Witajcie, tak mnie tylko zastanawia wpis o VII i VIII generacji. Chodzi mi o to że w 7 generacji jak na moje nie ma sensu zakup ekranu 1080p gdyż ledwie garstka gier na PS3 się w tej rozdzielczości natywnie odpalała, X360 nawet menu w FHD nie był w stanie odpalić tylko robił to w 720p i skalował je do 1080.
Analogicznie w generacji 8. Przecież ledwie garstka indie popierdółek odpala się w 4K, reszta albo stosuje jakieś sztuczki ze skalowaniem albo w 4K nie odpali się wcale.
Warto też byłoby dodać coś o 9 generacji, niby PS5 nie ma na półkach ale już zawitało do niektórych domostw. Podobnie z XSX.
I jeszcze na koniec apropo Game Cube, może jako jedną z opcji wyświetlania obrazu warto dać coś takiego:
https://a.aliexpress.com/_BPJIUvWygląda to śmiesznie ale z tego co wiem nie konwertuje sygnału analogowego na cyfrowy a działa wyłącznie na sygnale cyfrowym wysyłanym przez GC. Oczywiście konsola musi mieć port cyfrowego wideo ale wówczas wystarczy skombinować sobie jakiś stary kineskop VGA, przejściówkę HDMI to VGA kosztującą grosze i można się cieszyć bardzo dobrą jakością obrazu za mniej niż 200 zł