Tak myślałem, że kiedyś zakładałem taki wątek na forum
Może ktoś nabył jakieś doświadczenie po tych 5 latach i podzieli się spostrzeżeniami bo tak się składa, że znów chodzi mi po głowie ten zakup.
Od razu ucinam ewentualne dyskusje nad sensem soundbarów bo inne alternatywy mnie nie interesują, więc skupmy się tylko na nich.
Za mną ciekawa przygoda z Philips Fidelio B97, który ostatecznie zwróciłem po roku czy dwóch, ale ewidentnie brakuje mi tej jakości Audio, bo to co słyszę z TV mnie nie satysfakcjonuje. Sprzęt trochę kosztował i jak już gdzieś wspominałem grał fajnie, ale liczba jego wad, jak dla mnie poniekąd fabrycznych, sprawiła że postanowiłem wykorzystać okazję i skorzystać ze zwrotu i odzyskania kasy.
Po tym doświadczeniu wiem, że na pewno nie kupię już nic z wyższej półki od Philipsa.
Aktualnie po głowie chodzi mi taki SONOS Beam 2:
https://www.amazon.pl/Sonos-Kompaktowy-soundbar-sterowaniem-glosowym/dp/B09B13XFGY/ref=sr_1_1Z tego co czytałem jest dość chwalony, szczególnie do mniejszych pomieszczeń. Nie ma oddzielnego suba, ale ponoć sama belka radzi sobie z basem dość dobrze. Plus to gabaryty i design, a także fakt że sama firma w porównaniu do Philipsa robi raczej udane sprzęty, choć ponoć coś skopali w aplikacji do belki. Sprzęt idzie wyrwać na promce za ok. 1400zł.
Ewentualnie jako alternatywa myślę o Samsungu. Z tego co widzę modeli jest tutaj sporo od całkiem sensownego Q600C po nawet Q930D. Rozstrzał cenowy od 1400-2200 na promocjach. Niestety model Q990D jest poza moim zasięgiem z racji ceny.
Zastosowanie? Przede wszystkim poprawa jakości audio w filmach, szczególnie dialogów, a także do słuchania muzy. Ogólnie mając B97 byłem pod wrażeniem czasami tej jakości dźwięku, szczególnie gdy odczepiłem sobie głośniki boczne i dałem na tył mając dźwięk 7.1.2. Z drugiej strony, żeby wykorzystać bajery takich belek trzeba mieć dobre źródło dźwięku, a ja TV mam z anteny zbiorczej, YT czy Netflix nie oferują jakiś bajerów dużych w tym temacie. Może nie ma sensu w ogóle iść w belki za 2k, tylko kupić jakąś budżetową 3.1.2 i tyle. Szczególnie, że z tego co zauważyłem, żeby te efekty belek usłyszeć, to często gęsto trzeba mieć całkiem wysoki poziom dźwięku ustawiony. W mojej zwykle na 50 jako max, rzadko ustawiałem powyżej 20 bo to już było bardzo głośno i sub tak walił czasem, że dobrze, że poniżej sąsiadka jest głuchawa
Temat trochę zgłębiłem, ale może ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia swoje i się podzieli, więc odkopuję