Konwerter RGB SCART do component

Janusz · 5728

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 117
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
dnia: Listopada 08, 2014, 09:26:15
Wczoraj oglądałem filmik Jasona o jego gameroomie.

Wspomniał on tam w pewnym momencie, że najlepszym sposobem na uzyskanie obrazu z PSXa jest wykorzystanie kabla RGB (to wiedziałem) i podpięcie go do specjalnego konwertera, który przekształca obraz ze scart na component (tego nie wiedziałem). Przejrzałem kilka stron i faktycznie na niektórych znalazłem informację, że to najlepszy sposób na podpięcie konsoli zwłaszcza do TV LCD. Warto wydawać koło 200zł na takie urządzenie http://www.amazon.com/SPECIALTY-AV-SCART-Component-Converter-Genesis/dp/B004XSSDPO/ref=cm_cr_pr_product_top  czy różnica będzie praktycznie niewidoczna? Czy to będzie taki obraz jakbym uruchomił grę na PS2 z podpiętym componentem do TV czy lepszy?

Offline Damian

• Major
  • *
    • Reputacja: 18
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum.
  • PSN ID: damiank94
  • Steam ID: damiank94
  • GamerTag: damiank94
Odpowiedź #1 dnia: Listopada 08, 2014, 11:08:48
Akurat gry z PSX na PS2 podpiętym przez kabel component wyglądają tak samo jak przez RGB. Nie wiem jak to dokładnie opisać, ale często TV na componencie nie radzi sobie z tak niską rozdzielczością i animowane elementy bywają czarne (tak było u mnie na jednym TV w Crashu i NFS3, ale już Tekken 3 działa w Hi-Res więc wyglądał normalnie). Te urządzenie powinno skalować obraz, aby każdy TV poprawnie to wyświetlił. Ciężko powiedzieć czy będzie lepiej. Na pewno obraz będzie nieco lepszy ze względu na wyższą rozdziałkę, ale z drugiej strony PS2 może filtrować tekstury.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 117
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #2 dnia: Listopada 08, 2014, 11:14:16
O PS2 wspomniałem bo właśnie też testowałem na componencie kilka gier i szczerze powiedziawszy różnicy w porównaniu do kabla RGB w PSX nie widziałem żadnej. Niemniej wzmianka Jasona o tym konwerterze mnie zainteresowała bo kto jak to, ale wiem, że on ma na pewno spore rozeznanie w tym temacie.

Offline Trzyzet

Odpowiedź #3 dnia: Listopada 09, 2014, 00:04:05
Według mnie placebo. Z prostego względu. Tor dla sygnału analogowego RGB będzie dużo lepszej jakości w telewizorze niż w takiej skrzyneczce. Weźcie pod uwagę też że urządzenie nie jest uziemione, co za tym idzie będzie produkowało zakłócenia poprzez sieć energetyczną.

SMF spam blocked by CleanTalk