[Poradnik] PsOne C-Sync Mod - czyli jak poprawić zakłócenia i jakość obrazu :-)

animare · 20472

Offline animare

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 25
  • Odznaczenia Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum.
No i wygląda to zacnie. Ja niestety miałem kondensator 50v więc krowa ledwo wlazła ale działa :-). Czekam z niecierpliwością na filmik. Co do samej ścieżki to na zdjęciach wygląda na ogromną, w rzeczywistości jest mikroskopijna :-)

Offline smdata

Panowie tak się przyglądałem całemu projektowi i wszystko ładnie pięknie ale wpadłem na pomysł wprowadzenia ulepszeń. To znaczy chodzi konkretnie o odlutowanie jednego kontaktu cewki czy tam dławika jak zwał tak zwał i przerwaniu połączenia do pinu numer 6 na gnieździe video. W tym momencie można skorzystać z pada który jest na tej właśnie ścieżce i do niego właśnie przylutować kabelek, oszczędzając przewód i konieczność lutowania do spodniej części płyty. Nagrałem filmik jak ja to zrealizowałem:

Offline animare

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
Hej, bardzo ciekawy pomysł. Niestety moja PsOne ma już przecietą ścieżkę więc nie jestem w stanie sprawdzić tego u mnie podłączając do mojego monitorka RGB. Gdy trafi mi się kiedyś zapasowy sprzęt a na pewno w przyszłości będę na taki polował to dam znać jak sprawuje się to u mnie. Najbardziej przekonuje mnie fakt o którym wspomniałeś czyli możliwość powrotu do stanu pierwotnego i jednocześnie oszczędność miejsca na płycie głównej i pewniejsze lutowanie do padów.

Może w między czasie Atr3ju lub ktoś z forum będzie chętny do sprawdzenia tej opcji gdyż nieraz przewijają im się różne konsole w łapach :-).

Offline Overti

Witam jetem tu nowy i od niedawna mam psx i mam z nim problem ,otóz wydaje mi sie ze obraz jest zły są taki paski i zakłócenia dodam tylko z podłączyłem konsole do tv lcd standardowym kablem z przejśćówka scart wiem ze to jest najgorszy kabel ale nie wydaje mi się zeby obraz była az tak zły na nim tu jest zdjecię jak to wyglada na tv ,  https://ibb.co/CMTw0GN .
Psx jest przerobiony dziś rozkreciełem konsole i zobaczyłem coś takiego https://ibb.co/KD63MgY  https://ibb.co/5cjrz0N  z Tyły płyty głównej czytałem ze to moze być jakaś modyfikacja obrazu i znalazłem ten temat moze ktoś wie co to jest i czy to moze zakłócać obraz psxa . Proszę o pomoc

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 78
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum.
  • PSN ID: OGAR_niety
To chyba ty zakładałeś też temat na forum PPE, ale odpowiem też tutaj. Obraz jest taki a nie inny, bo grasz na zwykłym kablu. To co masz wlutowane od spodu płyty głównej to tzw. "color-fix", czyli modyfikacja pozwalająca uzyskać kolory w grach NTSC nawet na zwykłym kablu na praktycznie każdym odbiorniku TV. Samo w sobie nie powinno to wpływać na jakość obrazu. Kup przewód SCART RGB a obraz będzie wyglądać znacznie lepiej i wyraźniej.

Offline Overti

Tak ja , dzięki kupiłem własnie kabel https://allegro.pl/oferta/kabel-true-rgb-scart-do-playstation-ps1-nowy-6577415897 nic innego lepsszego nie znalazłem czytałem zeby sugerować sie kondesatorami wiec tylko coś takiego znalazłem zobaczymy czy bedzie lepiej :)

Offline sebekk91

Cześć wam ponownie. Chciałem się pochwalić moją robotą. Użyłem rezystora smd, a  filtr/cewkę po prostu wylutowałem nie przecinając ścieżki.

Offline sebekk91

Zbliżenie dla chętnych. Oczywiście nie można tego uszkodzić przy składaniu. Zwarcia nie ma - rezystor jest tak wlutowany żeby go nie było. Można dodatkowo użyć lakieru do elektroniki, co zabezpieczy dodatkowo.

Offline zenq

• Wsparcie
  • Porucznik
  • *
    • Reputacja: 9
Bardzo ladnie i bez inwazyjnie :)
Ja bym sie pokusil jeszcze o pozostawienie cewki (np na przewodach) i zostosowanie przelacznika, ktorym mozna by bylo wybierac miedzy zwykla, a zmodzona synchronizacja :)

Offline sebekk91

Problem w tym, że bez moda konsola nie daje obrazu. Nie wiem co jest uszkodzone, ale obraz z modem działa i to jest najważniejsze.

Offline Atr3ju

filtr/cewkę po prostu wylutowałem nie przecinając ścieżki.

Problem w tym, że bez moda konsola nie daje obrazu. Nie wiem co jest uszkodzone

Sam sobie odpowiedziałeś i dalej nie wiesz co jest uszkodzone ? Nic nie jest uszkodzone tylko wylutowanie tego kondensatora powoduje że sygnał nie idzie dalej do wtyczki AV dlatego nie ma obrazu po kompozycie.

Offline sebekk91

To może zacznę od początku. Konsola była w stanie oryginalnym. Nic nie grzebane. O ile pamiętam było albo zakłócenie (migający obraz) albo w ogóle brak obrazu. Nie wiem czy w tej konsoli bo miałem też drugą taką. A więc nie odpowiadam sobie, lecz tak jak w tytule głównego posta potwierdzam, że metoda wprowadzenia moda rozwiązuje problem z obrazem. Warto także wiedzieć że trzeba przy tym użyć kabla RGB. Sprawdzę ale na zwykłym raczej brak sygnału. Moja odpowiedź w temacie może komuś pomóc. Cewkę sam wylutowałem. Można ją zostawić w przypadku 100% sprawnej konsoli. W tym wypadku jest zbędna.

To chyba ty zakładałeś też temat na forum PPE, ale odpowiem też tutaj. Obraz jest taki a nie inny, bo grasz na zwykłym kablu. To co masz wlutowane od spodu płyty głównej to tzw. "color-fix", czyli modyfikacja pozwalająca uzyskać kolory w grach NTSC nawet na zwykłym kablu na praktycznie każdym odbiorniku TV. Samo w sobie nie powinno to wpływać na jakość obrazu. Kup przewód SCART RGB a obraz będzie wyglądać znacznie lepiej i wyraźniej.
To może być fix pal60. Na PU-22 z tego co pamiętam kolor w grach NTSC jest normalny po wlutowaniu chipa pic bez dodatków. Problem z NTSC jest w modelach psx od scph 1002 do 5502.

filtr/cewkę po prostu wylutowałem nie przecinając ścieżki.

Problem w tym, że bez moda konsola nie daje obrazu. Nie wiem co jest uszkodzone

Sam sobie odpowiedziałeś i dalej nie wiesz co jest uszkodzone ? Nic nie jest uszkodzone tylko wylutowanie tego kondensatora powoduje że sygnał nie idzie dalej do wtyczki AV dlatego nie ma obrazu po kompozycie.

Proszę - oto obraz po ponownym wlutowaniu cewki(ferrytu) . Czyli niezbyt zadowalający. ;) pozdrawiam!

https://strefapsx.pl/forum/index.php?action=dlattach;topic=4739.0;attach=1365;image

Trzy posty pod sobą scaliłem w jeden, tu na forum nie praktykujemy dodawania postu pod postem. - Manifesto

Dzięki za poprawę.

Czy ktoś próbował wymieniać CXA2106R?
Zastanawia mnie, czy układ jest uszkodzony i jest sprawcą zakłóceń. Mam oczywiście sprawną płytę ale nie bardzo chcę grzebać na sprawnej. Zastanawiam się czy dla spróbowania zamówić od chińczyka.
« Ostatnia zmiana: Marca 22, 2021, 22:45:49 wysłana przez sebekk91 »

Offline sjdr

Ogarnałem x-station i ps1 model 5502, video puszczone przez scaler OSSC.
Oglądając demoscene Monophobia od grupy Witchcraft zauważyłem utrate synchro - widać to było na info w OSSC co chwile jakieś dziwne częstotliwości (prosze zauważyć, że PAL nadaje w 49.76 Hz)

Zastosowałem Csync-mod i wszystkie problemy jak ręką odjął :) Demka śmigają pięknie, żadnyego tracenia synchro, KOMPLETNY BRAK ZAKŁÓCEN !

Jak to zrobić
1. Lutujesz rezystor 75ohm do pinu 156 (patrzrys.1)
2. Rezystor lutujesz do nózki + w kondensatorze 220uF 16v (piko faradów ;p)
3. Do nóżki - w kondensatorze 220uF 16v lutujesz kabelek
4. Od spodu płytki przecinasz ścieżke tor 6-ty (piny od wtyczki video) i lutujesz kabelek do punktu 6-tego - niżej zdjątko (rys2)

i wsio gotowe piękny obraz elo :D
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2021, 21:32:50 wysłana przez sjdr »

Offline animare

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
Nie zaskoczyłeś mnie, dobra robota  :). Super że wyeliminowałeś zakłócenia, dobrze że działa też w 5502 bo to mod który przede wszystkim skierowany jest do PsOne
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2021, 22:39:40 wysłana przez animare »

SMF spam blocked by CleanTalk