Dyskusja związana z zabawą przechodzimy 25 gier w 2023 roku

Zaczęty przez Megadeth, Styczeń 14, 2023, 15:16

Poprzedni wątek - Następny wątek

Megadeth

Z racji braku czasu wyzwanie traktuje jako dzienniczek co udało mi się skończyć, czyli teraz jakoś inaczej man zapisywać ograne gry? Poza tym rygor tylko gier pudełkowych czy to ma sens? Mam mnóstwo gier na switcha, które wyszły tylko cyfrowo, a niektóre indyki potrafią trwać i 10 godzin. Jak to ma się do regulaminu @Bodzio ?

Stall

Sam nie brałem udziału, bo nie chciało mi się szukać czy jakaś gra, którą akurat skoczyłem, wyszła w pudełku czy nie.

Megadeth

No ja nie sprawdzałem w zeszłym roku tego, tylko sobie zapisek robiłem.
W tym też tak zrobię.

next THE flex

Czy myśleliście o tym by dodać zdjęcia creditsów ? Zdjęcie podczas napisów końcowych ukończonej gry
....so....
...who's....
NEXT
       .THE.
               FLEX

Megadeth

Ale po co? To nie lata 90 by wysyłać zdjęcie monitora, aby udowodnić, że zdobyło się 1 miejsce w CTR.

Janusz

Ale wymóg pudełek był od zawsze :) Dzięki temu mamy jakieś sito dla całej zabawy bo potem przy podsumowaniu trochę głupio to wygląda. Nigdy to nie było idealne rozwiązanie, ale jakieś na pewno.

Przykład: Jedna osoba ma ukończonych 30 konkretnych tytułów na konsole PSX-PS5, a ktoś wrzuci 50 gier z których większość można ukończyć w około godzinkę, są to tytuły na NES, Arcade, mobilne itp.

I teraz weź to sprawiedliwie podsumuj? Chodzi o miejsca I-III i żeby to jakoś wyglądało, bo bez tego można by wrzucać co popadnie.

Te gry można i tak wrzucać sobie, bo to tylko zabawa i dzienniczek dla wielu osób co się ogrywało i kiedy, tyle że w osobnym punkcie, np.

I. Gry konkursowe
1. PSX - Resident Evil 3 - styczeń (14.01)

II. Poza konkursem
1. Arcade - Cadillacs and Dinosaurs - styczeń (14.01)

No chyba, że macie jakieś inne pomysły na wyeliminowanie jakiś popiedółek z głównego wyzwania?

Wrzucanie creditsów to dla wielu za dużo i skończy się na tym, że mało kto będzie wrzucał wynik :)

next THE flex

Cytat: Megadeth w Styczeń 14, 2023, 15:40
Ale po co? To nie lata 90 by wysyłać zdjęcie monitora, aby udowodnić, że zdobyło się 1 miejsce w CTR.

Myślę, że byłby to fajny dodatek to tej zabawy :) Można zobaczyć sobie zakończenie na youtube albo w innych miejscach, ale myślę że fajnie byłoby to dodać. Zwykła sugestia
....so....
...who's....
NEXT
       .THE.
               FLEX

Stall

Cytat: Bodzio w Styczeń 14, 2023, 15:48

Wrzucanie creditsów to dla wielu za dużo i skończy się na tym, że mało kto będzie wrzucał wynik :)

To akurat prawda. Pobilem wszystkie czasy testow w GT2 z forum juz kilka lat temu. Screenow z wynikami do tej pory nie wrzucilem.

next THE flex

To akurat mnie dziwi, bo ktoś spędza przypuśćmy 13 godzin grając w grę a ma problem wziąć smartphone, który leży w zasięgu 15 cm od jego ręki i zrobić zdjęcie.. ;) just sayn
Edit: pomijając oczywiście fakt, że zdjęcia nowych nabytków czy robienia zdjęć na instagram już nie sprawia żadnego problemu  :)) :))
....so....
...who's....
NEXT
       .THE.
               FLEX

Megadeth

No mi by się nie chciało po ukończeniu gry wyciągać smerfona, zrobić zdjęcie, wrzucić je na serwer, wejść na forum, poszukać temat i wklejać w posta 
- tzn mógłbym, ale jednak za dużo zachodu.  C:-)

Stall

Cytat: next THE flex w Styczeń 14, 2023, 15:54
To akurat mnie dziwi, bo ktoś spędza przypuśćmy 13 godzin grając w grę a ma problem wziąć smartphone, który leży w zasięgu 15 cm od jego ręki i zrobić zdjęcie.. ;) just sayn
Edit: pomijając oczywiście fakt, że zdjęcia nowych nabytków czy robienia zdjęć na instagram już nie sprawia żadnego problemu  :)) :))

Po ukonczeniu calej jednej gry to moze jeszcze spoko, mi sie nie prostu nie chcialo robic kilkudziesieciu chyba fotek kazdego testu osobno. Czy jakos tak.

CyborgDE

Zgadzam się z przedmówcami. Może i sposób na sito dla nieuczciwej konkurencji, ale w końcu nie jesteśmy w podstawówce, żeby aż tak się pilnować, zwłaszcza że to tylko zabawa, której głównym celem poza zgarnięciem paru odznak pod awatarem jest zachęcenie do przejścia paru gier i nadrobienia tytułów z kupki wstydu.

Mi osobiście też nie chciało by się pamiętać żeby mieć przy sobie telefon/tablet/cokolwiek z aparatem w zasięgu ręki podczas grania, żeby zrobić zdjęcie albo robić screena za każdym razem jak przejdę grę. Pomijając już całkowicie fakt, że należę do tego typu człowieka, który w domu telefon trzaska gdzieś w kąt jak nie jest bezpośrednio potrzebny albo na nim nie gram. Tak musiałbym znowu pamiętać żeby mieć go przy sobie podczas grania.  :P

"Umysł robota walczy z umysłem debila, taki los cyborgów."

Janusz

Fotki się nie przyjmą znając większość tutaj choć pomysł ciekawy i można dołączyć kto chętny.

Im mniej komplikacji tym lepiej. 

Jak Wam się kryterium pudełek nie podoba, to może kryterium czasowe? Tak żeby to nie były gry na jedno posiedzenie.

Np. wyzwanie główne gra której przejście zajmuje przynajmniej 5 godzin?

Krótsze wrzucamy poza listę. Oczywiście nie chodzi o liczenie tego ze stoperem, ale na oko, myślę każdy jest w stanie to określić w przypadku krótkich tytułów.

Pytanie czy 5 czy 7 czy 9 czy 12 to do ustalenia ;)

Megadeth

Nie no rozumie i się zgadzam - oczywiście te arcadówki czy gry na 40 minut to raczej do konkursu nie powinny się zaliczać.
Mi to obojętnie w sumie i tak na podium nie będę  ;) Bardziej zależało mi na tym, aby nie wykluczać i nie utrudniać mocno tych co grają sobie po swojemu, a temat traktują jak dzienniczek.

Takie Diablo - duża gra wyszła na Switcha tylko DIGITAL, a to gra na długie godziny. Zgodnie z rozporządzeniem nie kwalifikuje się, ale np ogrywając ją na PSX można zaliczyć, bo pudełko.  ;)

ALE - jest mi to obojętne serio. Może być kryterium pudełek.

Janusz

Kwestia jak do tego podejdziemy. W dobie dominacji cyfry może faktycznie lepiej odejść od pudełek, tylko pomóżcie jakiś czas dobrać, jaki weźmiemy pod uwagę.

5h - to raczej nie jedno posiedzenie, a przynajmniej dwa. Wyklucza to drobnicę. Nigdy nie będzie tutaj idealni, chodzi o coś umownego, to i tak zabawa.