[News] Podcast Trigger #20 – Magia PlayStation

Zaczęty przez Janusz, Październik 23, 2018, 19:20

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Niedawno wystąpiłem gościnnie w podcaście Trigger przygotowanym przez chłopaków z Operacja Panda na temat oczywiście pierwszej konsoli Sony, a także pokrótce Strefy. Jeżeli chcielibyście tym razem posłuchać czegoś na temat PSX to zachęcam do przesłuchania podcastu i polubienia stronki OP na Facebooku.

https://strefapsx.pl/podcast-trigger-playstation/

adikropkaer

Ściągnięte do posłuchania w autobusie. Jutro obczaję, jakoś w domu nie mogę się skupić na podcastach. Trochę inaczej wyobrażałem sobie twój głos :D Być może zadziałała taka autosugestia na imię Janusz. BTW, sam swojego głosu nie mogę słuchać na nagraniach, przeraża mnie, że tak brzmię na co dzień, i inni muszą go słuchać.

Hoipolloi

Szukam Konsolowe Kompendium 1, 2, 3 wydane przez Neo+.
Szukam gier na PS1 i PS2:
https://bit.ly/2y3FN7b

cinek

O fajnie, od jakiegoś czasu słucham nałogowo podcastów więc kolejny, tym bardziej z wystąpieniem ojca dyrektora się chętnie posłucha. ;)

next THE flex

Dla mnie też kozak. Bardzo fajny podcast, dowiedziałem się kilku rzeczy, fajne tematy poruszane. Ta forma przekazu jest dla mnie świetna i tak jak ktoś napisał wyżej, też słucham (w sumie tylko dwóch) podcastów w drodze gdziekolwiek czy przy wieczornym papierosku jak podczas wczorajszego odsłuchu Triggera :) Pozdro i z pewnością czekam na więcej Mr. Bodzio  C:-)
....so....
...who's....
NEXT
       .THE.
               FLEX

cinek

Bodzio, może swój podcast i zapraszanie gości z forum? :)

adikropkaer

Podcast przesłuchany, jak pisałem w autobusie. Fajny pomysł, brakowało mi takich podcastów stricte o grach, zazwyczaj słuchałem na tematy okołobiznesowe i inne, i byłem właśnie głodny słuchowisk o grach. Obczaiłem, że nawet da się tego słuchać na spotify, co już jest na duży plus, nie trzeba ściągać mp3 na kompie, i wrzucać ręcznie pliku, albo odpalać przeglądarki. Ktoś zna jeszcze podobne polskie podcasty o gamingu?

Janusz

Fajnie, że się spodobał. Zawsze to nowe doświadczenie. Z tego co widzę podcasty robią się coraz popularniejsze i w sumie jest to ciekawa alternatywa dla YT. Może kiedyś powstanie coś Strefowego, ale nie obiecuję, bo ostatnio z czasem u mnie masakra.

bms

Ciekawe. Nigdy nie słuchałem podcastów (tak, jestem dziwny). Ja bym to przemianował na wywiad z Bodziem ;) Ogólnie wolałbym uczestniczyć w takiej rozmowie przy piwko, niż tylko słuchać, choć lepszy rydz niż nic =] Inicjatywę popieram.

cinek

Cytat: adikropkaer w Październik 24, 2018, 14:08
Podcast przesłuchany, jak pisałem w autobusie. Fajny pomysł, brakowało mi takich podcastów stricte o grach, zazwyczaj słuchałem na tematy okołobiznesowe i inne, i byłem właśnie głodny słuchowisk o grach. Obczaiłem, że nawet da się tego słuchać na spotify, co już jest na duży plus, nie trzeba ściągać mp3 na kompie, i wrzucać ręcznie pliku, albo odpalać przeglądarki. Ktoś zna jeszcze podobne polskie podcasty o gamingu?
forumogadka
fantasmagieria
m2
grysław
bezimienny
mana mana
padcast
jęki walenia
rozgrywka
inputlag
kronicast
loading...

To tak kilka z pamięci. :)

adikropkaer

Stawiam lajka :D Dodałem wszystkie do zakładek, i będę obczajał w podróżach.

alf

Przesluchalem dzis caly podcast.

Bodzio, co na plus:
1. Masz bardzo ladny glos :) Jest bardzo przyjemny w odbiorze i dlatego z zaciekawieniem slucha sie calosci.
2. Sposob w jaki sie wypowiadasz swiadczy o tym, ze jestes wyksztalcona osoba i na poziomie. Poprawna polszczyzna, umiejetnie konstruowane, bogate zdania. Wszystko "live" na antenie, podziwiam ze nie zezarla Cie trema. Jakosc podcastu zarowno techniczna jak i merytoryczna jest super.

A teraz standardowo jak to ja - troche slow krytyki, czyli do czego chetnie sie przyczepie   >:D

1. Lekcewazace podejscie do pegasusa.
Powiedziales ze psx byl pierwsza konsola dla wiekszosci odbiorcow w Polsce. Twoi rozmowcy zaznaczyli jednak, ze to bardziej pegasus, po czym jakos tak odebralem Twoja reakcje jakby pegasus sie nie liczyl.
Poniewaz jestem wyrozumialy to dopowiadam sobie ze "psx byl dla wielu pierwsza powazna konsola" :D
Ale tak naprawde w moim mniemaniu bardziej prawdziwym stwierdzeniem jest, ze "kazdy w Polsce mial wtedy pegasusa" anizeli "kazdy mial psx". W pierwszej polowie lat 90-tych firma Bob Mark odniosla dosc spory sukces na rynku konsolowym poprzez wprowadzenie "oryginalnego" (produkowanego na wylacznosc) pegasusa. Wielu ludzi wiaze z nim spora czesc dziecinstwa. U mnie w okolicy nawet w drugiej polowie lat 90 tych pegasus byl duzo bardziej popularny niz psx. W podstawowce w mojej klasie wlasciwie tylko ja i kumpel mielismy psx, cala reszta jechala jeszcze na pegazie i nie miala pojecia o konsoli SONY. Dlatego prosze uprzejmie - nie lekcewazmy tego sprzetu, bo to bardzo wysokiej jakosci klon najbardziej popularnej konsoli Nintendo - NES. Ktory na dodatek odegral w naszym kraju ogromna role.

2. Lekcewazenie Nintendo 64.
Odebralem Twoje porownania psx vs N64 na niekorzysc tej drugiej. Zrobiles podczas rozmowy kilka porownan. Jestem swiadomy, ze psx odniosl ogromny sukces w porownaniu do N64. Wlasciwie wychowalem sie na psx i gdybym mial wybierac pomiedzy tymi dwoma to zwrocilbym sie ku szarakowi. Ale N64 tez nalezy sie szacunek. To moim zdaniem niemal tak samo rewolucyjna konsola jak psx. Jezeli nawet nie bardziej.
Nintendo jako pierwsze mialo analog w standardowym kontrolerze.
Nintendo jako pierwsze mialo wibracje (nie jestem teraz dokladnie pewien, zakladam ze mialo :D)
Nintendo jako pierwsze zrewolucjonizowalo standard gier trojwymiarowych, wprowadzajac Super Mario 64 ktore stalo sie wyznacznikiem dla wlasciwie calej gamy przyszlych platformowek 3D.
SONY wzielo to wszystko co mialo Nintendo i zrobilo to lepiej. Dual Shock byl lepszy. Mial dwie galki i wbudowana wibre. Wsparcie 3rd party bylo lepsze u SONY. Korzystajac z rewolucyjnych rozwiazan w Mario 64 powstalo wiele wspanialych gier na psx.

Najbardziej zabolalo mnie Twoje stwierdzenie "spojrzcie na Super Mario 64, ono juz na poczatku zycia N64 pokazalo wszystko co ta konsola potrafi. A w psx widzimy ciagle ulepszanie grafiki np. Widac to po tekken 1 potem 2 a na koncu apogeum Tekken 3". Zabrzmialo to jakby bylo na niekorzysc N64 :( a to wlasciwie pokazuje jaka przewage mialo Nintendo - oni od poczatku zycia konsoli potrafili wydusic z konsoli wszystko co mogli. Dlaczego ? Z prostego powodu - mieli wlasne studio developerskie i doswiadczenie. SONY nie mialo czegos takiego i cala nadzieje pokladalo w 3rd party ktorzy dopiero uczyli sie sprzetu i zajelo im kilka lat opanowanie tej platformy abysmy dopiero w 98 roku zobaczyli porzadne gry 3d takie jak Driver czy wlasnie ten Tekken 3.
Poza tym Nintendo wycisnelo z N64 najwiecej pod koniec 2000 roku gdzie ukazaly sie: Zelda Majora's Mask i Perfect Dark. Ta druga jest moim zdaniem najlepiej wygladajaca gra tamtej generacji. Rare pokazalo moc N64 bo ta gra wyglada wrecz jak tytul na playstation2 (takie jest moje odczucie). Dopiero tym tytulem pokazano przewage techniczna bebechow Nintendo. No ale to oczywiscie za malo bo psx wygral iloscia fajnych gier wiec jedna gierka swiata nie zawojujesz. Warto dodac ze w USA Nintendo 64 bylo bardziej popularne niz psx :)

Mimo ze od zawsze jestem zwiazany z szarakiem, to aktualnie jestem fanboyem N64 (bo w tamtych czasach byla dla mnie nieosiagalna) dlatego warcze gdy poczuje ze ktos ma jakis problem z ta konsola wiec bez urazy :)

Poza tym podcast spoko Bodzio :)

TheUrien84

Również przesłuchałem cały dziś rano  ;). Mnie boli co innego,co to za casualizm PE to jedna,z najlepszych gier na PSX,już o FF7 nie wspominam. ;D taki urok tych gier,że walki są losowe już od ery NES. Jeżeli ciebie odrzuciło od FF7 tylko przez to,to zagraj z AR i wyłącz losowe walki,przejdziesz w ten sposób płynnie grę,choć moim zdaniem utniesz sobie 70% frajdy z gry,bo ten grind to esencja tej gry ;D.
TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Janusz

Cytat: alf w Październik 24, 2018, 23:291. Masz bardzo ladny glos :) Jest bardzo przyjemny w odbiorze i dlatego z zaciekawieniem slucha sie calosci.

Miło mi to słyszeć. :) Ja nie jestem w stanie siebie słuchać, do tego stopnia, że sam nie przesłuchałem go jeszcze.

Cytat: alf w Październik 24, 2018, 23:292. Sposob w jaki sie wypowiadasz swiadczy o tym, ze jestes wyksztalcona osoba i na poziomie. Poprawna polszczyzna, umiejetnie konstruowane, bogate zdania. Wszystko "live" na antenie, podziwiam ze nie zezarla Cie trema. Jakosc podcastu zarowno techniczna jak i merytoryczna jest super.

Szczerze to trochę spięty byłem. Do tego nie wiedziałem do końca co i kiedy mam mówić, ale na szczęście prowadzący widać, że wprawieni w bojach i jakoś to ogarnęli, także technicznie, więc to ich zasługa. Co ciekawe jednym z rozmówców był nasz forumowy kolega @Gummy, który współtworzy te podcasty. Pozdrawiam, jakby tu zajrzał. ;)

A teraz co do uwag, to już wyjaśniam ;)

Cytat: alf w Październik 24, 2018, 23:29Powiedziales ze psx byl pierwsza konsola dla wiekszosci odbiorcow w Polsce. Twoi rozmowcy zaznaczyli jednak, ze to bardziej pegasus, po czym jakos tak odebralem Twoja reakcje jakby pegasus sie nie liczyl.

Tak jak pisałem, nie jestem w stanie siebie słuchać, więc nie zacytuję z podcastu, ale z pamięci wydaje mi się, że powiedziałem lub chciałem powiedzieć, że "PSX dla wielu Polaków był pierwszą PRAWDZIWĄ konsolą". Przez prawdziwą mam zawsze na myśli nie klona, nie grę telewizyjną, ale konsolę, firmowy sprzęt, dystrybuowany na całym świecie. Do Pegasusa absolutnie nic nie mam, sam miałem i wiem że w naszym kraju był fenomenem, co nie zmienia stanu rzeczy, że był to klon, dodatkowo dystrybuowany często w dość nietypowy sposób. Na tym tle PSX był pierwszą konsolą w Polsce, której sprzedaż, promocja, rynek, marketing niewiele się różniły od tego z czym w zasadzie mamy do czynienia teraz. I to miałem tutaj na myśli.

Cytat: alf w Październik 24, 2018, 23:29Odebralem Twoje porownania psx vs N64 na niekorzysc tej drugiej.

W kwestii Nintendo 64 też widocznie nie wyraziłem się do końca jasno, bo aktualnie jestem na takim etapie, że im więcej wiem o tej konsoli i w ogóle historii tym bardziej ją doceniam, choć sama konsola aż tak rewolucyjna nie była, jak już to jej kontroler. Z analogiem prawda, co do wibracji to jak pisałem w Historii Dual Analoga sam nie wiem:

"Rumble Pak spotkał się z bardzo entuzjastycznym odbiorem przez prasę, a i samo Nintendo lepiej zadbało o jego promocję niż Sony. Pierwszą grą, która miała wykorzystywać jego potencjał okazał się Star Fox, z którym sprzedawano urządzenie w zestawie. Co ciekawe, powszechnie uważa się, że to właśnie Nintendo jako pierwsze w historii wprowadziło w standardowym kontrolerze do gier wibracje za sprawą Rumble Paka, choć patrząc na daty prezentacji obu rozwiązań można mieć tutaj pewne wątpliwości, ponieważ Dual Analog zaprezentowano w dniach 1-4 listopada, a Rumble Pak kilka tygodni później bo 22-24 listopada 1996 roku. Z tego wynikałoby, że to jednak produkt Sony był pierwszy, choć może być też tak, że w tej kwestii nie bierze się pod uwagę samych dat oficjalnych zapowiedzi, ale rozpoczęcie ich faktycznej sprzedaży. Tutaj oba rozwiązania zadebiutowały dokładnie w tym samym miesiącu, a więc w kwietniu 1997 roku, ale to Nintendo najprawdopodobniej trafiło do sprzedaży kilka dni lub tygodni wcześniej. Mimo wszystko Sony wcale nie odstawało w tym temacie, tak jakby się mogło wydawać po lekturze niektórych źródeł."

Co do Super Mario 64 to tutaj pełna zgoda i nie ma z czym dyskutować. To zupełnie inny poziom, w tym czasie nieosiągalny dla Sony i pokazał na starcie możliwości N64, a także 3D w ogóle. Mający konkurować z tym tytułem Croc czy Crash wypadają raczej blado na tym tle. Niemniej przykładem z Mario chciałem pokazać to jak zupełnie inaczej rozwijały się gry na obu systemach. N64 zaczynało od razu z górnej półki i to akurat plus, na PSX zaś zaczęło się dość przeciętnie, ale z biegiem lat na szczęście poziom znacznie podskoczył. I tu zasługa duża Nintendo bo Sony miało nareszcie konkurenta, którego musiało się obawiać i bardziej postarać. Wychodzi na to, że N64 miało przewagę, ale warto pamiętać, kiedy ta konsola trafiła do sprzedaży i ile czasu Nintendo miało by ją dopracować. Premiera miała miejsce w czerwcu 1996, a więc ponad półtora roku po PSX, to w technologicznym kalendarzu bardzo duża różnica. Jeżeli weźmiemy pod uwagę fakt, że od premiery SNESa mieli 6 lat na prace nad nową konsolą, a Sony w zasadzie od 1993 zaczęło prace i w dwa lata od zera stworzyli konsole, to na tym tle już aż tak N64 mnie nie zachwyca. Oba sprzęty lubię, ale jednak Szarak zawsze będzie mi bliższy, co nie oznacza, że lekceważę N64. Poza tym przykład z grami, trochę też pokazuje, że w pewnym momencie N64 po prostu zabrakło pary do rozwoju, nie tyle z winy deweloperów, co przestarzałego nośnika z grami.

Cytat: alf w Październik 24, 2018, 23:29Warto dodac ze w USA Nintendo 64 bylo bardziej popularne niz psx :)

A to mimo mojej sympatii do N64 nie prawda. :) Owszem, w USA Nintendo odniosło największy sukces, zestawiając tę konsolę z rynkiem japońskim i europejskim i przeniknęło do pokultury w dość mocny sposób, ale tylko w pierwszym roku, no może w kolejnym jeszcze. Wtedy faktycznie Ameryka oszalała na punkcie N64 i Mario 64, ale z miesiąca na miesiąc zachwyt słabł i przestarzała i nieekonomiczna technologia w postaci kartridży, a co za tym idzie brak wsparcie 3rd party sprawiły, że od 1998 roku to PSX zaczął wyrastać na bardziej popularną konsolę. N64 stanęło trochę w miejscu. Ciężko dyskutuje się o popularności, bo wiele czynników można tu brać pod uwagę, ale najbardziej wymierne są tu wyniki sprzedaży - 20 milionów do 40 milionów na korzyść PSXa w Stanach jasno pokazuje co globalnie osiągnęło większy sukces.

prezes3x

Super audycja , polecam jak ktoś jeszcze nie słuchał.
Fan PSX od ponad 20 lat.