8 urodziny Strefy :)

Zaczęty przez Janusz, Styczeń 02, 2022, 17:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Strefa kończy dzisiaj swoje 8 urodziny. Nie wiem kiedy to zleciało, ale dokładnie 2 stycznia 2014 roku opublikowałem na stronie pierwszy artykuł i tak to jakoś ruszyło. Dzięki za tę wspólną podróż po historii PlayStation i nie tylko.

https://strefapsx.pl/strefa-konczy-8-lat/

Trzyzet

W sumie wypadałoby wrzucać częściej jakieś artykuły na główną stronę. Może chcesz pomocy przy tłumaczeniu czegoś z angielskiego żeby cię trochę odciążyć? Może chętni forumowicze powinni zacząć  przygotowywać coś własnego aby było warte wrzucenia na główną?

Quake96

Cytat: Trzyzet w Styczeń 02, 2022, 18:43Może chętni forumowicze powinni zacząć  przygotowywać coś własnego aby było warte wrzucenia na główną?

To jest dobry pomysł! Co prawda sam wieki nic konkretniejszego nie pisałem, ale jakby utworzyć taką "Strefę graczy", gdzie forumowicze mogliby pisać swoje artykuły to mogłoby to ożywić portal.

Sam może czasem napisałbym coś "luźno" o jakichś grach na szaraka :)

mariusz391

Cytat: Trzyzet w Styczeń 02, 2022, 18:43Może chętni forumowicze powinni zacząć  przygotowywać coś własnego aby było warte wrzucenia na główną?
Cytat: Quake96 w Styczeń 02, 2022, 18:49ale jakby utworzyć taką "Strefę graczy", gdzie forumowicze mogliby pisać swoje artykuły to mogłoby to ożywić portal.
Ale przecież Bodzio nigdy czegoś takiego nie odmawiał, i przykładowo recenzje gier od użytkowników pojawiały się na strefie. Tak samo w kwestii ,,odciążenia'' przykładowo Bodzio poprosił o wykaz gier po polsku na PS3
https://strefapsx.pl/forum/gry-ps3/gry-po-polsku-na-ps3/
Jak widać zrobiłem do literki F, i mógłbym to ciągnąć dalej ale jest to nieskomplikowane, tylko czasochłonne. Nikt tematu nie podłapał by chociaż parę jeszcze liter alfabetu odhaczyć i temat umarł. Więc jeśli macie inicjatywę to jestem pewny że nasz pan moderator będzie was w tym wspierał i tego typu materiały pojawią się na głównej

Manifesto

Jak ten czas leci :) Jestem ze Strefą praktycznie od samego jej początku i nie mogę wyjść z podziwu jaką to Bodzio odwalił gigantyczną robotę. Oby miał siłę jeszcze trochę ciągnąć ten wóz, bo to wyjątkowe miejsce dla nas wszystkich.

Jeśli chodzi o teksty użytkowników, Bodzio już nie jeden raz dawał Wam pole do popisu. Odzew był raczej słaby, przynajmniej z tego co wiem. Sam napisałem kilka recenzji i zestawienie najlepszych gier RPG, lecz od dosyć dawna nie gram już na PSX, a Bodzio ograniczył profil głównej do tekstów stricte o Szaraku. Nie lubię pisać "z pamięci", dlatego obecnie nie recenzuję gier na PSX. Do tych gier kiedyś wrócę, lecz to nie jest jeszcze dobry moment. Chętnie napisałbym jakieś recki gier na PS4, lecz rozumiem, że w chwili obecnej nie ma takiej mozliwości i szanuję ukierunkowanie głownej.

Janusz

Cytat: Trzyzet w Styczeń 02, 2022, 18:43W sumie wypadałoby wrzucać częściej jakieś artykuły na główną stronę.

Wypadałoby, ale fajnie żeby to do czegoś prowadziło po tylu latach. Poza tym teraz coraz trudniej dotrzeć do większej liczby odbiorców ze słowem pisanym.

Cytat: Trzyzet w Styczeń 02, 2022, 18:43
Może chcesz pomocy przy tłumaczeniu czegoś z angielskiego żeby cię trochę odciążyć?

To akurat ogarniam bez problemów sam, ale dzięki.

Cytat: Trzyzet w Styczeń 02, 2022, 18:43
Może chętni forumowicze powinni zacząć przygotowywać coś własnego aby było warte wrzucenia na główną?

Zawsze powtarzałem, że główna Strefy jest otwarta nie tylko na moje wypociny :) Przez te lata wielokrotnie próbowałem zachęcać do jakiejś aktywności na tym polu, ze znikomym efektem. Tutaj Manifesto ma rację.

Cytat: Manifesto w Styczeń 02, 2022, 20:48
Jeśli chodzi o teksty użytkowników, Bodzio już nie jeden raz dawał Wam pole do popisu. Odzew był raczej słaby, przynajmniej z tego co wiem.

Zaczynając od małych inicjatyw jak ta z zerowym zresztą odzewem:
https://strefapsx.pl/forum/psx-gry/przeglad-platformowek-na-psx-by-strefapsx-pl/
Poprzez rangę redaktorską dla najbardziej aktywnych twórców, której nikt się nie podjął, więc usunąłem.
Prośbę o pomoc w uzupełnieniu bazy gier PAL (typowo mechaniczna robota) https://strefapsx.pl/odswiezona-odslona-strefy-strefapsx-5-5/
Odzywałem się też do niektórych osób osobiście z zachętą, że część ich wartościowych tematów z forum z powodzeniem można by po uzupełnieniu przenieść na główną.

Wszystko raczej bez odzewu, ale  ja to doskonale rozumiem. Każdy z nas pracuje, część ma rodziny, ledwo na granie starcza, a co dopiero na tworzenie czegoś dodatkowo :) Przykład mariusz391 też dobitnie pokazuje, że raczej na takie inicjatywy ludzie nie mają czasu, albo kończy się na jednej, dwóch próbach.

Cytat: Manifesto w Styczeń 02, 2022, 20:48
Chętnie napisałbym jakieś recki gier na PS4, lecz rozumiem, że w chwili obecnej nie ma takiej mozliwości i szanuję ukierunkowanie głownej.

Jak najbardziej jest na nie miejsce :) Zawsze marzyło mi się, żeby z głównej zrobić Strefę PlayStation w ogóle. Stąd choćby takie inicjatywy jak ta https://strefapsx.pl/sprzet/ps4/ Niestety musiałbym to na etacie robić, a mi starcza czas zwykle jedynie na materiały o PSX i archiwizowanie różnych baz. W ogóle kiedyś chciałem na głównej zrobić serwis o PlayStation, którego to co już jest na stronie i tematyka retro byłaby jedynie częścią. Tyle, że do tego potrzeba by było stałej redakcji, ludzi z czasem, pisania codziennie ciekawych newsów itp. Widząc odzew na dużo mniejsze inicjatywy szybko się jednak z tak ambitnych planów wyleczyłem. Jednak cały czas powtarzam, że na głównej jest miejsce na tematy nie związane z PSX również. Kilka takich tekstów mi się udało od Was "wydębić" :) i się bardzo dobrze klikają, w sensie mają branie, jak choćby Wasze poradniki do PS2/PS3 czy Twój przegląd gier RPG. Nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić takie przeglądy też, związane z innymi platformami, nawet Nintendo, recenzje też jak najbardziej są do wrzucenia. Jeżeli tylko ktoś z Was ma ochotę to zachęcam ;)

O główną jestem mimo to spokojny. Zawsze budowałem ją jako źródło informacji do którego Google kieruje cały czas, czy coś się pojawia, czy nie. Wbrew pozorom bardziej martwię się o forum. Już zakładając je, był to trochę dinozaur i zdawałem sobie z tego sprawę. Dlatego jak wiecie, zawsze dużo pracy i środków wkładałem w to by ono jakoś przyciągało i zatrzymywało ludzi. Stąd dedykowane motywy, stąd płatne wtyczki, stąd przede wszystkimi dbanie od początku by można było w miarę wygodnie nim operować na telefonach. Odpuściłem inne popularne środki komunikacji, właśnie po to by to miejsce się rozwijało. Niestety z roku na rok mam wrażenie coraz mniej nowych użytkowników zostaje z nami na stałe i nie bardzo na to mam wpływ. Większość serwisów olała już swoje fora, bo na nich nie zarabiają, a za tym młodsi użytkownicy się odzwyczaili od takiej formy komunikacji. Grupy na FB i Discord im wystarczą. Wydaje mi się, że to jest dość dużym wyzwaniem przed tym miejscem na kolejne lata. W dużej mierze aktualnie wątki opierają się na aktywności kilkunastu stałych bywalców, którzy pewnie z roku na rok się będą wykruszać.  I tak wydaje mi się, ze dzięki tej pracy o której wspominałem oraz Waszej pomocy, w kategorii for o grach Strefa nie ma dużej konkurencji, ale i tak martwi mnie trochę to, że za jakiś czas może to być już tylko skansen. Znam dziesiątki for, które z dnia na dzień nieraz przestały w zasadzie funkcjonować mimo tysięcy użytkowników. ;/

Manifesto

Cytat: Bodzio w Styczeń 02, 2022, 22:27Jednak cały czas powtarzam, że na głównej jest miejsce na tematy nie związane z PSX również. Kilka takich tekstów mi się udało od Was "wydębić"  i się bardzo dobrze klikają, w sensie mają branie, jak choćby Wasze poradniki do PS2/PS3 czy Twój przegląd gier RPG.

Mój przegląd gier RPG to raczej był związany mocno z PSX, bo dotyczył gier wyłącznie na tą platformę :) Rozumiem jednak o czym mówisz, choć z drugiej strony uważam, iż takie recenzje gier na PS4 nie bardzo by pasowały do obecnego profilu strony głównej. Wpadł mi właśnie do głowy ciekawy pomysł, dotyczący remasterów Szarakowych gier jRPG w wydaniu na PS4/Switcha (póki co są dwa: Legend of Mana i SaGa Frontier). To już by bardziej pasowało do obecnej tematyki i jeśli się zmobilizuję to postaram się coś o tym napisać :)
Cytat: Bodzio w Styczeń 02, 2022, 22:27dużej mierze aktualnie wątki opierają się na aktywności kilkunastu stałych bywalców, którzy pewnie z roku na rok się będą wykruszać.  I tak wydaje mi się, ze dzięki tej pracy o której wspominałem oraz Waszej pomocy, w kategorii for o grach Strefa nie ma dużej konkurencji, ale i tak martwi mnie trochę to, że za jakiś czas może to być już tylko skansen. Znam dziesiątki for, które z dnia na dzień nieraz przestały w zasadzie funkcjonować mimo tysięcy użytkowników. ;/

Na to już chyba nie ma rady, pozostaje mieć nadzieję, że forum będzie się jakoś trzymać przynajmniej przez kilka następnych lat. Jednak również mam obawy, że to o czym napisałeś prędzej czy później czeka również nas i nic na to raczej nie poradzimy, na siłę nikogo tutaj nie da się przyciągnąć i zatrzymać. Moim zdaniem obecna sytuacja na forum jest OK i jeszcze dużo wody w rzekach upłynie zanim ludzie zaczną się tutaj wykruszać. To forum ma niewielką społeczność, lecz ludzie są przywiązani do tego miejsca . Jednak nic nie jest wieczne, więc kiedyś, to o czym napisałeś zapewne nastąpi. Oby jak najpóźniej.

Atr3ju

Wasze zdrowie retro świry  8)

LittleSerpent

Szkoda, że kiedyś Bodzio wysłał mi kubek z dwoma kolorami niebieskimi zamiast z jednym zielonym i jednym niebieskim, jednakże dam radę z tym żyć, ale ledwo, ledwo :(

Megadeth

Wszystkiego najlepszego strefo i Bodzio dla Ciebie ogromny uścisk za wytrwałość. Jestem raczej młodym stażem użytkownikiem, ale na forum staram się zaglądać tak często jak to możliwe. Nie ma drugiego takiego miejsca w polskim necie.

Fakt nie ma łatwo, ogromną cześć for przeszła na gruby FB i to je zabiło, ale w praktyce te grupy są beznadziejne. Nie cierpię grup FB. Dany post / temat żyje kilka godzin, a później jest zalewany kolejnymi postami. Nic nie pozostaje na dłużej, dyskusje są raczej jałowe, a jak już zdarzają się ciekawe to i tak ślad po nich ginie po czasie.
Byłem użytkownikiem jednego z for muzycznych od 2004 roku, gdzieś od 2017 niemal nikt już na nie nie wchodził. Forum było bardzo aktywne, dyskusje na tematu muzy, imprez. Pojawił się FB ii grupy i wiecie co? Po tych dyskusjach nie ma już śladu. Nikt nie zakłada ciekawych wątków. Czasem jak dany post ma więcej komentarzy to zazwyczaj jakaś "przepychanka".

"Nasze" forum jest idealne, Bodzio pięknie wszystko ze sobą zgrałeś tematycznie. Forum wzbudza we mnie pozytywne emocje, czasem jak za nastolatka czytało się prasę albo wchodziło właśnie na tematyczne fora. Wydaje mi się tez, że Ci co tutaj są to raczej wiekowo 30+ niż młodzi? Nie wiem gdzie oni teraz przebywają. Albo czasy się zmieniają i nie potrzebują tego?

Janusz

Cytat: LittleSerpent w Styczeń 08, 2022, 14:41
Szkoda, że kiedyś Bodzio wysłał mi kubek z dwoma kolorami niebieskimi zamiast z jednym zielonym i jednym niebieskim, jednakże dam radę z tym żyć, ale ledwo, ledwo :(

Nie wiem jak ot się stało ;/ Bo plik był dobry, a zauważyłem dopiero po fakcie.

Cytat: Megadeth w Styczeń 08, 2022, 15:52Wszystkiego najlepszego strefo i Bodzio dla Ciebie ogromny uścisk za wytrwałość. Jestem raczej młodym stażem użytkownikiem, ale na forum staram się zaglądać tak często jak to możliwe. Nie ma drugiego takiego miejsca w polskim necie.

Dzięki wielkie. Co grup FB to pełna zgoda, one żyją tylko dlatego, że większość treści pojawia się cyklicznie na nowo i potem raz jeszcze i raz jeszcze.

Cytat: Megadeth w Styczeń 08, 2022, 15:52"Nasze" forum jest idealne, Bodzio pięknie wszystko ze sobą zgrałeś tematycznie.

Tutaj sporo się udało i w sumie w wielu sprawach miałem racje, choć zdania były mieszane. :) Nowy wygląd forum, przede wszystkim usprawnił przeglądanie go na smartfonach, więc tutaj udało się trochę wyprzedzić czasy bo już dawno o tym pomyślałem. Cieszę się, że też nie ustąpiłem, a niektórzy tutaj mnie przekonywali, żeby na forum dyskutować tylko o PSX, ale zrobić z niego forum ogólnotematyczne. Myślę, że gdybyśmy ograniczyli się tylko do PSXa, to forum by już nie było.

Cytat: Megadeth w Styczeń 08, 2022, 15:52
Wydaje mi się tez, że Ci co tutaj są to raczej wiekowo 30+ niż młodzi?

Dokładnie. Według spisu z 2015 roku przeważają 30latkowe https://strefapsx.pl/forum/strefa-forumowicza/przedzial-wiekowy-uzytkownikow-strefapsx/, a bardziej aktualna i lepsza wersja spisu mówi, że młodzieży u nas jak na lekarstwo https://strefapsx.pl/forum/strefa-forumowicza/w-ktorym-roku-sie-urodziles/

Mcin

Cytat: Bodzio w Styczeń 08, 2022, 17:56Myślę, że gdybyśmy ograniczyli się tylko do PSXa, to forum by już nie było.
Byłoby, tylko z mniejszą ilością wątków nt. nowszych konsol i postów w ogóle ;) Podział PSX - treść główna, Playstation ogólnie i retro - deserek, reszta - dodatek, to dobry podział. Problem będzie, jak forum się zrobi o wszystkim i przy okazji czasem o PS, ale do tego nam daleko.

Cytat: Bodzio w Styczeń 02, 2022, 22:27Tyle, że do tego potrzeba by było stałej redakcji, ludzi z czasem, pisania codziennie ciekawych newsów itp. Widząc odzew na dużo mniejsze inicjatywy szybko się jednak z tak ambitnych planów wyleczyłem.

Jak dla mnie dobrze, że tak się nie stało. Mnie tu przyciągnęło głównie retro, a tematy o PS4 czy PS5 głównie pomijam. Jeśli główna konkurowałaby treścią z, dajmy na to, PSX extreme, byłoby tu dożo więcej ludzi idących za głównym nurtem Albo wpadających na chwilę, a tak mamy fajną społeczność o różnych nietypowych zainteresowaniach i myślę, że to lepiej. Strefa to nie korpo i nie trzeba iść za dyktatem zysku.

Oczywiście artykuły o nowszych Playstation też są ok, o ile nie zmieni się to w gnanie na newsami i pucowanie nad kolejnymi kasowymi hitami, ale to, na szczęście, na razie nam nie grozi.

Cytat: Bodzio w Styczeń 02, 2022, 22:27W dużej mierze aktualnie wątki opierają się na aktywności kilkunastu stałych bywalców, którzy pewnie z roku na rok się będą wykruszać.  I tak wydaje mi się, ze dzięki tej pracy o której wspominałem oraz Waszej pomocy, w kategorii for o grach Strefa nie ma dużej konkurencji, ale i tak martwi mnie trochę to, że za jakiś czas może to być już tylko skansen. Znam dziesiątki for, które z dnia na dzień nieraz przestały w zasadzie funkcjonować mimo tysięcy użytkowników. ;/

A ja znam takie, które mimo "ciszy" na co dzień są odwiedzane przez regularnie przez pasjonatów i jak zadasz pytanie, to pomoc otrzymasz. No bo, wiecie, jak jest forum o jednej gierce, to ile można się zachwycać, jaka to wspaniała ;)

Także ja się nie boję. Jakość nad ilość i będzie dobrze.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.