Aktualności

[Ciekawostki] Testujemy nowe pudełka na gry PSX

Janusz · 3849

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
dnia: Lipca 08, 2020, 10:46:45
Długo zapowiadany materiał nareszcie na Strefie.

https://strefapsx.pl/nowe-pudelka-na-gry-psx/

Offline SCPH-1002

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 6
Odpowiedź #1 dnia: Lipca 08, 2020, 12:26:57
Bodziu, ten ślad jak po igle, o którym piszesz w artykule, to pozostałość po wlewku, który jest odcinany po wtryskiwaniu tworzywa sztucznego do formy zimnokanałowej.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #2 dnia: Lipca 08, 2020, 13:09:14
Bodziu, ten ślad jak po igle, o którym piszesz w artykule, to pozostałość po wlewku, który jest odcinany po wtryskiwaniu tworzywa sztucznego do formy zimnokanałowej.

Właśnie to miałem na myśli :D A na poważnie to obstawiałem, że to jakieś łączenie pomiędzy pudełkami z fazy produkcji, które jest odcinane. Szczegół, ale starałem się opisać wszystko wnikliwie.

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 104
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #3 dnia: Lipca 08, 2020, 22:25:21
Fajny artykuł! Miło słyszeć, że w końcu jest coś godnego bycia pudełkiem gry psx  C:-)

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #4 dnia: Lipca 08, 2020, 22:29:22
Dzięki. :) Szkoda, że ich pakowanie przez sprzedawcę jest jakie jest. Właśnie porozdzielałem pudełka do wysyłki i niestety liczba tych nie nadających się do niczego to ok. 10% całości, jak nie ciut więcej. Pomijam brak jakiś przegród pomiędzy pudełkami, ale sam karton powinni wykładać jakąś folię bąbelkową tak by coś amortyzowało ewentualne uderzenia i obicia.

Offline SALADYN

Odpowiedź #5 dnia: Lipca 09, 2020, 09:59:43
Reklamacja nie wchodzi w grę ?

Offline pawloosw

• Major
  • *
    • Reputacja: 27
  • W co masz zagrać jutro, graj dzisiaj...
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #6 dnia: Lipca 09, 2020, 15:35:03
Kolejny świetny, treściwy artykuł na stronie.

Jak przez Ebay kupowane to nie powinno być problemu z reklamacja połamanych pudelek.  ::)

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #7 dnia: Lipca 09, 2020, 16:18:54
Niby tak, tylko zakup był 2 miesiące temu... Najpierw trochę leżały w Niemczech, a potem u mnie, więc trochę moja wina, że tego nie przypilnowałem wcześniej. Dopiero wczoraj jak zacząłem je wyciągać z drugiego pudła to zauważyłem ile nie przetrwało tego transportu. 10% z całości to sporo, szczególnie jak się rozłoży koszty wysyłki, a to mówię o uszkodzonych, a nie tylko porysowanych. Starałem się ich Wam nie pakować, tylko zostawić sobie.

Jestem w stanie przeboleć brak jakiś "przedziałek" między pojedynczymi pudełkami, bo zakładam, że wkładanie każdego w folię bąbelkową czy coś to dla pakującego masakra i sporo czasu trzeba temu poświęcić. Ja wczoraj pakując to myślałem, że padnę, a co dopiero przy hurtowych ilościach. Tutaj najlepiej jakby miły jakąś folię fabrycznie naklejaną na tył i przód, coś jak Anflajer robił z protektorami kiedyś.

Niemniej największy minus to brak jakiegoś zabezpieczenia po bokach. Wystarczyłoby folię bąbelkową na spód i nią otoczyć całość bo ewidentnie najbardziej cierpią te skrajne pudełka.

Offline pawloosw

• Major
  • *
  • W co masz zagrać jutro, graj dzisiaj...
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #8 dnia: Lipca 09, 2020, 16:40:48
Takie cos to najprosciej papierowy ręcznik uzyc jako przekladki. Kładziesz pudelko, i kawalek papieru, kolejne pudelko i znowu papier itd. Jak kanapke juz ulozysz kladziesz w karton w ktorym na dnie wczesnej najlepiej wlozyc kawalek folii babelkowej zawinieta od razu na sciany i po robocie. Tak to powonni zapakowac w tym sklepie ebayowym i zapewne by dotarly bez uszkodzen.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #9 dnia: Lipca 09, 2020, 17:25:30
A widzisz o ręczniku nie pomyślałem, ale faktycznie dobry patent.

Offline SALADYN

Odpowiedź #10 dnia: Lipca 09, 2020, 18:11:50
Mnie tam możesz wysłać jedno nawet super mocno połamane, chce sobie zrobić crash test tych pudełek czy się sypią jak te chińskie big boxy.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #11 dnia: Września 20, 2021, 18:22:14
Zawsze ciekawiło mnie czy Sony sprzedawało luzem pudelka na gry i okazuje się, że tak.

Ten zestaw już wielokrotnie mi przemykał przed oczami, ale miałem wątpliwości co do tego, czy w środku są oryginalne pudełka czy też nie. Raz, że okładka brzydka jak na oficjalny produkt, dwa, że brakuje numeru SLEH czy jakiegoś oficjalnego oznaczenia, a trzy przy logo brakuje TM.

Miałem kupić ten zestaw na potrzeby materiału na Strefę, ale zawsze były ważniejsze wydatki, a i koszt 200zł+ z wysyłką mi się nie uśmiechał na jednorazowy materiał.

Na szczęście jakiś czas temu ktoś wystawił coś takiego na Ebay z dokładnymi zdjęciami i jednoznacznie widać, że w środku siedzą pudełka i z hologramem i z logo.

Co ciekawe jak dobrze widzę, to pudełka są z wkładką na drugą płytę.

Sporo się wyjaśniło. Jedno co mnie jeszcze zastanawia to czy to produkt Sony, czy na licencji po prostu. Raczej obstawiam to drugie. Ten jaskiniowiec jest dość wymowny. No chyba, że to "pirat", w sensie produkowano bez zgody Sony, a Sony przymykało oko, ale to już trudno będzie ustalić. Tak czy siak wrzucam jako ciekawostkę. ;)

Offline Namingway

• Kapitan
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • Instagram
  • PSN ID: Namingway_PL
Odpowiedź #12 dnia: Września 20, 2021, 19:43:45
Ja kiedyś kupiłem chyba z 6 czy 9 sztuk takich oryginalnych pudełek, chociaż nie były tak zapakowane, tylko w zwykłych kartonikach pakowane po 3 sztuki.

Pudełka były fabrycznie nowe i na 100% oryginalne z hologramami. Wciąż mam jeszcze jedno którego nie użyłem razem z kartonikiem. Kupiłem je chyba na allegro, ale nie pamiętam czy to ktoś ze strefy dał cynk, czy sam je znalazłem, ale pamiętam, że cena była w miarę przystępna.

[Edit]

Miałem to pod ręką i cyknąłem szybkie fotki. Akurat to jedno co mi zostało hologramu nie posiada, ale inne miały, bo mam wciąż je tylko już z grami, jak na przykład moja kopia Medievil gdzie hologram jest.

Kartonik na jest zrobiony na wymiar i idealnie mieści akurat 3 pudełka:

« Ostatnia zmiana: Września 20, 2021, 20:03:20 wysłana przez Namingway »

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #13 dnia: Września 20, 2021, 20:27:40
Takie wydanie widzę pierwszy raz w życiu. Nie było jakiejś metki, informacji czy coś na pudełku?

Offline Namingway

• Kapitan
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • Instagram
  • PSN ID: Namingway_PL
Odpowiedź #14 dnia: Września 20, 2021, 20:41:26
Nic kompletnie. Żadnych metek, pieczątek, kodów kreskowych ani nic. Po prostu kartoniki a w środku nowiusieńkie pudełka.

Było to ładnych parę lat temu ( 4 może nawet 5), ale pamiętam, że gość miał tego całkiem sporo.

« Ostatnia zmiana: Września 20, 2021, 20:43:42 wysłana przez Namingway »

SMF spam blocked by CleanTalk