[Newsy] Wsparcie adaptera PS3/PS4 to PS2 Controller dla PlayStation Classic

Zaczęty przez Janusz, Styczeń 20, 2019, 13:37

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Firma Brook wydała aktualizację dla adaptera o którym swego czasu wspominałem na Strefie, dzięki któremu współpracuje on teraz również z PlayStation Classic. Najpierw poszerzono jego możliwości o kompatybilność z PSX, teraz o PSC. Duże słowa uznania dla twórców bo gdyby to było Sony to pewnie zamiast aktualizacji, mielibyśmy trzy osobne adaptery, na których można by było potrójnie zarobić.

https://strefapsx.pl/brook-adapter-playstation-classic/

Megadeth

Bodzio w artykule są pewne nieścisłości:

adapter 8bitdo nie wspiera póki co wibracji dualshocka a sam analog to równiez zmapowany d-PAD.

Wydaje mi się, że jednak 8bitdo jest troche lepszym rozwiązaniem. Cena to około 90zł i sam wtyk jest fajnego szarego koloru tak jak konsola PSXC

Janusz

Cytat: Megadeth w Styczeń 20, 2019, 13:57Bodzio w artykule są pewne nieścisłości:

adapter 8bitdo nie wspiera póki co wibracji dualshocka a sam analog to równiez zmapowany d-PAD.

O kurcze, posiłkowałem się ich oficjalną stroną. W takim razie co to jest ten X-Input, że łapie wibracje? Bo mnie to zmyliło. Już poprawiam.

Cytat: Megadeth w Styczeń 20, 2019, 13:57Wydaje mi się, że jednak 8bitdo jest troche lepszym rozwiązaniem. Cena to około 90zł i sam wtyk jest fajnego szarego koloru tak jak konsola PSXC

Jeżeli kupujemy go tylko z myślą o PSC to pewnie tak. Z drugiej strony adapter Brooka można wykorzystać do PSX i PS2 również. No i news przede wszystkim dla osób, które już go posiadają.

Megadeth

Cytat: Bodzio w Styczeń 20, 2019, 14:13
O kurcze, posiłkowałem się ich oficjalną stroną. W takim razie co to jest ten X-Input, że łapie wibracje? Bo mnie to zmyliło. Już poprawiam.

Hmm no to teraz sam nie wiem. Info napisałem z ich sklepu na amazonie, gdzie ludzie dawali 1 gwiazdkę i negatywnie opisywali produkt.

źródło:

https://www.amazon.com/Wireless-Bluetooth-Adapter-PlayStation-Classic-Controller/product-reviews/B07L334WXC/ref=cm_cr_dp_d_hist_1?ie=UTF8&filterByStar=one_star&reviewerType=all_reviews#reviews-filter-bar

Janusz

Na stronie mają:

Special Features
DualShock 4 support vibration / 6-axis motion on Switch
X-input, D-input, Mac mode, Switch mode
X-input mode support vibration
Lag – free

Myślałem, że to X-input to jakiś odpowiednik sterowania analogowego, ale teraz googluję to coś innego chyba.

XInput jest to API dla kontrolerów nowej generacji. Wprowadzono je wraz z premierą konsoli Xbox 360 (grudzień 2005). Dzięki temu można w pełni wykorzystywać funkcjonalność kontrolerów Xboxa na komputerach PC z zainstalowanym systemem Windows XP SP1 i późniejszymi.
DirectInput a XInput

XInput jest łatwiejszy w implementacji
    XInput może obsługiwać naraz do 4 różnych kontrolerów. DirectInput nie ma podobnych ograniczeń.
    XInput nie obsługuje klawiatur, myszy, ani innych urządzeń typu trackball czy touchpady.
    XInput wspiera kontrolery które zawierają nie więcej niż: dwie gałki analogowe (4 osie), 10 przycisków, ośmiokierunkowy krzyżak i dwa przełączniki. Analogiczne ograniczenia w DirectInput: cztery gałki analogowe (8 osi), 128 przycisków i brak ograniczeń ilości cyfrowych krzyżaków.