[FAQ] Ultimate Setup - czyli jak czerpać pełnie wrażeń z danej konsoli. BETA

bms · 22328

Offline sjdr

co do ps2, nie łatwiej będzie component i właśnie program GSModeSelector ? (albo OPL z wgranym GSM)
gry ntsc nie ruszasz bo smigają w 480p, a PALowskie zmieniasz na 480p i śmigens elegancki obraz :)

z hdmi na vga to polecam firme Tendak mam jeden do ossc co by podpiąć do monitor Sun 21' i obraz wgniata :)

Offline Leniwy

Ja właśnie czekam na Tendaka bo dużo dobrego o nim słyszałem i zamówiłem w stanach bo bliżej nie było.  Mój hdmi vga adapter to chińska padaka z allegro i super działa na snesie bijąc pvma, ale już jak podpiałem psx  ps2 jest słabo. Nic nie dostrajałem tylko wyłączyłem i poczekam na Tendaka. Mam oczywiście podpięte to przez ossc do monitora crt od kolegi z forum
« Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2019, 19:33:42 wysłana przez Leniwy »

Offline sjdr

Ja właśnie czekam na Tendaka bo dużo dobrego o nim słyszałem i zamówiłem w stanach bo bliżej nie było.  Mój hdmi vga adapter to chińska padaka z allegro i super działa na snesie bijąc pvma, ale już jak podpiałem psx  ps2 jest słabo. Nic nie dostrajałem tylko wyłączyłem i poczekam na Tendaka. Mam oczywiście podpięte to przez ossc do monitora crt od kolegi z forum

Kolegę znam :) niedaleko mnie mieszka, dobry majster od monitorkow :)

Tendaka mogłeś z ebaya ogarnąć :) (o ile jeszcze tam są, kupowałem w lipcu)

Jaki monitor będziesz używał do ossc ? 45KG gigant SUN 21" przy linę X2 i włączonych scanlines poziomych i pionowych daje przezajeb%©®€ obraz :)

Mam jako tako ustawione na Pixel Perfect ale czekam aż FirebrandX rozgryzie ps1 i udostępni presety :)

Offline Leniwy

Wczoraj dotarł Tendak i w snesie bił pvma ale po podpieciu psxa wariował w menu konsoli i rozłączał. Dzisiaj wrzuciłem nowy soft i bajka. Podpiąłem najpierw snesa ustawiłem scanlines na maksa oraz 240p x3 w proporcji 16 na 9. Obraz był mega i podłączyłem bez żadnych zmian psx i szok. Wszystko smiga bajecznie i menu nie wariuje i muszę przyznać, że już bije na psx pvma.  Co ciekawe geometria jest identyczna i nic nie trzeba przestawiać w monitorze poza jasnością. Siatka na test suicie jest identyczna. Dodatkowym atutem nowego softu ossc sa wszystkie komunikaty na monitorze i nie trzeba się wpatrywać w wyświetlacz ossc. Widziałem już ustawienia gotowe Firebridxa ps1 pod najnowszy soft ale nie umiem z nich jeszcze korzystać ani włączać pionowych scanlines bo dopiero wrzuciłem nowy soft. Tendaka kupiłem na ebayu i jedynie gdzie był to niestety w stanach dlatego musiałem poczekac a mój monitor Lacie  ma 22 cale ale waży coś koło 30 kg :-) także uważam to podłączenie za godną alternatywę dla pvma zwłaszcza, że nic nie musiałem przestawiać zmieniając konsolę.
Mała zmiana :-) właśnie ogarnąłem ściąganie i wgrywanie profili do ossc także będę testować. Uważam, że ossc plus monitor profesjonalny crt jest godną alternatywą dla pvma ale ja jednak wolę pvma. W pvm nie da się uzyskać tak idealnej geometrii ale on ze swoimi niedoskonałościami ma duszę.  Jak padnie bo wiadomo ma ten sprzęt swoje lata to wtedy będę miał godną alternatywę
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2019, 10:33:56 wysłana przez Leniwy »

Offline retromaniak

Witajcie, tak mnie tylko zastanawia wpis o VII i VIII generacji. Chodzi mi o to że w 7 generacji jak na moje nie ma sensu zakup ekranu 1080p gdyż ledwie garstka gier na PS3 się w tej rozdzielczości natywnie odpalała, X360 nawet menu w FHD nie był w stanie odpalić tylko robił to w 720p i skalował je do 1080.

Analogicznie w generacji 8. Przecież ledwie garstka indie popierdółek odpala się w 4K, reszta albo stosuje jakieś sztuczki ze skalowaniem albo w 4K nie odpali się wcale.

Warto też byłoby dodać coś o 9 generacji, niby PS5 nie ma na półkach ale już zawitało do niektórych domostw. Podobnie z XSX.

I jeszcze na koniec apropo Game Cube, może jako jedną z opcji wyświetlania obrazu warto dać coś takiego:
https://a.aliexpress.com/_BPJIUv
Wygląda to śmiesznie ale z tego co wiem nie konwertuje sygnału analogowego na cyfrowy a działa wyłącznie na sygnale cyfrowym wysyłanym przez GC. Oczywiście konsola musi mieć port cyfrowego wideo ale wówczas wystarczy skombinować sobie jakiś stary kineskop VGA, przejściówkę HDMI to VGA kosztującą grosze i można się cieszyć bardzo dobrą jakością obrazu za mniej niż 200 zł
« Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2021, 07:04:03 wysłana przez retromaniak »

"Wszystko jest możliwe, wystarczy tylko chcieć!"

Offline ojciec-gracz

• Kapitan
  • *
    • Reputacja: 148
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Użytkownik z minimum czteroletnim stażem na forum. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku.
    • moja strona na facebooku
  • PSN ID: forest122
Nie zgodzę się, że do ps3 nie trzeba full hd ekranu a do ps4 4k. Nowe telewizory na serio potrafią poprawić obraz co zobaczyłem grając w gry z wii na 60 calowym 4k jak pięknie wygląda batman the brave and the bold. Tu nie chodzi o rozdzielczość tylko o procesor w tv.

Offline retromaniak

Nie zgodzę się, że do ps3 nie trzeba full hd ekranu a do ps4 4k. Nowe telewizory na serio potrafią poprawić obraz co zobaczyłem grając w gry z wii na 60 calowym 4k jak pięknie wygląda batman the brave and the bold. Tu nie chodzi o rozdzielczość tylko o procesor w tv.
Rzecz gustu ja jestem zwolennikiem grania w rozdzielczości natywnej. Osobiście celem grania na PS3 kupiłem Eyoyo EM-08G (nie tani chińczyk z aliexpress biorąc pod uwagę jego rozmiar). Monitorek 7" 1280x720px, obraz z konsoli jest po prostu piękny. Kolorki odwzorowane fenomenalnie (choć wiadomo problemy z czernią ma jak każdy LED). Dlatego ja uważam iż najlepiej kupować ekrany o rozdzielczości najbliższej tej natywnej konsoli.

Online bms

Skoro konsola obsługuje 1080p, to nie ma co się ograniczać. Poza tym lista gier działających natywnie lub zeskalowanych do 1080p nie jest wcale taka krótka.

Nowe telewizory na serio potrafią poprawić obra
Np. technologia OLED dla której 720p to prehistoria.

Monitorek 7" 1280x720px, obraz z konsoli jest po prostu piękny.
Tu weź jeszcze poprawkę na rozmiar monitora.

Ogólnie poradnik mocno się zestarzał. W wielu przypadkach trzeba by go zaktualizować, bo scena retro prężnie się rozwija.
Wymienię przynajmniej: GBS, Capcom Home Arcade, PS1 digital, RetroTink, RGB-Pi... itd.

Offline retromaniak

Skoro konsola obsługuje 1080p, to nie ma co się ograniczać. Poza tym lista gier działających natywnie lub zeskalowanych do 1080p nie jest wcale taka krótka.
Owszem, choć to dalej tylko garstka tytułów w porównaniu z tym co w sumie na PS3 wyszło.
Np. technologia OLED dla której 720p to prehistoria.
Czy ja wiem osobiście na grupie PSP zastanawialiśmy się czy nie warto było by zamówić oledów pod nie dedykowanych, a to przecież 480x272px, na ekranie 4,3" a jak najbardziej możliwe jest kupno takich ekranów OLED, choć oczywiście nie występują one w sprzęcie konsumenckim, no ale z drugiej strony monitor PVM to też nie sprzęt konsumencki.
Tu weź jeszcze poprawkę na rozmiar monitora.
Oczywiście, biorę to pod uwagę dążę tylko do tego że ekran FHD nie jest najlepszym wyborem dla sprzętu 7 generacji, podobnie jak ekran 4K dla generacji 8. Jeszcze wracając do obsługi 1080p, to że konsola obsługuje 1080p to jedno, a to jak korzystają z tego gry to drugie. To że PS5 i XSX obsługują 8K, 120FPS i raytracing nie oznacza że jest sens kupować tylko dlatego telewizor 8K skoro znaczna większość gier działa będzie w 4K. Tylko o to mi chodzi.

SMF spam blocked by CleanTalk