ALPHA testy FORUM 2026

Zaczęty przez Janusz, Grudzień 20, 2025, 16:45

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Zakończyłem główne prace nad podstawowym motywem forum. Nie jest lekko bo jest w 8 zmiennych wariantach kolorystycznych, choć te NEONy nie biorę pod uwagę w pracach, zostają na domyślnym.

Dzisiaj wdrożyłem szereg zmian kolorystycznych i technicznych. Moim zdaniem jest dobrze, zarówno na PC jak i na telefonie.

Udało się zachować mniej więcej dawny układ, tła, itp.

I teraz najważniejsze, muszę na razie wyłączyć ten drugi motyw jasny co można było wybrać w profilu na czas pracy nad jasnym tutaj.
Jeżeli będzie potrzeba to go przywrócę, ale muszę go zmodyfikować, a to kosztuje mnóstwo czasu.

Z rzeczy, które wymagają wsparcia to wracanie motywu do domyślnego ciemnego wyglądu. Za moment wyczyszczę cache i nie będę póki co ruszał CSS, więc możecie dać znać czy coś takiego się dzieje.

Ewentualne sugestie co do zmian będę rozważał i wprowadzał już na bieżąco.

Tak to wygląda u mnie, mam nadzieję u Was podobnie :)

Ciemny motyw podstawowy:

Jasny motyw podstawowy:

Wariant trochę bardziej niebieski:

Wariant całkiem ciemny:

NEONY:

Wawrzino

Tyle motywów to ogrom roboty do ogarnięcia, nie lepiej byłoby ograniczyć się do dwóch wariantów (jeden jasny + jeden ciemny)? Tyle opcji wyboru to serio fajny bajer, ale wydaje mi się, że szkoda twojego czasu na rozpracowywanie tylu wariantów kolorystycznych co obecnie.

Dla mnie idealny jest obecnie ten, ale dostosuję się do każdego ciemnego.
Cytat: Janusz w Grudzień 20, 2025, 16:45Wariant ciemny:

Janusz

W sumie masz rację, ale tych Neonów nie ruszałem, bo tak ten motyw domyślnie wyglądał.
On miał też 4 motywy takie jak te neonowe, tyle że matowe bardziej i w ich miejsce zrobiłem to co jest.
Może niepotrzebnie, ale były 4 sloty, to w sumie warto było wykorzystać.

Przy okazji dajcie znać na jakim motywie będziecie korzystać, ja lubię niebieskie więc zostaję przy tym domyślnym-pierwszym, ale ten całkiem ciemny też mi się podoba.

PS. Wyczyściłem cache i już nic nie ruszam (na razie) :D

killy9999

Ja wolałem jaśniejsze belki w starym jasnym motywie. Czyli stary kolor #34495E zamiast nowego #1E293B.

Brakuje kontrastu, napis "Dzisiaj" nieczytelny:

retron67

Rób swoje Bodzio. Wytrzymam. Wróci normalny PROFIL, wrócę i Ja.

Hurra mam prawie stary wygląd, przełączyłem teraz.

killy9999

Cytat: Janusz w Grudzień 20, 2025, 16:55PS. Wyczyściłem cache i już nic nie ruszam (na razie)
Pomiędzy moim poprzednim postem a tym teraz znowu zresetował mi się motyw do ciemnego. Nie da się tego na stałe w profilu zapisać?

Janusz

Bo znów czyściłem, ale ostatni raz. Jutro już nic nie dłubię więc jak coś piszcie, wtedy poszukam czemu to się nie zapisuje samo.

retron67

Mcin

na jasnym kolor pola tekstowego do wpisywania wiadomości jest ciut za ciemny. poza tym wszystko mi się podoba :)
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

hankie

Cytat: TheUrien84 w Grudzień 20, 2025, 22:54Też mi się resetuje
Także kurka, myślałem że na telefonie tylko - ale sprawdzę też ustawienie schematu w ustawieniach profilu, może ten 'szybki switch' nie zapisuje.

Janusz

Dobra Panowie, chyba znalazłem gdzie to zmienić, mam nadzieję teraz będzie ok i się nic nie będzie przestawiać.

Cytat: Mcin w Grudzień 21, 2025, 00:14Na jasnym kolor pola tekstowego do wpisywania wiadomości jest ciut za ciemny. poza tym wszystko mi się podoba :)

To też zauważyłem, ale to urok tych zmiennych - na ciemnym jest ok, tu niekoniecznie, ale spróbuję jeszcze się tym pobawić.

PS. Udało się to poprawić!

12step

Jak dla mnie Janusz, za bardzo się wczuwasz, tym bardziej, że święta. Odpocznij, pograj, odpuść 8) Dla mnie wystarczy że to działa. Do wyglądu już się chyba przyzwyczaiłem.
ore ore szabadabada amore

Janusz

Ten typ tak ma niestety ;)

Każda większa zmiana na Strefie okupiona była czymś podobnym.
Perfekcjonizm mnie zjada niestety czasami, ale wszystkim nie dogodzę niestety.

Grafiki wiadomości zrobione na nowo (te kółeczka).
Grafiki rang zrobione.
W kodzie co mogłem to poprawiłem.
Szerokość forum na komputerach jest ustawiona na 93% okna przeglądarki.
Na telefonach dałem 100% by wszystko się mieściło.

Myślę zrobię małe podsumowanie jak trochę odpocznę i cele na ten rok zrealizowane:
- przebudowa głównej i nowy motyw
- nowy silnik forum i nowy motyw,

W kwestii tego resetowania musicie chyba jeszcze wyczyścić historię w przeglądarce i zwracajcie uwagę przy wyborze czy nie macie potem w linku strony innego koloru. Zauważyłem, że przy wyborze dodaje się do adresu variant=green, ale potem już ten kolor powinien się z automatu ładować pod normalnym adresem https://strefapsx.pl/forum/index.php

Mcin

Najwyższa ranga powinna być krUl :)
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Janusz

Musiałbym dla shouta zrobić osobne 😉