VGA Switcher

Mcin · 3711

Online Mcin

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 28
  • بيسي غعَمينْق مَصْتترْ رإِس
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku.
dnia: Grudnia 12, 2021, 19:06:02
Obecnie mam Samsunga CRT z jednym kablem VGA przyłączonym na sztywno i przełączam pomiędzy starym a nowym PC ręcznie kable w miarę potrzeby, co jest upierdliwe, a piny w tych złączach pewnie w końcu się wygną. Czas to zmienić
Pytane od laika - jakiś konkretny model polecacie? Czy wystarczy tani alegrowy badziew w tym stylu: https://allegro.pl/oferta/switch-przelacznik-vga-2-x-1-monitory-fullhd-10775831838
Nie jestem pikselowym purystą, chce coś co będzie działać, nie rozwali się i, przede wszystkim, nie uszkodzi mi sprzętu, i nie rozjedzie mi obrazu jak kawał szmaty.

pytanie nr.2, czy takim urządzeniem można bezpiecznie przełączać monitory w trakcie pracy, czy to komputerów, czy monitora? Z dawnych lat pamiętam ostrzeżenia, żeby VGA (czy tez LPT XD) nie wypinać i wpinać w trakcie pracy urządzeń.

Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Offline bms

Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 12, 2021, 19:16:36
Z VGA z reguły nie ma problemów w jakości switchow. Nawet najtańsze powinny spełniać swoją rolę.
Jeśli chcesz coś z wyższej półki, to wisi na allegro Extron. Mam taki. 8x8. Działa perfekt.

W sumie to mam jednego extrona 1 in i 4 out na sprzedaż jakbyś był zainteresowany. A może na odwrót? Musiałbym sprawdzić ;)

Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2021, 19:18:51 wysłana przez bms »

Online Mcin

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku.
Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 12, 2021, 20:36:44
jak sprawdzony to daj cenę i zdjęcie na PW.
Poweidz jeszcze dobry czlowieku, jak z bezpieczeństwem przełączania w trakcie pracy urządzenia?

Offline bms

Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 12, 2021, 20:41:59
Na Extronie absolutnie nic nie ma prawa się stać. To jest sprzęt do którego podłączało się  urządzenia z najwyższej półki.
Na chińczyku to kto wie ;)

Poszukam i podeślę co trzeba na PW.

Offline bms

Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 12, 2021, 23:50:22

Z VGA z reguły nie ma problemów w jakości switchow. Nawet najtańsze powinny spełniać swoją rolę.

Jednak zmieniam zdanię co do "chińszczyzny" VGA. Właśnie wyrzuciłem dwa nowe kable VGA z Ali. Generują zakłócenia...

Online Namingway

• Kapitan
  • *
    • Reputacja: 25
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • Instagram
  • PSN ID: Namingway_PL
Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 13, 2021, 10:12:22
VGA switchery to tylko Extron albo Kramer, ze wskazaniem na Extron'a. Chińszczyzne olać totalnie, bo zwyczajnie szkoda kasy.

Porządny switcher VGA Extron kupisz za niewielkie pieniądze. A naprawdę warto, bo to sprzęt z najwyższej półki jak to @bms wspomniał ;)

Online Mcin

• Wsparcie
  • Major
  • *
Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 09, 2022, 18:17:37
Ogólnie jest fajnie, kupiłem od BMS przełacznik Extrona i dziła, ale jest jedno ale...

Na moim nowym PC połączenie przez VGA do kineskopa daje taki... średni obraz. wszystko jest wyraźnie za ciemne. No cóż, karta graficzna z niższej półki w 2015 raczej nie celowała w najlepsze komponenty do wyjścia analogowego...

Skalibrowałem obraz za pomocą Windowsa, udało mi się ustawić tak, żenby mi ustawienia nie znikały (mniej więcej to co tu opisali: https://www.epaperpress.com/monitorcal/profile.html) i jak już się monitor "nagrzeje" obraz jest w miarę ok - nie jestem pikselowym purytaninem, ma na oko nie drażnić w odniesieniu do pozostałych.

Niestety, po przejściu na Execona coś tam się inaczej jakoś wykrywa i Windows 7 regularnie gubi kalibracje. dzieje się to ZAWSZE po tym, jak komp wstaje z uśpienia. Blokowanie, wyłączanie, restartowanie, zmiana monitorów na przełączniku nie wywołuje tego efektu. Musze wejść w okno Windowsa i kliknąć "załaduj ponownie" za każdym jednym razem, co irytuje.

W idealnym świecie potrzebuje rozwiązania, żeby mi nie gubił tych ustawień. W wystarczająco dobrym jakaś apka command line-owa, żebym dwuklikiem na skrót mógł przywrócić ustawienia jakie chce. Ktoś coś?

Offline bms

Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 09, 2022, 19:19:18
Co do ustawień to nie wiem, ale co do monitora to mam doświadczenie.
W tym modelu jest funkcja "magic bright" czy jakoś tak. Ogólnie monitor jest bardzo ciemny, co jak się domyślam, oszczędza podzespoły. Dopiero po aktywacji "magic" monitor osiąga w miarę przyzwoitą jasność. Problem w tym, że nie da się tej funkcji włączyć na stałe, tylko trzeba za każdym razem ją aktywować. Jest oprogramowanie do tych monitorów. Podłączasz kabel USB i możesz sterować parametrami z pulpitu. Może to coś pomoże...

Online Mcin

• Wsparcie
  • Major
  • *
Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 09, 2022, 22:33:52
To chyba nie ten monitor, mój nie ma wejścia usb żadnego.

Offline bms

Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 10, 2022, 16:32:02
Przypomnij, jaki to model?

Online Mcin

• Wsparcie
  • Major
  • *
Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 11, 2022, 16:56:09
SyncMaster755DF

Aha, "jakieś" sterowniki do monitora powinny być na dołączonej płycie, ale tej to ja w życiu nie widziałem, a próba znalezienia w necie to albo martwe linki, albo wrappery z milionem bloatware. Cokolwiek on zmienia, jak masz dobre źródełko takich instalek albo tę konkretną, będę ukontentowany.

Obecnie poradziłem sobie podnosząc jasność - na starym wygląda ok, na nowym jak za lekką mgłą, ale lepsze to niż klikanie tych ustawień co chwila...

Offline bms

Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 16, 2022, 00:17:54
To jak nie ma USB, to lipa.

Mam CD do tego monitora. Wrzuciłem RIP bez manuali https://disk.yandex.com/d/ZFDLZhzVgi2JrQ
Jakby coś nie działało, to mogę wrzucić ISO.

Wątpię, że archaiczny sterownik pomoże, ale można próbować.

Online Mcin

• Wsparcie
  • Major
  • *
Odpowiedź #12 dnia: Lutego 07, 2022, 23:11:14
Z tego, co widzę, dodaje głównie predefiniowane ustawienie kolorów.

Online Mcin

• Wsparcie
  • Major
  • *
Odpowiedź #13 dnia: Lutego 10, 2022, 19:27:30
Dobra, ostatnie pytanie, switcher pod VGA działa jak ta lala i tu nie mam uwag.

Aaale, pod przejścia audio też sobie troszkę poustawiałem, mam tę kostkę już ustawioną z kabelkami, własnorecznie ciętymi z przedłużacza do mini jack, przełącza jak trzeba, ale nie mogę sobie poradzić z delikatnym buczeniem. Może to być jakiś problem z ekranowaniem tego przełącznika, czy po prostu mam kupić lepsze kable i nie narzekać? ;)

Offline bms

Odpowiedź #14 dnia: Lutego 10, 2022, 20:29:06
A na pewno dobrze poprowadziłeś przewody? Tam jest jakaś kombinacja.
https://www.extron.com/download/files/userman/68-349-01__G.pdf

Osobiście nigdy nie korzystałem z tej funkcji, ale zakładam, że Extron tego nie spartaczył.

@Namingway, podpinałeś audio do Extrona?

« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2022, 20:35:58 wysłana przez bms »

SMF spam blocked by CleanTalk