Aktualności

[Poradnik/YouTube] Jak podłaczyć DualShock 3 i DualShock 4 do PSX oraz PS2?

Janusz · 3215

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Materiał wyjątkowo w dwóch wariantach, tradycyjnej, tekstowej oraz w postaci filmu na kanale Strefy.

https://strefapsx.pl/jak-podlaczyc-dualshock3-dualshock4-do-psx-ps2/

Offline JT

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 11
Port Micro USB służy do aktualizacji, a co za tym idzie również do połączenia z PC(nie potrzebna przejściówka PS->USB), wtedy pady podpina się do portu USB urządzenia, w obu przypadkach przełącznik ustawiony na XID. Przycisk na obudowie służy również jako przycisk START, pewnie w celu zatrzymania gry kiedy pad się rozładuje.
Co do wad, nigdy nie wiadomo kiedy pad się rozładuje, a po rozładowaniu pada nie zatrzymuje automatycznie gry, urządzenie nie ładuje padów. W trybie pracy z PS2 żeby przyciski działały analogowo potrzebna jest za każdym razem dodatkowa synchronizacja kablem po uruchomieniu konsoli, w części gier wibracje są zbyt mocne(i niestety przez rok tego nie naprawili). Przez port USB można podłączyć adapter PS->USB i większość padów PS1 i PS2 będzie działać, po za dual analogiem. Póki co to najlepsze rozwiązanie dla PS1 i PS2, nie dość że bezprzewodowo to jeszcze można używać z PS2 padów ze świetnymi analogami czyli DS1 i DS3.

PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Widzę eksperta mamy w temacie i bardzo się cieszę. ;) Nie wiesz czemu Brook nie wspomina o tym, że to cudo działa z PSX? Przyznam się, że trochę się o to obawiałem, bo szedłem w ciemno raczej, a tu widzę nie ma problemów, nawet z Ape Escape sprawdziłem i śmiga.

W trybie pracy z PS2 żeby przyciski działały analogowo potrzebna jest za każdym razem dodatkowa synchronizacja kablem po uruchomieniu konsoli.

Jesteś pewien, że trzeba to robić za każdym razem? Nie znalazłem informacji na ten temat nigdzie.

Online hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Może potanieje lub będę miał kanał zakupowy ze źródła. Byłoby super jakbym mógł wszystkie 3 plejki obsługiwać bezprzewodowo jednym padem ;) Szkoda, że to tylko na 1 pada, ale z jasnych przyczyn nie można mieć wszystkiego :)

Offline JT

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 11
Jesteś pewien, że trzeba to robić za każdym razem? Nie znalazłem informacji na ten temat nigdzie.
Mój egzemplarz tak działa, ale dla mnie to akurat zaleta bo nie lubię analogowych przycisków w DS2 i DS3. Brook w prezentacjach swoich produktów nawet nie pokazuje że urządzenie obsługuje bluetooth, bardziej reklamują je jako przejściówki do arcade sticków, dopiero jak zwróciłem im uwagę że to główna zaleta to zaczęli to pokazywać :)

PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

Offline ufix

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 1
Wybaczcie odkopanie starego wątku, ale czy macie jakiś działający link do sklepu lub aukcji z tym adapterem? Przeszukałem aliexpress i ebay, ale akurat tego modelu z wtyczką do PS1/2 nie mogę znaleźć  :-X

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
A pali Ci się? Adapter póki co chyba najlepiej ściągać z Aliexpress, szybko idą, ale może warto się wstrzymać, jak nie potrzebujesz na już. Wrzucałem na Twitterze info, bo wychodzi na to, że jego twórcy chcą zmienić trochę design adaptera na dużo lepszy. W sumie nie wiem czemu od początku tak nie wygląda. Chodzi o pozbycie się tego kabla i zrobienie czegoś jak adapter od pada Logitecha do PS2.

Zresztą tu są grafiki koncepcyjne i wygląda to super, szczególnie wersja PSX :)
https://twitter.com/strefapsxpl/status/1389619856874553354?s=20

Offline ufix

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 1
Oo, dzięki, w takim razie poczekam chwilę na nowszą wersję :) Może przestali już produkować starszą i dlatego nie ma jej nigdzie na ali

Offline Atr3ju

Jak już kupicie swoje nowsze, ulepszone wersje to z chęcią nabęde od Was tą starszą.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Oo, dzięki, w takim razie poczekam chwilę na nowszą wersję :) Może przestali już produkować starszą i dlatego nie ma jej nigdzie na ali

Tak na logikę mi się wydaje, ale jakbym gdzieś znalazł jakąś fajną okazję to podeślę. :)

SMF spam blocked by CleanTalk