[News/Sprzęt] Nowy projekt i PS4 Metal Gear Solid V Limited Edition

Zaczęty przez Janusz, Czerwiec 10, 2018, 09:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Ruszyłem dziś z kolejnym projektem na Strefie, który od dawna planowałem. Nie wiem czy podołam, ale myślę  warto spróbować, tak żeby nie stać w miejscu, tylko ciągle się rozwijać.

Będę próbował stworzyć na stronie głównej pełno bazę wszystkich modeli konsol PlayStation, wariacji kontrolerów, oficjalnych akcesoriów itp. poczynając od PS4, a kończąc na PS2, które dopełnią aktualną bazę związaną z PSX. Brakuje mi takiego miejsca w sieci, w którym można by szybko znaleźć np. wszystkie wersje kolorystyczne konsol i najważniejsze informacje na ten temat. Jest kilka tego typu stron, ale wydaje mi się, że można to zrobić lepiej.

Przede wszystkim chodzi o jak najwyższej jakości zdjęcia i grafiki w pełni oddające wygląd danej konsoli, jeżeli możliwe to najlepiej te oficjalne. Ważna jest też pełna prezentacja danego sprzętu oraz uwzględnienie przede wszystkim specyfiki europejskiej i polskiej.

Zaczynam od końca, czyli od PS4, bo tu najłatwiej znaleźć dobrej jakości materiały i fakty potrzebne do uzupełnienia bazy. Sony nie dba o takie rzeczy, więc pomału i one zaczynają znikać z sieci lub ginąć w jej odmętach. Trzeba to zebrać póki jest okazja.

Na pierwszy rzut do bazy trafia jedna z pierwszych limitowanych edycji PS4, a więc PS4 Metal Gear Solid V Limited Edition. Warto obejrzeć bo wygląda super i udało mi się dokopać do jej oficjalnych grafik w wysokiej rozdzielczości.

https://strefapsx.pl/ps4-metal-gear-solid-limited-edition/

Na początek spróbuję skatalogować konsole będące w oficjalnej sprzedaży, następnie różne wersje kolorystyczne kontrolerów, potem licencjonowane akcesoria i na końcu pojedyncze limitki. Po skończeniu PS4, przeskoczę na PS3, potem na PS2. Na szczęście baza PSX od lat jest rozwijana i dalej jest priorytetem opartym o własne materiały, ale mam nadzieję za X lat się wszystko dopełni.

foxe

już tą stronę komuś podawałem ale jak nie znasz to polecam
https://www.consolevariations.com/sony/sony-playstation-4/sony-playstation-4-console-variations/

BTW super materiał fajnie by było posiadać kolekcje konsol ale dla mnie to nie osiągalne na razie.
szukam tylko nówki limitki PS4 Uncharted ale ciężko z tym w rozsądnej cenie. Nawet były niedawno na allegro po 1100 ale wersje skandynawskie

xbox
7xPSX(~1050 gier) 5xPS2(~300) 5xPS3(~170) 5xPS4(112) 5xPSP(~160) 2xPSV(18) 3xXBOX(~20) 2xX360(~20) 3xXONE(~10) NES SNESx2 GC Wii(5) WiiU(14) SMSII 2xSMD(4) SMDII

Janusz

Znam tę stronę i plus za pokazanie tych różnych konsol malowanych zwykle po jednym egzemplarzu na potrzeby jakiś kampanii promocyjnych. Niestety całość według mnie zrobiona trochę po łebkach i z kolekcjonerskiego punktu widzenia niezbyt wiarygodna i przydatna. Brakuje mi podstawowych informacji i zdjęć i stąd pomysł na własną bazę.

Weźmy przykład pierwszy z brzegu i to jak prezentuje się tam, ta limitka MGS V. Według mnie tego typu sprzęty warto pokazać w pełnej okazałości, no i widać, że niezbyt weryfikują wszystko, bo pierwsza informacja jaką o niej podają jest nieprawdziwa, w sensie to, że wydano ją na całym świecie. Otóż do USA nie trafiła.

Niemniej przyda się na pewno do tropienia niektórych modeli.

fixxxer1

Ciekawe czy ktoś kupi tę nową niebieską wersję Slima z dwoma padami :)

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

foxe

ktoś na pewno kupił bo przez jakiś czas była niedostępna w EuroRTV

xbox
7xPSX(~1050 gier) 5xPS2(~300) 5xPS3(~170) 5xPS4(112) 5xPSP(~160) 2xPSV(18) 3xXBOX(~20) 2xX360(~20) 3xXONE(~10) NES SNESx2 GC Wii(5) WiiU(14) SMSII 2xSMD(4) SMDII

Kubaaaa

Jakbyś potrzebował to ze swojej strony służę PS2 Pink kompletną razem z woreczkami na pady i konsole ;)
A co do PS4 MGS to długo się sliniłem... może jeszcze kiedyś ją sobie kupię.

SALADYN

Warto dodać informacje o braku możliwości dokupienia drugiego pada osobno. W większości limitowanych wersji konsol nie było z tym problemu ale w przypadku MGSV czy choćby z Black Ops 3 nie można było dokupić drugiego pada w tej samej kolorystyce.

VectroV

@up

Co prawda bez symbolu DD, ale potem chyba i tak wydali padziocha w kolorze Steel Black. Nie widziałem obu na żywo ale na zdjęciach wyglądają uderzająco podobnie.
Inspekteur der Bundespolizei Herr Kamil aus Posen

hankie

Kurka - przyznam, że elegancka, ale jak dłużej na nią patrzę to podzielę zdanie mojej lubej 'super wygląda, ale tak trochę to damska ta elegancja'.

Janusz

@Kubaaaa Dzięki! Pogadamy jak dojdę do PS2, póki co skupię się na jednym systemie.

O widzisz, info o padzie faktycznie można dodać, bo dla kolekcjonerów może być ważne. Coś jeszcze widzielibyście w takiej bazie informacji? Chciałbym, żeby to było najpełniejsze źródło informacji w sieci na ten temat i zarazem coś praktycznego. Wiecie, wchodzisz i masz wszystkie informacje ważne z perspektywy polskiego kolekcjonera i nie tylko.

Na ustalanie faktów trochę schodzi cholera. Niby proste rzeczy, niby nie dawno, ale niektóre informacje ciężko wyszukać, zwłaszcza, że ambitnie postanowiłem się nie ograniczyć tylko do Europy, ale również wspomnieć o pozostałych rynkach. Najgorzej będzie z ustalaniem dat, cen i czy w ogóle dana kolekcjonerka się ukazała, w Japonii, ale może podołam. 

kris82l

Świetny pomysł z opisem limitowanych wersji nowszych konsol, o konsoli PS1 wiemy prawie wszystko, raczej nie zaskoczy nas nowa wersja, ani limitka, czas pokazać co ciekawego wyszło w następnych generacjach. Osobiście nie interesują mnie nowsze konsole jednak z chęcią poczytam i popatrzę jakie wersje się pojawiły, może kiedyś przeskoczę :)

Janusz

Dzięki :) Spróbuję przyspieszyć ze wszystkim bo wreszcie od przyszłego tygodnia będę miał na to więcej czasu. Czerwiec u mnie dość intensywny zwykle, ale cieszę się że w tym roku udało się mimo to zachować ciągłość aktualizacji. Jeszcze tylko pewne zaległości muszę ogarnąć i do boju.

Z bazą mam nadzieję wypali bo trzeba trochę poszerzyć zasięg, bo odkąd "fejsbuk" namieszał z wyświetlaniem wiadomości ze stron, to i zasięg globalny Strefy trochę zmalał. Damy radę. ;)

Don

Zauważyłem że przy cenach konsol w Japonii dopisujesz podatek. Taki sam system obowiązuje w USA - ceny podawane przez producenta są cenami netto.

SALADYN

Tylko że poszczególne stany mają różne stawki podatkowe, można więc co najwyżej zaznaczyć że cena jest netto.