Soundbar do TV - warto?

Janusz · 5670

Offline johny

• Starszy szeregowy
  • *
    • Reputacja: 1
Odpowiedź #15 dnia: Marca 09, 2020, 20:42:18
Co jak co ale nie da się z Urienem nie zgodzić. Te pseudo grajki nie umywają się do dobrych kolumn, jednak jeżeli ktoś nie jest jakoś wymagający i chce tylko trochę lepszego dźwięku niż z TV, i mu to wystarcza to proszę bardzo, nie ma co się spinać. Osobiście jednak nigdy bym tego nie kupił.

PS1 SCPH-5552, PS2 fat SCPH-50004 i slim SCPH-70004, PS3 slim CECH-2104b, PSP Fat 1004

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 71
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #16 dnia: Marca 10, 2020, 00:53:59
Jak Bodzio -chcesz mieć estetycznie i do pary - to zobacz może czy do marki TV coś byś dobrał. Kabelek będzie tylko do prądu i pewnie optyk by wyjście audio TV podłączyć lub HDMI. D 6-7 stówek to po prostu będą proste belki uzupełniające - chyba że ktoś poleci właśnie alternatywne brandy, ale to w kwocie byłaby trochę kosmetyka.

Offline Deathcoil

Odpowiedź #17 dnia: Marca 10, 2020, 01:00:31
Macie rację - sam soundbar jakkolwiek zaawansowany by nie był chyba zawsze będzie brzmiał płasko. Bez suba bym się nie zdecydował, a tak ten zestaw co mam spokojnie daje radę lepiej niż Creative T40, Logitech Z623... do Creative T3 trochę mu brakuje pod względem basu ale za to funkcjonalnie jest o niebo lepiej. Najlepiej się przejdź po sklepach Bodzio, posłuchaj i sam oceń  :)

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
Odpowiedź #18 dnia: Marca 10, 2020, 09:03:28
 C:-) Panowie, temat już wyjaśniony, Szefo myśli nad soundbarem.

@Bodzio - w RTV Euro AGD na www widać, że mają jakieś promki na soundbary Samsunga - byłby pod brand TV, styknie by uzupełnić braki dźwiękowe TV ;) Tylko zestawy z subwooferem są tańsze niż same 'belki' do 7 stów są itemy.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #19 dnia: Marca 10, 2020, 11:46:48
Dzięki za opinie, rozważę zakup. Na tę chwilę nie jest to priorytet, póki co cieszę się obrazem. ;)

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #20 dnia: Lutego 15, 2025, 15:03:47
Tak myślałem, że kiedyś zakładałem taki wątek na forum :)

Może ktoś nabył jakieś doświadczenie po tych 5 latach i podzieli się spostrzeżeniami bo tak się składa, że znów chodzi mi po głowie ten zakup.

Od razu ucinam ewentualne dyskusje nad sensem soundbarów bo inne alternatywy mnie nie interesują, więc skupmy się tylko na nich.

Za mną ciekawa przygoda z Philips Fidelio B97, który ostatecznie zwróciłem po roku czy dwóch, ale ewidentnie brakuje mi tej jakości Audio, bo to co słyszę z TV mnie nie satysfakcjonuje. Sprzęt trochę kosztował i jak już gdzieś wspominałem grał fajnie, ale liczba jego wad, jak dla mnie poniekąd fabrycznych, sprawiła że postanowiłem wykorzystać okazję i skorzystać ze zwrotu i odzyskania kasy.

Po tym doświadczeniu wiem, że na pewno nie kupię już nic z wyższej półki od Philipsa.

Aktualnie po głowie chodzi mi taki SONOS Beam 2:
https://www.amazon.pl/Sonos-Kompaktowy-soundbar-sterowaniem-glosowym/dp/B09B13XFGY/ref=sr_1_1

Z tego co czytałem jest dość chwalony, szczególnie do mniejszych pomieszczeń. Nie ma oddzielnego suba, ale ponoć sama belka radzi sobie z basem dość dobrze. Plus to gabaryty i design, a także fakt że sama firma w porównaniu do Philipsa robi raczej udane sprzęty, choć ponoć coś skopali w aplikacji do belki. Sprzęt idzie wyrwać na promce za ok. 1400zł.

Ewentualnie jako alternatywa myślę o Samsungu. Z tego co widzę modeli jest tutaj sporo od całkiem sensownego Q600C po nawet Q930D. Rozstrzał cenowy od 1400-2200 na promocjach. Niestety model Q990D jest poza moim zasięgiem z racji ceny.

Zastosowanie? Przede wszystkim poprawa jakości audio w filmach, szczególnie dialogów, a także do słuchania muzy. Ogólnie mając B97 byłem pod wrażeniem czasami tej jakości dźwięku, szczególnie gdy odczepiłem sobie głośniki boczne i dałem na tył mając dźwięk 7.1.2. Z drugiej strony, żeby wykorzystać bajery takich belek trzeba mieć dobre źródło dźwięku, a ja TV mam z anteny zbiorczej, YT czy Netflix nie oferują jakiś bajerów dużych w tym temacie. Może nie ma sensu w ogóle iść w belki za 2k, tylko kupić jakąś budżetową 3.1.2 i tyle. Szczególnie, że z tego co zauważyłem, żeby te efekty belek usłyszeć, to często gęsto trzeba mieć całkiem wysoki poziom dźwięku ustawiony. W mojej zwykle na 50 jako max, rzadko ustawiałem powyżej 20 bo to już było bardzo głośno i sub tak walił czasem, że dobrze, że poniżej sąsiadka jest głuchawa ;)

Temat trochę zgłębiłem, ale może ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia swoje i się podzieli, więc odkopuję ;)

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 27
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #21 dnia: Lutego 15, 2025, 16:03:57
Wyobraz sobie że to soundbar:
https://www.x-kom.pl/p/693149-glosnik-komputerowe-edifier-r1855db.html

Postaw nawet za telewizorem jeśli nie masz miejsca.

Offline Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 13
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: Wawrzino
  • Nintendo ID: Wawrzino
  • Steam ID: Wawrzino
Odpowiedź #22 dnia: Lutego 15, 2025, 18:16:13
Mam podobny zestaw głośników Edifier przy PC, moim zdaniem sprawdzi się lepiej niż same głośniki TV, ale nadal postawiłbym na porządny soundbar.
Przy TV mam soundbar Samsung hw b650 + satelity SWA-9200S, jednak ma ten problem, że przy oglądaniu czegoś ze streamingu raz na jakiś czas i nie zawsze, jakby gubi dźwięk na 1 sekundę. Przy graniu na konsoli, czy oglądaniu filmów z blu-ray nie zauważyłem takich objawów. Niestety problem jest znany w internecie, jednak Samsung nic z tym nie zrobił i nawet na najnowszym sofcie to się czasem pojawia. Także z Samsungami byłbym ostrożny i dobrze sprawdził czy dany model nie ma jakichś problemów przed zakupem.

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie III miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2019 roku. Odznaka za wsparcie Strefy w serwisie Patronite w 2018 roku.
Odpowiedź #23 dnia: Lutego 15, 2025, 18:27:15
Mam też Edifiery 1600tiii przy pc i różnica między tym, a 1855 jest dla mnie wyraźna. Nie słyszałem jeszcze za to o soundbarze za 2 tys. ktory by faktycznie dobrze odtwarzał muzykę w porównaniu do takich nadal dość kompaktowych, budżetowych, aktywnych głośników z wbudowanym DACiem. Jeśli masz jakis test albo artykuł to podrzuć coś.

Offline Trzyzet

Odpowiedź #24 dnia: Lutego 15, 2025, 18:32:53
W cenie soundbara można kupić sobie o wiele lepsze stereo, z tym że stereo nie będzie miało chociażby hdmi arc. To już wybór opa co mu się będzie wygodniej używało, chociaż sam wybrałbym stereo + subwoofer.

Teraz na biurku mam malutkie Edifiery 1280dbs, wcześniej miałem soundbar który oddałem bratu, BOSE solo i nawet przy takich malutkich piździkach różnica na korzyść stereo jest znaczna.
« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2025, 19:11:08 wysłana przez Trzyzet »

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
Odpowiedź #25 dnia: Lutego 15, 2025, 18:40:02
No szczególnie jeśli w grę wchodzi słuchanie muzyki. Można do takich stereo 1855 dokupić suba w postaci T5 za 450 zl, chociaż i bez tego dla wielu osób basu nie będzie brakować.
Soundbary oczywiście będą lepsze od wbudowanych głośników w tv, ale te mini-przetworniki w wąziutkich plastikowych obudowach za tyle kasy... No nie gra to po prostu

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #26 dnia: Lutego 15, 2025, 19:00:09
Hehe, znowu się rozmowa przenosi na inny wymiar :D

@Janusz - moich dwóch sąsaidów ma jakieś 2 proste belki samsunga, pokupowali za 1300 a druga za 900 ;) i to co mają robić - czyli tylko uczynić  dźwięk TV znośnym - robią bardzo dobrze. Ten droższy ma suba, ale wiadomo, na codzien i tak na minialnym poziomie chodzi.

Myślę, że jak chcesz tylko rozszerzyć stereo TV to myślę, że serio jakoś mniej jednoznacznie wybrać. Nie masz opcji tego Sonosa posłuchać? Albo Teufela? Albo - zamów Sonosa - oddać można, posłuchasz i ocenisz.

BTW Edifierów, te tańsze które Stall podrzucił - ale to poza tematem
Spoiler
kumpel ot tak kupił je do kompa - posłuchałem ich na jakimś lepszym Soud Blasterze - i miłe zakończenie. Jak powiedział mi cenę - to tylko dopytałem - a za ile nówki? ;D Tak naprawdę jak ktoś mniej wymagający - podłaczasz takie do TV. Kupujesz jakich nienajgorszy używany odtwarzacz CD - podłączasz do jednego z AUX i masz system dźwiękowy po taniości, który akceptowalnie "na co dzień" brzmi.
[Zamknij]

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #27 dnia: Lutego 16, 2025, 09:59:15
Hehe, znowu się rozmowa przenosi na inny wymiar

Tak coś czułem, że to pójdzie znowu w innym kierunku :D

Przy TV mam soundbar Samsung hw b650 + satelity SWA-9200S, jednak ma ten problem, że przy oglądaniu czegoś ze streamingu raz na jakiś czas i nie zawsze, jakby gubi dźwięk na 1 sekundę.

A jaki masz TV też Samsung? Mówią, że najlepiej mieć to i to z jednej firmy, choć wiadomo to nie wymóg. Najgorsze, że z tymi soundbarami można natrafić takie problemy jak wspominasz z którymi nic się nie robi. W moim Philips np. sub buczał w cichych scenach, to był problem globalny i też w większości przypadków nic się nie dało z tym zrobić.

Myślę, że jak chcesz tylko rozszerzyć stereo TV to myślę, że serio jakoś mniej jednoznacznie wybrać. Nie masz opcji tego Sonosa posłuchać? Albo Teufela? Albo - zamów Sonosa - oddać można, posłuchasz i ocenisz.

Póki co Sonos trzyma cenę, więc muszę poczekać aż z niej zejdzie, poza tym jakoś nie lubię tak zamawiać wielogabarytowych sprzętów bez przekonania i bawić się w ewentualne odsyłanie.

Wyobraz sobie że to soundbar:
https://www.x-kom.pl/p/693149-glosnik-komputerowe-edifier-r1855db.html

Postaw nawet za telewizorem jeśli nie masz miejsca.

A żeby nie było, że Was nie słucham to wziąłem te głośniki na próbę :D Średnio mam na to miejsce, bo jednak listwa najwygodniejsza bo możesz dać z przodu, ale może jakoś je ułożę i przetestuję, choć mam cholerne wątpliwości czy to się nada do TV. Na pewno będzie wkurzać brak HDMI i Arc oraz dwa piloty, ale jeżeli audio, szczególnie dialogi będzie zadowalające to będę zadowolony.

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 16
Odpowiedź #28 dnia: Lutego 16, 2025, 14:10:15
Siema Janusz,
Ja jakiś czas temu miałem podobną rozkminę i wybrałem w końcu aktywne kolumny podstawkowe w tego typu co podane edifiery. Z tego co wyczytałem na necie to ich przewagą nad soundbarami jest mniejsza ilość głośników i większa możliwa ich średnica, a co za tym idzie sporo niższa cena przy podobnej jakości dźwięku. Soundbar ze względu na swoje ograniczenia wymiarów, nie będzie miał za bardzo niskich tonów i do tego potrzebuje suba. Takie w głośniki o w miarę przyzwoitych wymiarach mają normalne głośniki średniotonowe i mogą one wytwarzać dosyć niskie tony i jeśli nie potrzebujesz naprawdę niskiego walnięcia bassem to w sumie tego suba nie potrzebujesz. A są też takie głośniki do których można tego suba dokupić. Pominąłem też zestaw wzmacniacz + kolumny, bo to znowu się robi cena x3.
Ponieważ do PC i czasami do TV od dawna miałem wpięte kolumny edifiera 1280db, chciałem coś lepszej jakości. Przez chwilę miałem podłączone magnaty
https://www.euro.com.pl/kolumny-audio/magnat-monitor-active-2000-czarny-2-szt-.bhtml
Były one dosyć spore i ładnie grały ale wyeliminował je szum który generowały w spoczynku. W moim małym pokoju to było po prostu słychać a ja jestem wyczulony. Kupiłem więc:
https://avstore.pl/monitory-aktywne/argon-audio-tempo-a4-aktywne-kolumny-podstawkowe-para.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_shopping_performance_max_remarketing&utm_id=21460786720&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAtsa9BhAKEiwAUZAszV_aD-DKNt_kdr27AdcMv3y_k_JllxKmPLnWc3fYZqLmwF8HeM1D3BoCAp0QAvD_BwE
Są malutkie ale w moim pokoju grają bardzo ładnie. Miałem je podpięte do PC a teraz są do TV. wieczorami słucham sobie muzyki i sprawdzają się bardzo spoko. Jest trik żeby nie używać dwóch pilotów do tv, a mianowicie podpinasz je do wyjścia słuchawkowego i możesz sobie regulować głośność pilotem. Niestety mają jakiś problem z wejściem optycznym i mój TV LG miał problem z nimi i wydawał jakieś trzaski. PC po optyku bez problemu śmigał. Aktualnie tv jest podpięty pod zwykłe cinche i działa. Możesz iść półkę wyżej i wziąć model alto albo fenris. To są duńskie głośniki więc cena do jakości jest bardzo dobra. Można też dokupić do nich suba za ok 1000zł. Rozważałem też zakup Kanto Yu4 ale one są produkowane w stanach i ich cena jest sporo wyższa.
Jeżeli natomiast chcesz koniecznie soundbara to mogę jedynie polecić JBL (z innymi się nie spotkałem). Moja siostra kupiła sobie soudbara właśnie tej firmy, natomiast ma on odczepiane satelity bezprzewodowe i suba, więc kosztował pewnie z 3k, ale jakość dźwięku i moc zdecydowanie przewyższa moje głośniczki. Ona ma to w sporo większym salonie i używa do słuchania muzyki i oglądania filmów. Testowałem go na dosyć dużej głośności i grał bardzo ładnie. Są z tego co widzę jakieś niższe modele, bez satelit a JBL prawdopodobnie trzyma jakość na całym przekroju produktów. Mam ich głośniczek bluetooth i taki mały pierdzik też potrafi bardzo ładnie zagrać.

Offline Stall

• Wsparcie
  • Major
  • *
  • ᑮᒸᗅᖻ ᔢᖶᗅᖶᓵᓏᘉ
Odpowiedź #29 dnia: Lutego 16, 2025, 14:22:24
A żeby nie było, że Was nie słucham to wziąłem te głośniki na próbę

Podłącz koniecznie światłowodem pod TV i poużywaj z tydzień żeby się wygrzały. Jeśli chodzi o ustawienie, to najlepiej możliwie na wysokości uszu i skierowane na "słuchacza".
Ustawienia pokręteł wedle uznania, ale do filmów spróbuj treble na full i bass na full, lub 3/4. Jeśli się nie sprawdzą to oddasz
« Ostatnia zmiana: Lutego 16, 2025, 14:24:06 wysłana przez Stall »

SMF spam blocked by CleanTalk