[FAQ] Ultimate Setup - czyli jak czerpać pełnie wrażeń z danej konsoli. BETA

bms · 22860

Offline bms

Oczywiście, że tak. Sam mam tak podłączone ;) Pomyłka - poprawione.

Offline bms

Uzupełniłem większość pozycji.
Zostało NEO GEO oraz Arcade.

Fani NEO GEO, naprawdę nikt się nie wypowie?

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Mam propozycję odnośnie GBA, bo na liście jest Sprzęt: GB Advance + back light mod + nagrywarka. Nie lepszą opcją jest GBA SP v2 z tym dodatkowym podświetleniem? Osobiście mam ten sprzęt i jakość świetna bez dodatkowych modyfikacji.

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 83
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
odnośnie GBA, bo na liście jest Sprzęt: GB Advance + back light mod + nagrywarka. Nie lepszą opcją jest GBA SP v2 z tym dodatkowym podświetleniem?

Nie, bo GBA SP uchodzi według ludu za niewygodną do grania wersję tej konsoli.
Kształt i layout zwykłego GBA Advance przewyzsza SP, dlatego setup: zwykły GBA + backlight mod (który jakosciowo dorównuje temu podświetleniu z SPv2) zapewnia największe doznania  8)

Offline SALADYN

Osobiście wolałbym odrobinę niewygody niż wracać do stosowania paluszków.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
To od innej strony ;)  Dla mnie ten back light mod to już trochę za duża ingerencja w sprzęt w porównaniu do całej reszty. To już nie ściąganie blokady czy zwykła przeróbka. Poza tym dla mnie jest całkiem wygodny. Kwestia baterii to też dobry argument.

Do PSXa dodałbym opcję PS one + oryginalny ekran LCD

Offline JT

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 10
SNES
Sprzęt: Zamiast SuperEverdrive dałbym SD2SNES, dzięki któremu można wykorzystać w pełni możliwości audio konsoli, czyli gry z audio w jakości CD, plus więcej obsługiwanych gier
Sega Mega Drive
Okablowanie: Dałbym kabel RGB ale z audio z jacka, czyli dźwięk stereo z możliwością regulacji głośności.
Uwagi: "Wersje gier najlepiej NTSC-U lub NTSC-J" Gry PAL też będą działały w 60Hz(oprócz Virtua Racing)
PlayStation 1
Sprzęt: Można dodać PSIO
Playstation 2
Uwagi: Wersje gier najlepiej NTSC
Gamecube
Sprzęt: Konsola DOL-001(wyjście cyfrowe)
Okablowanie: GC Video Plug n Play 3.0 czyli przejściówka z wyjścia cyfrowego na HDMI
Xbox
Sprzęt: Konsola ver. 1.0-1.5 TSOP
Uwagi: Gry najlepiej NTSC bo działają progresywnie, w PALu przeważnie przeplot
PlayStation 3
Sprzęt: Konsola PS3 Slim 320 GB  najlepiej modele od CECH-21XX do 25XX, bo można je przerobić, modele 20XX często padają bo GPU w starym procesie produkcyjnym
PSP
Alternatywy: PS TV

PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

Offline bms

GBA: Do oryginalnego GBA można wsadzić akumulatorki i kwestia ładowania schodzi na dalszy plan. Ponadto ciekawe ile trzyma akumulator SP po tylu latach. Większość ludu woli GBA z podświetleniem więc, chyba to tak zostawię.

Granie na ekranie PS one to raczej ciekawostka niż wysokiej jakości alternatywa. Nie miałem do czynienia z tym sprzętem, ale wątpię, że dorównuje jakością np. Vicie z oledem.

JT fajny wpis.
Wpisuję SD2SNES, a everdrive w alternatywie ze względu na niższą cenę.
SMD - zgadza się. To jest lepsze rozwiązanie. Uzupełniam. Z tego co się już zorientowałem, to w NEO GEO jest tak samo.
PSIO - słyszałem niepochlebne opinie o tym wynalazku. Miał ktoś z tym do czynienia? Jak z kompatybilnością?
Wynalazek do GC prześwietliłem i podobno działa bez problemu. Nie znalazłem tylko ceny.
Resztę przyjmuję bezkrytycznie. Dzięki!

Offline JT

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 10
GC Video Plug n Play 2.0 kosztował 100$, wersja 3.0 różni się lepszą wtyczką także pewnie cena będzie podobna.
Kompatybilność PSIO jest niezła, w tej chwili 2% gier nie działa, a czy ta listy się powiększy lub zmniejszy to trzeba trochę poczekać, to i tak lepiej niż everdrivy do SNESa, OPL też nie jest idealny.

PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

Offline bms

Odkop umarlaka!
Z racji nabycia nowych konsol do kolekcji, natchnęło mnie i zaktualizowałem pierwszy post.
Z większych zmian, z marszu wpadł dział Arcade - pewnie są błędy.
Oczywiście dodałem także w dziale PS1 nowość - PS Classic ;)

Offline Component

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
Witam. Chyba znalazłem sposób wyciśnięcia z PS2 najlepszej jakości obrazu. Od razu piszę, że to tego celu nie używałem żadnych OSSC czy Fmajstera. Zacznijmy od początku. Konsola PS2 w wersji europejskiej wydala obraz w rozdzielczości 720x576i. Konsola ze stanów czy japonii wyświetla obraz w rozdzielczości 640x480p. Nie będę się tutaj rozwodzić nad rozdzielczościami, i interpretacją liter "p" a "i". Umówmy się tak, że wszystkie gry NTSC (czyli region USA) są lepiej wyświetlane i co najważniejsze, chodzą w 60 mHz (60 klatek na sekunde) a Europejskie w 50 mHz. Oznacza to tyle, że gry konwertowane na naszym kontynencie chodzą wolniej o 10 klatek i do tego "przeplot" czyli literka "i" po rozdziałce oznacza, że gry wyglądają gorzej. Są dwie drogi by osiągnąć lepszą rozdzielczość. Kupić konsole ze stanów i kupować/ściągać gry w NTSC-U, lub zmodować konsole europejską. Tu mamy różne metody. Zaczynając od Swap-Magic, do chipów lutowanych w płytę główną (modbo), aż po freeMCboot. Ostatnia możliwość przeróbki ma swoje plusy i minusy. Po pierwsze nie ingeruje się w sprzęt, tylko modowalna jest karta pamięci, można wrzucić tam programy takie jak SMS (program multimedialny, odtwarzanie filmów, zdjęć, muzyki nawet po USB) czy OPL (Open PS2 loader). Ten program umożliwia odwarzanie gier z dysku twardego usb, wbudowanego dysku twardego (Tylko wersje FAT) i z wszelkiej maści pamięci przenośnej. Najnowsza wersja OPL jest bardzo rozbudowana. Program umożliwia podłączenie pod jeden z wolnych gniazd USB adapter bluetooth pada od PS3 i granie bez przewodowe. (Od czasu do czasu niestety rozłącza. Jest to uciążliwe, w szczególności jak zdobywasz Black na hardzie :P) czy GSM program wymusza rozciągnięcia obrazu z 720x576i do nawet 1920×1080i. Ten program jak wszystkie programy homebrew mają małe problemy, nie jest kompatybilna ze wszystkimi grami. Wywalają się takie gry jak BF2 MC, czy GTA SA. To tyle z wprowadzenia, ale jak mam poprawić sobie jakość nie ściągając z japonii fmajstraza 1700zł ? lub z aliexpres OSSC za 500-600zł ?.
Otwórz mamy dwie możliwości. Możliwość A
Potrzebujesz:
Kabel component (5-kabelków) (Cena na allegro od 10zł.) https://allegro.pl/oferta/kabel-tv-component-do-ps3-ps2-av-hd-dzwiek-7046497791?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

przejściówki z HDMI do VGA (Cena na: Allegro od 10zł.) https://allegro.pl/oferta/adapter-konwerter-z-hdmi-do-vga-kabel-dsub-fv-wwa-6963059048?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Monitor LCD (Najlepiej od 19-22 cali. Ja preferuje stare LCD w proporcjach ekranu 4:3, konsola je najlepiej przyswaja)

Konwerter który przejmuje obraz z component i wydala do HDMI (Cena na: Allegro ok.100zł, Aliexpres 50zł.) https://allegro.pl/oferta/konwerter-component-video-ypbpr-audio-l-r-do-hdmi-7692378475?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Tani upscaler który konwertuje po kablu hdmi obraz 720x576i nawet do 1920×1080 (Cena na: Allegro ok. 150zł, Aliexpres 80zł.) https://allegro.pl/oferta/upscaler-konwerter-scart-euro-hdmi-hd-1080p-audio-8146621078?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Czyli schemat podłączenia wygląda tak. PS2 ->kabel component ->adapter z kabla component na HDMI -> upscaler z HDMI do HDMI -> Przejściówka z HDM na VGA -> Monitor LCD (Moja rekomendacja 19'' w proporcjach 4:3.

Możliwość B
Wszystko tak samo, lecz zamiast wymyślnego konwertera z kabla component można kupić coś takiego https://allegro.pl/oferta/adapter-konwerter-ps2-do-hdmi-warszawa-7244187631?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Wychodzi taniej. Lecz mniej praktycznie, bo kupujesz urządzenie dedykowane jednej konosli, ja preferuje rozwiązania bardziej uniwersalne jak w Możliwości A. Po kablu component podłączysz w ten sposób Gamecube czy Wii.

Dlaczego akurat monitor a nie telewizor ? powód to cena. Takie monitorki stoją w necie a nawet i po lombardach w cenie loda. Mniej miejsca, i proporcje 4:3. Tak wiem konsola w opcjach ma możliwość włączenia proporcji 16:9, czy rozciągnąć do całego ekranu - Uwaga moja subiektywna opinia wygląda to gorzej. Gry na PS2 wychodziły przez cały cykl produkcyjny (13 lat) więc różne gry mają różne parametry i upiększenia. Bardziej uniwersalnie wychodzi proporcja 4:3. Uwierz mi 5 minut gry i proporcja nie będzie cię denerwować.

Dlaczego tyle przejściówek i pierdoletów ? Otóż monitory mają bardzo wąski zakres wyświetlania obrazu. Obraz PS2 sprowadzanego z USA *640x480p otworzysz na każdym, lecz 720x576i już nie, żeby było śmieszniej, telewizor nie mają takiego problemu, ale mają bardzo tanie konwertery w środku i obraz z konsoli podłączony do dużego, płaskiego LCD wygląda jak gówno. Jeżeli dobrze poszukasz i ogarniesz jakieś zamienniki, możesz zbudować taki patencik który ja mam za mniej niż 200 zł.

Offline Namingway

• Kapitan
  • *
    • Reputacja: 26
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • Instagram
  • PSN ID: Namingway_PL
Wszystko to już jest dobrze znane tu na forum, i są też lepsze sposoby.

Możliwość C: kupić dobry telewizor CRT, który przewyższa wyżej wymienione opcje pod każdym względem.

Możliwość D (najlepsza): zainwestować w profesjonalny monitor CRT jak PVM/BVM i cieszyć się najlepszą możliwą jakością obrazu ;)

Offline animare

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 29
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Z moich informacji wynika że tanim sposobem na delikatną poprawę wszystkiego jest skaler Speaka który polecają tu ludzie na forum - z czego osobiście nie korzystam.

Drugim rozwiązaniem jest dobrej jakości TV Crt np z półki Sony - Trinitron. Także na forum przewinęło się kilka testów tych telewizorów, dają fajny obraz i nienajgorszy scanlines + kabel Scart RGB oczywiście. TV można dorwać w cenie "lodów" o których pisałeś i razem z kablem zamknąć się w granicy 100-150zł (znajdując jakiś zadbany model tv)

Najrozsądniejszą i najlepszą opcją z której korzystam i o której też pisał Namingway jest inwestycja w profesjonalny monitor RGB, jest trochę szukania ale są też ludzie także tu na forum którzy zawsze mają taki na sprzedaż, dodatkowo kabelek Scart RGB z podwójnym ekranem który daje możliwie najlepszy rezultat, a gruby ekran dodatkowo czyści buczenie dźwięku na białym ekranie - tak łopatologicznie. Nie wyobrażam sobie teraz grania na PS1/PS2 bez tego monitora (akurat posiadam JVC tmh150cg)

Tani konwerter ps2-hdmi jest nic nie warty i nie współpracuje ze wszystkimi TV, nie wspominając że nie obsługuje PS1 a przy najmniej ciężko na taki trafić.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 71
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Kabel component (5-kabelków) (Cena na allegro od 10zł.)
Miałem 2 kable component za podaną cenę i widoczny był ghosting ;/ Poza tym takie cienkie mają 0 ekranu niestety... Mi się udało fartem kupić lepszy i tak sobie go czasem używam, ale fartem.

Offline verteks

W ultimate setup dla NES ani słowa o Famicomie AV? Przecież Famicom AV > inne sprzęty na 8-bitowe gry Nintendo. A jak jeszcze zrobi się RGB mod to już w ogóle kosmos. Nawet na tym zwykłym oryginalnym kablu kompozycie od Nintendo obraz i fonia jest wyśmienita, gdzie w przypadku innych sprzętów szczególnie obraz to loteria, głównie problemem są tak zwane jailbary.

SMF spam blocked by CleanTalk