Dzisiaj Strefa obchodzi swoje 11 urodziny!

Zaczęty przez Janusz, Styczeń 02, 2025, 20:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

Kirby

Cytat: Wawrzino w Styczeń 07, 2025, 21:45
Cytat: Janusz w Styczeń 07, 2025, 21:05przeglądanie jakichkolwiek social mediów to coraz większy dramat

Social media to rak współczesnego internetu. Pamiętam ten internet z czasów 2005-2010, to był szczyt. Od tego czasu jedziemy w dół z poziomem dostępnych treści, a teraz na tych dużych portalach na dodatek mamy AI generujące tony śmieci.

Facebooki, instagramy, tiktoki to wszystko jest syf, który o dziwo przyciągnął do siebie miliony ludzi. Tak jak jeszcze naście lat temu prym wiodły liczne fora dyskusyjne, tak schędę po nich przejęły fejsbukowe grupy. Próżno jednak na nich szukać odpowiednika działów, przez co wszystko wygląda jak wielki zbiór stosu. Znalezienie czegoś interesującego też przyprawia o ból głowy.

Mam wrażenie, że kiedyś mimo braku powszechnie rozumianego UX ogólnie stronki były bardziej przejrzyste, mniej zawierały reklam i różnych zbędnych bajerów. Poziom "wirtualnego" dziennikarstwa zszedł na psy. Teraz co chwila bombardują nas krzyczące bzdurne nagłówki "prawdziwy rekordzista, jego podróże kosztowały majątek", "zostały puste półki, mieszkańcy Wrocławia rzucili się na zakupy".

Przeraża mnie, że ludzie zakładają konto na instagramie i zostają "influencerami". Dotyczy to głównie młodych kobiet, które zazwyczaj "tworzą" bezwartościowe materiały. Wrzucają zdjęcia wytynkowanej twarzy z dziubkiem i zbierają tonę pochlebnych opinii i fallowersów. Potem za reklamę jakiejś marki dostają kupę kasy. Ludzie aby zarobić muszą uczciwie pracować, a tu jedna z drugą "księżniczka" w zasadzie to za nic otrzymuje wynagrodzenie jakie normalnie otrzymuje się za pół roku normalnej pracy. No dramat.

hankie

Cytat: Janusz w Styczeń 07, 2025, 21:05Na tle tego syfu, forum dyskusyjne zaczyna urastać do poziomu kultury wyższej
Dlatego bardzo mocno np staram się nie przeklinać i np bardzo poprawiam interpunkcję, by treści nie przypominały fejsbukowo-rolkowego sposobu komunikacji - czyli w miarę szybko, byle jak...  Ave.

mariusz391

Cytat: Janusz w Styczeń 07, 2025, 21:05Gdzieś słyszałem, że np. FB to w ogóle jakieś boty planuje zaciągnąć do komunikacji żeby ruch generowały, a i już są wtyczki co to robią na stronach.
Bo tak jest, podobno ci którzy mają fejsbuka bez reklam są po prostu ZALANI śmieciowymi reklamami i to takiego najgorszego sortu o piramidach finansowych czy scamowych stronach wyciągających dane kart kredytowych. Co najlepiej ,,reklamowanych'' twarzami znanych biznesmenów czy innych polityków jak ostatnio gdy w sądzie wygrał z FB właściciel inpostu. Ale takie reklamy im jak widać nie przeszkadzają, ale wstawisz filmik gdzie nigranci atakują ludzi to zniknie w 5 sekund za ,,mowę nienawiści''. Stąd właśnie młodzi ludzie mają wyrąbane na fajsbuki, siedzieć w zalewie spamu, botów i niepełnosprawnej moderacji

Cytat: Kirby w Styczeń 07, 2025, 22:24Przeraża mnie, że ludzie zakładają konto na instagramie i zostają "influencerami". Dotyczy to głównie młodych kobiet, które zazwyczaj "tworzą" bezwartościowe materiały. Wrzucają zdjęcia wytynkowanej twarzy z dziubkiem i zbierają tonę pochlebnych opinii i fallowersów. Potem za reklamę jakiejś marki dostają kupę kasy. Ludzie aby zarobić muszą uczciwie pracować, a tu jedna z drugą "księżniczka" w zasadzie to za nic otrzymuje wynagrodzenie jakie normalnie otrzymuje się za pół roku normalnej pracy. No dramat.
Tylko tutaj wina jest po obu stronach. Jakby atancjuszki nie dostawały atencji za to że żyje i ma tzipę to by tego gówna nie wrzucały. Jakby strony nie zarabiały na tych atencjuszkach to by ich nie promowały. A karuzela kręci się dalej i nie ma zamiaru się zatrzymać. Choć fakt że dla mnie szczytem są onlyfansiary, bo płacić za coś co można zobaczyć za darmo w internecie po dwóch kliknięciach to już wyższy poziom zidiocenia społeczenstwa

Janusz

Miejsca te przyciągają bo raz generują zyski, a dwa masz jedno konto i dostęp do treści z różnych dziedzin i możliwość łatwego kontaktu z ludźmi.

Do tego takie miejsca coraz bardziej zaczynają dbać o to by nie promować innych treści. Pamiętam te dobre lata kiedy tworząc materiał i wrzucając o nim info na FB miałem z miejsca z 10 razy więcej odsłon. Miałem pewność, że można z tym trafić do wszystkich którzy np. lubią profil Strefy. Od kilku lat FB robi wszystko by tak się nie działo. Teraz wrzucę coś na fanpage to w zasadzie ciężko po statystykach nawet wyłapać by te odsłony się zwiększyły tego dnia. Wejść jest może paręnaście, w porywach do kilkudziesięciu, a kiedyś mimo że profil Strefy obserwowało powiedzmy 1000 osób to z tego było kilkaset odsłon.