Aktualności

[Przewodnik] Formaty save'ów na PlayStation

Janusz · 1496

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
dnia: Sierpnia 19, 2019, 15:44:56
Kolejny scenowy przewodnik wylądował na Strefie. ;)

https://strefapsx.pl/formaty-save-psx/

Offline Atr3ju

Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 20, 2019, 00:21:43
Lata mijają, zakurzone w szufladzie karty pamięci powoli wymierają, a „szaraki” coraz częściej zastępują emulatory.

Żadnych emulatorów (no chyba że emulatory napędów to tak) ale te karty pamięci mają już około 20 lat i nadal trzymają sejvy i zapewne podziałają kolejne 20 lat więc...

Oczywiście ortodoksyjni fani rozedrą w tym momencie koszulę krzycząc: hańba!

... rozrywam koszulke jak Hulk Hogan i krzycze ;) hańba! :D

Spoiler
[Zamknij]
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2019, 00:24:30 wysłana przez Atr3ju »

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 20, 2019, 02:11:17
Nie lata jednak, a liczba zapisów ma wpływ na żywotność kart pamięci, przynajmniej według oficjalnych danych Sony. Jak dobrze pamiętam to określili ja na 100 tysięcy zapisów. Ot, taka ciekawostka do poduchy. ?

Offline Berion

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 2
Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 20, 2019, 13:55:22
Wiedziałem. :D

Wszystko ma datę ważności do spożycia. Nawet EPROM i tutaj karty pamięci do PSX nie są wyjątkiem.  Zapisy zapisami, cykle cyklami. Ale to głównie dlatego powstało szereg projektów, które katalogują poprawne dumpy - bo pewnego dnia nie byłoby możliwe wykonanie poprawnego skoro wszystkie nośniki zeżrą bakterie i grzyby. A skąd wiesz czy Twoje sejwy są ok? Bo to że się wczytują jeszcze o niczym nie świadczy. Nie ma żadnego narzędzia, które pozwoliłoby sprawdzić czy każdy blok (w sensie pamięci, a nie blok save'a) jest ok.

Dobrze, że nie ma tutaj z nami niejakiego Aksjomatu. Krąży jegomość po internetach w podobnych wariacjach nicków i walczy o "czystość rasy" "real hardware" z zapałem, który podziwiam (chyba że już mu przeszło do tej pory). ;p A ja tam emulatory i lubię i nawet wybieram nad prawdziwy sprzęt (bo ten i się kurzy i miejsce zajmuje).
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2019, 13:58:04 wysłana przez Berion »

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 20, 2019, 15:01:15
Akurat on tu ma duże zasługi. :D Dzięki niemu powstała Strefa. ;) I na pewno mu nie przeszło.

Offline Berion

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 2
Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 21, 2019, 17:34:14
A tak mi się przypomniał bo 12 lat temu mieliśmy gorącą dyskusję na temat emulacji na konsola.pl i dał się wtedy poznać jako oszołom. No ale może się zmienił do tej pory (a może to akurat nawet nie był ten Aksjomat ;]).

Offline Atr3ju

Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 21, 2019, 23:15:29
Axiomat siedzi teraz chyba na retroage.net także zapraszam do dyskusji  8) :P

SMF spam blocked by CleanTalk