Ogólnie jest fajnie, kupiłem od BMS przełacznik Extrona i dziła, ale jest jedno ale...
Na moim nowym PC połączenie przez VGA do kineskopa daje taki... średni obraz. wszystko jest wyraźnie za ciemne. No cóż, karta graficzna z niższej półki w 2015 raczej nie celowała w najlepsze komponenty do wyjścia analogowego...
Skalibrowałem obraz za pomocą Windowsa, udało mi się ustawić tak, żenby mi ustawienia nie znikały (mniej więcej to co tu opisali:
https://www.epaperpress.com/monitorcal/profile.html) i jak już się monitor "nagrzeje" obraz jest w miarę ok - nie jestem pikselowym purytaninem, ma na oko nie drażnić w odniesieniu do pozostałych.
Niestety, po przejściu na Execona coś tam się inaczej jakoś wykrywa i Windows 7 regularnie gubi kalibracje. dzieje się to ZAWSZE po tym, jak komp wstaje z uśpienia. Blokowanie, wyłączanie, restartowanie, zmiana monitorów na przełączniku nie wywołuje tego efektu. Musze wejść w okno Windowsa i kliknąć "załaduj ponownie" za każdym jednym razem, co irytuje.
W idealnym świecie potrzebuje rozwiązania, żeby mi nie gubił tych ustawień. W wystarczająco dobrym jakaś apka command line-owa, żebym dwuklikiem na skrót mógł przywrócić ustawienia jakie chce. Ktoś coś?