Soundbar do TV - warto?

Janusz · 5669

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 16
Odpowiedź #45 dnia: Lutego 25, 2025, 15:36:59
Jako że nigdy w bloku nie mieszkałem to musiałem dopytać chata gpt jaki jest typowy metraż salonu w bloku z wielkiej płyty wychodzi że ok 20 m2 spokojnie. Skoro siedzisz te 2-3 m od tv to by sie zgadzało. Niestety te głośniczki które już oceniłeś słusznie jako biurkowe nie nadają się do salonu bo są za małe i mają za małą moc. Moje tempo a4 mają identyczną moc i nie są w stanie zapełnić głośnym dźwiękiem 12 metrowego gabinetu. Dla porównania taki soundbar z jbl ma 300W bo ma po prostu więcej głośników nawalone w listwie plus suba.

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/kina-domowe/soundbary/soundbar-jbl-bar-2-1-deep-base-mkii

Musisz wstawić coś zdecydowanie większego i mocniejszego  żeby sprzęt ładnie grał i się nie męczył.

Mógłbyś jeszcze spróbować z fenrisami a4 albo a5 bo mają już ponad 150w ale tutaj kwestia zwrotu do sklepu mogłaby nie być już taka łatwa.

https://avstore.pl/monitory-aktywne/argon-audio-fenris-a4-aktywne-kolumny-podstawkowe-para.html

Jak już miałeś soundbara i byłeś zadowolony to ja bym szedł w soundbara lepszej klasy i mocy! Obowiązkowo z subem żeby denerwować sąsiadów

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 27
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #46 dnia: Lutego 25, 2025, 16:05:33
Pamietam, ze Bodzio ma stosunkowo nieduzo pomieszczenia, cos jak u mnie. Wiadomo, ze ustawienie mebli, pozycja glosnikow itd itp maja znaczenie. Ale na takie pomieszczenie kilkanascie metrow te Edifiery maja w zupelnosci wystarczajaco mocy. Oczywiscie, jesli sa skierowane w kierunku odbiorcy i te 2,5-3 metry odleglosci. Na pewno beda mialy wiecej mocy od pierdziawek w waziutkiej, plastikowej belce z soundbara. Tu raczej sie rozchodzi o charakterystyke dzwieku - Bodzio najwyrazniej oczekuje po prostu czegos innego. Moze tez nie wygrzaly sie jeszcze wystarczajaco.
« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2025, 16:18:23 wysłana przez Stall »

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
Odpowiedź #47 dnia: Lutego 25, 2025, 16:23:31
Na pewno beda mialy wiecej mocy od pierdziawek w waziutkiej, plastikowej belce z soundbara.

Producent   Edifier
Model   R1855DB
Moc wyjściowa   RMS 16w×2 + 19w×2
Czyli mamy 2 tweeterki 16w i 2 średniotonowe głośniki 19w o rozmiarze 4 cale łącznie 70W

JBL Bar 2.1 Deep Bass (MK2)

2 x 50 W (soundbar); 200 W (subwoofer)
Przetwornik
4 x głośniki typu racetrack + 2 x 1" tweeter (soundbar); 6,5" (subwoofer)
Łącznie 300W

Porównajmy więc. Sama listwa jbl bez suba ma więcej mocy 100w niż te edifiery 70w. Już nie mowie że sub jest sporo większy oraz osobno od sredniotonowych i będzie dużo niżej schodził z bassem.
Tylko że to porównanie nie ma sensu bo cena jest ponad 2x za soundbara. Prędzej można porównać soundbara do tych fenrisow które wysłałem wcześniej…

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #48 dnia: Lutego 25, 2025, 16:29:02
Porównaniu gołych wattow nie ma na ogół do końca sensu. To trochę jak porównywać gole gigaherce w procesorze bez porównania ich architektury. Ogólnie nie chce się tutaj mądrzyć w tej kwestii, bo nie posiadam odpowiedniej wiedzy, ale polecam w tutaj akurat poczytać jak te waty się odnoszą do faktycznych właściwości sprzętu audio zależnie od jego konstrukcji.
« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2025, 16:31:52 wysłana przez Stall »

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
Odpowiedź #49 dnia: Lutego 25, 2025, 16:53:28
Wiesz co nie chce się sprzeczać i może zostawmy te porównanie. Każdy kto to przeczyta sobie oceni jak chce. Ja coś niecoś czytałem i oglądałem a nawet słuchałem różnych głośników o różnej mocy. Mam więc pewien pogląd. Mam na biurku podobne edifiery tylko mniejsze, mam też te argon audio, miałem i słuchałem  monitory Krk rokit, wspomnianego soundbara jbl i parę zestawów 5.1 do PC. Słuchało się też kiedyś altusow z wzmacniaczem technicsa.
To o czym piszesz to jest prawda, natomiast my tu nie wchodzimy w niuanse wysokiej klasy sprzętu tylko staramy się dobrać głośniki do salonu.
Chodzi o to że wyższa moc głośników nie zawsze oznacza że będą grały lepiej i głośniej. Wyższej klasy sprzęt potrafi generować większe ciśnienie akustyczne i czystszy dźwięk niż gorszej klasy ale podobnej lub nieco większej mocy.  Poza tym liczy się jeszcze rozmiar głośnika. Większy głośnik podobnej klasy zawsze będzie miał większy zakres niż mniejszy. Będzie mógł mieć też większą moc, czyli głośniej grać. Oprócz tego jeszcze kwestia ilości głośników i konstrukcji samego wbudowanego wzmacniacza. Sprzęt który ma osobny sub może przekierować niskie i średnio niskie tony na niego a średniotonowe mogą grać same średnie tony i nie muszą się męczyć niskimi jak w przypadku sprzętu bez suba. Ale to też nie jest reguła bo sprzęt wysokiej klasy zagra ładnie i bez suba. Aczkolwiek tak nisko jak sub nigdy nie zejdzie. Tak czy siak to temat rzeka. Dołóżmy do tego że ludzie mają różne wymagania i niektórym wystarczy boom box a inny musi mieć stereo za 10k.

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
Odpowiedź #50 dnia: Lutego 25, 2025, 17:13:09
Nie miałem na celu dyskredytować twojej wiedzy, raczej tylko zaznaczyć że, tak jak zresztą sam poniekąd napisałeś pozniej, że więcej watów nie znaczy zawsze lepiej i są jeszcze inne aspekty, na które trzeba zwracać uwagę. Po tym co wspomniałeś, to niewątpliwie masz większe doświadczenie praktyczne ode mnie, więc może sam będziesz w stanie doradzić lepiej na ile do muzyki taki soundbar w średnim budżecie się nada względem budżetowych, aktywnych monitorów w niewielkim pomieszczeniu - na tyle co miałem okazję poczytać i posłuchać, to zdążyłem się dowiedzieć, że różnice bywają spore na niekorzyść często wyraźnie droższych sbekow. Ale jak się okazało, to Bodzio też bardziej ceni inne elementy, które taki soundbar moze względem prostego zestawu 2.0 dawać.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #51 dnia: Lutego 25, 2025, 18:42:21
No to mocy może faktycznie brakować, jak mój poprzedni soundbar miał blisko 900W ;)

Offline animare

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 29
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #52 dnia: Lutego 25, 2025, 18:52:09
Ciężko znaleźć dobre nagłośnienie do niezbyt dużego pomieszczenia. Kumpel szukał głośników i miał w głowie Edifiery, nie pamiętam jaki model, ale ostatecznie padło na combo od LG czyli soundbar + głośniki + subwoofer. Jeśli mnie pamięć nie myli to chyba ten zestaw, no i dopiero wtedy poczuł, że gra to tak jak powinno w jego niedużym salonie. Niestety często dopiero metodą prób i błędów jesteśmy w stanie coś osiągnąć, na plus jest to, że zamawiając przez neta mamy 14 dni na zwrot.

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/kina-domowe/soundbary/soundbar-lg-s70tr-czarny?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA8fW9BhC8ARIsACwHqYqDdKB9HZrwK6eCf0f-LfsCqDKS-6odV7hn6cdzbVw1OTMnZWnjpNoaAgevEALw_wcB

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
Odpowiedź #53 dnia: Lutego 25, 2025, 19:08:00
Tak @Stall masz rację. Gdybyś porównał edifiery za 600 zł do soundbara za 600zł to wtedy oczywiście że edifiery wygrają, szczególnie do odtwarzania muzyki w stereo, bo do oglądania filmów z netflixa na kanapie to już może być różnie. Bodzio ma doświadczenie z soundbarem philipsa 7.1.2 o mocy 888W (450RMS) więc stąd słyszy różnice.
@Janusz jeśli nie zależy Ci na bassie to ten sonos myślę że zagra całkiem spoko. Co prawda producent mocy nie podaje ale firma chyba porządna.
JBL w tej półce cenowej ma
https://www.euro.com.pl/soundbar-speakerbar/jbl-soundbar-bar300-pro-5-0.bhtml

5cio kanałowy ale bez suba, więc pewnie będzie lepsza "przestrzenność" i wypełnienie pomieszczenia dźwiękiem ale słaby bass.

https://www.euro.com.pl/soundbar-speakerbar/jbl-bar-2-1-deep-bass-mk2.bhtml

2.1 który nie ma Dolby Atmosa ale ma suba. Dla wielbicieli bassu :D

Oba soundbary będą słabsze od tego philipsa którego miałeś i to sporo.
Jeśli chcesz mieć zarówno bass jak i "przestrzenność" to musisz dopłacić do wyższego modelu.

I teraz przechodzimy do sedna, czyli tak naprawdę czego oczekujesz od sprzętu. Widzę że zależy Ci na tym żeby sprzęt mocno grał i był dobrze słyszalny w całym pomieszczeniu. Ma służyć do filmów, gier i muzyki więc przyda się Dolby Atmos bo wtedy ten dźwięk jest inaczej odtwarzany niż przy zwykłym stereo i dzięki temu że soundbar ma skierowane głośniki w różnych kierunkach to może np odbijać dźwięk od ścian. Do typowego odsłuchu muzyki gdzie siedzisz sobie na fotelu i masz głośniki skierowane w stronę uszu, to oczywiście że kolumny za 1400 zł będą lepiej grały ale tylko w przypadku muzyki. Filmy i gry wyjdą już gorzej. Niestety dobre audio swoje kosztuje :).

A dla tych którzy chcą się trochę dowiedzieć to polecam:

oraz inne filmy z tego kanału. Co prawda nie ma tam nic o soundbarach ale taka podstawowa wiedza jest po prostu ponadczasowa i odnosi się generalnie do audio, które swoją drogą od lat 70 to niewiele się zmieniło.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #54 dnia: Marca 07, 2025, 17:29:05
Widzę że zależy Ci na tym żeby sprzęt mocno grał i był dobrze słyszalny w całym pomieszczeniu. Ma służyć do filmów, gier i muzyki więc przyda się Dolby Atmos bo wtedy ten dźwięk jest inaczej odtwarzany niż przy zwykłym stereo i dzięki temu że soundbar ma skierowane głośniki w różnych kierunkach to może np odbijać dźwięk od ścian.

Dokładnie na tym :) Muzy to raczej przez słuchawki słucham i głównie na spacerze/rowerze.

Głośniki zwróciłem. Jeszcze je trochę potestowałem i jak do muzy byłyby myślę ok, tak dalej uważam, że jako kino domowe soundbar będzie lepszym rozwiązaniem. Gdybym miał stacjonarny PC to na pewno bym sobie takie Edifiery sprawił bo do kompa nadają się idealnie i naprawdę poza pilotem, czuć że to dobry sprzęt, choć myślę wówczas to i takie tańsze w zupełności wystarczą, oczywiście jak ktoś nie potrzebuje bluetooth itp. https://allegro.pl/oferta/edifier-profesjonalne-glosniki-2-0-zestaw-stereo-24w-2x-rca-wysoka-jakosc-11873727510

Z zakupem mi się nie pali, więc pewnie jak wskoczy jakaś promka to poszukam czegoś min. 5.1. Jak coś się uda dorwać to pewnie dam znać co i jak.

SMF spam blocked by CleanTalk