Ustawienie geometrii Sony Trinitron

Zaczęty przez Dranek, Październik 23, 2024, 16:02

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dranek

Witam,
prosiłbym o jakieś porady dotyczące ustawiania geometrii zanim zacznę grzebać w menu serwisowym.
U mnie wygląda to tak

Prawy górny róg coś ucieka??
Skan z instrukcji

bms

Ogólnie nie wygląda to źle jak na stary komercyjny telewizor.
Przede wszystkim zrobi sobie zdjęcia aktualnych ustawień. Później możesz zacząć eksperymentować. Coś tam poprawisz na pewno. Jeśli nie, to wrócisz to pierwotnych nastawów.
Nie liczyłbym na idealne ustawienie. Cześć komponentów już ma swój przebieg, więc się zużyły i nie trzymają parametrów fabrycznych.
Ogólnie w CRT trzeba zaakceptować to, że zawsze jest jakaś niedoskonałość.

Aha, żebyś się nie zdziwił jak ustawisz wszystko tip-top, a po zmianie jasności ekranu zacznie się rozjeżdżać. To też normalne ;)

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

killy9999

Mogę być w błędzie, ale nie mogę się oprzeć wrażeniu, że to lewy górny róg ucieka w dół, a nie prawy w górę. W każdym razie może czekać cię zabawa z magnesami na kineskopie:

Dranek

Widziałem ten filmik i znalazłem coś takiego w instrukcji

Ale nie wiem czy to chodzi o to samo pojęcie "konwergencji".

killy9999

Przyznam, że chyba nie umiem dobrze rozczytać tego rysunku. Konwergencja to inaczej zbieżność, czyli chodzi o to żeby wiązki z wszystkich trzech dział elektronowych zbiegały się poprawnie na powierzchni ekranu. Przy źle ustawionej zbieżności białe punkty i linie na pokazanym przez ciebie zdjęciu rozjeżdżałyby się na kolory składowe:

To co ty masz to ewidentnie jakiś problem geometrii obrazu. Jedyne miejsce gdzie u ciebie widzę rozjechaną zbieżność to prawy dolny róg, gdzie dolna linia białego kwadratu rozjeżdża się.

Mitsu

Pozwól że zadam pytanie czy masz 34 calowego trinitrona crt? Czy ja dobrze widzę?

Parę tipow ode mnie. Parokrotnie ustawialem geometrię ale nie czuję się w tym jakoś biegły. W ogóle jest to mało intuicyjny proces. Jedna przestawiona rzecz może zrujnować poprzednie, dlatego:
- jak napisali koledzy zapisz sobie na kartce wartości jakie masz aktualnie
- następnie wybierz rozdzielczość informat oraz wejście które będziesz używał. Nie da się ustawić idealnie jednocześnie powiedzmy 240p ntsc i pal. W ogóle w grach te rozdzielczości są różne i czasem coś ustawisz na gridzie a w grze wychodzi słabo. Tak samo inaczej może być dla wejścia Composite a inaczej dla rgb.
- jak już jesteś pewny że masz format który Cię interesuje to zacznij od ustawienia pozycji horyzontalnej i wertykalnej. Potem przejdź do powiększenia i pamiętaj że kwadraty mają być kwadratami. Zastanów się czy chcesz zostawić overscan. W czasach analogowego video overscan był normą.
- jak już obraz jest wyśrodkowany i ma odpowiedni rozmiar, to przechodzisz do kątów linii, czyli pochylnia, tilt, bow itd. Staraj się nie zwracać uwagi na narożniki, tylko raczej na teoretyczny okrąg wpisany w ekran. Na tym etapie można się już sporo napocić bo czasem nie da się wyprostować linii.
- następnie linearity, czyli taka jednolitość geometryczna. Tutaj też jest mega ciężko. Przydaje się tutaj scrolling screen z 240p test suite. Wertykalnie i horyzontalnie.
- na końcu spróbuj trochę poprawić narożniki. Nigdy nie będą one idealne. Nie ma takiej szansy. Może na 14 calowym tv byś miał niezauważalne odchylenia, ale na 24 i więcej to wg mnie niemożliwe. Ustawiasz na oko i tyle.

Na koniec dodam że im większy kineskop, tym trudniej i tym bardziej ma rozjechaną geometrię. Strumień elektronów musi być szerzej rozłożony i to niesie swoje konsekwencje. Pamiętaj że strumień jest regulowany polem elektromagnetycznym więc wyobraź sobie że nie da się tego ustawić od linijki. Dlatego w skrócie, to się zbytnio nie przejmuj geometria, bo w zasadzie masz w miarę poprawną i jeśli Cię coś typowo nie drażni (mnie np łukowate drzwi w residencie), to nie zagłębiaj sie w to zbytnio.

Tutaj masz przydatna wizualizacje

https://youtu.be/gb5xyHTIIsY?si=_rnVM2wjmCr3uaU6

A jeśli chodzi o konwergencję, to nie ma ona tutaj nic do rzeczy, bo tu chodzi o zbieżność 3 działek elektronowych które tworzą plamki i jeśli jest rozjechana to zamiast białych kropek miałbyś 3 obok siebie: niebieska, zielona i czerwona. Co ciekawe jak się oddalisz od ekranu parę metrów to i tak się to zlewa w biały.

Dranek

Tak. To jest model E3431d. Mam go już dość długo. Kiedyś coś tam o nim napisałem na forum.

Dranek

Ustawiłem coś takiego

I oprócz tego opadającego lewego górnego rogu jest jeszcze coś takieg

Czyli jakbym tego nie ustawił cały górny pas nie wyświetla się w całości.

Pewnie czeka mnie jakaś regulacja wewnątrz obudowy??

killy9999

Słuchaj, a ten telewizor ma tryb overscan? Bo ja mam taki tryb w PVMie i jak się go włączy to to dokładnie tak wygląda. Spróbuj wyłączyć overscan jeśli możesz.

Ale geometria poprawiona elegancko.

Dranek

Nie mam takiego trybu. Coś czytałem że taka linia rgb może się wyświetlać przy wyłączonym overscanie lub w trybie 16:9 i to jest ok. Ale jak pojawia się w 4:3 to jest już problem. U mnie dodatkowo jest ucięty górny pas.
Znalazłem coś podobnego
https://www.reddit.com/r/crtgaming/comments/1by5nr6/sony_trinitron_pvm14m4m2_20m4m2_vblanking/#lightbox
I problemem był jakiś rezystor.
Tej opcji V blanking też niestety nie znalazłem w menu serwisowym.

killy9999

A właściwie jak doszedłeś do tego że masz te trzy linie RGB? W trakcie ustawiania geometrii się tak zrobiło? I nie rozumiem, czemu na pierwszym zdjęciu jest OK, a na drugim nie. Jaka jest różnica pomiędzy nimi?

Dranek

Na pierwszym zdjęciu też są widoczne ale tylko w lewym górnym rogu. Na drugim specjalnie zmniejszyłem V size żeby to było dobrze widać.
Więc jak ustawię tak że czerwony pas jest tylko w połowie to jest ok.

Mitsu

Właśnie się bawiłem geometrią w moim KV-X2971D i mam takie samo menu serwisowe co Ty. Ten górny pas którego Ci niby brakuje to w zasadzie nie istnieje w tej rozdzielczości. Jak używasz 240p test suite na ps1 to naciśnij X i zmieni Ci się grid na troszkę inną rozdzielczość i wtedy zobaczysz czerwone kraty wszędzie wokół a ten 3 pasy RGB będą jeszcze wyżej. Możesz też ustawić na tym gridzie co jest na zdjęciu. Te 3 paski RGB u góry mają być w ogóle niewidoczne, więc ta pierwsza czerwona krata ma być w połowie, tak jak napisałeś. Następnie przejdź do menu 240p test suite i zmień rozdzielczość na PAL i zobacz jak to wygląda. Warto też odpalić kilka gierek i zobaczyć jak wyglądają menu i tekst. Pro tip: otwierasz klape ps1 nie wyłączając jej, wkładasz nową płyte i dajesz reset i menu serwisowe Ci zostanie na trybie obrazu w którym jesteś.
PS. W ogóle tego opadającego rogu nie naprawisz moim zdaniem. I tak ta geometria wygląda bardzo dobrze jak na 34 calowy crt. Ja się męczyłem właśnie 3 godziny żeby wyprostować grid i niestety nie udało się w ogóle poprawić sytuacji. Doszedłem do momentu, gdzie jedna naprawiona rzecz psuła inną i nic z tym nie zrobię. W porównaniu z Twoim, mój crt ma z 5x gorszą geometrię. Jak napisał bms, elektronika jest już wiekowa i nie trzyma parametrów. Poza tym te crtki po prostu takie są... Graj i ciesz się, nie ma sensu tego poprawiać. I nie radzę wsadzać rąk do włączonego kineskopu, bo wysokie napięcie może nawet zabić.

killy9999

Ja jeszcze chciałem nawiązać do tej wcześniejszej wypowiedzi:
Cytat: Mitsu w Październik 25, 2024, 13:12Zastanów się czy chcesz zostawić overscan. W czasach analogowego video overscan był normą.
Bardzo często czytałem stwierdzenie, że overscan był uwzględniany przy projektowaniu gier i np. nie robiono HUDa zaraz przy krawędzi ekranu tylko kilka pikseli od niej. A potem jak gram to co rusz trafiam na grę, gdzie coś wyjeżdża poza krawędź, i to nie dlatego, że mam jakoś mega rozjechaną geometrię tylko dlatego że np. ramka dialogowa jest narysowana na styk z krawędzią. Tyle teoria a praktyka.

@Dranek serio, ta geometria wygląda bardzo elegancko. Ja bym dalej nie kombinował i zostawił. Pamiętaj też, że różne konsole będą różnie wyświetlać sygnał. Możesz wszystko ustawić pod PSX, a potem podłączysz SNESa i już tak super nie będzie.

Dranek

Dzięki wszystkim za pomoc, zostawiam tak jak jest. Podniosę tylko trochę obraz do góry żeby tych linii nie było widać w rogu, kosztem overscanu u góry. Za poważniejsze naprawy się nie biorę.