[Poradnik] PsOne C-Sync Mod - czyli jak poprawić zakłócenia i jakość obrazu :-)

animare · 21175

Online animare

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 29
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
No i wygląda to zacnie. Ja niestety miałem kondensator 50v więc krowa ledwo wlazła ale działa :-). Czekam z niecierpliwością na filmik. Co do samej ścieżki to na zdjęciach wygląda na ogromną, w rzeczywistości jest mikroskopijna :-)

Offline smdata

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
Panowie tak się przyglądałem całemu projektowi i wszystko ładnie pięknie ale wpadłem na pomysł wprowadzenia ulepszeń. To znaczy chodzi konkretnie o odlutowanie jednego kontaktu cewki czy tam dławika jak zwał tak zwał i przerwaniu połączenia do pinu numer 6 na gnieździe video. W tym momencie można skorzystać z pada który jest na tej właśnie ścieżce i do niego właśnie przylutować kabelek, oszczędzając przewód i konieczność lutowania do spodniej części płyty. Nagrałem filmik jak ja to zrealizowałem:

Online animare

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Hej, bardzo ciekawy pomysł. Niestety moja PsOne ma już przecietą ścieżkę więc nie jestem w stanie sprawdzić tego u mnie podłączając do mojego monitorka RGB. Gdy trafi mi się kiedyś zapasowy sprzęt a na pewno w przyszłości będę na taki polował to dam znać jak sprawuje się to u mnie. Najbardziej przekonuje mnie fakt o którym wspomniałeś czyli możliwość powrotu do stanu pierwotnego i jednocześnie oszczędność miejsca na płycie głównej i pewniejsze lutowanie do padów.

Może w między czasie Atr3ju lub ktoś z forum będzie chętny do sprawdzenia tej opcji gdyż nieraz przewijają im się różne konsole w łapach :-).

Offline Overti

• Szeregowy
  • *
Witam jetem tu nowy i od niedawna mam psx i mam z nim problem ,otóz wydaje mi sie ze obraz jest zły są taki paski i zakłócenia dodam tylko z podłączyłem konsole do tv lcd standardowym kablem z przejśćówka scart wiem ze to jest najgorszy kabel ale nie wydaje mi się zeby obraz była az tak zły na nim tu jest zdjecię jak to wyglada na tv ,  https://ibb.co/CMTw0GN .
Psx jest przerobiony dziś rozkreciełem konsole i zobaczyłem coś takiego https://ibb.co/KD63MgY  https://ibb.co/5cjrz0N  z Tyły płyty głównej czytałem ze to moze być jakaś modyfikacja obrazu i znalazłem ten temat moze ktoś wie co to jest i czy to moze zakłócać obraz psxa . Proszę o pomoc

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 79
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: OGAR_niety
To chyba ty zakładałeś też temat na forum PPE, ale odpowiem też tutaj. Obraz jest taki a nie inny, bo grasz na zwykłym kablu. To co masz wlutowane od spodu płyty głównej to tzw. "color-fix", czyli modyfikacja pozwalająca uzyskać kolory w grach NTSC nawet na zwykłym kablu na praktycznie każdym odbiorniku TV. Samo w sobie nie powinno to wpływać na jakość obrazu. Kup przewód SCART RGB a obraz będzie wyglądać znacznie lepiej i wyraźniej.

Offline Overti

• Szeregowy
  • *
Tak ja , dzięki kupiłem własnie kabel https://allegro.pl/oferta/kabel-true-rgb-scart-do-playstation-ps1-nowy-6577415897 nic innego lepsszego nie znalazłem czytałem zeby sugerować sie kondesatorami wiec tylko coś takiego znalazłem zobaczymy czy bedzie lepiej :)

Offline sebekk91

• Szeregowy
  • *
Cześć wam ponownie. Chciałem się pochwalić moją robotą. Użyłem rezystora smd, a  filtr/cewkę po prostu wylutowałem nie przecinając ścieżki.

Offline sebekk91

• Szeregowy
  • *
Zbliżenie dla chętnych. Oczywiście nie można tego uszkodzić przy składaniu. Zwarcia nie ma - rezystor jest tak wlutowany żeby go nie było. Można dodatkowo użyć lakieru do elektroniki, co zabezpieczy dodatkowo.

Online zenq

• Kapitan
  • *
    • Reputacja: 9
Bardzo ladnie i bez inwazyjnie :)
Ja bym sie pokusil jeszcze o pozostawienie cewki (np na przewodach) i zostosowanie przelacznika, ktorym mozna by bylo wybierac miedzy zwykla, a zmodzona synchronizacja :)

Offline sebekk91

• Szeregowy
  • *
Problem w tym, że bez moda konsola nie daje obrazu. Nie wiem co jest uszkodzone, ale obraz z modem działa i to jest najważniejsze.

Offline Atr3ju

filtr/cewkę po prostu wylutowałem nie przecinając ścieżki.

Problem w tym, że bez moda konsola nie daje obrazu. Nie wiem co jest uszkodzone

Sam sobie odpowiedziałeś i dalej nie wiesz co jest uszkodzone ? Nic nie jest uszkodzone tylko wylutowanie tego kondensatora powoduje że sygnał nie idzie dalej do wtyczki AV dlatego nie ma obrazu po kompozycie.

Offline sebekk91

• Szeregowy
  • *
To może zacznę od początku. Konsola była w stanie oryginalnym. Nic nie grzebane. O ile pamiętam było albo zakłócenie (migający obraz) albo w ogóle brak obrazu. Nie wiem czy w tej konsoli bo miałem też drugą taką. A więc nie odpowiadam sobie, lecz tak jak w tytule głównego posta potwierdzam, że metoda wprowadzenia moda rozwiązuje problem z obrazem. Warto także wiedzieć że trzeba przy tym użyć kabla RGB. Sprawdzę ale na zwykłym raczej brak sygnału. Moja odpowiedź w temacie może komuś pomóc. Cewkę sam wylutowałem. Można ją zostawić w przypadku 100% sprawnej konsoli. W tym wypadku jest zbędna.

To chyba ty zakładałeś też temat na forum PPE, ale odpowiem też tutaj. Obraz jest taki a nie inny, bo grasz na zwykłym kablu. To co masz wlutowane od spodu płyty głównej to tzw. "color-fix", czyli modyfikacja pozwalająca uzyskać kolory w grach NTSC nawet na zwykłym kablu na praktycznie każdym odbiorniku TV. Samo w sobie nie powinno to wpływać na jakość obrazu. Kup przewód SCART RGB a obraz będzie wyglądać znacznie lepiej i wyraźniej.
To może być fix pal60. Na PU-22 z tego co pamiętam kolor w grach NTSC jest normalny po wlutowaniu chipa pic bez dodatków. Problem z NTSC jest w modelach psx od scph 1002 do 5502.

filtr/cewkę po prostu wylutowałem nie przecinając ścieżki.

Problem w tym, że bez moda konsola nie daje obrazu. Nie wiem co jest uszkodzone

Sam sobie odpowiedziałeś i dalej nie wiesz co jest uszkodzone ? Nic nie jest uszkodzone tylko wylutowanie tego kondensatora powoduje że sygnał nie idzie dalej do wtyczki AV dlatego nie ma obrazu po kompozycie.

Proszę - oto obraz po ponownym wlutowaniu cewki(ferrytu) . Czyli niezbyt zadowalający. ;) pozdrawiam!

https://strefapsx.pl/forum/index.php?action=dlattach;topic=4739.0;attach=1365;image

Trzy posty pod sobą scaliłem w jeden, tu na forum nie praktykujemy dodawania postu pod postem. - Manifesto

Dzięki za poprawę.

Czy ktoś próbował wymieniać CXA2106R?
Zastanawia mnie, czy układ jest uszkodzony i jest sprawcą zakłóceń. Mam oczywiście sprawną płytę ale nie bardzo chcę grzebać na sprawnej. Zastanawiam się czy dla spróbowania zamówić od chińczyka.
« Ostatnia zmiana: Marca 22, 2021, 22:45:49 wysłana przez sebekk91 »

Offline sjdr

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 4
Ogarnałem x-station i ps1 model 5502, video puszczone przez scaler OSSC.
Oglądając demoscene Monophobia od grupy Witchcraft zauważyłem utrate synchro - widać to było na info w OSSC co chwile jakieś dziwne częstotliwości (prosze zauważyć, że PAL nadaje w 49.76 Hz)

Zastosowałem Csync-mod i wszystkie problemy jak ręką odjął :) Demka śmigają pięknie, żadnyego tracenia synchro, KOMPLETNY BRAK ZAKŁÓCEN !

Jak to zrobić
1. Lutujesz rezystor 75ohm do pinu 156 (patrzrys.1)
2. Rezystor lutujesz do nózki + w kondensatorze 220uF 16v (piko faradów ;p)
3. Do nóżki - w kondensatorze 220uF 16v lutujesz kabelek
4. Od spodu płytki przecinasz ścieżke tor 6-ty (piny od wtyczki video) i lutujesz kabelek do punktu 6-tego - niżej zdjątko (rys2)

i wsio gotowe piękny obraz elo :D
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2021, 21:32:50 wysłana przez sjdr »

Online animare

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
Nie zaskoczyłeś mnie, dobra robota  :). Super że wyeliminowałeś zakłócenia, dobrze że działa też w 5502 bo to mod który przede wszystkim skierowany jest do PsOne
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2021, 22:39:40 wysłana przez animare »

SMF spam blocked by CleanTalk