Rozgałęźnik EURO SCART do konsol

Desdinova · 15845

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 68
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #30 dnia: Października 09, 2017, 13:15:21
Na 55 LCD chyba najmniejsze odchylenie będzie już widać ;)

Offline alf

• Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 74
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #31 dnia: Października 09, 2017, 13:25:32
Dla mnie super wiadomosc ze sprzet dziala jak powinien - czyli przelacza odpowiednie wejscie euro zgodnie z ustawieniem uzytkownika. Dla telewizora CRT moim zdaniem rozwiązanie jak znalazł.

Te rozgałęźniki za pierdyliony ojro to chyba ze złota są w środku i mają obudowę ze stali.
Taki switch to zespół przełączników (dla mnie ważne aby switchowal wszystkie piny) i pewnie jakis kondensator czy dławik tu i tam dla filtracji i do widzenia. Żadna wielka magia.
Podejrzewam ze te drogie wersje mogą mieć jakieś dodatki eliminujące/redukujące zakłócenia (w przypadku wiecej niz 3 wejsc euro to moze miec znaczenie). Ale to juz dla pro maniaków.

Przy moim zastosowaniu (3 konsole podlaczone naraz) i telewizorku crt 21 cali to wystarczy ten THOMSONik :)
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2017, 13:28:20 wysłana przez alf »

Offline Yuki

Odpowiedź #32 dnia: Października 09, 2017, 17:05:20
Poczekajmy na Desdinova i jego relacje z dzialania tego THOMSONa.
Mi zalezy tylko na dzialajacym rozdzielaczu przy zachowaniu jakosci jaką mam teraz na pojedynczym kablu.
Te rozdzielacze euro w cenach podawanych w euro to raczej niepotrzebny moim zdaniem wydatek.
Kurka marka mi znana, sprzęt też dobrze przemyślany, bo całość kabli jest na tyle a przód zajmuje tylko wąski panel przedni. Niemniej jednak jakby się zebrało te 10 osób - bo inaczej brałbym i tak Thomsona za niecałą 1/3 tej kwoty...

Jesli chcecie cos fajniejszego niz ten thomson, z pilotem, zasilaniem zewnetrznym to jak wroce do domu to zapodam zdjecie. Mam to do sprzedania tylko z tego powodu, ze zabraklo wejsc na moje konsole w nim na aktualną już chwile. Niemniej to juz switch z wyższej rangi. Jakis mega kokosów za niego nie bede chcial :)
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2017, 17:08:05 wysłana przez Yuki »

Offline Desdinova

Odpowiedź #33 dnia: Października 09, 2017, 19:26:20
Dobra. Jestem po testach. Również na moim Sony KD-55XD8505 podłączyłem 3 wyżej wymienione konsole. Na PSX/Saturnie nie zauważyłem różnicy. Jeżeli chodzi o XBOXa to sam już nie wiem. Wydaje mi się że na zdjęciach jest delikatne rozmycie gdy Xbox jest podłączony przez Thomsona. Natomiast na filmikach to takiej różnicy już nie widać.

Normalne podłączenie:

Podłączenie przez Thomsona

Film normalne podłączenie

Film podłączenie przez Thomsona

Sami oceńcie. Moim skromnym zdaniem osoby które mają zamiar używać go do telewizorów typu CRT mogą spokojnie kupować bo to grosze w porównaniu do profesjonalnego sprzętu który proponował @Yuki. Jeżeli chodzi o większe LEDy to decyzję pozostawiam wam, sam chętnie sprawdziłbym tego Bandridgea czy jest to zauważalna różnica.
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2017, 21:22:11 wysłana przez Desdinova »

Offline alf

• Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 74
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #34 dnia: Października 09, 2017, 20:09:10
Dzieki za super raport Desdinova :) zatem skusze sie na tego THOMSONa.

YookiDeSan - powiedz nam realnie tutaj ile bys chcial (przedzial cenowy) za to swoje cudo ?

Offline Yuki

Odpowiedź #35 dnia: Października 09, 2017, 20:33:33
Takie cos:
Tutaj poszlo za 25 Funtów + przesylka
http://www.ebay.pl/itm/Audio-Visual-Source-Selector-6-Inputs-1-Output-Remote-Control-Facility-/302422874488?hash=item4669ced978:g:DaMAAOSwohdZmuRh

Myśle ze 80zl + przesyłka bedze ok :)

+ moge sprzedać jeszcze ten upscaler do Scart/HDMI:

« Ostatnia zmiana: Października 09, 2017, 20:39:59 wysłana przez Yuki »

Offline Desdinova

Odpowiedź #36 dnia: Października 09, 2017, 21:23:34
Edytowałem post wcześniej i już można obejrzeć filmy. Nagrane niestety tylko telefonem :(

Offline Yuki

Odpowiedź #37 dnia: Października 10, 2017, 00:57:16
Właśnie obejrzałem coś...co mnie totalnie przekonało do zakupu tego w niedługim czasie. Krótki pokaz Hydry :)

Offline Namingway

• Kapitan
  • *
    • Reputacja: 25
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum.
  • PSN ID: Namingway_PL
Odpowiedź #38 dnia: Października 10, 2017, 08:42:44
Ja mam rozgałęźnik Thomson'a z dwoma wyjściami Scart. Używałem go kiedyś w zwykłym TV CRT i było ok, jednak w monitorach PVM Jest widoczna całkiem duża strata sygnału.

Długo już szukam pożądanego switcha, a ostatnio zastanawiam się czy może nie zlecić komuś wykonania czegoś takiego. Widziałem na zagranicznych forach, że niektórzy robią takie samoróbki, a przy słabej dostępności takiego sprzętu, to mogła by być dobra alternatywa.

Ktoś chętny? :)

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
Odpowiedź #39 dnia: Października 10, 2017, 09:05:27
Desdi,
dzięki za zdjęcia. Nie wiem czy rzeczywiście delikatny 'blur' na zdjęciach widać, czy to po prostu zasługa tego że to przeczytałem w Twoim poście (taka autosugestia). Na filmikach w sumie nie widać różnicy.
Ale warto wspomnieć, że to był obraz na 55calach, gdzie piksele są wielkości pomarańczy - i że na CRT pewnie nie będzie widocznej różnicy... Well pewnie w tym miechu zapadnie decyzja o tym diwajsie.

Desdi,
a co Ty na to by zrobić test - combo rozgałęźnik przez SCART na skalerze HDMI? :>

Offline fixxxer1

Odpowiedź #40 dnia: Października 10, 2017, 10:32:15
Właśnie obejrzałem coś...co mnie totalnie przekonało do zakupu tego w niedługim czasie. Krótki pokaz Hydry :)

Yuki, te Bandbridge w niczym nie ustępują Hydrze, a nawet są lepsze w szybkości przełączania źródła. No i cena - za dwa Bandbridge zapłacisz 200zł a za Hydrę 1200zł...

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #41 dnia: Października 10, 2017, 10:43:16
Ta Hydra to chyba typowo sprzęt dla majętniejszych maniaków, którzy mają nieodpartą chęć podłączenia wszystkich swoich konsol naraz ;)

Offline Yuki

Odpowiedź #42 dnia: Października 10, 2017, 11:51:06
Yuki, te Bandbridge w niczym nie ustępują Hydrze, a nawet są lepsze w szybkości przełączania źródła. No i cena - za dwa Bandbridge zapłacisz 200zł a za Hydrę 1200zł...

Nie zgodze sie :)

Offline Desdinova

Odpowiedź #43 dnia: Października 10, 2017, 21:26:05

Desdi,
a co Ty na to by zrobić test - combo rozgałęźnik przez SCART na skalerze HDMI? :>

Lol ;D no w sumie można spróbować, mam nadzieję tylko że niczego nie popalę  ;) jak będę miał chwilę czasu w weekend to spróbuję sie pobawić i dam znać jak wyszło.

Offline Desdinova

Odpowiedź #44 dnia: Października 10, 2017, 21:43:57

Desdi,

Lol ;D no w sumie można spróbować, mam nadzieję tylko że niczego nie popalę  ;) jak będę miał chwilę czasu w weekend to spróbuję sie pobawić i dam znać jak wyszło.

EDIT przy czym panie kolego muszę zaznaczyć że na moim TV najprawdopodobniej nie będzie różnicy lub będzie to różnica znikoma. Wynika to z tego że mój  SONY 55XD8505 ma system 4K X-Reality PRO dzięki któremu automatycznie upscaluje obraz z każdej podpiętej do niego konsoli do 4K. Doczytałem się o tym dopiero niedawno  ;)

SMF spam blocked by CleanTalk