[Historia/Sprzęt] Limitowana edycja PlayStation Jordan Grand Prix z 1997 roku

Zaczęty przez Janusz, Styczeń 26, 2019, 11:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

W 1997 roku królowa motorsportu zawładnęła światem PlayStation przy okazji premiery gry Formula 1 97. To właśnie wtedy powstała m.in. limitowana edycja PSX Jordan Grand Prix oraz równie limitowane wydanie samej gry, które od dzisiaj możecie podziwiać na Strefie przy okazji zapoznając się z niezwykła historią, towarzyszącą premierze tej gry.

Zachęcam do lektury: https://strefapsx.pl/limitowana-edycja-playstation-formula-1-97/

retron67

Gruby materiał Bodzio ,a F1 97 do dziś nie dościgniony wzór i najlepsza formuła ever.

Janusz

Co prawda, to prawda. Dodatkowo to moja pierwsza gra na PSX i jedna z pierwszych którą kupiłem w oryginalne po powrocie do Szaraka, więc fajnie było znaleźć coś nowego z nią związanego i móc to opisać.

hankie

Oj śmigało się w F1 '97! Żółta konsola dla mnie lekko szpetna, ale jej okazjonalność i promocja bardzo wpada w oko. Modelka też robi robotę, ale widać że całość wesoła, w stylu Amerykanów :) Szkoda, że nie ma żółtego kowbojskiego kapelusza ;)

Janusz

hankie

Zawsze śmieszkuje, że coś ma 'amerykański' styl - laska, cycki, szybkie fury, przepych czasem aż kłujący w oczy ;)

Janusz

Aaaaaa, no może fakt. Jak na Anglików to poszaleli z rozmachem. ;)

ojciec-gracz

Aktualnie na ebay widzę tylko płytkę bez pudełka za około 100 zł :D ciekawe czy kiedyś pojawi się full komplet pewnie ze 400 zl będą chcieli.

ojciec-gracz

Cytat: kjzlo w Wrzesień 10, 2020, 23:07
No i jest komplet za 400 :P aczkolwiek z miesiac temu licytowałem taki sam i poszedł za 100 ale mnie w ostatniej sekundzie ktoś przelicytował ;/
https://www.ebay.pl/itm/Formula-1-97-Limited-Edition-For-Sony-Playstation-1-Very-Rare-Collectable/303682100592?hash=item46b4dd1d70:g:2E8AAOSw84BfWRWQ

ale miałem januszowego nosa :D fajne aczkolwiek za inną płytkę i kartonową obwolutę liczą sobie 400 zł ;D paranoja.

PanKasta

Lekko odkopię temat :))

Przez jakiś czas chodziła za mną chęć zrobienia customowej plejki i stanęło na replice tytułowej konsoli. Starałem się jak najdokładniej odwzorować limitkę, dlatego nawet konsola jest tego samego modelu (SCPH-5502). Możliwe, że napisy w prawym rogu są zbyt ciemne, ale to wszystko zależy od znalezionych zdjęć (niestety raczej nie będzie mi dane porównać jej z oryginałem :))). Macie jakieś sugestie co poprawić? Efekt pozostawiam do oceny Wam.

PS. Zabawa fajna i w razie zainteresowania chętnie przerobię jakąś konsolę na zamówienie ;D

alf

Wow! Ale efekt! To teraz wystawiać na aukcję i sprzedawać za grube pieniądze  C:-)

W jaki sposób naniosłeś grafiki ?

Janusz

Wow, wyszło świetnie! Trudno się połapać, że to "samoróbka". Niestety z tymi limitkami robionymi przez studia na kolanie jest zawsze to ryzyko, że kupi się nie to co trzeba. Żeby im chociaż dedykowane pudła robili... Na pewno ryzyko jest kolosalne.

Co do przeróbek to czekamy na wersję Men in Black :)

PanKasta

Cytat: alf w Listopad 30, 2021, 17:10Wow! Ale efekt! To teraz wystawiać na aukcję i sprzedawać za grube pieniądze 

W jaki sposób naniosłeś grafiki ?

Pomysł na milion :)) Mimo wszystko pewnie wystawię konsolę na sprzedaż (oczywiście oznaczoną jako replika), bo chętnie zrobiłbym drugą z kosmetycznymi poprawkami.
Grafiki to po prostu naklejki (tak jak w oryginale).

Cytat: Bodzio w Listopad 30, 2021, 17:27Wow, wyszło świetnie! Trudno się połapać, że to "samoróbka". Niestety z tymi limitkami robionymi przez studia na kolanie jest zawsze to ryzyko, że kupi się nie to co trzeba. Żeby im chociaż dedykowane pudła robili... Na pewno ryzyko jest kolosalne.

Co do przeróbek to czekamy na wersję Men in Black

Zgadzam się z ryzykiem zakupowym, sam już się naciąłem i teraz podchodzę do tematu bardziej na chłodno. Obawiam się, że w świecie retro wyjątkowo ciężko uchronić się przed podróbkami i oszustów będzie szybko przybywać (tak szybko jak szybko rosną ceny związane z retro), ale to temat na osobny post.
Mimo wszystko Man in Black to super pomysł! Poziom trudności o jeden stopień wyżej ale do wykonania ;D A marzeniem byłoby odwzorowanie Net Yaroze, bo według mnie stylistycznie bije wszystkie inne na głowę.

mariusz391

Również zarąbiście mi się podoba, ale na pewno duży udział w tym ma JAKĄ limitkę wybrałeś, ponieważ zawsze miałem olbrzymią sympatię do zespołu Eddiego Jordan'a i do niego samego. I tak jak wspomniano, gdybyś nie napisał że sam ją zrobiłeś podejrzewam że niewielu by się kapnęło że to nie produkt od Sony, bo efekt zdumiewająco podobny