21:05No tak, ale jak chcesz na stałe dany kolor to musisz to ustawić w opcjach profilu zgodnie z punktem nr 5.

Tak właśnie zrobiłem kochany, ale to było troche na chybił trafił klikanie by się kapnąć co i jak to zmienia.

Ten kawałek opisu który podałeś jest szczególnie dziwny:

Cytat: Janusz w Grudzień 22, 2025, 12:29Na wybrany wariant kolorystyczny, zgodnie z poniższym opisem:

[...]

blue - domyślny niebieski
red - jasny
green - alternatywny niebieski
purple - ciemny

Czemu blue opisałeś jako niebieski a pozostałe totalnie odleciały? (od kiedy red oznacza jasny a green alternatywny niebieski?)

TheUrien84

Bo nie może tego zmienić ,podpiął pod natywny nowy silnik forum. Grunt ,że działa . Bodzio jest jeszcze taki kwiatek ,że jest biała czcionka w profilu.
TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Janusz

Cytat: alf w Grudzień 23, 2025, 07:40Czemu blue opisałeś jako niebieski a pozostałe totalnie odleciały? (od kiedy red oznacza jasny a green alternatywny niebieski?)

Jak napisał Urien, ten motyw był domyślnie taki jak te neonowe kolory - niebieski, czerwony, zielony i fioletowy, a to co widzicie to efekt moich prac i zmian. Niestety w kodzie nazwy zostały i jest tego tyle i tak powiązane, że nazewnictwo póki co musi pozostać.

Cytat: TheUrien84 w Grudzień 23, 2025, 08:36Bodzio jest jeszcze taki kwiatek ,że jest biała czcionka w profilu.

A to wyłapałem wczoraj i zmieniłem, więc pewnie jak odświeżysz będzie ok.