Podmiana OS/oprogramowania na SmartTV

Mcin · 1960

Offline Mcin

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 28
  • بيسي غعَمينْق مَصْتترْ رإِس
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku.
dnia: Kwietnia 24, 2022, 13:44:02
W sumie szukam TV dla kogoś z rodziny i pierwsze, co mi przyszło do głowy, to dziadowskie oprogramowanie w tych TV i czy idzie to podmienić. Wiecie, nie chce, żeby sprzęt za 3 lata był bez aktualizacji, a poza tym zdjęcie blokady na nagrywanie i inne badziewia typu nie możesz robić ze swoim sprzętem co chcesz. Stary ma TV Sony i nagle po podłączeniu Orange TV boxa nie może zmienić equalizera, także żenada.

W necie jest na ten temat sporo treści, ale na starcie dostaje wypozycjonowane strony z badziewiem i fora pokroju elektrodowego, gdzie ciężko znaleźć jakieś podstawy. Że się da to wiem, ale jak to jest trudne, ile utrzymanie wymaga wysiłku i przede wszystkim, na jakich modelach można liczyć na długie wsparcie rootów, custom romów i alternatywnych OSów.

Pytam tak od zera, bo się po prostu nie znam, najnowszy TV jaki ja mam to kineskop z 2004 :P
« Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2023, 09:53:36 wysłana przez Bodzio »

Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 24, 2022, 15:44:04
Pewnie się da, ale nie wiem czy jest sens. Za 150zł kupisz spoko przystawkę jak np. Xiaomi czy Amazon Stick i w ten sposób ożywisz Smarta na długie kolejne lata.

Offline psmaniac

Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 24, 2022, 16:03:01
Kup Maline RPI3, wgrasz co będziesz chciał, Kodi nie kodi, Amazony i Netfliksy.

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

Offline Trzyzet

Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 24, 2022, 16:27:52
Kup Maline RPI3
Przy aktualnych brakach półprzewodników absolutnie nieopłacalna zabawa. Znacznie taniej i lepiej kupić sticka.

Offline Mcin

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 28
  • بيسي غعَمينْق مَصْتترْ رإِس
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku.
Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 24, 2022, 21:50:57
Jakby to było dla mnie - tak bym zrobił i wiem, że to jest opcja :)

Dlatego pytam o możliwość modyfikacji softu bezpośrednio na urządzeniu.

Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 71
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 24, 2022, 22:10:46
Z chęcią też bym poczytał, bo mama mojej Karoliny ma fajnego Sonyego, w którym system jest martwy, a co kolejne updaty - to apki znikały, system starszych Sony to jakiś żart. Ale nie wiem czy ktoś właśnie bawi się w mody systemów - skoro seriio, markowy stick załatwia robotę z nawiązką...

Offline mattek

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 15
  • Mistrz masarski!
  • PSN ID: Toonsil
  • Steam ID: Toonsil
Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 25, 2022, 22:54:12
Kilka lat temu miałem przez chwilę pomysł, żeby wskrzesić martwy już system operacyjny Samsunga F6640 poprzez fanowski projekt SamyGO. Szybko jednak stwierdziłem, że zabawy z tym sporo już na etapie samego rootowania oprogramowania, a efekt końcowy niezbyt by mnie usatysfakcjonował, także odpuściłem temat.

Generalnie, zakup telewizora z wbudowanym Smart TV producenta to była bardzo zła decyzja. Wywindowało to cenę sprzętu, a nie nadawało się do niczego w zasadzie od samego początku. Co z tego, że na pudełku znajdziemy napis mówiący o szybkim, dwurdzeniowym procesorze, skoro połowa instalowanych apek nawet się nie włączała, a połowa drugiej połowy niemiłosiernie muliła. No i ten widok, gdy z biegiem czasu widzi się, jak kolejne aplikacje znikają - to Skype, to Spotify, to Open FM już nie łączy się z serwerami itd. :D

Jak kupować telewizor to tylko z Android TV albo golasa plus osobno przystawka.

SMF spam blocked by CleanTalk