240p Test suite na PSX

Namingway · 16425

Offline JT

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 10
Odpowiedź #15 dnia: Lutego 01, 2018, 11:45:49
Ja mam dokładnie ten sam problem co @Mitsu. Już chyba z 5 płyt na to zmarnowłem.

@JT mógłbyś wytłumaczyć co dokładnie trzeba zrobić? Nigdy nie wypalałem płyt na PSX więc nie bardzo się na tym znam.
Przerobiona konsola, program Alcohol 120%, profil Playstation, wybierasz plik .cue z folderu w którym się również znajduje plik .bin i wypalasz. Możliwe że nagrywasz dobrze płyty, ale to czy płyta się uruchomi zależy od tego na jakiej płycie nagrywasz i jaką nagrywarką. Kiedyś(10 lat temu) nagrywałem dużo płyt i nigdy nie było problemów, ale później jakość nagrywarek i płyt tak spadła że już niczego nie byłem w stanie nagrać, tak żeby PS1 i PS2 to odpaliły.

PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 16
Odpowiedź #16 dnia: Lutego 01, 2018, 18:38:15
@Bodzio
Dzięki wielkie za poświęcenie :D
Udało się odpalić programik po nagraniu go ImgBurn z prędkością 2x. Ta wersja jest elegancko skrojona pod psx i dużo lepsza od wersji Genesis, której używałem wcześniej. W końcu mogę zmieniać sobie na każdą rozdzielczość w locie. Oprócz tego ta wersja obsługuje wiecej odcieni kolorów niż ta z Genesis. Poza tym zobaczyłem, że po naciśnieciu start pojawiają sie opisy testów - super :D.
@Nemingway
Nagrywaj ImgBurn i powinno iść

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #17 dnia: Lutego 01, 2018, 18:51:43
Po to tu jestem ;) Tak myślałem, że to wina programu i fajnie, że wszystko działa. Nie sugerowałbym się też prędkością nagrywania bo ImgBurn automatycznie nawet jak wybierzesz 2x przerzuca oczywiście prędkość na minimalną obsługiwaną przez nagrywarkę, chyba najczęściej 10x. No chyba że wypalałeś na jakiejś starszej co łyka 2x. Tak czy siak, super że poszło ;)

Offline Mitsu

• Wsparcie
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 16
Odpowiedź #18 dnia: Lutego 02, 2018, 08:03:22
W sumie nawet nie wiem jaka jest minimalna prędkość nagrywania. Alkohol pokazywał 8x. Ale nieważne. Btw nie zaobserwowałes przesunięcia ekranu po przełączaniu między rozdzielczościami i między Pal/ntsc? Pamietam ze kiedyś taki wątek był.

Offline Namingway

Odpowiedź #19 dnia: Lutego 02, 2018, 09:32:11
U mnie to chyba jednak wina nagrywarki. Spróbowałem nagrać płytę imgBurn, ale efekt ten sam jak przy Alcohol'u. :/

Może ktoś z was mógłby mi podesłać gotową płytkę? :) Mam 240p test suite na Wii, które podłączone jest przez component, ale PSX'a mam podłączonego przez RGB w dość nietypowy sposób. Musiał bym ustawić wszystko na nowo, ale nie chcę kupować nagrywarki, żeby nagrać tylko jedną płytę.

Offline bms

Odpowiedź #20 dnia: Lutego 02, 2018, 12:18:46
Daj adres na PW to podeślę.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 119
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #21 dnia: Lutego 03, 2018, 18:12:40
Może być wina płyt na których wypalasz lub lasera, który "nie lubi" kopii. Jakby kolega wyżej nie pomógł to oczywiście mogę podesłać program.

Offline Namingway

Odpowiedź #22 dnia: Lutego 10, 2018, 18:13:36
@bms: Dzięki wielkie za płytkę :) Wszystko działa, ale niestety z problemami. Moja konsola chyba nie bardzo lubi kopie, bo programik odpalił, ale dopiero gdzieś za 20 razem... W dodatku laser przy tej płytce hałasuje tak jak by odczyt tej płyty sprawiał mu ból...

To co chciałem ustawić, to ustawiłem. PSX'a mam podłączonego przez urządzenie Extron RGB 203Rxi a sygnał do monitora idzie przez RGBHV. Test suite potrzebne mi było, żeby odpowiednio ustawić jasność i kontrast, bo przez  Extrona jest trochę inaczej, niż gdyby konsolę podłączyć bezpośrednio.

Offline bms

Odpowiedź #23 dnia: Lutego 10, 2018, 23:03:42
Podreguluj laser i będzie śmigać za każdym razem. Oryginały są 10 razy mniej czulsze na moc lasera.

Offline Namingway

Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 22, 2019, 13:13:42
Mam płytkę z 240p test suite, i wiecznie mam problem z jej znalezieniem gdy jest potrzebna, bo nie pamiętam do jakiego pudełka ją włożyłem

Teraz machnąłem sobie takie okładeczki i problem z głowy :) Podziękowania dla użytkownika @ojciec-gracz za przerobienie okładek na wzór tych z gier PSX! :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2019, 18:04:10 wysłana przez Namingway »

Offline ojciec-gracz

• Kapitan
  • *
    • Reputacja: 148
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku.
    • moja strona na facebooku
  • PSN ID: forest122
Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 30, 2019, 22:20:04
Mam płytkę z 240p test suite, i wiecznie mam problem z jej znalezieniem gdy jest potrzebna, bo nie pamiętam do jakiego pudełka ją włożyłem

Teraz machnąłem sobie takie okładeczki i problem z głowy :) Podziękowania dla użytkownika @ojciec-gracz za przerobienie okładek na wzór tych z gier PSX! :)

OMG bardzo dobrze mi wyszło.

Offline zircco

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 9
    • Magazyn Gier
  • PSN ID: amuledo
Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 22, 2019, 15:03:25
Super wyszło, mogę prosić też o pliki z tą okładką?

Offline Berion

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 2
Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 22, 2019, 15:13:55
Pobieracie całą paczkę, potem wybieracie w programie obraz .cue z folderu binary i nagrywacie i tyle.

Nie potrzebna ani cała paczka bo to źródła, ani żaden *.cue bo nie ma dodatkowych tracków. Wystarczy sam obraz płyty. ;)

Co powinno być oczywiste, konsola musi mieć wlutowany modchip lub użytkownik musi mieć wynalazek pod parallel z caetlą itp. Ewentualnie umieć robić swaptrick, który niszczy motor.

Offline psmaniac

Odpowiedź #28 dnia: Lipca 06, 2023, 19:02:43
Odkop tematu. Może ktoś opisać jakie testy najważniejsze są (szczegółowo), żeby sprawdzić takiego PVM? Tylko  bez anglo YT   :)

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

Offline Namingway

Odpowiedź #29 dnia: Lipca 06, 2023, 20:38:59
Ogólnie wszystkie testy są ważne i każdy do czegoś służy.

Moim zdaniem najważniejsze testy to grid (siatka kwadratów):

Dzięki niej sprawdzisz ogólną geometrię ekranu ale też "convergence" czyli zbieżność kolorów.

White & RGB screens: To po prostu plansze z jednolitymi kolorami. Dzięki nim sprawdzisz czy np kineskop nie jest wypalony, czy kolory są jednolite na całej powierzchni ekranu i czy przypadkiem CRT nie wymaga rozmagnesowania.

SEMPTE/EBU Color bars:

Plansza ta służy do ogólnej kalibracji monitora. Dzięki niej ustawisz np jasność, kontrast, poziom czerni, kolory itp. Niektóre profesjonalne monitory mają przycisk "blue only" lub "black & white" te przyciski służą do kalibracji ekranu według tego typu plansz.

Dokładniejszy opis wszystkich plansz znajdziesz tu:

https://junkerhq.net/xrgb/index.php/240p_test_suite#Test_Patterns

Oczywiście po angielsku, ale wujek Google przetłumaczy
« Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2023, 21:10:07 wysłana przez Namingway »

SMF spam blocked by CleanTalk