Xbox Classic - wersje gier (PAL NTSC) i formaty obrazu (4:3 16:9)

Zaczęty przez Atr3ju, Maj 19, 2018, 22:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

Atr3ju

Jako że praktycznie każde forum o xboxie classic jest martwe i mało kto tam zagląda może tutaj uzyskam odpowiedź.

Dziś postanowiłem że chce dowiedzieć się jak gry PAL i NTSC wyświetlają obraz na TV. Dziś niestety nie zrobię zdjęcia jak to wygląda ale jutro wstawie/edytuję posta aby można było to zrozumieć łatwiej.

Niektóre gry są wyświetlane prawie że idealnie, obcięty mam 1 cm po prawej stronie TV, zaś te drugie gry wyświetlają obraz tak że mam po lewej stronie 2 cm obcięte, po prawej 3 cm obcięte a na górze i dole jest pasek 1 cm obcięty czyli gry wyglądają jakby bez overscan'a jednym słowem obraz z ramkami z każdej strony.

Nie wiem jak dowiedzieć się jaka to wersja tak jak w przypadku PS2 gdzie mamy oznaczenie SLUS/SLES. Nie ma żadnego programu do tego ? a może jest gdzieś w pliku po otwarciu w notatniku info ?

Jeśli nie ma takiej możliwości mogę jedynie sprawdzać to po tym jaki obraz dostaję na TV, może to być właśnie format 16:9 który daje mi tą poprawną wersje gry a ten drugi (ten gorszy) format 4:3 z ramkami z każdej ze stron i tak format 16:9 to PAL a 4:3 to NTSC.

Ustawiłem konsole na PAL bez jakiegokolwiek widescreena czy PAL60. Uruchamiam tą grę w formacie 16:9 i widać gołym okiem że to 50 Hz/25fpsów a te 4:3 w małym okienku z ramkami są płynniejsze 60Hz/30fpsów. Mogę mieć oczywiście złudne przypuszczenia.

Sprawa wygląda tak że potrzebuję gier w PAL (choć gardze PALem na PS1 czy PS2) bo są z proporcją 16:9 i moge je ustawić na 60Hz/30fpsów przez zmianę na NTSC Xboxa i mogę grać z bardziej dopasowanym obrazem do TV bez czarnych ramek.

Szukałem już trochę na guglu, na jutubie, na isozone czy na forum o xboxach i nic. Tak jak w przypadku PS1/PS2 to bardzo ważny temat tak tutaj nikt nie kwapi się do tego aby to wyjaśnić.

Wiele gier jest wskazywanych jako NTSC/U ale to są złe oznaczenia bo w grze np. jest wybór języka z europejskich państw więc teoretycznie to powinna być gra PALowska.

Mętlik z tymi regionami na klocku straszny.

Quake96

A to nie jest tak, że wystarczy wymusić NTSC w grach i wszystko powinno wyglądać "tak samo" ? U mnie mam gry PAL, konsola podłączona componentem z wymuszeniem trybu NTSC i generalnie gry działają chyba bez jakichś ramek. Niektóre tytuły mają możliwość "regulacji" obrazu, tak samo jak sam "softmod"

JT

Cytat: Quake96 w Maj 19, 2018, 23:07
A to nie jest tak, że wystarczy wymusić NTSC w grach i wszystko powinno wyglądać "tak samo"
Gry PAL to przeważnie brak trybu progresywnego, tak samo jak brak trybów HD.
PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

Atr3ju

Format 4:3 ? Moim zdaniem to PAL

Tutaj format 16:9 ? i to moim zdaniem NTSC

Nie wiem jak rozpoznać która gra to PAL a która NTSC.

Quake96

Temat zainteresował mnie na tyle, że postanowiłem poczynić pewne "badania". Oto moje wyniki bazowane na trzech losowo wybranych przeze mnie grach. Oczywiście wszystkie to oryginalne, PALowskie wydania. Konsola to Xbox 1.6 z softmodem UnleashX, podłączona poprzez kabel component.

Nazwa gry/tryb wyświetlania/dodatkowe info

Gunvalkirie/NTSC/Widescreen, Enable 480p, 720p, 1080i

Jak widać, gra ma problemy z poprawnym wyświetlaniem.

NFS Underground 2/NTSC/Widescreen, Enable 480p, 720p, 1080i

Filmiki startowe, ekran tytułowy, oraz ekran ładowania wyświetlane są w 4:3, natomiast menu jak i sama gra działa bez problemu w 16:9.

Mercenaries/NTSC/Widescreen, Enable 480p, 720p, 1080i

Całość działa bez problemu w pełnym 16:9.

Gunvalkirie/NTSC/Widescreen, Enable 720p, 1080i

Po wyłączeniu 480p, gra działa w trybie NTSC, choć widać czarne pasy po bokach, więc nie jest to do końca 16:9.

Gunvalkirie/PAL/Widescreen, Enable 720p, 1080i

W PALu gra działa w pełnym 16:9, bez pasów po bokach. Musiałem wyłączyć 480p, gdyż w tym trybie, po uruchomieniu gry nie było obrazu i dźwięku, a telewizor wyrzucał komunikat "brak sygnału".

NFS Underground 2/PAL/Widescreen, Enable 480p, 720p, 1080i

Podobnie jak w NTSC, ekran tytułowy i tym podobne działają w 4:3, zaś menu i sama gra w 16:9.

Mercenaries/PAL/Widescreen, Enable 480p, 720p, 1080i

Sytuacja jak wyżej. Brak widocznych różnic w formacie obrazu względem uruchomienia w trybie NTSC.

Wniosek? Ciężko mi wysnuć tu jakiś jednoznaczny wniosek, ale jak widać "typowe" PALowskie gry uruchomione w trybie NTSC Widescreen też mogą działać w pełnym 16:9. Tutaj wyjątkiem jest Gunvalkirie, które wymagało wyłączenia 480p i w przypadku trybu NTSC, wyświetlało wąskie, czarne pasy po bokach.

Atr3ju

Też dziś się z tym bawie i szukając natrafiłem na liste gier.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Xbox_games_with_alternate_display_modes

Na moim przykładzie Bloody Road Extreme, gra wyświetla standardowo obraz w 4:3 i nie mam tu na myśli bocznych pasów. Na wikipedi widnieje info że nie ma możliwości aby gra wyświetlała obraz w 16:9 ale jest możliwość przez zmianę pliku xbe co uczyniłem.

Format 4:3 gry jak i samego TV, bez overscan'a czy szerokiego kąta. Po zmianie w TV na 16:9 jest zupełnie niegrywalne.

Spachowany xbe gry do widescreena, format TV nadal 4:3, widać różnicę prawda ?
Pasy się nie zmieniły zaś format samej gry uległ zwężeniu, łatwo można to zauważyć przez posture Yugo (tego po lewej) więc to uznaję za poprawny widescreen.

Tutaj po zmianie na 16:9 przez TV, pasy zwężyły się i tak już lepiej to wygląda i jest grywalne.

Sprawdzę jeszcze jak to wygląda z tym NFS U2 a Ty możesz sprawdzić jak to wygląda u Ciebie na Bloody Road Extreme, będziemy mieć porównanie. Ty masz component, zaś ja RGB i będzie można stwierdzić czy component pozwala uzyskać widescreena bez patchowania pliku xbe.

Tutaj region gry nie ma znaczenia a znaczenie ma to czy gra wspiera format 16:9 i widescreena. Ciekawi mnie to czy u Ciebie na grze NFS U2 ten format 16:9 nie jest przypadkiem rozciągniętym 4:3 ponieważ na wikipedii pisze "Uses a "zoomed-in" widescreen(vert- and hor-), meaning less vertical and horizontal viewing area than in 4:3 mode."

Tutaj lista gier możliwa do spatchowania na 16:9, jest i NFS U2 więc będę mieć porównanie.

http://ps2wide.net/lpx.html

Trzeba sobie też odpowiedzieć na pytanie czy czy format 16:9 to to samo co widescreen ? raczej nie sądzę.

@Quake96

Widzisz tu jakąś różnice ? W NTSC widać więcej/szerzej ale węższy obraz zaś w PALu widać wężej z szerszym obrazem. Gdzieś na wikipedii jest wzmianka że to format 14:9.

EDIT2:

Jednak potwierdziło się to co sądziłem. U mnie wygląda dokładnie tak samo, identycznie.

Wersja biosu konsoli PAL, zniknęły szerokie boczne czarne pasy. Widać nieco mniej względem NTSC ale szerzej. Proporcje TV 4:3.

Wersja biosu konsoli NTSC, pojawiły się szerokie boczne czarne pasy. Widać nieco więcej ale wężej niż w PAL. Tutaj również proporcje TV 4:3.

Co najdziwniejsze jest to że nie każda gra z biosem PALowskim konsoli chce zmieniać proporcje obrazu i przyznam się że GunValkyrie jest pierwszą grą która to uczyniła a sprawdzałem ze 10 tytułów.

Quake96

Chętnie bym sprawdził tego Bloody Roar, ale go nie mam :P

Nie było u Ciebie problemu z 480p w Gunvalkirie? Ja u siebie jak pisałem, musiałem wyłączyć wymuszanie 480p, bo wtedy w NTSC obraz skakał, a w PALu w ogóle go nie było.

Tak btw. Jeśli to ma jakieś znaczenie, to w TV mam ustawione skalowanie na "auto-szerokość", gdzie nawet PSX odpalam w rozciągnięciu z 4:3 do 16:9. Wiem, wygląda to dla wielu pokracznie, ale mój wzrok się przyzwyczaił :D

Atr3ju

Czasami dużo informacji znajdziemy na wikipedii i w Twoim przypadku...

U mnie na RGB wszystkie gry uruchamiają się w 480i bo RGB nie pozwala na więcej ale skaler sprawnie zmienia mi to na 480p. Co dziwne u Ciebie Gunvalkyrie nie poszła na 720p jak wyłączyłeś 480p bo według wikipedii gra nie wspiera 720p ale może to być oczywiście błąd niesprawdzony i gra poszła automatycznie w 480i czego mogłeś nie zauważyć.

Dzięki za pomocne wiadomości, dostałeś pomocnego pucharka pod nickiem ;D

Quake96

Gra u mnie pewnie nie odpaliła się w 720p, ot nie wyłączyłem opcji "enable 720p" aby odkryć która z rozdzielczości psuje mi grę. Wyszło, że wystarczy wyłączyć 480p, a skoro gra nie rusza w tym trybie to pewnie po wyłączeniu tej opcji uruchamia się w 480i. Niestety mój telewizor nie informuje mnie w "okienku" o aktualnej rozdzielczości, a byłoby to bardzo pomocne.

Niemniej jednak, miło mi że mogłem jakoś pomóc :) Nie jestem żadnym znawcą tego tematu, ale jakoś tak mnie tknęło, żeby posprawdzać co nieco i podzielić się spostrzeżeniami. Chyba zrobiłem to głównie dlatego, że u siebie jakoś podczas grania nie odnotowałem tych "pasów" o których tu była mowa i byłem ciekaw, czy to ja ich nie zauważam, czy faktycznie ich nie ma :P

Atr3ju

Ostatnio jak się bawiłem tym to zauważyłem że po najechaniu na gre i wybraniu Start pokazuje się małe menu.

Teraz już wszystko jasne dla mnie i tak:

- region 0 - gry homebrew (np. Mortal Kombat 1, 2 i 3 w jednej grze, wersje automatowe)
- region 1 - NTSC
- region 4 - PAL
- region 7 - Mutli NTSC/PAL

Gry PAL można uruchamiać jako NTSC, gry NTSC można uruchamiać w PAL, zaś Multi można wybrać NTSC/PAL i takie gry pewnie mają spatchowany plik uruchamiający gre czyli xbe.

PAL

NTSC

Mutli

Quake96

Xbox to strasznie pokręcony sprzęt pod względem obrazu... Mam dopiero jakieś 16 gier, a już dwie wymagają "gimnastyki" z ustawieniami przed odpaleniem... Pierwsza to ten Gunvalkirie o którym już wspominałem, a teraz doszło jeszcze TimeSplitters 2, które w NTSC nie odpali się za żadne skarby.

Atr3ju

Cytat: Quake96 w Maj 26, 2018, 23:04TimeSplitters 2, które w NTSC nie odpali się za żadne skarby.

Podobno Time Splitters 2 to jedna z tych gier (a jest ich kilka) która ma region lock na PAL i nawet na zmodowanym klocku nie można tego zmienić.

Jeśli masz zbyt mały obraz to z tego co widzę można zmodyfikować xbe usuwając czarne pasy (góra i dół w cutscenkach) i zrobić z formatu 4:3 na 16:9. Sprawdzę u siebie i dam znać.

Udało mi się już zmienić format w Bloody Road Extreme więc tutaj też nie będzie większych problemów.

EDIT:

Wersja NTSC u mnie na biosie PAL nie działa, tak jakbym odpiął kabel z TV. Gra ma region lock, niestety. Po zmianie konsoli na NTSC gra normalnie się uruchomiła.

Trzyzet

Ma ktoś Serious Sama na klocka i pokaże jak wygląda obraz? :D

Atr3ju

Jpg bez kompresji, nie wiem czy chodziło co o format czy o grafikę. Gra chodzi na PAL jak i na NTSC, a format się nie zmienia czyli jest caly czas 16:9 czyli tak jak być powinno  8) Grafika nawet spoko, na początku widać że klocek doczytuje do pamięci w trakcie kręcenia się w kółko postacią a na ścianach jest nawet te ziarno czyli bumpmapping czy jakoś tak.

Desdinova

Atr3ju choinka ci tam jeszcze stoi koło TV czy jak?  ;)