Podłączenie słuchawek do złącza digital audio (optical)

mentor93 · 3557

Online mentor93

Kupiłem ostatnio telewizor, ale nie ma on wyjścia słuchawkowego (jack), tylko digital audio (optyczne). Czy istnieją jakieś przejściówki lub konwertery, dzięki którym mógłbym podpiąć słuchawki pod to wejście? Ma tutaj ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie?

PSX | PS2 | PS3 | PS4 | PS5 | Switch | Gamecube | Pegasus | Xbox

Online mentor93

Odpowiedź #2 dnia: Listopada 09, 2020, 19:56:58
Dzięki, sprawdzę :)

Offline retromaniak

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #3 dnia: Listopada 09, 2020, 20:41:02
Powiem tak... Jeżeli masz opcję podpiąć słuchawki inaczej to zrób to... Chodzi mi o to że jakość nie będzie lepsza niż po analogu a niepotrzebnie wydasz pieniądze... No chyba że nie masz wyboru to wtedy inna sprawa.

"Wszystko jest możliwe, wystarczy tylko chcieć!"

Online mentor93

Odpowiedź #4 dnia: Listopada 11, 2020, 18:33:49
[member=865]retromaniak[/member]: Właśnie pytam o dostępne sposoby na podpięcie słuchawek pod to wejście optyczne :P Jeśli znasz jakieś inne metody, to chętnie je poznam.

Na razie zamówiłem konwerter na allegro, zobaczę, jak będzie działać.

Offline retromaniak

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #5 dnia: Listopada 11, 2020, 18:47:04
[member=865]retromaniak[/member]: Właśnie pytam o dostępne sposoby na podpięcie słuchawek pod to wejście optyczne :P Jeśli znasz jakieś inne metody, to chętnie je poznam.

Na razie zamówiłem konwerter na allegro, zobaczę, jak będzie działać.
Jeżeli konsolę podłączasz componentem lub compositem to możesz wpiąć się pod złącze audio RCA prostą przelotką do mini Jacka. Poza tym bez względu czy podłączysz się z optyka czyli sposobem z mojej propozycji będziesz potrzebował wzmacniacza gdyż inaczej dźwięk będzie bardzo cichy...

"Wszystko jest możliwe, wystarczy tylko chcieć!"

Offline Atr3ju

Odpowiedź #6 dnia: Listopada 11, 2020, 22:41:51
Sam mam wlasnie taki cichy dzwiek ze skalera, ktory nie ma mozliwosci podglosnienia. Na elektrodzie mi polecili wzmacniacz sluchawkowy (nawet nie wiedzialem ze jest taki wynalazek). Zwykla plytka bez obudowy na allegro za okolo 30 zl.

Online mentor93

Odpowiedź #7 dnia: Listopada 12, 2020, 23:26:57
Dzisiaj odebrałem paczuszkę. Faktycznie, dźwięk jest dosyć cichy, ale wyraźnie słyszalny. Ogółem więc konwerter działa, więc kudosy dla Quake'a ;) Muszę tylko dokupić jakiś wzmacniacz albo znaleźć rozwiązanie na regulację głośności (czy raczej jej brak).

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 71
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #8 dnia: Listopada 14, 2020, 00:36:45
regulację głośności
Przedwzmacniacz dla słuchawek?

SMF spam blocked by CleanTalk